zrobiła się miękka, a mięso łatwo odchodziło od kości, a odwdzięczy się pysznym smakiem i wielką sytością. Golonki umyłem, pozbawiłem resztek włosków i natarłem je solą, czarnym świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Do naczynia do zapiekania wlałem litr piwa pszenicznego i ułożyłem w nim golonki. Do piwa wrzuciłem pokrojone w piórka cebule, 5 ziaren ziela angielskiego, 200 gram suszonych(...)śliwek, łyżeczkę nasion kminku i 4 liście laurowe. Na golonkach ułożyłem kiszoną kapustę wymieszaną z łyżeczką nasion kminku i doprawioną czarnym świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością soli. Całość po przykryciem umieściłem w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku z włączonym termoobiegiem na 2 godziny. W międzyczasie przygotowałem sos chrzanowy. Do miski dodałem 5 łyżek tartego chrzanu
Wyprawy kulinarneBurger wołowy III składniki na 6 burgerów ok 700 g mielonej wołowiny - najlepiej łopatki 2 łyżeczki startego czosnku 2 papryczki jalapeno, bez pestek, drobno pokrojone 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka musztardy z estragonem 1 cebula, drobno posiekana 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżka pietruszki posiekanej 1 łyżka chrzanu wasabi (opcjonalnie) sól morska do smaku(...)czarny pieprz mielony do smaku Olej roślinny bułki do hamburgerów - opcjonalnie przygotowanie Mieloną wołowinę wymieszać w misce z czosnkiem, cebulą, jalapeno, kminem, musztardą, doprawić płatkami papryki. Uformować 6 niewielkich burgerów. Zawinąć w folię spożywczą oddzielając poszczególne kotleciki folią, i wstawić na min godzinę do lodówki. Przed smażeniem posolić i popieprzyć. Smażyć na patelni lekko posmarowanej
Stare Garygodziny Składniki: 0,6-0,7kg porcji rosołowej z kaczki Liść laurowy 30g suszonej włoszczyzny Szczypta imbiru Szczypta cynamonu Szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatałowej Szczypta mielonych goździków Szczypta mielonego anyżu Szczypta mielonej kolendry Opcjonalnie szczypta mielonej papryki chilli Sól himalajska Przygotowanie: 1/ Wlewamy 3 litry wody do garnka, wrzucamy umytą porcję rosołową z liściem laurowym, zagotowujemy
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: mięso mielone 1/2 kg, cebula 2 większe, oliwa 1/4 szklanki, czosnek ząbki(...)sztuki, kucharek 1 łyżeczka, oregano 1 łyżeczka, przecier pomidorowy 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, woda 3/4 szklanki, makaron lasagne 6 płatów, mleko 2 szklanki, jajka 1 sztuka, mąka tortowa 1 szklanka, ser żółty 10 dag na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, czosnek, dodać mielone mięso z łopatki i podsmażać z 10 minut co jakiś czas mieszając
W Mojej Kuchni Lubięinne są zbyt kwaśne) 2 średniej wielkości cebule 3 ząbki czosnku papryka słodka papryczka chili kukurydza z puszki czerwona fasolka z puszki natka kolendry 4 suszone pomidory łyżeczka kminku mielonego łyżeczka mielonej kolendry płaska łyżeczka cynamonu łyżczka słodkiej papryki sól, pieprz kieliszek czerwonego wina wytrawnego Przygotowanie: Na oliwie zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę(...)danie powinno być ostre) i pokrojoną w kostkę paprykę. Po chwili dodać przyprawy: kminek, kolendrę, cynamon i paprykę w proszku - chwilkę smażyć wszystko razem. Dodać mieloną wołowinę, krótko przesmażyć. Następnie dodać pokrojone pomidory, odsączoną fasolkę i kukurydzę. Dusić wszystko pod przykryciem ok 15-20 minut. Bardzo drobno posiekać suszone pomidory i dodać do chili
Kulinarne Inspiracjezrobiłam go pierwszy raz i wyszedł pyszny. A jutro pewnie będziemy jeść kanapki z klopsem na zimno:) Składniki: 500g mielonego mięsa wołowego (ja miałam część od łopatki) 300g mielonego mięsa wieprzowego (użyłam karkówki) pęczek natki pietruszki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 czerstwa namoczona kajzerka 2 łyżki bułki tartej 1 jajko boczek wędzony w cienkich plastrach łyżka majeranki(...)łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka mielonego pieprzu sól do smaku 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Cebulę bardzo drobno posiekać i zeszklić na oleju razem z posiekanym czosnkiem. Wymieszać oba rodzaje mięsa, dodać zeszkloną cebulę i czosnek, posiekaną natkę, odciśniętą i rozdrobnioną kajzerkę, bułkę tartą oraz sól, przyprawy i jajko. Wszystko dokładnie wyrobić, aby masa się połączyła. Niewielką keksówkę
Kulinarne Inspiracjepomidorowy:D Składniki: 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki cukru 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu kilka goździków 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżka octu Wykonanie: Pomidory, czosnek i cebule oczyszczam, wrzucam do malaksera i siekam
Bea(u)ty kitchenpudru 8 jajek 14 dag mąki ziemniaczanej (ok 3 łyżki płaskie) 14 dag mąki pszennej (ok 3 łyżki płaskie) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka amoniaku 10 dag mielonych orzechów 10 dag wiórek kokosowych 10 dag maku 1 olejek cytrynowy Masa orzechowa: 1 szklanka zmielonych orzechów 1 szklanka mleka 1 kostka masła 25 dag cukru pudru Polewa(...)dodaję do ciasta. Ubijam białka na pianę i delikatnie mieszam z masą. Gotowe dzielę na trzy części. Do pierwszej dodaję mak, do drugiej-wiórki, a do trzeciej-mielone orzechy. Każdy placek piekę osobno w blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 25-35 min w temp. 160'C. Wyjmuję i odstawiam. Mleko gotuję, zestawiam
