tradycyjnie. Cukinia jest warzywem, które ma duży potencjał, więc korzystajmy z niego! Dziś przedstawiam Wam mięsne, aczkolwiek bardzo lekkie danie. Składniki na zapiekaną cukinię faszerowaną mięsem mielonym (2 porcje): duża cukinia mięso mielone wieprzowo - wołowe 500 g cebula 2 ząbki czosnku czerwona papryka puszka krojonych pomidorów łyżka koncentratu pomidorowego ser żółty typu Gouda ok 150 g sól(...)pieprz zioła prowansalskie oliwa z oliwek Pokroić cebulę w małej wielkości kostkę i podsmażyć. Dodać mięso mielone, które podczas smażenia powinno być rozdrabniane. Dorzucić na patelnie przepuszczony przez praskę lub drobno pokrojony czosnek i paprykę pokrojoną w małą kostkę. Przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Dodać przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Zagotować przez kilka minut
Karola gotujedrożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki: 200g mięsa mielonego 150g mozzarelli 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy koncentrat pomidorowy oregano, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, sól, pieprz olej 1. Mięso mielone podsmażamy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą(...)rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. Smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy oregano. Wykładamy mięso mielone, pokrojone w kostkę paprykę i cebulę, fasolę, kukurydzę. Posypujemy startym serem. 3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia brzegów
Szefowa kuchnigatunki mięsa i grzyby. Polecam na obiad bo jest prosta do zrobienia i zachwyci rodzinę.Indyk jest soczysty dzięki dodatkom. 800 g filetu z indyka 500 g mielonego z szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku przyprawa do indyka 1 garść suszonych grzybów 1 cebula sól, pieprz masło klarowane 1/2 pęczka koperku Grzyby(...)solą, pieprzem i studzę. Filet z indyka nacinam tak żeby uzyskać jeden duży płat mięsa, potem rozbijam delikatnie ale nie za mocno. Solę, posypuje przyprawą do indyka. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję sprasowany czosnek, drobno pokrojoną cebulę, sól, pieprz, majeranek i całość dokładnie mieszam. Mielone wykładam na płat mięsa, zostawiam z każdego boku
wesoła kuchniaPORCJE: Pulpeciki: mięso mielone drobiowe ok. 400 gram czosnek 2 ząbki cebula 1/2 szt. natka pietruszki suszona 2 łyżki sól 1 łyżeczka pieprz świeżo mielony 1/3 łyżeczki żółtko z jednego jaja bułka tarta 2 łyżki olej z pestek winogron 2 łyżki Sos: pomidory w puszce 2 puszki ( ok. 800 gram ) groszek zielony mrożony 1/2 szkl. marchew(...)smaku przecier pomidorowy 2 łyżeczki cukier 1/2 łyżeczki pieprz do smaku Dodatkowo: makaron razowy 1 op. natka pietruszki ok. 2 łyżek ( posiekana ) METODA: Pulpety: Mięso mielone wymieszać z solą, żółtkiem, pieprzem, natką pietruszki, bułką tartą oraz startą cebulą i czosnkiem na tartce o drobnych oczkach. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać olej
Kuchnia Paulettesodmienić nudne ziemniaki?:) Faszerując je! W mojej wersji farszem jest mięso mielone z cebulą, papryką i serem. Do tego wystarczy maślanka i mamy pełny, sycący i treściwy obiad:). 8 dużych ziemniaków 500g mięsa(...)mielonego 1 czerwona papryka 1 pęczek koperku 1 duża cebula 100g sera cheddar lub innego długodojrzewającego 100g sera mozzarella sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez około 45 minut. Paprykę,cebulę i koperek drobno siekamy. Sery trzemy osobno na dużych oczkach tarki. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone
