bardzo sycące danie obiadowe. Składniki: naleśniki: 500 ml mleka, ok 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka cukru, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka soli olej farsz: 500 g mięsa mielonego z szynki, 500 g pieczarek, 3 ząbki czosnku, 4 łyżeczki przecieru pomidorowego, 2 łyżeczki majeranku, łyżeczka oregano, łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem, łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 2 łyżki(...)stron. Farsz: Ser żółty ścieramy na grubych oczkach. Pieczarki obieramy ze skórki lub dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Na rozgrzaną patelnię wraz z łyżką masła dodajemy mięso mielone, starty na tartce do czosnku lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: majeranek, oregano, suszone pomidory, papryczkę słodką. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz pieczarki i drugą łyżkę masła. Smażmy
Lena Gotujenigdy mu się nie znudzą. Spróbujcie, może dla Was też takie będą. Co potrzeba: 1 główka kapusty białej 2,6-2,8 kg, 300 g ryżu, 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 5 cebul średnich + 2 cebule Kucharek, Pieprz, 100 g boczku wędzonego, Wykonanie: Do garnka wsypujemy ryż, zalewamy 6 szklankami wody, a jak się zacznie gotować(...)zagotowania się wody. Odwracamy kapustę za pomocą dwóch widelców, gotujemy 3 minuty. Odcedzamy wodę, kapustę zostawiamy do wystudzenia. Do dużej miski przekładamy wystudzony ryż, zimną cebulę i mięso mielone, dokładnie mieszamy, dodajemy 1/2 łyżeczki pieprzu, mieszamy, sprawdzamy, czy farsz jest dostatecznie doprawiony. W razie konieczności dodajemy jeszcze trochę kucharka. Z wystudzonej kapusty delikatnie ściągamy liście zaczynając
Bułka z Chlebemoliwek i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zrumienić. Dołożyć ugotowaną soczewicę, pół puszki pomidorów (razem z zalewą), lekko posiekane liście jarmużu (grubsze łodyżki oderwać), mielony kmin rzymski, suszony imbir i cynamon. Wymieszać, zagotować i doprawić solą i pieprzem. Upieczone bataty wyjąć i za pomocą łyżeczki wyjąć miąższ, zostawiając około 1,5 cm od brzegów(...)też może Cię zainteresować: → Smoothie z batatów, soku pomarańczowego i imbiru → Awokado zapiekane z jajkiem, suszonymi pomidorami i parmezanem → Bakłażany faszerowane kaszą kuskus, pomidorami i fetą → Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką → Cukinia faszerowana mielonym mięsem, czarnymi oliwkami i serem lazur
Oryginalny smakwystarczają tylko: żeberka i kapusta, no i trochę pieprzu do smaku. Składniki: - ok. 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych - ok. 1 kg dobrej kiszonej kapusty - świeżo mielony pieprz - sól - mielony czosnek - kilka łyżek bezzapachowego oleju kokosowego lub smalcu gęsiego lub dowolny inny tłuszcz Żeberka obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, posypujemy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz czosnkiem. Obsmażone z każdej(...)mniejsze kawałki, umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 minut. Po ugotowaniu odlewamy wodę, do kapusty dodajemy 1-2 łyżki oleju kokosowego lub tłuszczu gęsiego, posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Zamiast tłuszczu gęsiego lub oleju kokosowego można dodać do kapusty tłuszcz od smażonych żeberek. W garnku układamy warstwami kiszoną kapustę oraz żeberka. Pierwszą i ostatnią warstwę stanowią
Smaczne Zdrowepieprz do smaku Przyprawy: 2 goździki, 1 łyżeczka chili w proszku (można też użyć papryki w płatkach np. tureckiej pul biber); po pół łyżeczki - mielonego cynamonu, mielonego kminu rzymskiego (kumin) i mielonej kolendry; ćwierć łyżeczki kurkumy w proszku, opcjonalnie - 1 płaska łyżeczka suszonych liści kozieradki, 1 łyżeczka garam masala. W wielu indyjskich stanach do curry(...)smażę, często mieszając około 2 minut. 2. Dodaję pokrojone pomidory, mieszam, przykrywam pokrywką i na niewielkim ogniu smażę, aż pomidory się rozpadną. 3. Doprawiam curry przyprawami: kurkumą, chili, goździkami, mieloną kolendrą, cynamonem, kminem rzymskim i ewentualnie garam masala i liśćmi kozieradki. Dodaję koncentrat pomidorowy, pokrojone w kostkę ziemniaki, wlewam 1 lub 2 szklanki wody, mieszam curry i gotuję
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKminek to roślina, która jest ceniona ze względu na swoje właściwości zdrowotne i lecznicze. Jest to przyprawa używana w tradycyjnej kuchni polskiej, jednak ze względu na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zmiel. Staraj się szybko zużyć przyprawę, bo wietrzeje. Łagodne Curry Składniki: 30 g świeżo zmielonego kardamonu, 12 g mielonych goździków, 7 g utartej gałki muszkatołowej, 10 g mielonego imbiru, 3 g kurkumy, 15 g mielonego kminu rzymskiego, 30 g cynamonu. Sposób przygotowania: Do miseczki wsyp wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Gotową przyprawę przechowuj w szczelnym pojemniku(...)łyżeczki nasion kopru włoskiego i kuminu łyżka tymianku Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszaj razem. Chermoula Składniki: 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki grubej soli 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu łyżeczka słodkiej papryki szczypta pieprzu Cayenne 3 łyżki posiekanej kolendry łyżka posiekanej natki sok i skórka z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: W moździerzu rozgnieć czosnek z solą. Oliwę wymieszaj
