siostry Anastazji, a teraz przepis. składniki-4 pojedyncze filety z kurczaka 35 dag mięsa mielonego -wieprzowo-wołowe 40 dag pieczarek 3 cebule , 15 dag sera żółtego startego na tarce 1 por pieprz sól wykonanie Filety przeciąć wzdłuż i rozbić na dość cienkie płaty. Mięso mielone doprawić. Pieczarki oczyścić, pokroić i udusić z krążkami cebuli .Oczyszczony por pokroić(...)wymieszać z żółtym serem. Na spód blaszki, wysmarowany niewielką ilością masła, wyłożyć jedną warstwę płatów z kurczaka. Na niej rozprowadzić połowę pieczarek z cebulą. Następnie położyć porcjami mięso mielone i połowę masy z sera żółtego i pora. Dodać pozostałe pieczarki. Całość przykryć drugą warstwą płatów kurczaka i pozostałą częścią masy serowo -porowej .Wierzch zalać przygotowanym sosem . Piec
Moje Wyrobyryżu i boczku, stały sobie ułożone w brytfance w dachówce i powoli dochodziły, cóż to były za pyszne gołąbki! Gołąbki to tradycyjne danie , które kochają prawie wszyscy Polacy! Mielone mięso, zawinięte w liście kapusty, w towarzystwie sosu pomidorowego to przysmak, którego nie odmówi nikt w moim domu. Na pierwszy rzut oka, wydaje się, że przygotowanie tej potrawy może(...)mielonej wołowiny 2 cebule 2 woreczki po 100 g ryżu Sól, pieprz i majeranek do smaku Olej rzepakowy do skropienia bulion warzywny Jak przygotować gołąbki z kiszonej kapusty? Na początku gotujemy ryż w osolonej wodzie, studzimy. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Do miski wsypujemy ugotowany ryż, dodajemy do niego podsmażoną cebulkę i surowe mielone mięso. Wszystko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękształt pieroga z dowolnym nadzieniem. Jakiś czas temu robiłam kieszonki drożdżowe z szynką i serem – szybsza wersja dzisiejszego przepisu. Tutaj nadzienie składa się z cebuli, pieczarek, mięsa mielonego i domowego sosu BBQ. Zastanawiacie się jak przygotować domowy sos BBQ , bo przecież ten kupny ma specyficzny dymny posmak? Oczywiście można kupić dym wędzarniczy w płynie w sklepach internetowych. Natomiast(...)czasie wlejcie odrobinę wody do patelni i przykryjcie. Podgrzewajcie jeszcze przez ok. 1 minutę, aby woda wyparowała – teraz możecie cieszyć się pysznym, chrupiącym ciastem. Calzone z mięsem mielonym i sosem BBQ pierwszy raz zrobiłam na obiad – uważam, że domowych fast-foodów nigdy za wiele . Kolejny raz już jako ciepła przekąska na imprezę, mimo że zrobiłam z potrójnej
Słodkie Gotowanieporcje makarony soba (50 g suchego) 100g boczku lub podgardla pokrojonego w drobną kostkę puszka pomidorów razem z zalewą lub podobna ilość passaty pomidorowej i kilka pomidorków koktajlowych świeżo mielony pieprz 70 g twardego sera – np. pecorino romano – startego na drobnej tarce Jak przygotować spaghetti all’Amatriciana? Na patelni podsmażyć boczek aż będzie chrupki a potem wybrać(...)jajka na twardo – pokrojone w kostkę 3 plastry bekonu usmażone i pokrojone sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu i ze świeżo mielonego pieprzu Jak przegotować sałatkę Cobb? Makaron alla gricia Kolejna minimalistyczna klasyka – tym razem z Rzymu. Kilka składników, kilka minut i pyszna kolacja gotowa. Bardziej minimalistyczne może już być tylko
Ugotowane pozamiatanekoncentratu pomidorowego z ziołami PUDLISZKI, ok. 600 ml wody, sól do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej, 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej, ½ płaskiej łyżeczki chili pieprzu Cayenne, ponadto: kwaśna śmietana 18% lub jogurt naturalny, śwież kolendra, papryka wędzona mielona. Przygotowanie: Warzywa obieramy, cebulę i czosnek kroimy w kostkę, marchew w plasterki(...)cebulą. Dodajemy marchew, batata i całość podsmażamy, ciągle mieszając ok. 4 min. Następnie dodajemy pomidory krojone z sokiem pomidorowym, przecier pomidorowy i zagotowujemy. Wlewamy 600 ml gorącej wody , dodajemy mielonej słodkie i ostrej papryki, 1 łyżeczkę soli oraz chili pieprzu Cayenne. Całość gotujemy na wolnym do momentu, aż warzywa będą miękkie. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Doprawiamy
Moniki Smakołykiłyżka oleju do smażenia Przyprawy: sól, pieprz mielony, chili, majeranek, bazylia, cukier, 2 kulki ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu liść laurowy 2 łyżki masła +2 łyżki mąki pszennej *** Cebulę drobno kroimy i lekko podsmażamy w dużym garnku. Dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy *** *** Dokładamy mięso mielone, przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem
