mielone - 47549 przepisów (strona:204/3170)

Ryba w pomarańczach z warzywami 163

dorsz) 2 marchewki 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1 duża pomarańcza 2 łyżki oleju 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru lub 2 szczypty mielonego sól himalajska świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 2 gałązki świeżego tymianku lub kilka listków mięty do podania Przygotowanie: 1) Pomarańczę bardzo dokładnie umyć i sparzyć, a następnie z połowy otrzeć skórkę i wycisnąć(...)dodać marchewkę, odrobinę posolić i smażyć, aż marchewka zacznie mięknąć. 5) Filety z ryby umyć, delikatnie osuszyć, usunąć ewentualne ości, a następnie z obu stron natrzeć imbirem (lub oprószyć mielonym), oprószyć solą himalajską i świeżo mielonym pieprzem. 6) W naczyniach do zapiekania (u mnie mini garnki Staub ) lekko nasmarowanych olejem na dnie ułożyć podsmażoną marchewką z porem

Fitsweet.me
GULASZ Z KURY PO WĘGIERSKU 357

kurczaka (może być także indyk, jagnięcina lub wołowina) 2 łyżki  wędzonej papryki mielonej 2 łyżki musztardy  1 -1 i 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego 2 liście laurowe, pokruszone 1 łyżka majeranku suszonego 1 szczypta goździków, mielonych 1 łyżeczka cukru 1 łyżka słodkiej papryki, mielonej następnie : 2 cebule, pokrojone w półplasterki

Moja Książka Kucharska
PENNE RIGATE ZAPIEKANE Z SOSEM BOLOŃSKIM 200

mielonego (u mnie karkówka) 2-3 ząbki czosnku 1 cebula pieprz ziołowy oregano sól puszka pomidorów w sosie własnym 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego szczypta cukru kilka kulek mozzarelli olej Wykonanie: Makaron gotujemy al'dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby nam się nie posklejał. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mielone mięso. Podsmażamy całość mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i do smaku odrobinę pikantnego ketchupu.  Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Makaron nadziewamy mięsem mielonym i układamy w naczyniu.  Pomidory w sosie własnym blendujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru (albo ulubionymi ziołami). Powstałym sosem zalewamy makaron.  Na górze układamy kawałki

Walijskie Pichcenie
Pilaw z brukselką, żurawiną i orzechami pekan 120

szklanka ryżu basmati ½ szkalnki czarnego ryżu (można zastąpić basmati) ½ szklanki suszonej żurawiny ½ szklanki orzechów pekan (lub włoskich) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 2 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 natka pietruszki lub kolendry ½ szlanki bulionu olej kokosowy do smażenia sól * PRZYGOTOWANIE Brukselkę obierz i umyj. Obgotuj ją najpierw przez 5 minut(...)opłucz pod bieżącą wodą (dzięki temu pozbędziemy się goryczki). Na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego i dodaj po pół łyżeczki cynamonu i wędzonej papryki oraz po łyżeczce kuminu i mielonej kolendry. Przyprawy podgrzewaj aż zaczną pachnieć. Następnie wrzuć brukselkę, wymieszaj ją dokładnie z przyprawami i kolejno przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego

Food Square
Domowa granola świąteczna 141

miodu miodu (1/2 szklanki) 55 g oleju kokosowego, stopiony (1/4 szklanki) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10g) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki. suszonego imbiru 1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki zmielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu szczypta soli 500 g płatków owsianych (4 i 1/2 szklanki) 100 g orzechów

Powiedz dietom nie
Kruche ciasto z jabłkami, bakaliami i miodem 306

wanilii 80 g cukru 100 g zimnego masła 1 jajko Składniki masy jabłkowo - bakaliowej: 0,8 kg jabłek 40 g masła 50 g cukru pół płaskiej łyżeczki wanilii mielonej 1 czubata łyżeczka cynamonu  60 g siekanych migdałów 60 g siekanych orzechów włoskich 50 g posiekanych rodzynek 2 łyżki miodu ------------------------------ 1 czubata łyżka bułki tartej Wykonanie: Tortownicę(...)średnicy 23- 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykonanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, wanilię mieloną, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy jajko i całość zagniatamy, aż składniki się połączą.   Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki, do wysokości około 2,5 cm. Ciasto ma strukturę plastyczną, więc łatwo się

Smak mojego domu
Gołąbki w kapuście włoskiej 164

mięsa mielonego 1 torebka ryżu 1 torebka kaszy jęczmiennej 1 cebula 1 jajko 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kaszy manny sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki śmietany + 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Wykonanie : Ryż gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu. Do garnka wlać wodę i zagotować dodać odrobinę soli. Do gotującej się wody wrzucić całą(...)minuty aż liście zaczną powoli odchodzić. Kiedy będziemy oddzielać liście, w każdym z nich należy ściąć korzonek wtedy liście będą już gotowe do zawijania.  Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż oraz ugotowaną kaszę, pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, kaszę mannę, koncentrat, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko razem mieszamy. Gotowy farsz kolejno układamy na liściach

Olga Piecze i Gotuje
Kule ryżowe z mieloną wołowiną, buraczkami z bazyliową nutą 206

łyżki oleju Wielkopolskiego z bazylią 1 duża cebula 50 ml białego wytrawnego wina 1 jajko 3 łyżki startego drobno sera grana padano lub cheddara Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Nadzienie: 12 dag mielonej wołowiny ½ gotowanego małego buraczka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 2 łyżki oleju Wielkopolskiego  z bazylią 6 świeżych liści(...)dnia mieszamy ryż dokładnie z całym jajkiem. Przygotowujemy nadzienie: Na małej patelni rozgrzewamy olej z bazylią, dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy mieloną wołowinę, startą marchewkę na tarce jarzynowej  o drobnych oczkach , dodajemy pokrojonego w kostkę gotowanego buraczka, dusimy aż płyn odparuje a mięso przestanie być surowe, doprawiamy do smaku solą