Wymiar Zdrowiałyżki pasty curry, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego / kuminu, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki mielonej papryczki chilli, 1/4 łyżeczki cynamonu. Wymieszaj wszystko dokładnie. Zawartość mniejszej patelni, czyli krewetki z przyprawami przełóż do dużej patelni i wymieszaj całość, zmniejsz ogień i gotuj razem przez około(...)łyżka sosu sojowego 1/2 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego 3 łyżki czerwonej pasty curry (ze słoiczka) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego / kuminu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki mielonej papryczki chilli 1/4 łyżeczki cynamonu dodatkowo – pieczywo lub ryż jaśminowy Jeśli spodobał Ci się
Eat me! Fit me!zmiel. Staraj się szybko zużyć przyprawę, bo wietrzeje. Łagodne Curry Składniki: 30 g świeżo zmielonego kardamonu, 12 g mielonych goździków, 7 g utartej gałki muszkatołowej, 10 g mielonego imbiru, 3 g kurkumy, 15 g mielonego kminu rzymskiego, 30 g cynamonu. Sposób przygotowania: Do miseczki wsyp wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Gotową przyprawę przechowuj w szczelnym pojemniku(...)łyżeczki nasion kopru włoskiego i kuminu łyżka tymianku Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszaj razem. Chermoula Składniki: 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki grubej soli 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu łyżeczka słodkiej papryki szczypta pieprzu Cayenne 3 łyżki posiekanej kolendry łyżka posiekanej natki sok i skórka z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: W moździerzu rozgnieć czosnek z solą. Oliwę wymieszaj
Wymiar Zdrowiaszklanki ciecierzycy suchej 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego 2 garście poszatkowanej pietruszki 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżki mąki pszennej Olej rzepakowy do smażenia Opis przygotowania: Wcześniej musimy zacząć od namoczenia ciecierzycy. Najlepiej dzień przed gotowaniem ciecierzycę namaczamy w wodzie (minimum na 12 godzin). Następnie ciecierzycę(...)odsączamy z wody oraz mielimy przy pomocy blendera lub maszynki do mielenia, ale niezbyt drobno. Mielimy z dodatkiem cebuli, czosnku oraz ziołami. Później doprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Następnie dodajemy do tego również mąkę oraz sodę oczyszczoną. Całość dokładnie mieszamy. W dłoniach formujemy niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego), następnie delikatnie je spłaszczamy. W garnku rozgrzewamy olej do smażenia. Smażymy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemasła + odrobina do posmarowania foremek 140 g cukru pudru 100 g mąki pszennej tortowej 3 jajka 100 g orzeszków solonych 2 szczypty mielonego kardamonu 2 szczypty anyżu mielonego 2 szczypty cynamonu 100 g cukru kryształowego Sposób przygotowania 1. Do miski włóż jajka oraz cukier puder. Składniki dokładnie ubij na puszystą masę. 2. W rondelku na małym ogniu rozpuść(...)Składniki : 250 g gorzkiej czekolady 230 g masła + odrobina do posmarowania foremek 140 g cukru pudru 100 g mąki pszennej tortowej 3 jajka 100 g orzeszków solonych 2 szczypty mielonego kardamonu 2 szczypty anyżu mielonego 2 szczypty cynamonu 100 g cukru kryształowego Sposób przygotowania: : 1. Do miski włóż jajka oraz cukier puder. Składniki dokładnie ubij na puszystą masę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneoleju 1 łyżka oleju z zalewy z pomidorów 2 łyżeczki pasty tahini sok z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 4-6 łyżek aquafaby – wody z puszki po ciecierzycy sól, pieprz Propozycja podania czarny sezam olej lniany Wykonanie
Tajemnice Smakukości np karkówki olej lub smalec 1 cebula 1 marchewka 1 papryka czerwona 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej szczypta chili 1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej gulaszowej pół łyżeczki tymianku Jak zrobić wieprzowinę po węgiersku: Zaczynamy od umycia i osuszenia papierowym ręcznikiem(...)patelnię. Następnie do mięsa i cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, selera i paprykę. Potem wlewamy wodę (tyle by zakryła mięso), dodajemy przyprawy: sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę, pastę paprykową, tymianek. Finalnie wszystko gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok 20 min. Na końcu mąkę rozpuszczamy w pół szkl wody, wlewamy do mięsa mieszając (najlepiej mięso
Dorota Smakujemoże się zwyczajnie zepsuć. Składniki: Falafel: 2 szklanki suchej ciecierzycy 1 pęczek natki pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 i 1/2 łyżeczki kurkumy około 2 płaskich łyżeczek soli pieprz 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Sos tahini: 150 g jogurtu naturalnego 1/4 szklanki tahini 1 malutki ząbek czosnku(...)przez noc. Na drugi dzień odcedzić i wrzucić do kielicha blendera. Dodać cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Zmiksować tak, aby masa się kleiła. Następnie przełożyć do miseczki i dodać mielony kmin rzymski, mieloną kolendrę, kurkumę, sodę oczyszczoną, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Gdyby masa była za sucha, dolać trochę wody. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć w głębokim
Oryginalny smak