szybko można pochłonąć dwie blachy całusków:D /przepis Karolki/ TRUFLE DAKTYLOWO-POMARAŃCZOWE 500 g wydrylowanych daktyli kila łyżek likieru pomarańczowego /użyłam domowej pomarańczówki/ 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru szczypta mielonych goździków Daktyle włożyć do blendera lub malaksera i zmiksować. Powstanie zwarta masa. Dodać likier pomarańczowy oraz przyprawy i dokładnie połączyć (zagniatając tak jak ciasto). Jeśli masa(...)postaci pastylek, to czekolada wykorzystywana do cukierniczych zdobień i polew. /przepis własny/ ROGALIKI ORZECHOWO-WANILIOWE 560 g mąki 400 g masła 160 g cukru cukier waniliowy 200 g mielonych orzechów włoskich 4 żółtka Mąką zagnieść z masłem, dodać cukier, żółtka i orzechy. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Urywać po kawałku, formować rogaliki i układać na wyłożonej papierem
KUCHARNIAgołąbki w kapuście. Odpowiednik gołąbków zawijanych w kapuście choć tak naprawdę chyba w smaku dużo wspólnego nie mają. Są pyszne. Idealne rozwiązanie gdy znudziły nam się klasyczne mielone(...)Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego 1/4 główki kapusty 200 g bułki tartej 2 jajka 1 kostka rosołowa 1 cebula mały słoiczek koncentratu sól,pieprz majeranek mąka - do obtoczenia olej - opcjonalnie Przygotowanie : Kapustę drobno poszatkować w kostkę.Cebule pokroi,c w kostkę: cebulę jajko- połączyć z mięsem mielonym.Wymieszać. Formować jak na kotlety mielone. tak uformowane kotlety
Garnkowe fanaberieoctu winnego, 3 łyżek oliwy, 1 łyżeczki suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, 3 liści laurowych, pęczka świeżej natki kolendry, 20 gram żółtego sera, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, kilku nachosów. Zupę zacząłem przygotowywać od przesmażenia wołowiny. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuciłem dwie posiekane w drobne piórka cebule, 2 drobno posiekane ząbki czosnku oraz 2/3 posiekanej(...)peskami papryczki chili. Jestem fanem ostrego smaku, ale aby uzyskać łagodniejszą wersję dania należy posiekać papryczkę chili bez pestek. Kiedy cebula zrobiła się lekko szklista dodałem na patelnię mieloną wołowinę oraz roztarte w moździerzu 1 łyżeczkę suszonych nasion kolendry i 1 łyżeczkę nasion kminu rzymskiego. Doprawiłem mięso niewielką ilością soli i czarnym świeżo mielonym pieprzem i całość smażyłem
Wyprawy kulinarnejajka - 2 łyżeczki oliwy - 2 łyżki wody - ok. 200-300g płatków kukurydzianych bez cukru - kilka łyżek złocistego siemienia lnianego - mąka kukurydziana - sól i świeżo mielony pieprz - czosnek mielony (dałam kilka pokręteł młynka) - olej kokosowy bezzapachowy lub inny tłuszcz do smażenia Piersi umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym, pokroić na średnie (niezbyt grube) kawałki. Grubsze kawałki przecinam na połowy. Mięso(...)włożyć do miski, obsypać solą, świeżo mielonym pieprzem i mielonym czosnkiem, dokładnie przemieszać i odstawić na conajmniej 10 minut. Przygotowować sobie trzy miseczki: Do pierwszej wsypujemy mąkę kukurydzianą, Do drugiej wbijamy jajka, roztrzepujemy je widelcem, dodajemy wodę i oliwę, Do trzeciej wsypujemy część płatków kukurydzianych i rozdrabniamy je lekko, niezbyt drobno, grubsze bardziej chrupią a o to chodzi
Smaczne Zdrowetutaj: KLIK , choć właściwie prawie wszystko zmieniłam. :-) Przypominam również o trwającym konkursie! Szczegóły tutaj: http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html 500g mięsa mielonego 1 jajko bułka tarta czubryca zielona z Przyprawy Świata Gdynia 1/3 kostki sera feta 1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i czubrycą. 2. Ser feta kroimy na kawałki wielkości orzecha ziemnego. 3. Mięso(...)mielone formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku umieszczając po kawałku sera. 4. Wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 15 minut
