cukru 1 pomarańcza olej do smażenia 3 łyżki rodzynek 2 łyżki wiórek kokosowych Wykonanie: Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę. Dodaj cukier, cukier waniliowy, miksuj. W drugiej misce wymieszać żółtka z mąką i twarogiem. Wymieszać, dodać mleko, wymiksować do gładkości ciasta. Dodaj ubitą pianę, delikatnie wymieszać, dodac rodzynki, startą skórkę z 1/3 pomarańczy, wymieszać. Łyżką
Z Majeczką w kuchnicukru 1 pomarańcza olej do smażenia 3 łyżki rodzynek Bakalland 2 łyżki wiórek kokosowych Wykonanie: Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę. Dodaj cukier, cukier waniliowy, miksuj. W drugiej misce wymieszać żółtka z mąką i twarogiem. Wymieszać, dodać mleko, wymiksować do gładkości ciasta. Dodaj ubitą pianę, delikatnie wymieszać, dodac rodzynki, startą skórkę z 1/3 pomarańczy, wymieszać
Z Majeczką w kuchniPyszna sałatka owocowa.- pełna witamin - świetny zamiennik dla słodyczy. Dzieciaki ją uwielbiają :) SKŁADNIKI 1 pomarańcza 2 jabłka 2 gruszki 2 banany kiść winogron 1 granat sok z cytryny 1/4 szklanki wody 3 łyżki brązowego cukru PRZYGOTOWANIE Obieramy pomarańczę i usuwamy białe błonki. Skórkę wraz z wodą i cukrem gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Studzimy. Do miski(...)wrzucamy pokrojoną pomarańczę, winogrona oraz jabłka, gruszki i banany pokrojone w kostkę (bez skórki). Skrapiamy sokiem z cytryny. Dorzucamy ziarenka granatu. Owoce zalewamy przygotowanym syropem, mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę/półtorej. Pyszna sałatka owocowa gotowa
Moje Kuchenne Rewelacjelaski cynamonu ok 6-8 goździków 1 pomarańcza 100 g brązowego cukru 600 mil wódki 150 mil spirytusu WYKONANIE W garnuszku podgrzać szklankę alkoholu i rozpuścić w nim cukier podgrzewając. Nie zagotować. po wystudzeniu dodać pozostały alkohol. Do słoja wrzucamy wszystkie bakalie, pomarańcze dobrze sparzamy wrzątkiem. kroimy w duże
W kuchennym oknie Ewyporcje/: 100 g wędzonej piersi z gęsi 1 burak 1 pomarańcza 1 gałązka rozmarynu 1 cm korzeń imbiru 1 gwiazdka anyżu 50 g śliwek kalifornijskich 100 ml czerwonego wytrawnego wina Wykonanie: Buraka zawinąć w folię aluminiową i piec przez 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Z pomarańczy wycisnąć sok, a następnie zagotować go z gałązką rozmarynu
Pasja Smakułyżka cukier waniliowy, 1 kg/wiaderko ser na sernik, 2 opakowania budyń śmietankowy, 3 czubate łyżki kaszka manna, 3 czubate łyżki śmietana gęsta DODATKI: 200 gram biszkopty okrągłe, 1 duża pomarańcza słodka, 1 opakowanie polewa czekoladowa gotowa, - ile potrzeba posypka kolorowa całe jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na kogel-mogel dodać ser z wiaderka, budynie, kaszkę manną, śmietanę(...)mikserem dobrze połączyć wszystko pomarańczę sparzyć wrzątkiem, ściąć skórkę bez białej części i posiekać na drobno wsypać do masy serowej i łyżką wymieszać tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować obraną pomarańczę pokroić w plastry i ułożyć na biszkoptach na dnie blaszki masę serową przełożyć do blaszki i piec w 200C około 45-50 minut
W Mojej Kuchni Lubiępiękny i słoneczny, aż chce się żyć :) Gdyby nie ten ziąb, byłoby idealnie. Dziś, ze względu na tak piękną pogodę, postanowiłam zrobić pyszną cytrusową owsianko-otrębiankę ^^ ~ Owsianko-otrębianka z pomarańczą ,serkiem twarogowym i cynamonem ~ Składniki: 20g płatków owsianych 20g otrębów owsianych 100g serka twarogowego jedna pomarańcza łyżeczka cynamonu miód/cukier/stewia Płatki, otręby, cynamon i słodzidło umieszczamy w garnuszku, zalewamy gorącą(...)wodą i gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Całość przekładamy do słoiczka/miseczki. Na owsiance układamy serek i obraną, pokrojoną w plasterki pomarańczę. Smacznego
