pomarańcze - 5663 przepisów (strona:178/378)

Grzaniec zimowy 131

Grzaniec zimowy ! GRZANIEC: - 500 ml wina półwytrawnego różowego  - suszone wiśnie - łyżka - kandyzowany imbir- kilka kawałeczków - anyż 2 gwiazdki - cynamon - skórka pomarańczowa bądź plastry pomarańczy -  3- 4 ziarna jałowca - 2-3 łyżki miodu - kilka rodzynek  Całość podgrzej w rondelku! Podawaj gorące

SMYKWKUCHNI
Piernikowy śledź 144

macerowania Składniki: 250 g filetów śledziowych 1 duża cebula 1 łyżeczka masła 4 goździki 2 nasionka kardamonu 1 listek laurowy 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1 pomarańczy 2 łyżki miodu ocet balsamiczny 6 pierniczków Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym maśle. W makutrze ucieramy goździki, ziele, angielskie, listek laurowy i nasionka kardamonu, wrzucamy

Kulinarne przygody Gatity
Makowiec z lekką budyniową pianką 4971

odsączyć za pomocą lnianej szmatki. Do misy miksera dajemy miękkie masło i ucieramy z cukrem i miodem, dodajemy żółtka dalej ucierając. Następnie dodajemy odciśnięty i zmielony mak, kandyzowaną skórkę pomarańczy, posiekane orzechy włoskie, rodzynki i ekstrakt migdałowy. Miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do maku. Mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki (białka najlepiej

kruche babeczki
Najciekawsze, oryginalne i intrygujące zapachy dla kobiet 154

RABANNE  -  Lady MILLION   / i najważniejsze mam na półce :) Żywe i zmysłowe dla niezwykłej i śmiałej kobiety, ekstrawaganckie połączenie kwiatu Néroli-Bigarade z nutą maliny, kwiatu pomarańczy i jaśminu przy obdarzeniu tłem niepokojącym i zmysłowym z paczuli i miodu. Więcej na oficjalnej stronie: pacorabanne.com 7. GIORGIO   ARMANI  -  SI  Odwaga to przedstawienie współczesnej

Z notatnika
3 najciekawsze parki w Porto 160

się korki do wina. Niech Was nie kusi zabranie kawałka kory, bo jest to karalne dość sporą grzywną. Do tego możemy przejść się po gaju z drzewkami mandarynek i pomarańczy, oraz zaglądnąć do przeuroczej altanki. Parque da Cidade – zielone płuca Porto Parque da Cidade, czyli ogromny park miejski . O niego możecie zahaczyć w drodze na piaszczystą plażę. Mimo

Pink Envelope
Świąteczny niezbędnik: przyprawy i przetwory 88

nasze tradycyjne świąteczne dania. Skórka pomarańczowa w syropie Esencja pomarańczowa Przyprawa do piernika II Domowa przyprawa do piernika Domowa esencja waniliowa Domowy cukier waniliowy Kandyzowane skórki pomarańczowe Kandyzowane plasterki pomarańczy Mielona skórka pomarańczowa Zakwas na czerwony barszcz Zakwas na żurek Przyprawa do dań z kapustą

Kulinarne przygody Gatity
WITARIAŃSKIE TRUFLE CZEKOLADOWE Z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ 166

płatków kokosowych, 0,5 szklanki surowego kakao w proszku, 5 suszonych moreli, 5 suszonych daktyli, 1/2 łyżeczki wanilii w proszku, 3-4 krople olejku pomarańczowego, 2 łyżki soku z pomarańczy. Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy do momentu, aż uzyskamy klejącą masę. Formujemy kuleczki. Przechowujemy w lodówce. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Najlepsze książki o fermentacji 2016 144

oszczędności na żywności i możliwość obdarowania najbliższych nawet, jeśli mamy ograniczony budżet. Co bym ukisiła z przepisów z tej książki? Dobrze wygląda kiszony soliród, rzodkiewki, sałatka z fenkuła i pomarańczy ze słoika, czy pikantne mieszanki warzywne typu piccalili. Smacznego! The Modern Preserver: Chutneys, Pickles, Jams and More Autorka: Kylee Newton Wydawnictwo: Square Peg Język: angielski   Tekst ukazał się

Ugotowane pozamiatane
Domowy sok a`la Kubuś- Thermomix 161

min/100c/obr.2 6. Usunąć powstałą na powierzchni pianę, ostudzić i rozlać do butelek.  Smacznego!:) UWAGA: Dla uzyskania ciekawszego smaku, lub dla odmiany, można dodać różnych innych owoców- np. pomarańcza, grapefruit, truskawki, maliny, ananas. Jeśli sok mają polubić i chętnie pić małe dzieci, warto przetrzeć go przez sitko przed rozlaniem do butelek, nasz syn zaakceptował go dopiero po takiej operacji

Aromatyczne Podróże
Sernik z dodatkiem kaszy manny 186

sernik z dodatkiem kaszy manny. Sernik przygotowałam bez spodu, choć oczywiście możecie przygotować go np. na spodzie z ciasteczek tak jak w przepisie na sernik z makiem i nutą pomarańczy . Do sernika dodałam kaszę manną błyskawiczną, aby mój sernik był bardziej zwarty (stosuję tą metodę wykorzystując ser z wiaderka). Jeśli tak jak ja (i moja rodzina) lubicie serniki polecam

Słodkie okruszki
Makowiec z białym makiem na kruchym spodzie 145

jajka 2 łyżki ekstraktu z wanilii 2 łyżki Amaretto 200 gram śmietany 18% 200 gram dżemu brzoskwiniowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich i migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 3/4 szklanki cukru pudru Ponadto: lukier cytrynowy: 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka wrzątku, 1/2 szklanki cukru pudru garść posiekanych orzechów włoskich Mak zalewam mlekiem i odstawiam na dobę

Mango Papaja
Wątróbka z cebulką 217

żeby pozostała lekko różowa i soczysta w środku. Jak to zrobić? Smaczna Pyza zaraz o tym opowie. Jeśli lubicie wątróbkę to spróbujcie dodać ją do sałatki ze szpinaku i pomarańczy - coś pysznego! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
10 porad jak upiec perfekcyjne babeczki! 176

będą twarde i gumowate. 7. DODATKI AROMATYZUJĄCE ! Esencje migdałowe i waniliowe w małych ilościach znakomicie podkreślają  smak babeczek. Możemy wypróbować także naturalny ekstrakt  z cytryny, mięty lub pomarańczy. 8. PIECZENIE! Pamiętaj aby przed pieczeniem porządnie rozgrzać piekarnik. Każdy piekarnik działa inaczej, dlatego też temperaturę podaną w przepisie traktuj zawsze jako wskazówkę. Jeśli twój piekarnik ma tendencję

Kolejny blog o gotowaniu
Makowiec na kruchym cieście 413

własnych upodobań. Możemy zmieniać rodzaje bakalii , bądź całkowicie je pominąć .  Aromat migdałowy możemy zastąpić innym ulubionym , np arakowym , rumowym.  Świetnym dodatkiem będzie skórka otarta z wyszorowanej pomarańczy czy sok wyciśnięty z tego owocu. Zamiast miodu dobrym dodatkiem będą również powidła śliwkowe . Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Dyniowy sernik z sosem toffi 154

temperaturze pokojowej) 200 g puree z dyni 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej) 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku (40 g) Świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy Sos toffi: 60 g brązowego cukru 1 łyżka miodu 60 ml śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej) 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Wykonanie: Spód: Kakaowe ciasteczka umieszczamy w blenderze

MyCookBook.pl