Wanilia i Kardamon
gołąbki z płatkami owsianymi z szybkowara z sosem pomidorowym... 159

kurczaka 60 dag, ryż ugotowany 2,5 szklanki, płatki owsiane i szklanka, bułka moczona w wodzie 1 sztuka, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, jajka 2 sztuki "XL", papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, sos pomidorowy 1 torebka, woda 4 szklanki SOS POMIDOROWY: cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 3 sztuki, cukier 1 łyżeczka, przecier pomidorowy 1 kartonik, wywar z gołąbków, śmietana(...)łyżki, koperek zamrożony 2 łyżki lub 1/2 pęczka świeżego z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku, gotować i ściągać liście z kapusty, z wystudzonych liści wyciąć nerw gruby mielone z kurczaka dobrze wyrobić z ugotowanym ryżem, płatkami owsianymi (płatki owsiane doskonale smakują w gołąbkach), przyprawą do drobiu, papryką ostrą w proszku, jajkami, bułką odciśniętą z wody, sosem pomidorowym

W Mojej Kuchni Lubię
Spaghetti bolognese po Polsku 146

Spaghetti po Bolońsku to jedno z ulubionych dań Polaków. Niestety w przygotowaniu tego dania znacząco różnimy się od Włochów. W Polsce w sosie będzie królowało mięso mielone, natomiast danie przygotowane przez rodowitych Włochów w większej części składa się z sosu pomidorowego. To właśnie sos powinien zawierać cały smak tego pysznego dania. Sos podajemy na makaron tak aby każdy(...)Polsku – składniki (na ok. 4 porcje) 400g mięsa mielonego 1 cebula 400ml passaty pomidorowej sól pieprz oliwa czosnek szczypta oregano makaron do spaghetti Spaghetti bolognese po Polsku – przepis Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy mięso mielone i całość przesmażamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasteczka dyniowe z kawałkami czekolady 158

warte wypróbowania. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej  1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu  1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej  1/2 łyżeczki mielonych goździków  1 szklanka cukru trzcinowego  1/2 szklanki oleju  2 jajka  1 szklanka puree

Słodka Strefa
Zawartość łyżki i łyżeczki 108

głębokość łyżki lub łyżeczki. Produkt Łyżka stołowa Łyżeczka Bułka tarta 6g 3g Cukier 15g 6g Cukier puder 9g 4g Cynamon mielony 5g 2g Kakao 25g 13g Masło 12g 6g Mąka tortowa 10g 5g Mąka ziemniaczana 10g 5g Migdały mielone 7g 3g Miód 25g 10g Olej 9g 3g Orzechy laskowe mielone 7g 3g Płatki owsiane

AleTorcik
GOŁĄBKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI 131

żurawiną. Mniam mniam mniam  Zazwyczaj używam kapusty  włoskiej, jest bardziej miękka od białej i szybciej się gotuje.  Składniki:  kapusta włoska  20 dag mięsa mielonego  2 torebki ugotowanego ryżu ( ewentualnie 500 g sypkiego)  350 g pieczarek  300 g suszonych pomidorów z zalewy  duży ząbek czosnku  łyżka suszonej żurawiny(...)jajko  20 dag mielonego mięsa  sól, pieprz, szczypta kminku mielonego, świeży majeranek  Sposób przygotowania:  Wykroić głąb z kapusty i włożyć do osolonego wrzątku w dużym garnku. Stopniowo wyjmować mięknące liście. Grubsze nerwy postukać tłuczkiem do ziemniaków. Ryż wymieszać z mięsem, jakiem, surowymi pokrojonymi pieczarkami i pomidorami,żurawiną, przeciśniętym czosnkiem, przyprawami.  Na gotowe liście

pieprzny smaczek
Kotlety z mięsa mielonego z papryką i żółtym serem 197

Znudziły Nam się trochę tradycyjne mielone :D Wystarczy dodać parę składników i już inny smak :) A Wasze najlepsze ,, mielone,, to ? Moje to z papryką i serem :) Mniam,mniam :) Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego ( ja użyłam łopatki) 200 g sera żółtego 1 mała papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko bułka tarta olej sól

Domowa Kuchnia u Mamy
Kruche babeczki z kremem do karpatki 173

płaskie łyżki jogurtu naturalnego 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii Składniki masy karpatkowej: 125 ml mleka 125 ml śmietanki 30% 1/2 opakowania kremu do karpatki 1/2 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej Wykonanie: Wykonanie ciasta: Do mąki dodajemy masło pokrojone na małe, cienkie kawałeczki, żółtka, cukier, jogurt, wanilię mieloną. Całość szybko zagniatamy(tylko do połączenia się składników) i formujemy(...)karpatki: Mleko i śmietankę łączymy. Więcej niż połowę mleka ze śmietanką wlewamy do garnka i zagotowujemy. Mniejszą część mleka ze śmietanką łączymy z proszkiem kremu do karpatki i mieloną wanilią. Do gotującego się mleka ze śmietanką wlewamy rozrobiony proszek i gotujemy na małym ogniu, do zgęstnienia. Cały czas całość energicznie mieszamy. Zapobiegnie to przypaleniu i tworzeniu się grudek. Krem

Smak mojego domu