Blog z Apetytemniejadkom. Z podanych składników wychodzi 7-8 dużych pulpetów z indyka z brokułem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pulpety z indyka z brokułem – Składniki: Składniki na pulpety: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 mała cebula dymka – ok. 40 g 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka ziół prowansalskich pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 brokuł sól i pieprz(...)małej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy lub oleju rzepakowego i zeszklić na niej delikatnie cebulkę (do czasu aż zmięknie, ale jeszcze się nie zarumieni). Do większej miski wrzucić mięso mielone z indyka, dodać wcześniej podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, jajko, zioła prowansalskie, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Całość wyrabiać przez parę minut aż masa stanie się jednolita
Kulinarne Przebojeizraelskiego, jednak jego nazwa – Mograbieh dosłownie oznacza „z północnej Afryki”. Kuskus ugotowany z dodatkiem kurkumy. Podany z mielonym mięsem wołowym duszonym w pomidorach i obficie doprawionym mieloną kolendrą, papryką słodką i kuminem. 2 porcje: 200 g kuskus 400 g mielonej wołowiny 1/2 szklanki przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki koncentratu 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu(...)łyżeczka kolendry mielonej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli łyżka siekanej natki pietruszki Kuskus gotujemy w wodzie z dodatkiem kurkumy. Na 1 część kaszy potrzeba 1,5 części wody. Wołowinę podsmażamy bez dodatku tłuszczu. Jeśli jest bardzo tłusta, gdy tłuszcz się wytopi, można go odlać lub odjąć przy pomocy łyżki. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy
Kucharzycarozmrażając. Podsmażone lub odmrożone pieczarki (bez wody, która zostaje po odmrożeniu) zmiksować w chopperze. Przełożyć do miseczki wymieszać z koncentratem Pudliszki oraz przyprawami (solą, pieprzem cytrynowym, papryką słodką mieloną, kurkumą, bazylią, czosnkiem niedźwiedzim i bazylią). Schab podzielić na 3 porcje. Rozbić i posmarować pastą pieczarkowo-pomidorową. Zwinąć w rulon. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posiekać cebulkę(...)obiadowe , Schab Kuchnia Polska Porcje 3 porcje Składniki 300 g schabu bez kości 3 czubate łyżeczki koncentratu Pudliszki 150 g pieczarek 2 średnie cebule Sól Pieprz cytrynowy Papryka słodka mielona Kurkuma Bazylia Czosnek niedźwiedzi suszony Bazylia suszona 4-5 łyżek oleju rzepakowego Sposób przygotowania Pieczarki dobrze umyć i pokroić na kawałki (wielkość nie ma znaczenia, bo będziemy je miksować
Przepisy Babcicytryna 1 kostka masła 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki , mielonego pieprzu 1 duży , pęczek świeżego kopru sól do smaku ziemniaki : 6 ziemniaków średniej wielkości , najlepiej młodych 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki 1 łyżka granulowanego czosnku 1 płaska , łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka mielonego , suszonego rozmarynu kilka świeżych gałązek rozmarynu sól , pieprz
Ogrodnik w podróżySkładniki: kapusta 1 główka większa, mielone z drobiu 60 dag, ryż 4 torebki, przyprawa do mięsa duszonego Galeo(...)opakowanie, cebula podsmażona 2 sztuki, jajka 2 sztuki, woda 5 szklanek, kucharek 1 łyżka, przecier pomidorowy 200 gram, śmietana 12% 200 ml, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1 szklanka Mielone mięso drobiowe wymieszać dobrze z ugotowanym ryżem, jajkiem, kucharkiem, cebulą podsmażoną,przyprawą do mięsa mielonego. W kapuście (kapusta powinna być w dotyku luźna, nie mocno zbita) wyciąć
W Mojej Kuchni Lubięskończy wam się farsz, a zostanie ciasto, to możecie rozwałkować go na cieniutkie placuszki i upiec je na suchej i rozgrzanej patelni. Farsz: 400 g mielonej jagnięciny ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego ¼ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki mielonej kozieradki łyżeczka soli 3 przeciśnięte ząbki czosnku średnia czerwona cebula bardzo drobno posiekana
ladykitchenwodą (będzie bardziej dietetycznie). Składniki: - kawałki mięsa z perliczki (u mnie 4 nóżki, pierś i 2 skrzydełka) - 2 łyżki masła klarowanego - 2 oleju kokosowego bezzapachowego - sól, pieprz - czosnek mielony i/lub świeży (kilka ząbków) Mięso umyć, osuszyć(...)ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać masło klarowane i olej kokosowy. Ułożyć kawałki mięsa, skórą do dołu i przyrumienić. Następnie kawałki mięsa odwracamy na drugą stronę, solimy, delikatnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem oraz mielonym czosnkiem. Po obsmażeniu przewracamy kawałki mięsa znów na drugą stronę, posypujemy solą oraz mielonym czosnkiem. Garnek przykrywamy pokrywką, palnik zmniejszamy i smażymy nasze mięso
Smaczne Zdroweprzecieru z pomidorów 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka startego, świeżego imbiru 1 papryczka chilli 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy 100 ml wody 1 łyżeczka garam masala 1 łyżka syropu klonowego świeżo mielony pieprz sok z cytryny do smaku
Dietolog