suszonych śliwek 5 łyżek ketchupu pikantnego 1 łyżka oleju 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej sól, pieprz Wykonanie: Marynata: Śliwki zalewamy gorącą wodą i ostawiamy na minimum 30 min. Następnie wodę zlewamy, a śliwki blendujemy na gładki mus. Do śliwek dodajemy ketchup pikantny(...)pęczek szczypiorku sezam patyki do szaszłyków Sos: 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego sok z 1/2 limonki 1-2 łyżki miodu płynnego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Sos: W rondelku łączymy ze sobą sok z cytryny z sosem sojowym. Dodajemy miód, przeciśnięty przez
Kuchnia MagdaLenysuszonych śliwek 5 łyżek ketchupu pikantnego 1 łyżka oleju 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej sól, pieprz Wykonanie: Marynata: Śliwki zalewamy gorącą wodą i ostawiamy na minimum 30 min. Następnie wodę zlewamy, a śliwki blendujemy na gładki mus. Do śliwek dodajemy ketchup pikantny(...)pęczek szczypiorku sezam patyki do szaszłyków Sos: 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego sok z 1/2 limonki 1-2 łyżki miodu płynnego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Sos: W rondelku łączymy ze sobą sok z cytryny z sosem sojowym. Dodajemy miód, przeciśnięty przez
Kuchnia MagdaLenyzrobiliśmy do ryby pyszne puree z fasoli - całość smakuje niesamowicie. Musicie koniecznie spróbować. Ryba: - 2 polędwiczki z dorsza, - 4 filety z halibuta, - 7 łyżek harissy, - 1 1/2 łyżeczki mielonego kminu, - 4 łyżki oliwy z oliwek, - 3 średnie cebule, - 100 ml czerwonego octu winnego, - 250 ml wody, - 1 łyżeczka mielonego cynamonu, - garść czarnych oliwek, - 1 łyżka syropu(...)Puree z fasoli: - 2 puszki drobnej fasoli białej, - 1 cebula, - 3 ząbki czosnku, - 1 łyżeczka suszonego tymianku, - 1/3 łyżeczki płatków chili, - pół szklanki wody lub bulionu warzywnego, - 1/2 łyżeczki mielonego kminu, - 2 łyżki masła migdałowego, - sól, pieprz Do dekoracji: - kilka suszonych róż, - świeże listki kolendry. Rybę oczyszczamy i osuszamy, większe kawałki kroimy na pół , a następnie marynujemy w mieszance
Plate of JoyGrecki Hamburger lub kotlet mielony czyli Bifteki – Μπιφτέκι Grecki Hamburger lub kotlet mielony, czyli Bifteki – Μπιφτέκι, to wariacja na temat Greckich klopsików Keftedakia i odpowiedź na amerykańskiego Hamburgera. Chociaż mogłyby się wydawać, że to tylko kotlet mielony, ale dodatek, ziół, fety to coś więcej niż tylko zwykły Hamburger. Musisz wiedzieć, że Grecki Hamburger w przeciwieństwie(...)atrakcji, zapraszam na sam dół mojego wpisu 😊, bo jest tam nie lada niespodzianka. 👥 – 2-3-4 ⏰ 30-45 minut 🇬🇷 – Grecja Oczywiście potrzebujemy kilku składników 450 g mielonej wołowiny 10% tłuszczu 1 czerwona cebula pokrojona drobno 2 ząbki czosnku drobno pokrojonego Bułka tarta Świeża pietruszka 1 łyżka suszonego oregano Świeża mięta 1-2 jajka Sól Pieprz świeżo
RafalCookjeszcze lepiej cały kurak , ja akurat miałam podudzia ) 2 papryki czerwone, grubościenne, duże 2 papryki zielone , grubościenne, duże 1 puszka, krojonych pomidorów 2 cebule, średniej wielkości 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku 2 ząbki czosnku śmietana kremówka 30 % smalec do smażenia, najlepiej kurzy ale wieprzowy też może być ( smalec(...)minut do lodówki. Paprykę i cebulę obierz i pokrój w kawałki ( warzywa i tak będziemy przecierać ). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na rozgrzanym smalcu zrumień cebulę, jak już zmięknie, posyp ją mieloną papryką słodką oraz ostrą, kminkiem i dołóż kawałki kurczaka . Smaż z obu stron, na złoto . Często o mieszając, inaczej cebula bardzo łatwo Ci się przypali. Jak udka będą mocno
