pomarańcze - 5663 przepisów (strona:172/378)

KOKTAJL z agrestem NA ZAPARCIA 231

który uwolni nas od problemu :). Zapraszam do wypróbowania! Dla 2-3 osób Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 0,5 kg miąższu z arbuza bez pestek Sok z 1 soczystej pomarańczy Garść świeżej mięty 15 sztuk agrestu Przygotowanie: 1/ Składniki kroimy na mniejsze części i wraz z sokiem z pomarańczy miksujemy na jednolitą całość - przelewamy do szklanek. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Skórki pomarańczowe w syropie 97

Pierwszy raz postanowiłam samodzielnie zrobić skórki pomarańczy w syropie. Na trzy małe słoiczki zużyłam: skórki z 6 średnich pomarańczy 1 kg cukru  300ml wody Skórki sparzyć wrzątkiem i zostawić w wodzie na 12 godzin. Po upływie tego czasu wylać wodę i ponownie zalać wrzątkiem. Znowu odstawić na 12 godzin. Następnie wylać wodę i pokroić na plastry

Jemy Pijemy
Sangria, czyli jak zatrzymać lato :) 116

różowe ( a najlepiej czerwone ) wino 8 cl likier rabarbarowy 8 cl whisky, którą akurat miałam pod ręką 8 cl rakija pigwowa lub gruszkowa sok z 3 małych pomarańczy  syrop z mango w zalewie (pół puszki) 1/3 świeżego ananasa pokrojonego w małe kawałki 2 małe pomarańcze pokrojone w półplasterki Wszystkie składniki wlać do dużego dzbanka i dodać pokrojone owoce. Zasypać

Jemy Pijemy
Słodko kwaśny Jameson 158

Słodko, kwaśno i z pomarańczową nutą...na bazie whisky. Na jednego drinka składniki : 4 cl Jameson Whisky 4 cl likieru Butterscoth Caramel   sok z ćwiartki cytryny skórka z pomarańczy Alkohol  wlać do niskiej szklanki wypełnionej lodem. Wcisnąć sok z cytryny. Zamieszać łyżką barmańską. Aromatyzować  skórką z pomarańczy ( można ją delikatnie ścisnąć i obtoczyć po rancie szkła , można

Jemy Pijemy
Grzaniec, grzane wino z pomarańczami 159

zimowe wieczory polecam grzane wino. Przepis bardzo prosty. 1 butelka Merlot lub innego wytrawnego czerwonego wina  1/2 dużej pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka goździków ok 1 cm imbiru 2 opakowania cukru wanilinowego Wino przelać do garnka i podgrzewać. Dodać przyprawy oraz pokrojone w plasterki pomarańczę i imbir. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Najlepiej przelać do glinianych

Jemy Pijemy
Koktajl owocowy na dzień dobry :) FIT ! 89

Pyszny, Rochowy koktajl na dzień dobry :)  Stawia na nogi dużą dawką witamin. Na dwie pół litrowe szklanki: 2 pomarańcze 1 jabłko 1 mango 2 kiwi 1 banan ćwierć łyżeczki cynamonu 1 szklanka wody niegazowanej Pomarańcze, mango, kiwi i banana obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera.  Jabłko oczyścić z gniazda nasiennego i dorzucić

Jemy Pijemy
Toskańskie cantuccini z migdałami i żurawiną 145

słodkiego na co bardzo liczę ( tu relacja z poprzednich warsztatów ) Składniki: - 350g mąki pszennej - 220g cukru - 55g masła - 3 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - starta skórka z 1 pomarańczy - 100g migdałów - 50g suszonej żurawiny Najpierw zaczynamy od uprażenia migdałów żeby zdążyły przestygnąć. Tym razem uprażyłem je na patelni (ok. 5min.) ale jednak lepsze były kiedy je prażyłem w piekarniku(...)jajka cały czas miksując. Następnie dosypujemy powoli – żeby się od mąki siwy dym nie zrobił w kuchni – mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz startą skórką z pomarańczy. Tak wymieszane składniki utworzą dość kleistą masę którą ostatecznie wyrabiamy rękami jednocześnie wrzucając żurawinę i migdały. Jeżeli ciasto będzie się za bardzo kleić to można dosypać troszkę mąki. Z gotowego

