mielone - 47549 przepisów (strona:207/3170)

Garam masala 196

Czas wykonania: 10 min Ilość porcji: 30 g Składniki: 1 łyżeczka zmielonego kminku 1 ½ łyżeczki mielonej kolendry 1 ½ łyżeczki zmielonego kardamonu 1 ½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 ½ łyżeczki mielonych goździków ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Wszystkie składniki zmielić w moździerzu i wymieszać w odpowiednich proporcjach. Przepis z użyciem

KuchniaWeDwoje.pl
Słone ciasteczka a 'la krakersy 221

twarożku u mnie o smaku łososia 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli  1 łyżeczka papryki chili 1 łyżeczka kminku mielonego  1 łyżeczka mielonego czosnku 250 g cebuli białej Przygotowanie: 2 duże cebule obieramy i siekamy w bardzo drobną kosteczkę.  Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło, proszek do pieczenia i sól.  Wyrabiamy(...)ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 mniejsze części. Jedna część klasyczna, nie dodajemy nic. Druga część z kminkiem, więc dodajemy 1 łyżeczkę  mielonego kminku. Trzecia część z chili,  więc dodajemy 1 łyżeczkę papryki chili. Czwarta część z czosnkiem, więc dodajemy 1 łyżeczkę mielonego czosnku. Podsypując mąką wałkujemy każdą część

Życie zaczyna się w kuchni
PRZYPRAWY - ZRÓB JE SAM. 161

CHERMOULA: Ostra marokańs ka pasta, doskonała do warzyw i ryb. W moździerzu rozgnieć 2 ząbki czosnku z 1/2 łyżeczki grubej soli. 2 łyżki oliwy wymieszaj z 1/2 ły żeczki mielonego kuminu, łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą pieprzu Cayenne. Wymieszaj z czosnkiem, 3 łyżkami posiekanej kolendry, łyżką posiekanej natki, sokiem(...)skórką z 1/2 cytryny. CURRY: To najważniejsza mieszanka przypraw kuchni Dalekiego Wschodu. Nadaje się do warzyw, serów, mięs i ryb. Utrzyj razem: 2 łyżki ziaren kolendry, łyżkę kminu, łyżeczkę mielonej kurkumy, 4 nasiona kardamonu, 4 goździki, 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu i 3/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

JejKuchnia
ZUPA AZJATYCKA 170

pietruszka 1/3 selera 1 por 15-20 g grzybów mun 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego (jak nie macie - pominąć) 1 łyżeczka cukru szczypta ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 2 łyżki oliwy z oliwek makaron ryżowy natka pietruszki sól Wykonanie : W garnku rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a czosnek(...)kurczaka myjemy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Grzyby oraz kurczaka wrzucamy do wywaru. Dodajemy sok z limonki, sos sojowy, ocet ryżowy (jak mamy), cukier, paprykę mieloną słodką i ostrą i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Na końcu, gdy potrzeba, doprawić solą lub sosem sojowym, cukrem, aby otrzymać satysfakcjonujący smak. Na talerz wykładamy makaron ryżowy zalewamy gorącą

Kuchnia MagdaLeny
Najłatwiejsza surówka do obiadu (z pomidorków, papryki i ogórków kiszonych) 291

Kilka małych pomidorków, papryka i ogórki kiszone odpowiednio doprawione, to połączenie idealne. Surówka idealnie pasuje do mięs, w szczególności do kotletów mielonych. Ziemniaczki, taka surówka i tradycyjny, dobry mielony. No cóż… nam czasem nie trzeba nic więcej. A Wy jakie najczęściej surówki serwujecie do obiadu? Składniki: (na 1 porcje, zwiększamy proporcjonalnie do liczby osób) 2 duże ogórki(...)kwaszone 3 małe pomidorki (u mnie paprykowe) 1 cm pory 1/4 czerwonej papryki sól cebulowa do smaku (u mnie Skworcu) pieprz czarny mielony do smaku (u mnie Skworu) Przygotowanie: Ogórki kroimy w większą kostkę, paprykę również. Por drobno siekamy. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Całość wkładamy do miseczki, wstępnie mieszamy. Następnie doprawiamy do smaku solą cebulową (poleca, bo wzbogaca smak

Słodkie okruszki
Ciasto na pierniki 182

Czas przygotowania: 70 min 140 g melasy lub miodu 200 g brązowego cukru 200 g masła starta skórka z 1 cytryny 4 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka sody 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu 1 jajko Przygotowanie

Słodki Kompromis
Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki 229

pieczonej marchewki Składniki / na 8 sztuk: 4 średnie marchewki (200 g) oliwa lub olej sól średnia cebula biała lub czerwoną 2 ząbki czosnku łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego* duża szczypta mielonego imbiru 1 łyżeczka przyprawy ras el hanout* 2 puszki ciecierzycy 3 łyżki solonych orzeszków ziemnych (można zamienić na orzechy nerkowca niesolone lub pominąć) sól(...)składająca się z curry, kolendry, kuminu, papryki, soli, pieprzu, kopru i ziela angielskiego. Jeżeli nie uda Ci się jej dostać, proponuję zastąpić ją 1/2 łyżeczki curry i 1/2 łyżeczki mielonej papryki. ➤ Ras el hanout i kmin rzymski kupisz w dobrze zaopatrzonych supermarketach, sklepach typu kuchnie świata, sklepach z produktami arabskimi i przez Internet. do podania:  ulubione bułki sałata

