mielone - 47549 przepisów (strona:217/3170)

Kotlety mielone z młodą kapustą 167

Młodą kapustę można dodać do wszystkiego Składniki 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1/4 główki młodej kapusty 1/2 pęczka koperku 1 jajko 1 kromka czerstwego chleba sól, pieprz do panierowania: mąka … Czytaj dalej Kotlety mielone z młodą kapustą

czarrna od kuchni
Chili con carne 106

warte grzechu. I swoją droga pełen garnek pysznego chili można zrobić w 40-50 min., więc świetnie nadaje się na obiad. Do przygotowania chili potrzeba nam: około 1 kg mielonego mięsa wołowego (gulaszowe lub łopatka) 2-3 ostre papryczki jalapeño lub peperoni 1 duża czerwona papryka 2 średnie czerwone cebule 2 ząbki czosnku 3 świeże pomidory garść świeżej kolendry(...)łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego 5-6 liści laurowych 2 puszki czerwonej fasoli Bonduelle 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle 2 puszki pomidorów całych bez skórki Samo przygotowanie to nic skomplikowanego: na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy mięso i delikatnie podsmażamy, następnie dodajemy posiekaną w kostkę cebulkę i czosnek. Smażymy wszystko razem około

Kuba Gotuje
Schabowe inaczej 160

kaloryczną bombą, zdrowe dietetyczne kotlety w wersji light, ale w smaku....tradycyjne schabowe! Składniki: 1 kg schabu 2 jajka 4 łyżki mielonego siemienia pęczek świeżej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Schab myjemy, kroimy w plastry 1 cm, przyprawiamy papryką, solą, pieprzem oraz posiekaną świeżą kolendrą, odstawiamy na 1 godzinę w chłodne(...)miejsce. Oddzielamy białka od żółtek (żółtka wykorzystać do dowolnego ciasta). Kotlety obtaczamy w ubitych na sztywną pianę białkach, następnie w mielonym lnie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C około 20 minut. Po 10 min pieczenia obrócić kotlety na drugą stronę aby równomiernie się zrumieniły i nabrały chrupkości z obu stron. Podajemy jako

kgwjanczewo
Bigos z klopsikami 152

łyżki bułki tartej, 1 słoik kapusty kwaszonej z marchewką DAGOMA , 1 cebula, 200g cienkiej kiełbasy, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Z kapusty odciskam sok. Kapustę przekładam do garnka i zalewam wodą (tak by kapusta(...)była zanurzona). Dodaję paprykę mieloną, liście laurowe, kminek oraz ziele angielskie. Gotuję na małym ogniu około 30 minut. 2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Kiełbasę kroję w plasterki i podsmażam na oliwie. Kiełbasę oraz cebulę dodaję do kapusty.  3. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Krakersowo 133

skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka cynamon 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo 200 ml woda opcjonalnie: suszone truskawki, maliny, jagody goji Sposób przygotowania Jeśli używamy suszonych owoców, to mielimy je na pył przy pomocy młynka. Ewentualnie można dodać w całości. Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę. Ciasto jest gotowe(...)słonecznika 1/2 szklanki nasiona siemienia lnianego 1/2 szklanki płatki orkiszowe 1/2 szklanki mąka gryczana 3 łyżki olej rzepakowy 3 łyżki sezam 1 łyżeczka kminek 1 łyżeczka tymianek 1/2 łyżeczki mielony kmin rzymski 1/2 łyżeczki kolendra mielona 1/2 łyżeczki sól 200 ml woda Sposób przygotowania Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas

Kucharzyca
Kiełbasa a'la Krakowska -domowej roboty 365

Karczki czy szynki,boczki wędziłam już wiele razy ale pierwszy raz robiłam taką kiełbasę,udała się super,pachnąca mieloną gorczycą ,zielem angielskim,i wędzeniem-mniam polecam Składniki: 1,3 kg szynki – ja użyłam tych gorszych kawałków(...)boczku , chudego bez skóry zmielonego 30 g soli peklowej 0,5 łyżki cukru pudru  0,5  łyżka żelatyny 0,5  łyżki pieprzu 0,5 łyżki mielonej białej gorczycy 1/4 szklanki zimnej  wody 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego osłonka kolagenowa  sznurek Przygotowanie: Szynkę kroimy na kawałki,ja kroiłam w dużą kostkę,wymieszałam z mielonym

Swojskie jedzonko
Klasyczna lazania pomidorowa 140

przepis zdecydować się nie mogłam. Postanowiłam więc stworzyć swój, inspirując się podpatrzonymi smakami. Składniki na 4 duże porcje - w naczyniu o wymiarach LxW 28x20 cm: FARSZ MIĘSNY: 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula - duża 5 ząbków czosnku - duże 2 świeże pomidory 1 puszka pomidorów - krojone 1 mały koncentrat pomidorowy [80g] sos tabasco - do smaku 1 łyżka sosu sojowego pieprz(...)przypalił - ma wtedy gorzkawy posmak . Całość zdjąć z patelni i odstawić na chwilę na bok. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie pokroić w drobne kawałki. Mięso mielone usmażyć. Gdy zbrązowieje, dorzucić podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pokrojone pomidory i chwilę poddusić. Następnie dołożyć pomidory z puszki wraz z całą zalewą, koncentrat pomidorowy, sos tabasco, sos sojowy

