Pobawcie się i stwórzcie własne spring rolls'y, ja na tych na pewno nie poprzestanę :) SKŁADNIKI 4 płaty papieru ryżowego 4 szparagi czerwona papryka woreczek kaszy jaglanej ząbek czosnku pomarańcza 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka cukru muscovado 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala 2 łyżki orzeszków pinii papryczka jalapeno 2-3 gałązki świeżej mięty 5-6 listków świeżej bazylii(...)wrzucić do masła. Szparagi i paprykę smażyć na patelni kilka minut tak by nabrały maślano- czosnkowego aromatu i jednocześnie pozostały jędrne i chrupkie. Ugotowaną kaszę przełożyć do miseczki. Pomarańczę pokroić w drobna kostkę, a sok który pozostanie na desce podczas krojenia dodać do kaszy. Papryczkę chili, czosnek który pozostał ze smażenia oraz świeże zioła drobno posiekać i dodać do reszty
DefinicjaSmakupyszne, zachęcam do zrobienia :) SKŁADNIKI (10 sztuk) nadzienie 1/2 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady ( albo pół na pół) 4 łyżki mascarpone skórka i sok otarte z 1/3 pomarańczy skorupka 1/3 tabliczki mlecznej czekolady 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 1-2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Nadzienie: Mleczną/ gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali (uważać(...)żeby nieprzypalić!). Czekoladę lekko przestudzić i przy pomocy łyżki połączyć z mascarpone oraz sokiem i skórką otartą ze sparzonej i dobrze wyszorowanej pomarańczy. Skladniki powinny się idelanie połączyć tworząć gładką masę. Silikonową formę do czekoladek włożyć do zamrażarki. W tym czasie mleczną i gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Gdy czekolada będzie płynna dodać olej lub roztopione masło
DefinicjaSmakuzwarte i znika z talerza w zastraszającym tempie :) SKŁADNIKI (2 porcje) tuńczyk 2 steki z tuńczyka 2 łyżki sosu sojowego /teryiaki 2 łyżki oliwy z oliwek salsa 1/2 pomarańczy 2 cm świeżego imbiru 2 łyżki pestek z granatu 1/2 cebuli kilka ziarenek czerwonego pieprzu lub kawałek papryczki chilli bez pestek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka kremu balsamicznego bianco(...)oliwy z oliwek i wrzucamy imbir oraz cebulkę. Po chwili dorzucamy rozgnieciony pieprz lub posiekaną papryczkę. Dodajemy ocet jabłkowy oraz krem balsamiczny bianco i trzymamy chwilę na ogniu. Pomarańczę obieramy, usuwamy jak najwięcej białych błonek, dzielimy na cząstki i kroimy w kostkę (najlepiej smakuje, gdy pomrańcze pozbawi się całych błonek i wykroi tzw. segmenty) i mieszamy z pestkami granatu
DefinicjaSmakuTaka mała rzez, a cieszy :) SKŁADNIKI (2 -3 porcje) 500 ml mleka (400ml + 100 ml) 3-4 kopiaste łyżki prawdziwego kakao 2 łyżki ksylitolu lub cukru/stewii sok z 1 pomarańczy 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kakao, sok z pomarańzy oraz skórkę, ksylitol/cukier i 400 ml mleka mieszamy dokładnie w rondelku tak aby nie b było grudek
DefinicjaSmakubardziej mylnego odpowiednio dobrane warzywa i ich proporcje nie zmieniają smaku koktajlu, a jedynie podwyższają jego atraktcyjność dla naszego organizmu :) Polecam :) SKŁADNIKI (1 porcja) 1 nieduży banan 1 nieduża pomarańcza 1 duża garść szpinaku 1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia 150 ml dowolnego mleka roślinnego (użyłam migdałowego) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Banana i pomarańcza obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części
DefinicjaSmakuktóry uwolni nas od problemu :). Zapraszam do wypróbowania! Dla 2-3 osób Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 0,5 kg miąższu z arbuza bez pestek Sok z 1 soczystej pomarańczy Garść świeżej mięty 15 sztuk agrestu Przygotowanie: 1/ Składniki kroimy na mniejsze części i wraz z sokiem z pomarańczy miksujemy na jednolitą całość - przelewamy do szklanek. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaPierwszy raz postanowiłam samodzielnie zrobić skórki pomarańczy w syropie. Na trzy małe słoiczki zużyłam: skórki z 6 średnich pomarańczy 1 kg cukru 300ml wody Skórki sparzyć wrzątkiem i zostawić w wodzie na 12 godzin. Po upływie tego czasu wylać wodę i ponownie zalać wrzątkiem. Znowu odstawić na 12 godzin. Następnie wylać wodę i pokroić na plastry
