miętą zamkniętą w twarożku. Danie główne Danie główne to była prawdziwa wariacja na temat wiosny i lata. Z talerza biła słoneczna żółć za sprawą purée z marchwi i pomarańczy oraz pęczaku pomalowanego kurkumą. Feerię barw uzupełniała mistrzowsko przyrządzona kaczka — delikatna i soczysta za sprawą metody sous-vide (gotowania w próżni) z chrupiącą skórką. Jedna z lepszych, jaką jadłem. Świetnie
Food Squaremocne, podwójne espresso. Prosta, ale pyszna jest wersja kakaowa – wystarczy utrzeć żółtka z dwoma łyżkami gorzkiego kakao. Fani cytrusowych smaków mogą zetrzeć do likieru skórkę z cytryny lub pomarańczy. W wersji korzennej dodajmy startą gałkę i cynamon. * to ilość na tradycyjny, słodki ajerkoniak – jeśli lubicie mniej słodki, użyjcie 3/4 szklanki ** używam puszki mającej 319 ml (=340g) Post
Poezja smakuDanie ma 159 KCAL. 1 mała grahamka 50 g. 2 plasterki kiełbasy szynowej 20 g. 1 pomarańcza 150 g. *************************************************** Bułkę obłożyć kiełbasą szynkową i podać z pomarańczą.Smacznego!. Te przepisy mogą się przydać :): **************************************** CHAŁKA CYTRYNOWA CHLEBUŚ MADZI C HAŁKA CYTRYNOWA SAŁATKA JARZYNOWA SURÓWKA Z PEKINKI LENIWE GOŁĄBKI BABKA KOLOROWA BABKA GRAŻYNKi
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipiją co dorośli więc naprawdę należy się zastanowić czy warto kupować słodzone gotowce! Woda smakowa, z pomarancza i melisa dzbanek wody (gazowanej lub nie) kostki lodu kilka plastrów pomarańczy garść listków melisy Listki zgniatamy delikatnie i wrzucamy do dzbanka, plastry ściskamy nad wodą by wypuściły sok i też wrzucamy do wody. Całość mieszamy i podajemy
Dzieje kuchennej Wiewiórykoszyczka. Składniki: - 75 g masła - 250 g mąki pszennej - 25 g mielonych migdałów - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 75 g cukru - skórka z 1 pomarańczy - 100 ml świeżego soku pomarańczowego - 100 ml mleka - 1 jajko Przygotowanie: Masło rozpuszczamy. W jednym naczyniu łączymy wszystkie suche składniki a w drugim wszystkie mokre. Płynne składniki
Zainspirowana w kuchniwiedzieć o nalewkach. 3 duże cytryny 300 g kawy ziarnistej 30 goździków 300 g cukru 0,25 litra spirytusu 95% 0,5 litra wody suszona skórka z połowy pomarańczy Sprawa jest naprawdę banalna. Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier. Resztę składników przelewamy/przekładamy do słoja i zalewamy tym właśnie syropem cukrowym. Zakręcamy i chowamy w ciemnym, ciepłym
Marder&Marder Manufactureząbki czosnku 1/2 szklanki zielonych oliwek 1 łyżeczka oregano sól i świeżo mielony pieprz 1/2 szklanki dressingu pomarańczowego (można zastąpić 1/4 szklanki oliwy i 1/4 szklanki świeżego soku z pomarańczy plus łyżka octu jabłkowego i łyżeczka miodu Groszek ugotować i przestudzić. Zmiksować na gładką masę wszystkie składniki. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Pastę można podawać rozsmarowaną
Czerwień i błękitCytrusowy kurczak, czyli mięso z kurczaka zapieczone w piekarniku z pomarańczami i cytrynami, podany na zielonym pesto z bazylii. Do tego sałatka z bakłażana i suszonych pomidorów. Soczyste i delikatne mięso z kurczaka to dobra opcja na udany obiad ze znajomymi czy rodziną. Uduszony w winie i cytrusach smakuje obłędnie. Nasza dzisiejsza propozycja to cytrusowy kurczak uduszony w winie
Ciasna Kuchniaobierz ze skórki. Usuń wszystkie skórki w środku, wydobywając czysty miąższ. Jest to trochę pracochłonne, ale bardzo się opłaca, bo te białe skórki są lekko gorzkie, jak w pomarańczy. Usuń też pestki. Pokrój drobno i wrzuć do gruszki. Duś razem ok 15 minut (od czasu zagotowania gruszek). Często mieszaj. Pod koniec dodaj rodzynki i duś dalej, aż trochę napęcznieją
Anioszek w kuchniłyżki proszku do pieczenia 2 łyżki mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki soli 300 g masła śmietankowego 250 g brązowego cukru 350 g rodzynek skórka pomarańczowa z 1 lub 2 pomarańczy 12 łyżek świeżego soku pomarańczowego 12 łyżek mleka 4 jaja Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie, po kilku minutach odcedzamy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy
peggiwkuchniCYNAMONOWO-IMBIROWE 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 0,5 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli skórka otarta z jednej pomarańczy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 szklanki mleka 2% 3 jaja 0,5 zapachu spirytusowego pomarańczowego 0,25 szklanki rozpuszczonego masła roślinnego olej
peggiwkuchnitwarogu półtłustego/tłustego zmielonego 50 g masła miękkiego 50 g cukru 2 żółtka 1 cukier mały wanilinowy 50 g posiekanych orzeszków ziemnych niesolonych 50 g skórki kandyzowanej pomarańczy 30 g suszonych moreli Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: składniki na ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,3 mm. Wykładamy ciastem metalowe foremki i pieczemy ok 10-15 minut
Niezły Młyneknagrzanym do 180 stopni C do tzw suchego patyczka. 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku pomarańczowego Wszystkie składniki razem utrzeć na gładko Polać babkę lukrem i ozdobić pomarańczami. babka pomarańczowa
O kuchni z uczuciemMięso z kaczki jest delikatne i soczyste :) Składniki 2 piersi z kaczki marynata: sok z 1 pomarańczy 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki chili sól, pieprz 2 średnie bataty … Czytaj dalej Pierś z kaczki z batatami
czarrna od kuchnipieczenia 2 łyżki masła do posmarowania foremek mąka do posypania blatu i foremek Nadzienie Masa orzechowa z kawałkami orzechów Helio 4-5 szt. marakui 150 ml soku z pomarańczy (lub wody) 1 łyżeczka agar-agar syrop klonowy do smaku dekoracja Polewa i dekoracja biała Helio Przygotowanie: Kruche foremki Masło zetrzyj na grubej tarce, dodaj przesianą mąkę, cukier puder, cukier
SzczyptaSmaQ