Grunt to przepis!
Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym 164

dzieciństwa :-) Uwielbiam to połączenie mięsa, ryżu, kapusty i sosu pomidorowego. Z podanych poniżej składników wyszło mi 7 bardzo dużych gołąbków. SKŁADNIKI 1 duża główka kapusty białej 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki) 1 mała cebula oliwa 2 opakowania ryżu (2 x 100 g) pieprz, sól Na sos pomidorowy: 1 mały sok pomidorowy (330 ml) 1 puszka(...)przygotowane liście zostawić do ostudzenia. Wody, w której gotowane były liście kapusty, nie wylewać. Na patelnię nalać nieco oliwy, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, mięso mielone, doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. W wysokim garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i wrzucić

Passions hobbies life
Kasza zapiekana z mięsem 133

Składniki 400 g kaszy gryczanej 500 g pieczarek 500 g mięsa mielonego 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 250 g startego żółtego sera sól pieprz papryka słodka natka pietruszki Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mięso mielone i usmażyć je doprawiając solą, pieprzem, słodką papryką(...)drugiej patelni rozgrzać masło i usmażyć pieczarki pokrojone drobno. Doprawić je solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania wyłożyć połowę ugotowanej kaszy, a następnie mięso mielone, pieczarki warstwę sera żółtego i drugą połowę kaszy. Wierzch posypać startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż ser się rozpuści i będzie rumiany Po wyjęciu posypać natką

O kuchni z uczuciem
Gingersnaps - Imbirki bez tłuszczu 209

jabłkowego (= 1 nieduże jabłko starte na mus lub mus jabłkowy dla dzieci) 2 duże białka (L) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli oraz do obtoczenia ciasteczek: 100 g cukru 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu Cukier, melasę

maniapieczenia
Mielone z nadzieniem chrzanowym 202

Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 mała cebula Sól, pieprz bułka tarta 2 łyżki tartego chrzanu 1 żółtko 1 łyżeczka masła   Sposób przygotowania: Mięso wymieszać z jajkiem, … Czytaj dalej Mielone z nadzieniem chrzanowym

czarrna od kuchni
Zapiekanka z mięsem mielonym 143

mięsa mielonego cebula 300 g pieczarek czerwona papryka 2 łyżki sosu/koncentratu pomidorowego 1,5 kg ugotowanych ziemniaków  sól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra, przyprawa do ziemniaków lub gałka muszkatołowa 1. Cebulę kroimy w kostkę pieczarki w talarki, paprykę w paseczki smażymy na łyżce oleju co chwilę mieszając. Przyprawiamy pieprzem i solą. 2. Do warzyw dodajemy mięso mielone(...)robimy puszyste puree. Ugniatamy ziemniaki tłuczkiem dodajemy 2 łyżki masła i niepełną szklankę mleka ( można użyć kilka łyżek śmietany). Energicznie mieszamy. Dodajemy przyprawy. 4. Na dno naczynia wykładamy mięso mielone i łyżką lekko dociskając nakładamy puree z ziemniaków. Można posypać startym żółtym serem. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Cannelloni z pomidorowym beszamelem 106

sobie treściwe mielone mięso z warzywami, gęsty sos oraz ser. A pomidorowy beszamel jest po prostu obłędny. 12 rurek makaronu cannelloni 3 cebule 300 g mięsa mielonego wieprzowego (z szynki) Kilka pieczarek 1/2 czerwonej papryki 200 g pomidorów z puszki (krojonych) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 g żółtego sera Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, chilli Masło do formy(...)Przyprawy: Sól, Pieprz, Lubczyk, Gałka muszkatołowa Natka pietruszki do dekoracji Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Wszystkie warzywa szklimy na odrobinie oleju. Gdy zmiękną dokładamy mielone mięso. Wszystko mieszamy i podsmażamy. Gdy mięso jest miękkie wlewamy pokrojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz chilli. Dusimy jeszcze chwilkę.  Żaroodporne naczynie smarujemy

VioletoweKucharzenie
Babka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem 149

ziemniaków 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg mięsa mielonego 300ml mleka 180g mąki pszennej ( używam od Młynu Kopytowa ) 3 cebule szalotki 2 jajka 5 zmielonych ząbków czosnku ( użyłam 4 łyżeczki koncentratu czosnkowego od Proeco ) 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1 łyżka masła Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i zmielonym czosnkiem. Wstawiamy do lodówki(...)kawałki boczek i podsmażamy wszystko na ciemno-złoto. Zawartość patelni dodajemy do masy ziemniaczanej, dokładnie mieszamy.  Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy połowę masy ziemniaczanej, nakładamy mięso mielone i przykrywamy pozostałą masą ziemniaczaną. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Rozgrzewamy go do 170*C i pieczemy przez 100 minut od momentu nagrzania. Babkę podajemy na ciepło z jogurtem greckim

Gotowanie i blogowanie
Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami 169

papryka (250g) 1 średnia cebula (150g) duża garść zielonego groszku (świeżego lub mielonego) 1 ząbek czosnku 1 średnia papryczka chili 250ml bulionu (mięsnego lub warzywnego) 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól czarny pieprz świeżo mielony (ok. 1/2 płaskiej łyżeczki) kilka gałązek natki pietruszki 3-4 łyżki oliwy Do podania gotowany biały ryż Instrukcje Polędwicę oczyszczamy(...)warzyw. Następnie kładziemy na patelni paski mięsa i smażymy ze wszystkich stron do lekkiego zarumienienia (2-3 minuty). Składniki na patelni zalewamy bulionem oraz krojonymi pomidorami w soku. Dodajemy mieloną słodką paprykę, posiekane chili i pietruszkę oraz nieco czarnego pieprzu. Mieszamy i przestawiamy na mały ogień. Dusimy ok. 30 minut, na początku pod przykryciem, potem bez niego, by nadmiar

Kulinarna Pokusa