Szefowa kuchniSkładniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 3 łyżki bułki tartej 1 cebula 1 litr wody ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, papryka wędzona mielona 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany 18% Zasmażka: 20 g masła i 3 łyżeczki mąki Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski z mięsem mielonym, dorzucamy bułkę tartą - doprawiamy solą(...)pieprzem i dokładnie mieszamy - formujemy pulpety. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, kiedy już nam zacznie wrzeć wrzucamy nasze pulpeciki, ziele angielskie oraz liść laurowy, doprawiamy papryką wędzoną mieloną oraz pieprzem, kiedy pulpety nam wypłyną dodajemy koncentrat pomidorowy oraz zahartowaną śmietanę. Mieszamy. Sos zagęszczamy zasmażką. Podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego
Moje-pitraszeniekruche kopczyki. Łatwe do zrobienia, a efekt doskonały. Polecam na niedzielny obiad. Składniki na 6 porcji: • 6 plastrów schabu 1,5 cm • 50 dkg mięsa mielonego z indyka • 1 jajko • 1 bułka kajzerka • 2 szalotki • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka masła • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 1 łyżka tartej bułki • sól, pieprz do smaku(...)czosnek posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. • Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. • Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką, cebulką, natką. Przyprawić solą i pieprzem. Jeśli masa mięsna jest za rzadka to dodać tartą bułkę. • Naczynie do zapiekania posmarować olejem
To co kochamgotowania kapusty i ryżu. W oryginalnym przepisie zamiast kaszy jaglanej jest kasza manna, ale chciałam, aby były bezglutenowe. Składniki: • 500 g kapusty • 700 g mięsa mielonego z wieprzowej karkówki • 4 jajka • 7 łyżek ryżu • 7 łyżek kaszy jaglanej lekko zmielonej • 1 marchewka • 1 cebula • 1 łyżka płaska soli, pieprz • olej do smażenia Zalewa(...)koncentratu pomidorowego • 3 łyżki keczupu • 1 łyżeczka cukru Wykonanie: • Kapustę pokoić na mniejsze kawałki i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. • Wymieszać mięso mielone z kapustą, jajkami, surowym ryżem, kaszą jaglaną i startą marchewką. • Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oleju i dodać do masy mięsnej
To co kochamciepło w towarzystwie sosu pieczarkowego, i na zimno z żurawiną. To niekwestionowana ozdoba świątecznego obiadu. Składniki: • kawałek schabu, ok. 1 kg Farsz • 500 g mięsa mielonego z indyka • 250 g pieczarek • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1 jajko • 1 bułka kajzerka • 3 łyżki oleju • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Marynata • 2 litry(...)wody • 3 ząbki czosnku • 3 listki laurowe • 5 ziarenek ziela angielskiego • 1 łyżeczka soli • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego Wykonanie: • Schab zalać zimną wodą, dodać sól, pieprz, ząbki czosnku w całości, liście i ziele angielskie. • Gotować schab 10 minut licząc od momentu, jak woda zacznie wrzeć. • Schab wystudzić pozostawiając w wywarze do dnia następnego albo
To co kochamczęści) 800 g pieczarek oczyszczonych szczoteczką 1.5 l bulionu warzywnego (najlepiej domowego) 150 g masła 50 g wytrawnego wermutu 80 g śmietanki 30% 40 g mleka sól morska, świeżo mielony czarny pieprz świeża natka pietruszki Przygotowanie zupy pieczarkowej: Wszystkie warzywa pokroić w plasterki. 2 średnie cebule 1 nieduży obrany ziemniak 800 g pieczarek oczyszczonych szczoteczką 2 pory (tylko(...)gotować na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 10 minut . Zupę zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Doprawić solą (daję z 6-7 sporych szczypt) oraz dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. 80 g śmietanki 30% 40 g mleka sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Zupę pieczarkową przelać do talerzy i udekorować świeżą natką pietruszki. Jeśli chcecie możecie zupę
