dzieci polecam gorąco u mnie zniknęły ze stołu pierwsze i smakowały wszystkim SKŁADNIKI: 3 piersi z kurczaka 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki szczypta ostrej mielonej papryki olej do smażenia Na ciasto: jajko 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3/4 szkl.mąki + mąka do obtoczenia
Swojskie jedzonkopotrawy... za co z góry przepraszam :) Polecam :) Składniki - 4 duże patisony - 0.60 dkg mięsa mielonego - 100 gram ryżu - 2 jajka - 0.7 l bulionu lub rosołu - sól, pieprz, czosnek mielony, cebulka prażona w kostce, kminek mielony, majeranek Wykonanie Ryż gotuję, odcedzam i studzę. Z patisonów odkrawam czapeczki, wydrążam miąższ wraz z pestkami. Przygotowuje farsz: ugotowany, ostudzony ryż mieszam(...)surowym mięsem mielonym, dodaję dwa całe jajka plus wszystkie przyprawy mieszam i wyrabiam ręka do połączenia składników. Gotowym farszem napełniam przy pomocy łyżeczki patisony. W dużym naczyniu do zapiekania ( u nie gęsiarka ) układam nafaszerowane patisony i przykrywam każdego czapeczką. Zalewam bulionem do 1/3 wysokości patisonów. Piekę pod przykryciem ok. godzinę - półtorej w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Patisony
Kuchnia z widokiem na ogródręką do uzyskania gęstej lepkiej masy. Jeśli jest za gęsta można dodać łyżkę zimnej wody, jeśli za rzadka można dodać odrobinę mąki. Starannie doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym oraz pozostałą przyprawą Cajun. Rękami zmoczonymi w zimnej wodzie odrywamy niewielką ilość masy i lepimy płaskie okrągłe kotlety. Kotlety układamy na blasze do pieczenia. Blachę z kotletami(...)SERKA PLEŚNIOWEGO TYPU LAZUR Składniki na zielony sos: pół obranego avocado 1 serek pleśniowy typu Lazur 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek naturalnego jogurtu sól himalajska świeżo mielony kolorowy pieprz szczypta płatków chilli Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w rozdrabniaczu miksera i dokładnie miksujemy na gładką pastę. Jeśli jest za gęsta dodajmy odrobinę jogurtu. Starannie doprawiamy do smaku solą
Naturalna Kuchniamarchewki 400 g drobnego groszku świeżego lub mrożonego albo dwie puszki 250-300 g mielonego mięsa wołowego łyżka śmietany Groszek świeży albo mrożony moczymy przez 24 godziny w wodzie, którą potem wylewamy. Puszkowany groszek wystarczy odcedzić. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone podsmażamy w rondelku na maśle klarowanym, oliwie z oliwek albo oleju kokosowym, po paru(...)ziemniaki, kalafior, surówka itp). Jest to świetna i zdrowa alternatywa dla wszechobecnych i niezdrowych kaszek (czytaj więcej: Zboża szkodzą oraz Kaszki – początek nałogu ) Do przyrządzenia zalecam chude mięso mielone wołowe, najlepiej łopatkę, ponieważ ono najmniej odbiega od dzikiego pierwowzoru. Wieprzowina i drób są niestety zbyt sztuczne i za bardzo nafaszerowane lekami i hormonami, posiadają też za dużo
PaleoSMAKglazurze z masła orzechowego i pomarańczy (4-6 porcji) Składniki na mieszankę przypraw: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu Składniki na sos z masła orzechowego: 1/3 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki soku
karmelowydeserów. ;) * SKŁADNIKI na 1 buteleczkę syropu Syrop: 300 ml wody 150 g brązowego cukru 150 g purée z dyni* 1 laska wanilii 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki mielonych goździków Pumpkin Spice Latte: 200 ml mleka 1 filiżanka espresso 30 ml korzennego syropu dyniowego kopiasta łyżka bitej śmietany cukier
Food Squarewodę i mleko, na końcu mąkę. Dokładnie mieszamy. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Smażymy naleśniki, studzimy. Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy mielone mięso. Smażymy 8-10 minut, odstawiamy do wystudzenia. Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce na dużych oczkach lub drobno kroimy. Smażymy około 10 minut, aż odparuje cały(...)płyn. Studzimy. Ser żółty ścieramy na tarce. Wystudzone mięso i pieczarki mielimy w maszynce do mielenia (możemy ten krok pomiąć). Dodajemy ser i roztrzepane jajka, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wykładamy farsz na naleśniki, zwijamy w krokiety. Jajka roztrzepujemy, mieszamy z mlekiem, doprawiamy. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Z przepisu
Gotowanie moimi oczamiCiasto: 500 g mąki pszennej ¾ szklanki cukru białego ¼ szklanki cukru brązowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonego kardamonu ⅛ łyżeczki mielonych goździków szczypta soli 2 szklanki purée z dyni* 100 g rozpuszczonego masła 2 szklanki maślanki 5 ekologicznych jajek Polewa: 100 g miękkiego masła
Food Squareząbki czosnku grubo mielona papryczka chilli oregano świeża mięta (ok 2 średnich listków) sól pieprz oliwa z oliwek 1 opakowanie świeżego szpinaku 3 łyżki śmietany 18% grubo mielony czarny pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól 1 i 1/2 szklanki białego i dzikiego ryżu 1 łyżka oliwy z oliwek sól 1 małe opakowanie świeżych malin cukier garść(...)borówek 1 cytryna świeża bazylia do dekoracji Sposób przygotowania: Łososia dokładnie myjemy, solimy, dodajemy świeżo mielony pieprz, czosnek przeciskamy przez praskę, posypujemy chilli i oregano, dodajemy drobno posiekaną świeżą miętę i polewamy oliwą z oliwek. Każdy kawałek osobno zawijamy w folię aluminiową, układamy w formie. Pieczemy ok. 20 - 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ryż przesypujemy do garnka
Kuchnia Pani Wiosnymąki pszennej masa serowa: 1 jajko 400 g serka kremowego 200 g puree z dyni 60 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 30 g mąki pszennej polewa: 200 g ciemnej czekolady (70%) 65 ml śmietany kremówki (38%) Czekoladę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasła 400 g puree z dyni 335 g mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 3/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki mielonych goździków dodatkowo: 125 ml śmietany kremówki (38%) Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, posiekać
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię zakochaliśmy! Musicie go przygotować! U nas wejdzie na stałe do domowego menu! Wyobraźcie sobie te smaki - buraczki, cebulka, starte jabłko, sok i skórka z pomarańczy, mielona kolendra, mielony cynamon, mielony imbir, mielony anyż, cukier i ocet z czerwonego wina! Niebo! Sam aromat tego czatneja jest niesamowity, ale smak dosłownie powala na kolana! Zresztą wszystkie dania
Plate of Joypuree z dyni 130 g cukru trzcinowego 120 ml oleju 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 180 g mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 gruszka dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru Gruszkę obrać
Pożeraczka, czyli raz adobrześrednia cebula, drobno posiekana 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 400 ml puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 do 1 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) sok z 2 limonek
karmelowyktóre sprawiają, że mięso jest wilgotne i bardzo , bardzo smaczne. Do tego kotletów proponuję surówkę z pora oraz ziemniaki i obiadek gotowy. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 1 kajzerka 6 kawałków suszonych pomidorów 3 łyżki startego sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki posiekanej pietruszki sól pieprz olej do smażenia(...)Czosnek przecisnąć przez praskę. 5. Mięso włożyć do miski oraz pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę mięsną. 6 Z mięsa formować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju. kotlety mielone z suszonymi pomidorami
O kuchni z uczuciem