Ogrodnik w podróżycharakterne” danie, które wspaniale nasyca i jest tak bogate w smaku, że jedzone z zamkniętymi oczami przenosi wprost do gorącego Meksyku Składniki na około 5 porcji: 300 g mielonej, nietłustej wołowiny dobrej jakości (starajmy się wybierać mięsa ekologiczne lub od zwierząt z wolnego chowu) 1 czerwona cebula 1 nieduża marchewka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 duże ząbki(...)więcej, zależnie od preferencji) 1 łyżka + 1 łyżeczka preferowanego oleju do smażenia nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 2 liście laurowe, 3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, po 2 łyżeczki mielonej kolendry i kuminu, po 1 łyżeczce mielonego kminku, kozieradki i kurkumy, ostra papryka i pieprz do smaku; 1 łyżeczka oregano Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, marchewkę zetrzeć
Even Better Foodprostota i klasyka zawsze się obronią. Do pasty użyłam obranych ze skóry kiszonych ogórków, a w roli dodatków moja ulubiona kombinacja rukola, bazylia, szalotka i rzodkiewka. Całości dopełnia świeżo mielony pieprz. INNE PYSZNE PRZEPISY ŚNIADANIOWE i/LUB KOLACYJNE: NALEŚNIKI Z ŁOSOSIEM I SALSĄ VERDE CARPACCIO Z BURAKA Z SALSĄ VERDE BURRITO Z KURCZAKIEM Z AWOKADO(...)OWOCAMI SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ Grzanki z pastą jajeczną: – Idealne na poranne śniadanie – Proste i obłędnie pyszne – Nieoczywista poezja smaków – Zdrowe i szybkie – Z świeżo mielonym pieprzem dla wyrazistości ILOŚĆ PORCJI: 2 / 10 – 12 grzanek CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – 3 jajka – Kiszone ogórki średniej wielkości – 2 sztuki – Szczypiorek drobny – pęczek – Szalotka – Majonez
globuskulinarnygłowy") lub 80 dag rostbefu, udźca albo łopatki około 5 łyżek oleju, ale nigdy oliwy z oliwek 1 czubata łyżka mąki 1 duża cebula około pół łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki pieprz i sól do smaku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 2 szklanki wywaru mięsnego, ale można nieco więcej(...)przełóż ją do mięsa, a na patelnię wrzuć pokrojone pieczarki i smaż, do chwili, aż woda odparuje. Przełóż pieczarki do garnka z mięsem i cebulą. 5. Dodaj przecier pomidorowy, mieloną paprykę, pieprz, wywar mięsny i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj około 25-40 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. 6. Na koniec możesz podprawić
Cztery FajerySkładniki: golonki indycze 3 sztuki=1 kg, cebula 1 sztuka większa, woda 5 szklanek marynata: olej rzepakowy 3/4 szklanki, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, kolendra ziarenka 1 łyżeczka, czosnek z praski wyciśnięty 4 ząbki, sok z cytryny 1 łyżeczka, imbir mielony 1 łyżeczka, tymianek suszony 1 łyżka Marynata: olej rzepakowy, papryka(...)ostra, kolendra ziarenka, pieprz mielony czarny, kucharek, czosnek z praski wyciśnięty, sok z cytryny, imbir mielony, tymianek suszony - wszystko wymieszać. Golonki indycze opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do marynaty i mocno natrzeć, schować do lodówki na całą noc. Golonki z marynatą zrumienić w garnku szybkowara z każdej strony z pokrojoną w kostkę cebulą, wlać wodę i po zasyczeniu