Kuchenny Skrawek Niebajest świetny . Składniki. 200g ryżu długoziarnistego 50 g ryżu dzikiego 1 łyżeczka masła 2 mandarynki 1 grapefruit różowy 1 pomarańcza ½ ogórka wężowego ½ owocu granatu Sos. 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cukru pudru Sól, pieprz Wykonanie. W metodzie kreolskiej na 2 części ryżu bierzemy
Kulinarny karnet ChristopheraCitrus salad. Składniki: 1 grapefruit 1 pomarańcza 20 oliwek 1 łyżeczka pieprzu zielonego z zalewy Mix sałat-lodowa,roszponka 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej Sos malinowy. 2 łyżki soku z grapefruita 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżka nalewki malinowej 1 łyżka oliwy z oliwek Sól, pieprz do smaku Składniki sosu zemulgować. Do sosu wykorzystać sok ,który wyciekł przy
Kulinarny karnet Christopherazalewą. W zalewie octowej trzymać minimum 24 godziny. Przekąska ze śledzia. Przepis na 4 porcje: 4 filety z matiasów 1 pomarańcza 2 jabłka 1 garść winogron 3 łyżki chrzanu 1 cebula 1 szklanka gęstej śmietany Śledzie pokroić w paseczki. Pomarańcze obrać ze skórki i albedo (białe włókna),pokroić na małe cząstki. Winogrona przekroić na pół i zdjąć skórkę. Jabłka
Kulinarny karnet ChristopheraTrout with citrus. Składniki. 2 pstrągi 0,5 cytryna 0,5 pomarańcza 1 cebula czerwona 1 por biała część 0,5 koper włoski 1 łyżka koperek posiekany przyprawa Kucharek przyprawa do ryb tymianek oliwa z oliwek olej do smażenia masło Wykonanie. Pstrągi wyczyścić, oskrobać z łusek, umyć, osuszyć. Doprawić przyprawą do ryb. Odstawić na 15 minut. Cytrynę(...)pomarańczę dobrze wyszorować pod ciepłą wodą. Pokroić w półplasterki. Cebulę czerwoną, białą część pora i bulwę kopru włoskiego pokroić w piórka i przesmażyć na oleju z dodatkiem masła. Doprawić przyprawą do dań Kucharek i tymiankiem. Dodać pomarańczę i cytrynę, chwilę poddusić. Na koniec dodać koperek. Pstrągi napełnić częścią farszu, związać nicią i opiec na patelni grillowej, obłożyć pozostałym
Kulinarny karnet Christopheraposmakowały, że zrobiłam z nich nadzienie do drożdżowego kwiatu , dodałam też trochę pomarańczy. Taka mieszanka wyszła bardzo aromatyczna i zamierzam zrobić teraz wersję konfitury gruszkowej z pomarańczą do słoika. Chodzą też za mną lody gruszkowe... :-). Chyba w weekend się rozwinę ! Konfitura gruszkowa z nutką wanilii Składniki: 800 g dojrzałych gruszek 200 g cukru 6 goździków 1/2 laski wanilii
Kulinarne przygody GatityKolejna słodka propozycja na Święta ! Po szaleństwie piernikowym przyszedł czas na nieco odmienną od tej korzennej, tym razem cytrusową nutę i to potrójnie cytrusową. Do ciasta bowiem użyjemy pomarańczy, limonki i cytryny. To fajny kontrast ze słodkimi figami i daktylami. Ciasto przypomina nieco keks, ale jest od niego zdecydowanie bardziej wilgotny. Zapach rozchodzący się po całym domu w trakcie(...)ricotta 2,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka pokrojonych w kostkę daktyli, fig i kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 pomarańcza 1 limonka 1 cytryna 1 laska wanilii płatki migdałowe opcjonalnie 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski ścieramy skórkę
Kulinarne przygody Gatityarbuz, czym zachwyca maluchy. Nawet największy niejadek się skusi na takiego galaretowego arbuza :) Składniki: 1 sweetie (lub pomarańcza) 1 galaretka truskawkowa Kostka ciemnej czekolady Owoc myjemy i przekrajamy na pół. Następnie przy pomocy łyżki wydrążamy środek. Sweetie jest łatwiej wydrążyć niż większość pomarańczy. Ma przy tym grubszą skórkę co zmniejsza ryzyko przebicia. Wydrążony owoc odkładamy do lodówki środkiem
Kolizje Smakówpodstawie przepisu guru kulinarnego Gordona Ramsay'a. Galaretka cytrusowa przygotowana ze świeżych owoców, zalana syropem z cukru. Pachnie wspaniale, a smakuje wybornie. Mniam! Składniki: 1 sweetie 1 grejpfrut 2 pomarańcze 1 mandarynka 2 łyżeczki żelatyny Syrop z cukru: 125g cukru pudru 250ml wody Skórkę z 1/4 cytryny startej na grubej tarce (Przygotowanie: wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i powoli
Kolizje Smaków