Szefowa kuchniziemniaczane nieco zmodyfikować :) Większą część ziemniaków zastąpiłam więc cukinią.Uważam że takie rozwiązanie jest jak najbardziej trafione. Kotlety mielone również w tym wydaniu nie są zwykłymi mielonymi. Podałam je w formie szaszłyków co bardzo przypadło moim domownikom do gustu. Całość została wzbogacona mixem sałat z pomidorkami koktajlowymi i oczywiście sosem czosnkowym. I tak oto wydawało(...)sól, pieprz,bazylia. oliwa do smażenia A jak to zrobić: Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą połączyć i smażyć placuszki na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. SZASZŁYKI KEBABKOWE: Mięso mielone doprawiamy według własnych upodobań.Ja osobiście do mięsa dodaję namoczoną w mleku czerstwą bułkę, jajko,drobno pokrojoną cebulkę, czosnek i doprawiam solą i pieprzem. Uformowane "walce" z przygotowanego
Kuchnia w opałachszybki obiad z makaronu" głównym dodatkiem są mini pulpeciki z mięsa mielonego. Propozycja ma na celu: zadowolić mięsożerną część mojej rodziny :) . W innym przypadku odbywały by się pielgrzymki do lodówki w celu dokarmienia "małego głoda". Motto mojego męża " Obiad bez mięsa to nie obiad " SKŁADNIKI: mięso mielone jajko czerstwa bułka namoczona w mleku cebula pokrojona(...)pieprz ulubione przyprawy makaron wstążki czerwona cebula pokrojona w piórka świeży szpinak ząbek czosnku papryka pokrojona w paseczki oliwa świeża kolendra i oregano A jak to zrobić: Mięso mielone przygotować tak jak tradycyjnie na kotlety, aby się dobrze połączyło z resztą składników
Kuchnia w opałachosób) Falafele: 500 gram ciecierzycy 300 gram bobu 5 ząbków czosnku 1 duża biała cebula 3 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki kurkumy 3 łyżeczki kozieradki mielonej 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziarenek kolendry utłuczonych w moździerzu sól świeżo mielony pieprz pół pęczka natki pietruszki garść kolendry mąka z ciecierzycy (besan) do obtaczania olej do smażenia(...)pszennych tortilli (1 na osobę) sambal oelek WYKONANIE Ciecierzycę zalewamy w garnku zimną wodą i odstawiamy na noc. Bób gotujemy na półmiękko. Obieramy schłodzony bób. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ciecierzycę, bób, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, kolendrę. Dodajemy wszystkie przyprawy i 3 łyżki wody. Formujemy kulki wielkości piłeczek pingpongowych, każdą delikatnie rozpłaszczamy. Wstawiamy falafele do lodówki. Przed smażeniem obtaczamy
OstryKęsSkładniki: buraki 5 sztuk, Chrzan śmietankowy Smak 2 łyżki, mięso mielone indycze 60 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, jajka 1 sztuka(...)kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cebula 1 mała, olej do smażenia - ile potrzeba, woda 2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku, kasza gryczana 2 saszetki buraczki ugotować w łupinie i potem je obrać, pokroić na kawałki, dać chrzan i blenderem zmiksować mięso mielone z indyka dobrze wyrobić
W Mojej Kuchni Lubiępublikowałam, dzisiaj, korzystając z wolnej chwili nadrabiam zaległości:) Teraz dla odmiany przepis na zapiekankę z mięsem mielonym:) Niestety zdjecie jakie posiadam nie jest najwyższej jakości, ani nie odzwierciedla smaku zapiekanki, ale gwarantuję, że jest przepyszna:D Składniki: ziemniaki ok. 0.6kg, mięso mielone 0.5kg, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, kostka rosołowa, koncentrat pomidorowy(...)łyżki), pomidory w puszce , bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka ostra. 1. Gotujemy ziemniaki "al ' den te" 2. Cebule i czosnek zeszklić, dodać mięso mielone, podlać to 3./4 szklanki wody z kostka rosołową. Dodać koncentrat i pomidory. Całość doprawić bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą oraz ostrą papryką. 3.Ziemniaki pokroić w plasterki i wyłożyć