Kuchenne Wariacje
Mazurek czekoladowy z konfiturą pomarańczową 124

mazurek wielkanocny Tym razem wersja czekoladowo-pomarańczowa Składniki: Ciasto kruche: - 180g mąki pszennej typ 450 - 30g kakao - 70g cukru pudru - 120g masła - 2 żółtka Konfitura pomarańczowo-limonkowa: - 3 średnie pomarańcze - 1 limonka - 250g cukru Czekoladowy krem: - 50g czekolady gorzkiej - 50g czekolady mlecznej - 50ml śmietanki 30% UHT - 50g miękkiego masła Dekoracja: - płatki migdałów, pomarańczowa skórka kandyzowana Powyższe składniki są na blaszkę(...)Gotową blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy ok. 20-22 minut. W międzyczasie, kiedy ciasto będzie w piekarniku bierzemy się za konfiturę. Szorujemy pomarańcze żeby pozbyć się tego czym są pryskane, zeskrobujemy skórkę a ze środka „filetujemy” miąższ (pozbywamy się pestek i białych skórek oraz włókien) – to samo robimy z limonką

Kuchenne Wariacje
Babeczki pomarańczowe 164

zależności od wielkości papilotek): Babeczki: 2 szklanki * mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 1 pomarańczy (wcześniej sparzonej) 2/3 szklanki soku pomarańczowego 100-110 g stopionego masła 2 jajka * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Krem pomarańczowy: 200 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru(...)pudru skórka otarta z 1 pomarańczy Dodatkowo: 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej w kostkach Przygotowanie: Babeczki: 1. Piekarnik   rozgrzać do temperatury 180 ° C (termoobieg: 160 ° C) . 2. Masło rozpuścić i odstawić, żeby przestygło.  3. Mąkę, proszek i sodę przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli i wymieszać. 4. Następnie dodać składniki mokre: sok pomarańczowy, jajka, skórkę pomarańczową

Domowa Cookierenka Agi
Krajanka cytrynowo-pomarańczowa 155

szklanki mąki Nadzienie: 4 jajka 2 szklanki cukru pół szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 40 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 40 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 czubata łyżka skórki otartej z (wcześniej sparzonej) cytryny i pomarańczy * składniki odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Do dekoracji: 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: 1. Piekarnik   rozgrzać

Domowa Cookierenka Agi
Kandyzowana skórka pomarańczowa 134

Potrzebujemy : skórka z 3-4 pomarańczy 1 szklanka cukru białego 1 szklanka H2O Pomarańcze musimy porządnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Obieramy je delikatnie i ostrym nożem odcinamy białą część skórki, która jest gorzka. Powinna zostać tylko cienka pomarańczowa, aromatyczna część. Skórkę pokrój na mniejsze kawałki i wkładamy do rondla, zalewamy wodą i obgotowujemy ok. 15 minut. Po ugotowaniu wodę zlewamy

Ugotuj to sam ...
Zimowa surówka z selerem na słodko. I bajka o miłości. 138

Dlaczego Czas mi pomógł? - Tylko Czas rozumie, jak ważnym uczuciem w życiu każdego człowieka jest Miłość - odrzekła Wiedza. Porcja dla 2 osób Składniki: 2 duże marchewki kawałek selera 1 pomarańcza garść orzechów garść migdałów 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu ewentualnie cynamon Marchewkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o drobnych lub większych oczkach. Pomarańczę kroimy na cząstki

My simple kitchen
Smoothie z mango, pomarańczy i limonki 139

okien. A jaka u Was atmosfera za oknem? Na rozchmurzenie tego szarego dnia proponuję egzotyczne smoothie w energicznym, słonecznym kolorze :) Składniki na 2 porcje: 1 mango sok z 1 pomarańczy sok z 1 limonki Mango obieramy, kroimy na kawałki. Dolewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i limonki. Wszystko blendujemy i przelewamy do szklanek. Podajemy mocno schłodzone

My simple kitchen
Meringue eggs 169

białek szczypta soli 2 szklanki cukru pudru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Składniki na orange curd: 3 całe jajka 100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy 20 ml soku wyciśniętego z cytryny 70 gramów masła 82 % 70 gramów drobnego cukru do wypieków skórka starta z całej pomarańczy Wykonanie: Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną

Garniec Magalie
Koktajl TRUSKAWKA - BAZYLIA 215

Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 0,5kg truskawek umytych, bez szypułek Garść świeżych liści bazylii 2 łyżeczki cukru brzozowego 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Starta skórka z połowy pomarańczy Sok z 1 pomarańczy Przygotowanie: 1/ Miksujemy wszystkie składniki w pojemniku od blendera.  2/ Przelewamy do szklanek. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna