jajka 2 łyżki ekstraktu z wanilii 2 łyżki Amaretto 200 gram śmietany 18% 200 gram dżemu brzoskwiniowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich i migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 3/4 szklanki cukru pudru Ponadto: lukier cytrynowy: 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka wrzątku, 1/2 szklanki cukru pudru garść posiekanych orzechów włoskich Mak zalewam mlekiem i odstawiam na dobę
Mango Papajażeby pozostała lekko różowa i soczysta w środku. Jak to zrobić? Smaczna Pyza zaraz o tym opowie. Jeśli lubicie wątróbkę to spróbujcie dodać ją do sałatki ze szpinaku i pomarańczy - coś pysznego! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzabędą twarde i gumowate. 7. DODATKI AROMATYZUJĄCE ! Esencje migdałowe i waniliowe w małych ilościach znakomicie podkreślają smak babeczek. Możemy wypróbować także naturalny ekstrakt z cytryny, mięty lub pomarańczy. 8. PIECZENIE! Pamiętaj aby przed pieczeniem porządnie rozgrzać piekarnik. Każdy piekarnik działa inaczej, dlatego też temperaturę podaną w przepisie traktuj zawsze jako wskazówkę. Jeśli twój piekarnik ma tendencję
Kolejny blog o gotowaniuwłasnych upodobań. Możemy zmieniać rodzaje bakalii , bądź całkowicie je pominąć . Aromat migdałowy możemy zastąpić innym ulubionym , np arakowym , rumowym. Świetnym dodatkiem będzie skórka otarta z wyszorowanej pomarańczy czy sok wyciśnięty z tego owocu. Zamiast miodu dobrym dodatkiem będą również powidła śliwkowe . Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkatemperaturze pokojowej) 200 g puree z dyni 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej) 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku (40 g) Świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy Sos toffi: 60 g brązowego cukru 1 łyżka miodu 60 ml śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej) 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Wykonanie: Spód: Kakaowe ciasteczka umieszczamy w blenderze
MyCookBook.plcałe jajko - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej - 60 g cukru pudru - 1 opakowanie przyprawy do sernika (w zastępie dodaj 1 cukier waniliowy, 1/4 łyżeczki kardamonu i 2 łyżki soku z pomarańczy) - 1 łyżka masła Całość zmiksuj blenderem, tak aby nie potrzebnie, nie napowietrzać masy serowej, wtedy sernik nam nie popęka podczas pieczenia. MASA DYNIOWA: - 2 szklanki pokrojonej w kostkę
SMYKWKUCHNIwięc zęby, kupiłam na próbę najmniejszą, jaką znalazłam, i zabrałam się do dzieła. Szczerze mówiąc, nie pamiętam już, co było pierwsze. Wyśmienita, pikantna zupa krem, gładki sernik z nuta pomarańczy, a może ciasto czekoladowe...? Nieistotne; najważniejsze jest, że w dyni się zakochałam! Jej nieco mdławy, delikatny smak stanowi idealne tło dla wszelkich kuchennych eksperymentów. Z zachwytem zagłębiłam się
Pożeraczka, czyli raz adobrzedość gadania! Pora na koktajl :) Koktajl owocowy z jarmużem porcja dla 2-3 osób Składniki: 1 jabłko 1 banan 1/2 świeżego ananasa (lub odpowiadająca ilość ananasa z puszki) 1 pomarańcza 2 kiwi duża garść jarmużu woda do rozcieńczenia Owoce myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Pomarańczę można również obrać i zmiksować w całości lub wycisnąć z niej sok. Jarmuż
Ratunku obiadwłaśnie teraz marchewka jest najsłodsza i dzięki temu można znacznie ograniczyć ilość dodawanego cukru lub nawet całkowicie z niego zrezygnować. Polecam. Składniki: • 4-5 marchewek • 1 duża, soczysta pomarańcza • 1 cytryna • 2 mandarynki • cukier – opcjonalnie, do smaku • kilka listków mięty – opcjonalnie Sposób przygotowania: 1. Owoce i warzywa obrać, umyć. 2. Z marchewek, cytryny i mandarynek wycisnąć sok. 3. Pomarańczę
W mojej kuchniklienci będą szczęśliwi :) (śmieje się, ale kto wie!). SKŁADNIKI: 250 g – 300 g jagód (świeże) 2 jajka 100 g roztopionego masła 125 ml mleka skórka starta z 1/2 pomarańczy 250 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 170 g cukru POLEWA: 50 g białej czekolady 2 łyżki mleka 1 łyżka jogurtu + jagody do dekoracji WYKONANIE: Jagody(...)odstawić do wysuszenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Do miski wlać roztopione masło, dodać mleko, wymieszać. Następnie dodać jajka, skórkę z pomarańczy i ponownie wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Powoli i delikatnie połączyć składniki z dwóch misek, dodać jagody (5 łyżek odłożyć
Calzonella.comnależy przygotować na jeden z 2 sposobów: * gotować na parze przez około 20 minut, zmiksować * zalać wrzątkiem na 5 minut, odcedzić, zmiksować Ich smak można dobrowolnie modyfikować: ze skórką pomarańczy, z wiórkami kokosowymi, z wanilią, można również dodać posiekane suszone owoce czy różnego rodzaju bakalie. Moje mają wkład z orzechów laskowych z kakaowo-cynamonowym akcentem :) Około 18 szt. * orzechy
Kraina Miodem Płynącastewia dla dodania słodyczy (jeden listek to bardzo dużo słodyczy :P), ogórek, melon, arbuz, rabarbar. Ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia (i może trochę zdrowy rozsądek :)) Rozcieńczając sok z pomarańczy lub jabłek, dodając odrobinę miodu i kilka kryształków soli stworzysz własny napój izotoniczny. Po co produkować odpady plastikowe, gdy możemy w prosty sposób zaspokoić pragnienie i zapotrzebowanie na minerały zwykłą
KucharzycaKostki Lodu, mini marcheweczki - Nosy Olafa, butelki z wodą - Roztopiony Śnieg oraz popcorn - Płatki Śniegu :) Tort z Elsą. Puszysty, błękitny biszkopt, przełożony kremem śmietankowym z dodatkiem czerwonych pomarańczy Babeczki z kremem śmietankowym i cukrowymi śnieżynkami - Góry Lodowe Galaretka o smaku wieloowocowym pokrojona w Kostki Lodu :) Pyyyyyszne maślane ciasteczka z lukrem - Śnieżynki Budyń śmietankowy z mascarpone
Słodko-Słony Świat Ilonyinnych węglowodanów. Zdrowo, lekko i pysznie. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 mały dojrzały banan 1 małe dojrzałe mango 4 kostki lodu 2 łyżki jogurtu naturalnego ¹⁄₂ szklanki soku z brzozy lub pomarańczy / soku jabłkowego /wody/ mleka 1 łyżka płynnego miodu / syropu klonowego / cukru pudru WYKONANIE Mango myjemy, obieramy i obkrajamy miąższ od pestki. Wkładamy do kielicha blendera, dodajemy obranego
cool and mintylemoniady, soku pomarańczowego lub zaparzonej herbaty 1/3 szklanki likieru pomarańczowego, brandy lub rumu 1/3 szklanki suszonych rodzynek i żurawiny 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy 1/3 szklanki drobno pokrojonych orzechów 1/2 szklanki pokrojonych w drobną kostkę suszonych moreli i/lub daktyli GANACHE 100 g gorzkiej czekolady 80 g śmietanki 30% 1 łyżka oleju kokosowego
cool and minty