Chilli Czosnek i Oliwa
Sylwestrowe Finger food czyli szybkie propozycje przekąsek na zimno i gorąco 660

cieście drożdżowym 8. Mini kotleciki mielone 9.  Pieczarki faszerowane boczkiem i żółtym serem   Genialne na ciepło oraz na zimno.. 10. Muszle faszerowane mięsem mielonym 11.  Paluszki serowe  12. Parówki na patyku w chrupiącym cieście     13. coś dla Vegan czyli chrupiące świeże warzywa z ulubionym dipem (marchew, seler naciowy, pomidorki(...)hummus i akurat w tą noc nie eksperymentować. 15. Muffiny mini lasagne  Bardzo proste szybkie i spektakularne muffinki. Podsumowując robiąc zakupy koniecznie zaopatrz się w ciasto francuskie,mięso mielone, filet z kurczaka to takie jedzeniowe must have :) z tych 3 składników wyczarujesz przyssawkowe cuda powodzenia

Wylizany Rondel
Shakshuka (szakszuka) z kalerosse™ 200

rozdrobnionych pomidorów 1 średnia żółta cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek + 1 czubata łyżka masła sól, świeżo zmielony pieprz, kumin, ostra papryka mielona, słodka papryka mielona, 1 łyżeczka cukru 1 – 2 łyżki posiekanego szczypiorku Wykonanie: Przygotuj składniki: Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Z kalerosse™ odetnij twarde końcówki, obierz z zewnętrznych(...)czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj paprykę i liście kalerosse™, smaż kilka kolejnych minut. Dodaj pomidory z puszki wraz zalewą, dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, kuminem, ostrą papryką mieloną, słodką papryką mieloną i cukrem. całość mieszamy i gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Do gęstego sosu wbijamy jajka, doprawiamy je solą. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy około

Moja pasja smaku
Quiche z mięsem i grzybami (Torta salata con carne e funghi) 218

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g mielonego mięsa z kurczaka 300 g pieczarek 30 g suszonych  grzybów 60 g szynki wędzonej typu speck 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 jajo tymianek natka pietruszki suszone oregano s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia(...)Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Namoczone grzyby, odciskamy i drobno kroimy. Na patelni z 3-4 łyżkami oliwy podsmażamy drobno pokrojone szalotki. Dodajemy mielone mięso, całość podsmażamy ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy pieczarki, suszone grzyby, mielone mięso, 1 jajko

La grande e la piccola cuoca
Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię 232

cebul 3 szklanki wody 2,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu ( płaska ) 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka mielonej kolendry ( ziarno) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku 3 łyżeczki curry 1 płaska łyżeczka kurkumy kilka kulek ziela angielskiego 3-4 listki laurowe

Ogrodnik w podróży
Musaka z indykiem 233

lekkiego zrumienienia. Bakłażan dość szybko się utlenia i ciemnieje, więc należy go pokroić bezpośrednio przed  zrumienieniem. Ziemniaki osolić. 3. Ułożenie musaki: W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ziemniaki, mięso mielone z indyka, bakłażan, paprykę. Co drugą warstwę  podlewać olejem oraz doprawiać do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać przeciśniętego czosnku. 4. Sos beszamelowy: W garnku rozpuścić(...)minut w temp. 180 st. C w funkcji termoobiegu. W naszych warunkach jest to jedynie próba przybliżenia oryginalnego smaku. Jeżeli używamy świeżych produktów, dobre go oleju i świeżo mielonych przypraw, możemy dość wiernie odwzorować jej smak. Jednak niezapomniane walory smakowe, znajdziemy tylko na Bałkanach

Pij soki wyciskane
CIECIORKA PO BRETOŃSKU 185

boczku wędzonego ok. 300 g kiełbasy drobiowej 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka kminku całego kminek mielony słodka papryka mielona szczypta papryki chili 1 łyżeczka cukru 1 łyżka ketchupu olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Cieciorkę zalewamy wrzątkiem na 15 min. Po tym czasie, odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Dodajemy(...)Zawartość patelni przenosimy do garnka i zalewamy gorącą wodą w ilości ok. 1,5 l. Następnie dodajemy ugotowaną cieciorkę, sok pomidorowy oraz przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kminek mielony, słodką paprykę mieloną, paprykę chili oraz cukier i ketchup. Gotujemy przez ok. 10-15 min. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą

Kuchnia MagdaLeny
Shakshuka (szakszuka) 232

rozdrobnionych pomidorów 1 średnia żółta cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek + 1 czubata łyżka masła sól, świeżo zmielony pieprz, kumin, ostra papryka mielona, słodka papryka mielona, 1 łyżeczka cukru 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj składniki: Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę(...)zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj paprykę, smaż kilka kolejnych minut. Dodaj pomidory z puszki wraz zalewą, dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, kuminem, ostrą papryką mieloną, słodką papryką mieloną i cukrem. całość mieszamy i gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Do gęstego sosu wbijamy jajka, doprawiamy je solą. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy około

Moja pasja smaku
Panforte czekoladowe. 175

blanszowanych orzechów laskowych 140 g całych, blanszowanych migdałów 450 g suszonych i kandyzowanych owoców (morele, daktyle, skórka pomarańczowe, rodzynki, kandyzowane ananasy itp.) 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki soli 85 g mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 130 g cukru 230 g miodu

Rozpustne gotowanie