Jemy Pijemyróżowe ( a najlepiej czerwone ) wino 8 cl likier rabarbarowy 8 cl whisky, którą akurat miałam pod ręką 8 cl rakija pigwowa lub gruszkowa sok z 3 małych pomarańczy syrop z mango w zalewie (pół puszki) 1/3 świeżego ananasa pokrojonego w małe kawałki 2 małe pomarańcze pokrojone w półplasterki Wszystkie składniki wlać do dużego dzbanka i dodać pokrojone owoce. Zasypać
Jemy PijemySłodko, kwaśno i z pomarańczową nutą...na bazie whisky. Na jednego drinka składniki : 4 cl Jameson Whisky 4 cl likieru Butterscoth Caramel sok z ćwiartki cytryny skórka z pomarańczy Alkohol wlać do niskiej szklanki wypełnionej lodem. Wcisnąć sok z cytryny. Zamieszać łyżką barmańską. Aromatyzować skórką z pomarańczy ( można ją delikatnie ścisnąć i obtoczyć po rancie szkła , można
Jemy Pijemyzimowe wieczory polecam grzane wino. Przepis bardzo prosty. 1 butelka Merlot lub innego wytrawnego czerwonego wina 1/2 dużej pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka goździków ok 1 cm imbiru 2 opakowania cukru wanilinowego Wino przelać do garnka i podgrzewać. Dodać przyprawy oraz pokrojone w plasterki pomarańczę i imbir. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Najlepiej przelać do glinianych
Jemy PijemyPyszny, Rochowy koktajl na dzień dobry :) Stawia na nogi dużą dawką witamin. Na dwie pół litrowe szklanki: 2 pomarańcze 1 jabłko 1 mango 2 kiwi 1 banan ćwierć łyżeczki cynamonu 1 szklanka wody niegazowanej Pomarańcze, mango, kiwi i banana obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera. Jabłko oczyścić z gniazda nasiennego i dorzucić
Jemy Pijemysłodkiego na co bardzo liczę ( tu relacja z poprzednich warsztatów ) Składniki: - 350g mąki pszennej - 220g cukru - 55g masła - 3 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - starta skórka z 1 pomarańczy - 100g migdałów - 50g suszonej żurawiny Najpierw zaczynamy od uprażenia migdałów żeby zdążyły przestygnąć. Tym razem uprażyłem je na patelni (ok. 5min.) ale jednak lepsze były kiedy je prażyłem w piekarniku(...)jajka cały czas miksując. Następnie dosypujemy powoli – żeby się od mąki siwy dym nie zrobił w kuchni – mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz startą skórką z pomarańczy. Tak wymieszane składniki utworzą dość kleistą masę którą ostatecznie wyrabiamy rękami jednocześnie wrzucając żurawinę i migdały. Jeżeli ciasto będzie się za bardzo kleić to można dosypać troszkę mąki. Z gotowego
Kuchenne Wariacjemazurek wielkanocny Tym razem wersja czekoladowo-pomarańczowa Składniki: Ciasto kruche: - 180g mąki pszennej typ 450 - 30g kakao - 70g cukru pudru - 120g masła - 2 żółtka Konfitura pomarańczowo-limonkowa: - 3 średnie pomarańcze - 1 limonka - 250g cukru Czekoladowy krem: - 50g czekolady gorzkiej - 50g czekolady mlecznej - 50ml śmietanki 30% UHT - 50g miękkiego masła Dekoracja: - płatki migdałów, pomarańczowa skórka kandyzowana Powyższe składniki są na blaszkę(...)Gotową blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 20-22 minut. W międzyczasie, kiedy ciasto będzie w piekarniku bierzemy się za konfiturę. Szorujemy pomarańcze żeby pozbyć się tego czym są pryskane, zeskrobujemy skórkę a ze środka „filetujemy” miąższ (pozbywamy się pestek i białych skórek oraz włókien) – to samo robimy z limonką
Kuchenne Wariacjezależności od wielkości papilotek): Babeczki: 2 szklanki * mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 1 pomarańczy (wcześniej sparzonej) 2/3 szklanki soku pomarańczowego 100-110 g stopionego masła 2 jajka * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Krem pomarańczowy: 200 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru(...)pudru skórka otarta z 1 pomarańczy Dodatkowo: 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej w kostkach Przygotowanie: Babeczki: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C (termoobieg: 160 ° C) . 2. Masło rozpuścić i odstawić, żeby przestygło. 3. Mąkę, proszek i sodę przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli i wymieszać. 4. Następnie dodać składniki mokre: sok pomarańczowy, jajka, skórkę pomarańczową
Domowa Cookierenka Agiszklanki mąki Nadzienie: 4 jajka 2 szklanki cukru pół szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 40 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 40 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 czubata łyżka skórki otartej z (wcześniej sparzonej) cytryny i pomarańczy * składniki odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Do dekoracji: 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać
Domowa Cookierenka Agi