Moja Delicjamoże wyjść bardziej słodki niż przewiduje to przepis - co nie znaczy, że nie będzie dobry ;) Jest to ciasto bez dodatku mąki , a jej zamiennikiem w tym przepisie są mielone migdały. Brownie jest mocno czekoladowe, jak przystało na tego typu ciasta. Powidła przełamują nieco smak czekolady, choć również świetnie z nim współgrają. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach(...)cukru trzcinowego 60g mielonych migdałów 3 jajka 3 łyżki kakao 100g + 150g powideł śliwkowych (najlepiej niesłodzonych) Wykonanie: - jajka wyjąć wcześniej z lodówki - masło roztopić w kąpieli wodnej - do masła dodać kawałki czekolady, wymieszać, odstawić do ostygnięcia - do ostygniętych składników wbić jajka, roztrzepać (widelcem lub ręczną trzepaczką) - dodać cukier trzcinowy, kakao, 100g powideł śliwkowych oraz mielone migdały, wszystko
Smakołyki Berenikimusi być aromatycznie, pikantnie i treściwie :) Dziś przedstawiam quinoę z mielonym mięsem, fasolą i kukurydzą w pikantnym sosie. Składniki: 2 - 3 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mielonej wołowiny 1/2 puszki kukurydzy (bez GMO) puszka czerwonej fasoli 1 cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 puszka mała koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy z oliwek majeranek mielony kmin(...)rzymski mielona ostra papryka pieprz sól Wykonanie: Cebulę kroimy w kosteczkę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy mięso i podsmażamy. Dodajemy kmin rzymski - około pół łyżeczki, majeranek, ostrą paprykę, pieprz i sól według uznania. Gdy mięso się podsmaży dolewamy trochę wody, aby potrawa nie była zbyt sucha, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, fasolę i kukurydzę. Dusimy wszystko razem
Quinoa Raz!liść laurowy – 1 szt. 0,10 zł natka pietruszki – 1/3 pęczka 0,30 zł oliwa z oliwek – 1 łyżka 0,10 zł sól, pieprz czarny grubo mielony 0,10 zł makaron, najlepiej świeży, spaghetti lub tagliatelle (400g) 3 zł Razem 26 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. SIEKANIE SKŁADNIKÓW (10 min) Cebulę i marchew obieramy, łodygi selera myjemy(...)garnka, ale jeśli macie dużą, głęboką patelnię możecie kontynuować kolejny punkt w tym samym naczyniu. 3. PODSMAŻANIE MIĘSA (10 MIN) Na patelnię dodajemy odrobinę oliwy lub oleju i wrzucamy mieloną wołowinę. Doprawiamy sporą ilością świeżo mielonego pieprzu i smażymy ok. 10 min na mocnym ogniu – mięso powinno się dobrze przyrumienić (nie martwcie się, że będzie suche
Nerds Kitchensera gorgonzola, 6 łyżek oliwy, 3 szalotek, 4 ząbków czosnku, pęczka natki pietruszki, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczki suszonego tymianku, soli, białego mielonego pieprzu. Nie wiem dlaczego risotto uchodzi za danie trudne w przygotowaniu. W rzeczywistości, choć wymaga uwagi, to jego przygotowanie jest banalnie proste. Rozpocząłem je od zeszklenia w głębokiej patelni(...)czosnku. Kiedy czosnek zaczął intensywnie pachnieć na patelnię dodałem pokrojone w bardzo cienkie plasterki piersi z kurczaka. Całość doprawiłem jedną łyżeczką suszonego cząbru, jedną łyżeczką suszonego tymianku, jedną łyżeczką mielonej gałki muszkatołowej, solą i dość sporą ilością białego mielonego pieprzu. Ważne, aby nie przesadzić z ilością soli, gdyż zarówno łosoś jak i ser gorgonzola są słone. Kurczaka smażyłem
Wyprawy kulinarnesłodkie wino portugalskie; 200 ml) 1 łyżka zimnego masła listki z dużej gałązki świeżego rozmarynu oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 piersi z gęsi ze skórą (ok. 1 - 1,2 kg) ok. 2 kg ziemniaków ok. 1/2 szklanki mleka(...)szklanki mrożonych wiśni 3/4 szklanki porto (słodkie wino portugalskie; 200 ml) 1 łyżka zimnego masła listki z dużej gałązki świeżego rozmarynu oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Ziemniaki obieramy. Jeśli są duże, kroimy je na mniejsze części i gotujemy (ok. 20 minut od momentu zagotowania się wody
Poezja smaku