pomarańcze - 5663 przepisów (strona:187/378)

Zupa migdałowa. 151

śniadanie lub deser niż na obiad. Składniki: 1 l mleka 3,2% 200 g zmielonych migdałów (bez skórki) 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu skórka otarta z jednej pomarańczy (lub skórka kandyzowana) 1/2 szkl. ryżu jaśminowego Wykonanie: Wlać mleko do garnka, wsypać migdały, cukier, cynamon i skórkę pomarańczową. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małych ogniu przez chwilę

zadanie-gotowanie
Dżem mandarynkowy. 127

pomarańczowego z wanilią . To było wiele przepisów temu ;) Tym razem przygotowałam aromatyczny, cytrusowy dżem mandarynkowy. Idealny do naleśników, tostów czy kanapek. Nie ma w nim nuty goryczy charakterystycznej dla pomarańczy. Mandarynki łatwiej się też obiera, a to duży plus. Z podanych przeze mnie ilości wyszły dwa słoiczki dżemu, które spożytkujemy na bieżąco. Gdybyście chcieli przygotować większą ilość to należy

zadanie-gotowanie
Babka parzona z siemieniem lnianym 175

staropolski przepis na wielkanocną babkę drożdżową. Wzbogaciłam ciasto sokiem z pomarańczy i ziarnami siemienia lnianego. Babka jest niezwykle aromatyczna i wilgotna. Składniki Ciasto 4 i 1/2 szk Mąki Puszystej Tortowej z Lubelli 125 g masła 1 szkl cukru pudru … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Boczek pieczony w piwie 117

łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 2 łyżeczki grubo tłuczonego czarnego pieprzu pół łyżeczki soli 5 łyżek oleju sok wyciśnięty z połowy pomarańczy 1 szklanka jasnego piwa   Przygotowanie   Wszystkie składniki, oprócz piwa, wymieszałem. Tak przygotowaną mieszanką natarłem boczek, wstawiłem do lodówki na noc. Boczek ułożyłem na dużej blasze i wstawiłem

R'n'G Kitchen
Ciasteczka Wielkanocne 120

szklanki mąki pszennej 1 jajko (duże) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego kilka kropel aromatu waniliowego/śmietankowego Lukier:   2 łyżki mleka/wody/soku z cytryny lub pomarańczy cukier puder    barwnik (opcjonalnie) Opcjonalnie: masa cukrowa ozdoby do dekoracji Mąkę przesiać z cukrem pudrem i posiekać z zimnym masłem. Dodać pozostałe składniki. Całość szybko wyrobić (na jednolitą masę

Di gotuje
Koktajl z kiwi, mango i mleczka kokosowego 136

kilka minut. Jest orzeźwiający i pyszny. Wersja domowa i "wyjściowa". Wystarczy tylko zblendować kiwi, mango i mleczko kokosowe i takie cudo gotowe. Można opcjonalnie dodać także soku z pomarańczy

Humanistka w kuchni
Kulki mocy z rokitnikiem. Bomba witaminowa. 237

typy lipidów Zobaczcie porównani zawartości witaminy C i E w różnych produktach. Dzika róża i rokitnik to rośliny najbogatsze w wit.C. Rokitnik zawiera  10 razy więcej wit.C niż pomarańcze... ... i  4-krotnie więcej wit. E niż pestki słonecznika!  Składniki: 1 szklanka orzechów nerkowca 1/2 szkalnki orzechów brazylijskich 1 szklanka wiórków kokosowych 10 daktyli 1/2 szklanki soku

Apetyt na Zielone
Czekoladowe jaja 160

pomogą a szczególnie przy czekoladzie jak mój 4,5-latek "... tato, ja będę mieszał czekoladę ... " - zobaczcie zdjęcia poniżej jak to robił ;) Składniki : 200 gr gorzkiej czekolady (użyłem z dod. pomarańczy) 1 serek mascarpone  100 ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru konfitura brzoskwiniowa 8 niewielkich balonów trochę oleju roślinnego Przygotowanie : Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, balony nadmuchaj