Kuchnia Pełna PasjiKolejna propozycja na mroźne zimowe wieczory, zupa w sam raz na rozgrzanie. Zupa jest też propozycją dla miłośników ostrych i pikantnych smaków. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego , 5-6 ziemniaków,2 duże cebule, 3-4 ząbki czosnku, opakowanie pomidorów bez skórki, 2 marchewki, 2 duże papryki czerwone, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerwonej fasoli, kostka rosołowa(...)bulionu warzywnego, przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, chilli, kmin rzymski, 5-6 ziaren ziela angielskiego, 5 listków laurowych Przygotowanie: 1. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wykładamy mięso mielone, smażymy ok 15min. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody, smażymy do momentu aż woda odparuje. 2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, lub kosteczkę
Kuchnia Pełna Pasjipieczarki Składniki: 12 dużych pieczarek 20 dag mięsa mielonego 3 plasterki sera żółtego jajko pietruszka suszona lub świeża przyprawa kebab sól pieprz olej z pestek winogron domowy sos czosnkowy Przygotowanie: Namówić męża do obrania pieczarek, oddzielenia kapeluszy od nóżek i posiekania drobno pieczarkowych nóżek. Mięso mielone wymieszać z przyprawą kebab-gyros i dorzucić(...)patelni na oleju z pestek winogron obsmażyć z dwóch stron pieczarkowe kapelusze, aż będą miękkie. Kapelusze osuszyć na papierowym ręczniku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Farsz - przestudzone mięso mielone i grzyby przekładamy do miski i dodajemy jajko, drobno pokrojony ser żółty i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i napełniamy nim pieczarkowe kapelusze. Do naczynia żaroodpornego wlewamy troszkę oleju
Lawendowe Niebomałych): 400 g mięsa mielonego 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów bez skórki + 1 świeży 2 cebule średnie sól, pieprz, majeranek, pieprz cayenne, papryka ostra, zioła prowansalskie 4 łyżki sera Corregio sałata olej Przygotowanie: Skrój cebulkę, podsmaż, duś pod przykryciem, aż się ładnie zeszkli. W międzyczasie wsadź mięso mielone do miski, posiekaj(...)ziół prowansalskich. Dobrze wymieszaj. Dodaj do mięsa podsmażoną cebulkę. Rozgrzej dużą patelnię z tłuszczem. W mikserze stojącym zblenduj pomidory z puszki z pokrojonym pomidorem świeżym. Mięso mielone wrzuć na patelnię i podsmaż. Dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i podsmażaj, aż sos się dobrze zredukuje. Na koniec dodaj fasolę i kukurydzę, wymieszaj. Dodaj
Gotowanie to kochanieDziś chciałbym zaprezentować Wam mój przepis na kotlety mielone z wołowiny. Wołowinę połączyłem ze świeżym imbirem i oregano. Dodatkowo wszystko zapiekłem z serem mozzarella. Pomyślałem, że świetnym dodatkiem do mojego dania będą świeże szparagi. Nie pomyliłem się. To były moje pierwsze świeże szparagi w tym sezonie. Tęskniłem za tym smakiem. Czas przygotowania(...)Porcja dla 3 osób ( 6 kotletów) Koszt Przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI na kotlety: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 kula mozzarelli 2 cebule szalotki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej świeże oregano świeży imbir pieprz cayennne sól PRZYGOTOWANIE kotletów: Mielone mięso wołowe przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną szalotkę i posiekane oregano. Następnie dodajemy
kulinarnyJazielona papryka 2-3 jędrne pomidory 4-5 ząbków czosnku 1 mały pęczek natki pietruszki duża szczypta chili w proszku duża szczypta mielonych ziaren kolendry sól morska świeżo mielony pieprz olej rzepakowy do smażenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 duży bakłażan 2 duże cebule (lub 3 średnie) 2 czerwone papryki 1 zielona papryka(...)jędrne pomidory 4-5 ząbków czosnku 1 mały pęczek natki pietruszki duża szczypta chili w proszku duża szczypta mielonych ziaren kolendry sól morska świeżo mielony pieprz olej rzepakowy do smażenia'; document.write(" "); Zaczynamy od bakłażana – kroimy go w 1 cm kostkę lub na paseczki. Obficie posypujemy solą, wykładamy na sitko/durszlak i zostawiamy na 30-40 minut
Poezja smaku