W Mojej Kuchni LubięRoladki z chrzanem i ziemniakami Roladki z mięsa mielonego z dodatkiem chrzanu, ogórka kiszonego i startych ziemniaków. Składniki: · ½ kg mięsa mielonego · 1 całe jajko · 2 łyżki chrzanu · 2 łyżki śmietany(...)Olej do smażenia · ½ łyżeczki papryki ostrej · Sól Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą, papryką ostrą, dodajemy chrzan, śmietanę i starte na tarce o drobnych oczkach, odciśnięte z ziemniaki. 2. Mięso dokładnie mieszamy, robimy roladki, w środek
Kulinarna Chwiladałam buraczaną 120 g cukru trzcinowego 200 g masła 3 duże jajka 1 duża pomarańcza - tylko skórka z niej 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 szczypta soli 300 ml wrzątku 100 g imbiru z syropu lub imbir kandyzowany Składniki na jabłka w rumie 4 średnie(...)cukru trzcinowego 200 g masła stopione i przestudzone 3 duże jajka 1 duża pomarańcza - tylko skórka z niej 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 szczypta soli 300 ml wrzątku 100 g imbiru z syropu lub imbir kandyzowany Składniki na jabłka w rumie 4 średnie jabłka
SprawdzonaKuchnia.plAnchovies – 4 sztuki / wcześniej odsączone z zalewy / – Kapary – 1 czubata łyżeczka / wcześniej odsączone z zalewy / – Mięta – 20 dużych listków – Szalotka – Czosnek – 1 ząbek / nie za duży / – Pieprz czarny świeżo mielony – Sok z limonki – 1 łyżka – Oliwa z oliwek – 2 łyżki PRZEPIS: 1. Anchovies, kapary, miętę, szalotkę i czosnek posiekaj bardzo drobno. Dodaj oliwę z oliwek oraz sok z limonki(...)pokrój w jak najcieńsze plasterki. 3. Garść mix’u młodych listków rozłóż na talerzu. Na wierzch połóż cienko pokrojone plasterki buraka, a na nich salsę verde. Całość oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Print CARPACCIO Z BURAKA Z SALSĄ VERDE Carpaccio z buraka z salsą verde , to eksperyment który się świetnie udał. Słodki pieczony burak, w towarzystwie słonego niczym wody
globuskulinarnyjasno – zielonkawa część) 1 cebula szalotka 2 ząbki czosnku BIO 1 litr gorącego bulionu jarzynowego lub jarzynowo – drobiowego 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól i mielony pieprz PESTO Z NATKI PIETRUSZKI 1 pęczek świeżej natki pietruszki dorodnej wielkości 1 ząbek czosnku ekologicznego 3 łyżeczki płatków migdałowych 3 łyżeczki tartego(...)szalotka","2 z\u0105bki czosnku BIO","1 litr gor\u0105cego bulionu jarzynowego lub jarzynowo - drobiowego","1 \u0142y\u017cka mas\u0142a","1 \u0142y\u017cka oleju rzepakowego","1\/2 \u0142y\u017ceczki mielonej ga\u0142ki muszkato\u0142owej","s\u00f3l i mielony pieprz","1 p\u0119czek \u015bwie\u017cej natki pietruszki dorodnej wielko\u015bci","1 z\u0105bek czosnku ekologicznego","3 \u0142y\u017ceczki
ProstePesto.ploliwek – 3 łyżki – Jogurt naturalny – 150g – Żółty ser – 8 plasterków – Brzoskwinia z puszki – 8 połówek – Duża garść rukoli – Duża garść roszponki – Słonecznik – 3-4 łyżki – Pieprz czarny świeżo mielony PRZEPIS: 1. Do miseczki dodaj drożdże cukier oraz wodę. Wymieszaj za pomocą rózgi. Odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie dodaj jogurt naturalny, jajko, sól i oliwę i ponownie(...)Gotowe placki smaż na posmarowanej oliwą patelni na średnim ogniu do zarumienienia z obu stron. 5. Na ciepłe usmażone placki nałóż rukolę, roszponkę, pokrojoną w kostkę brzoskwinię, oprósz świeżo mielonym pieprzem i posyp słonecznikiem. Serwuj od razu, najlepiej smakują ciepłe. Print CHLEBKI NAAN NADZIEWANE SEREM Z RUKOLĄ ROSZPONKĄ I BRZOSKWINIĄ Ciepły, ciągnący się żółty ser, ukryty w przepysznym indyjskim
globuskulinarny