Ciasteczkowy Potwórkardamonu na kardamon mielony oraz czym można zastąpić kardamon. Przelicznik wygląda następująco 5 strąków zielonego kardamonu to mniej więcej tyle co jedna płaska łyżeczka kardamonu mielonego 2- 3 strąki czarnego kardamonu to odpowiednik jednej płaskiej łyżeczki mielonego Nasiona czarnego kardamonu są zazwyczaj większe, ale też dodaje się go do potraw(...)większej ilości Kardamon można zastąpić mieszając w równych proporcjach mieloną gałkę muszkatołową z cynamonem i imbirem. Podobno (ale tego jeszcze nie sprawdziliśmy) można też zastąpić kardamon mieszając ze sobą zmielony czosnek, cynamon i imbir lub zmieloną trawę cytrynową. Zielony i czarny kardamon Autor zdjęcia Rajalakshmi Ramasubbu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataziaren czarnego pieprzu pół łyżeczki mielonego kardamonu albo całe ziarna wyjęte z 2 strąków (to nie jest pomyłka, kardamon doskonale komponuje się z bigosem) pół łyżeczki mielonego kminku pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej w zależności od preferencji, w przypadku braku wędzonej papryki może być zwykła) 3-4 liście laurowe(...)ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca (pominąłem, bo nie mam) duża szczypta gałki muszkatołowej sól i mielony pieprz do smaku (zamiast soli użyłem sosu sojowego) Przygotowanie W osobnych naczyniach zalać gorącą wodą śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej byłoby zrobić to dzień wcześniej). Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawinem i Saudyjskimi Wielbłądami - im starsze tym lepsze :P pozdrawiam serdecznie Ola vel Gadzina vel Camelot Składniki 4 - 5 łyżeczek mielonego cynamonu 2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka stołowa mielonego kardamonu 3/4 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach 1/2 łyżeczki całych goździków 2- 3 ziarenka ziela angielskiego 1 gwiazdka anyżu(...)mały liść laurowy duża szczypta mielonej kolendry opcjonalnie ziarenka z jednej laski wanilii opcjonalnie 1 łyżka stołowa suszonej skórki pomarańczowej Przygotowanie Pieprz, goździki, ziele angielskie, anyż i liść laurowy zmielić w młynku do kawy lub blenderze, a następnie dodać pozostałe zmielone przyprawy i dokładnie wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w ciemnym miejscu. Na 1 kg mąki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżki stołowe powideł śliwkowych pół szklanki wina śliwkowego lub 1/4 szklanki śliwowicy 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu pół łyżeczki mielonego kminku pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej w zależności od preferencji) 3-4 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonego kardamonu sól i mielony pieprz do smaku Przygotowanie W osobnych naczyniach zalać gorącą wodą śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem, tak, żeby kapusta była prawie zakryta. Dodać liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, kminek i gotować około godziny
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanastępnie pokroiłem je w długie, dość grube (o grubości około 1 centymetra) frytki. Blachę wyłożyłem papierem do pieczenia i ułożyłem na niej pokrojone bataty. Przyprawiłem je solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodałem do nich dwie łyżeczki suszonego cząbru i delikatnie skropiłem je oliwą, a następnie wymieszałem, aby wszystkie kawałki pokryły się oliwą i przyprawami. Tak przygotowane frytki włożyłem(...)piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 30 minut. Filety z halibuta ułożyłem na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia. Skropiłem je sokiem z połowy cytryny i przyprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem. Ząbek czosnku posiekałem w cienkie plastry i ułożyłem po kilka plastrów na każdym filecie. Liście laurowe połamałem na mniejsze części i również ułożyłem na rybie, podobnie jak gałązki świeżego
Wyprawy kulinarnerodzima jego wersja i ot: stąd całe zamieszanie :) Składniki: (na 2 porcje) Tagiatelle cukiniowe: 1 średniej wielkości cukinia szczypta soli 2 łyżeczki skórki z cytryny szczypta świeżo mielonego pieprzu - ja użyłam pieprzu czerwonego Pesto: 3 gałązki świeżej mięty 2 gałązki świeżej bazylii łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki zielonego groszku gotowanego na parze Bonduelle 15 g parmezanu(...)Pół awokado pokrojone w kosteczkę mała garstka słonecznika 5 g startego parmezanu starta skórka z cytryny 1 łyżka 2 duże truskawki odrobina siekanej mięty odrobina siekanej bazylii odrobina świeżo mielonego pieprzu - ja użyłam pieprzu czerwonego do oprószenia całości by podkreślić finalny kontrast potrawy z czerwienią truskawki Przygotowanie: Pesto: 1. W moździerzu połączyć na gładką emulsję: bazylię, miętę
KreatywnePinymięsa wieprzowego (karkówka / łopatka) 4 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki kilka liści laurowych sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Dobę przed: Boczek myjemy i osuszamy. Posypujemy solą, pieprzem z obu stron i nacieramy wyciśniętym ząbkiem czosnku od strony(...)mięsa. Układamy dwa liście laurowe, nakrywamy i chowamy na dobę do lodówki. Farsz: Cebulę kroimy w kostkę. Do mięsa mielonego dodajemy cebulę, jajko, pozostałe wyciśnięte ząbki czosnku, majeranek, cztery łyżki wody, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Wyrabiamy ręką do połączenia składników. Rolowany boczek: Skórę nacinamy w romby, aby tłuszcz się łatwiej wytopił. Odwracamy płat na drugą stronę. Nacieramy
Poezja smaku