tortillę i podane z jogurtowo-ogórkowym sosem. Mniam <3 Danie inspirowane jest przepisem z książki "Pascal kontra Okrasa". Zapraszam do przygotowań! Składniki na kotleciki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 400 g białej fasoli z puszki (po odsączeniu ok. 200) 3 dymki (biała i zielona część), drobno posiekanych 1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki(...)czubata łyżeczka przyprawy curry 1 pęczek świeżej kolendry, drobno posiekanej 3 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sól, świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 400 g jogurtu greckiego 1/2 świeżego ogórka, obranego, drobno posiekanego * 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sok z 1/2 limonki 1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej 2 łyżki oliwy z oliwek
My Culinary Artciagle te same kotlety lubię je urozmaicić różnymi dodatkami. Dodaje coś do mięsnej masy albo wkładam coś do środka. Tym razem moje kotleciki urozmaiciłam dodatkiem jarmużu. składniki: 600 g mielonej łopatki 120 g jarmużu (bez zgrubiałych łodyg) 1 jajko sól,pieprz 1 mała sucha bułka bułka do panierowania olej do smażenia Suchą bułkę namoczyć we wodzie lub mleku. Jarmuż(...)garnka, zalać wodą i gotować ok 5 minut aby zmiękł. Następnie przełożyć na sitko do ostygnięcia. Gdy ostygnie odcisnąć w dłoni z nadmiaru wody i drobno posiekać. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajko, posiekany jarmuż, odciśnięta namoczoną wcześniej bułkę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Następnie z masy uformować kotleciki i obtoczyć w bułce
Monia miesza i gotujeczarnych oliwek (drylowanych) 2 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów odsączonych z zalewy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 filety z białej ryby (np. dorsz, tilapia, okoń morski) 4 łyżki parmezanu 4 łyżki białego wytrawnego wina 1 czerwona papryczka(...)chili lub chili w płatkach 400 g ryżu jaśminowego lub basmati sól morska, świeżo mielony pieprz 150 g czarnych oliwek (drylowanych) 2 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów odsączonych z zalewy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Wszystkie składniki tapenady wkładamy do malaksera i miksujemy
Poezja smakusztuk) NADZIENIE Z OWOCÓW: 1 szklanka pociętych w niedużą kostkę brzoskwiń z puszki , wcześniej dobrze odsączone z syropu 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonych goździków lub 2-3 utłuczone goździki w moździerzu kilka kropel ekstraktu waniliowego NADZIENIE Z SERA: 2 łyżki kremówki 2 łyżki cukru pudru(...)gładkiego serka śmietankowego lub na serniki 4-5 kropel ekstraktu waniliowego POSYPKA NA WIERZCH : 1 łyżka cukru zwykłego 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu DODATKOWO: 2 op. ciasta francuskiego - zimne, z lodówki 1 roztrzepane jajo Brzoskwinie mieszamy z przyprawami korzennymi i ekstraktem, odstawiamy. Cukier i cynamon mieszamy i również odstawiamy na bok. Ser ucieramy ręcznie z cukrem pudrem aż masa będzie
Calzonella.composiekać drobno. Na patelni z odrobiną oleju obsmażyć cebulę i czosnek, jak już wszystko się zarumieni natychmiast zdjąć z patelni. Ryż ugotować do miękkości. Do miski wrzucić mięso mielone, majeranek, ugotowany ryż, obsmażoną cebulę(...)czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę doprawić do smaku jak lubicie. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub olejem i rozłożyć część posiekanej kapusty, na to część masy z mielonym mięsem. Polać połową sosu. Następnie znowu kapusta i mięso. Ostatnia warstwa znowu kapusta i polać pozostałym sosem. Zapiekankę przykryć i tak cały czas piec pod przykryciem. Wstawić do nagrzanego
Kuchnia PokoleńMielone w takiej formie zawsze mnie zadziwiały. ;-) A jak coś mnie zadziwia lub ciekawi, bardzo szybko to realizuję. Efekt był bardzo ciekawy, powstał zdrowy, dietetyczny kawał kotleta o naprawdę ciekawym wyglądzie. ;-) Świetne również(...)Wielkanoc jako posiłek na ciepło, bo jajko jest tu zdecydowanie motywem przewodnim. 9 jajek 500g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1. Osiem jajek gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy. 2. Mięso mielone mieszamy z przyprawami, posiekaną cebulą i surowym jajkiem. 3. Nabieramy na dłoń mięso, formujemy
Szefowa kuchniKluski śląskie z mięsem mielonym Składniki : Kluski ziemniaki ugotowane - 1,90 kg mąka ziemniaczane - 310 g jajko całe - 1 szt białka jaj - 2 szt Farsz : mięso mielone - 400 g cebula - 1 szt tłuszcz do smażenia sól i pieprz Do okraszenia: boczek surowy cebula Przygotowanie : Farsz Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Do podsmażonej(...)cebulki dodać mięso mielone, razem podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, dobrze rozgnieść widelcem, ostudzić. Kluski : Ziemniaki przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski dobrze wyrównać. Podzielić masę ziemniaczaną na 4 równe części, jedną część wyjąć wsypać mąkę ziemniaczaną , dodać jajko i białka, wyrobić dokładnie ciasto. Odrywamy kawałki ciasta, lekko spłaszczamy, nakładamy farsz i zlepiamy formując okrągłą kluskę. Gotujemy
Kuchnia Danusirazem proponuję mięso mielone z kaszą kuskus. Idealny pomysł na szybki Obiad:) SMACZNEGO :) SKŁADNIKI(...)Mięsa Mielonego 1 Papryka czerwona 1 Cebula Czerwona 1 Marchewka 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki kaszy kuskus Olej Przyprawy:sól, pieprz, papryka słodka, czosnek 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 szklanka wody przegotowanej zimnej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na rozgrzany olej wrzucam mięso mielone. Smażę z dodatkiem
Gotowanie Patkiniezbyt drogie, a składniki w miarę ogólnie dostępne. Imbir jest powszechnie wykorzystywany w Azji, zarówno w kuchni jak i leczniczo. W mojej kuchni musi być imbir zawsze świeży lub mielony, gdyż bardzo lubimy dania(...)jego dodatkiem. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 10 cm korzenia świeżego imbiru 1 duża cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu naturalnego 1 puszka kukurydzy 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka mielonej gorczycy 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka) około 3 łyżki oleju (do smażenia) 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
Kuchcik gotujegrillowanych mięs oraz warzyw. Recenzja książki jest dostępna tutaj Składniki 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonej kolendry (czasem jest zastępowana zmielonymi nasionami wiśni wonnej) 1 łyżeczka mielonego suszonego imbiru Przygotowanie Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataChili con carne czyli pyszne danie kuchni meksykańskiej . Jest to typowe danie jednogarnkowe, a jego głównym składnikiem jest mięso mielone. Szybka, łatwa do przygotowania, bardzo sycąca i rozgrzewająca potrawa idealna na chłodne dni. Składniki: 500 g mięsa wołowego zmielonego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów 1/2 puszki kukurydzy 1 duża czerwona(...)smażenia oregano, cynamon słodka papryka, chilli kmin rzymski mielony sól, pieprz dodatkowo 250 g makaronu Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w piórka, paprykę kroimy w kostkę. Fasolę i kukurydzę osączamy z zalewy. Cebulę wrzucamy na patelnię podsmażamy, dodajemy paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, chwile smażymy. Dodajemy nasze mięso mielone, smażymy aż nabierze ładnego brązowego koloru. Dodajemy
magiczna kuchnia Kasimięsa mielonego, 11 plastrów schabu, 3 cebule ( 1 do roladek i 2 do kapusty kiszonej), 2-3 kawałki czerwonej papryki konserwowej, kawałek masła, 480g kapusty kiszonej po odsączeniu, musztarda, sól, pieprz, majeranek, olej, mąka pszenna. Przygotowanie: Z plastrów schabu odciąć skórki, rozbić tłuczkiem mięso, posolić i popieprzyć z obu stron. Każdy plaster schabu posmarować musztardą. Mięso mielone lekko posolić, popieprzyć, dodać majeranku i wymieszać. Na każdy plaster schabu położyć mięso mielone, paprykę konserwową (wcześniej ją pokroić w paseczki) i cebulę (wcześniej ją pokroić w półksiężyce). Mięso zawinąć w roladki i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Roladki na patelnię kłaść klejeniem do spodu by się nie rozwaliły
W kuchni u MonikiPotrawę przyprawia się za pomocą kminu rzymskiego (kuminu) i pieprzu. Powinna posiadać intensywny smak. Podawana jest z tortillą meksykańską lub gotowanym ryżem. (2-3 porcje) 250g mięsa mielonego (najlepiej wołowego) 1 cebula (średnia) 1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych, bez skórki) 1/2 puszki czerwonej fasoli (użyłam Bonduelle ) 1/2 puszki kukurydzy (użyłam Bonduelle ) 1 czerwona papryka (średnia(...)smaku smaku, może być zwykły) sól (do smaku) Dodatkowo: olej Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć z drobno posiekanym czosnkiem (na odrobinie oleju). Wrzucić mięso mielone i mieszając - doprowadzić do delikatnego obsmażenia. W międzyczasie całość lekko posolić, dodać oregano i kmin rzymski. Dodać pomidory (z zalewą), wodę/bulion i drobno posiekaną papryczkę chili
Di gotujekarkówki 4 ogórki kiszone kromka czerstwego chleba cebula Ok. 100g boczku w kawałku lub kiełbasy Ok. 400 ml bulionu wołowego Olej do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól świeżo mielony pieprz, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego Karkówkę rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószamy je z obu stron świeżo mielonym pieprzem oraz świeżo mieloną solą. Ogórki tniemy
Kolizje SmakówUwielbiam mięcho mielone w każdej postaci – klops, kotlety mielone, spaghetti… A dziś wymyśliłam sobie pyszne klopsiki z niespodzianką w sosie pomidorowym ☺ I wiecie co? Wyszły pyszne! A sos taki kremowy… mniam, aż mi ślinka cieknie na myśl, że zostało jeszcze na jutro ;) Klopsiki są dość proste do przygotowania, ale uwaga – na pewno jest to brudna(...)robota. Za to nawet przyjemna, jeśli ktoś lubi babrać się w mięsku ;) Składniki: 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 1 średnia lub duża cebula 1 jajko 500ml przecieru pomidorowego bez cukru 1 mozarella 2 łyżki oleju kokosowego 2-3 ząbki czosnku Sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra Przygotowanie: Pokroić mozarellę w średniej wielkości kostkę
Jak gotować i nie zwariować