Mechanik w kuchni
Ciasto czekoladowe z nutą pomarańczową 120

pewnością trafi w gusta czekoladowych potworów ;-). Spód ciasta jest kruchy i nie zawiera cukru. Do jego zrobienia użyliśmy karob . Na spodzie wylany jest krem z dodatkiem skórek z pomarańczy. Wierzch ciasta pokryła polewa czekoladowa, na której dodatkowo ułożyliśmy borówki amerykańskie. Oryginalny przepis, na którym bazowałem, znajdziecie na blogu Weekendownika . Artykuł Ciasto czekoladowe z nutą pomarańczową pochodzi z serwisu Ciasna

Ciasna Kuchnia
Granola w Proszku - Mega Zdrowa, Bez Cukru 116

suszonych owoców ( u mnie figi, żurawina, wiśnie , morele) - mogą być tez rodzynki sułtanki 1,5 łyżki kakao ( u mnie karob) 1/2 łyżki świeżo zmielonej kawy skórka otarta z 1 pomarańczy Wykonanie: Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Płatki, orzechy i nasiona wymieszałam razem i wyłożyłam do patelni głębokiej Woll, ale możesz wyłożyć na dużą blachę wyłożona papierem do pieczenia

Blondynka Gotuje
Krakersy owocowe 120

pestki słonecznika 1/2 szklanki nasiona siemienia lnianego 1/2 szklanki płatki owsiane 1/2 szklanki mąki orkiszowej 3 łyżki olej rzepakowy 3 łyżki sezam skórka otarta z cytryny skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka cynamon 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo 200 ml woda opcjonalnie: suszone truskawki, maliny, jagody goji Sposób przygotowania Jeśli używamy suszonych owoców, to mielimy je na pył

Kucharzyca
Krakersowo 124

pestki słonecznika 1/2 szklanki nasiona siemienia lnianego 1/2 szklanki płatki owsiane 1/2 szklanki mąki orkiszowej 3 łyżki olej rzepakowy 3 łyżki sezam skórka otarta z cytryny skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka cynamon 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo 200 ml woda opcjonalnie: suszone truskawki, maliny, jagody goji Sposób przygotowania Jeśli używamy suszonych owoców, to mielimy je na pył

Kucharzyca
Restaurant Week w Alyki: Z tęsknoty za wiosną 129

miętą zamkniętą w twarożku. Danie główne Danie główne to była prawdziwa wariacja na temat wiosny i lata. Z talerza biła słoneczna żółć za sprawą purée z marchwi i pomarańczy oraz pęczaku pomalowanego kurkumą. Feerię barw uzupełniała mistrzowsko przyrządzona kaczka — delikatna i soczysta za sprawą metody sous-vide (gotowania w próżni) z chrupiącą skórką. Jedna z lepszych, jaką jadłem. Świetnie

Food Square
Ajerkoniak – domowy likier jajeczny 190

mocne, podwójne espresso. Prosta, ale pyszna jest wersja kakaowa – wystarczy utrzeć żółtka z dwoma łyżkami gorzkiego kakao. Fani cytrusowych smaków mogą zetrzeć do likieru skórkę z cytryny lub pomarańczy. W wersji korzennej dodajmy startą gałkę i cynamon. * to ilość na tradycyjny, słodki ajerkoniak – jeśli lubicie mniej słodki, użyjcie 3/4 szklanki ** używam puszki mającej 319 ml (=340g) Post

Poezja smaku
GRAHAMKA Z SZYNKĄ - DRUGIE ŚNIADANIE DIETA 1500 KCAL. 159

Danie ma 159 KCAL. 1 mała grahamka 50 g. 2 plasterki kiełbasy szynowej 20 g. 1 pomarańcza 150 g. *************************************************** Bułkę obłożyć kiełbasą szynkową i podać z pomarańczą.Smacznego!.   Te przepisy mogą się przydać :): ****************************************   CHAŁKA CYTRYNOWA CHLEBUŚ MADZI C HAŁKA CYTRYNOWA SAŁATKA JARZYNOWA SURÓWKA Z PEKINKI LENIWE GOŁĄBKI BABKA KOLOROWA BABKA  GRAŻYNKi

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki