mielone - 47549 przepisów (strona:232/3170)

ZUPA Z SOCZEWICY I CUKINII. 251

bulionu warzywnego 2/3 niedużej cukinii  1 cebula 1 ząbek czosnku niecała łyżka posiekanej świeżej kolendry 1/2 posiekanego pęczka pietruszki świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki wędzonej papryki (mielonej) 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej ew. sól  olej roślinny do smażenia Obieram i siekam cebulę oraz czosnek, szklę na niewielkiej ilości oleju. Cukinię kroję w małą kostkę, wrzucam(...)soczewicę i mieszając,  razem podprażam. Następnie wlewam bulion i doprowadzam do wrzenia, gotuję do miękkości soczewicy i zgęstnienia zupy,  dodając przecier pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę, świeżo mielony czarny pieprz, a pod koniec - kolendrę i pietruszkę.   Ewentualnie doprawiam solą do smaku. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Pieczona dorada w pomarańczach 194

drobniej kapusta i marchewka są posiekane, tym lepiej. Do posiekanej kapusty i marchewki czubatą łyżkę majonezu, 2 łyżki octu jabłkowego, szczyptę soli, niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i łyżeczkę cukru. Całość bardzo dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Ziemniaki i drugą marchewkę ugotowałem w osolonej wodzie, aby zrobiły się całkowicie miękkie. Dodałem do nich 40 gram masła(...)wyjąć je z lodówki co najmniej 20 minut wcześniej. Do masła dodałem 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pół pęczka drobno posiekanej natki koperku, odrobinę soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu oraz skórkę otartą z całej pomarańczy - pozostawiłem jedynie 2 plasterki wycięte ze środka pomarańczy, z których nie ocierałem skórki. Całość bardzo dokładnie wymieszałem, aby uzyskać jednolitą konsystencję

Wyprawy kulinarne
Pulpeciki w sosie pomidorowym 226

mama na pewno nie może się mylić ;) I znalazłam! :) Na stronie  Wielkie Żarcie , dokładnie to czego szukałam.  Dokładnie taki właśnie smak ;) Polecam! :)   Składniki: 500g mięsa mielonego 2-3 łyżki kaszy mannej 2 jajka przyprawa do mięsa mielonego cebula duża butelka lub mały karton przecieru pomidorowy ( wyjaśnienie dalej w tekście)* 2 marchewki mąka do obtoczenia pulpetów(...)bulion z 1 kostki rosołowej i wody w ilości takiej by zakryła nam pulpety sól, pieprz bazylia, oregano papryka ostra i słodka czosnek granulowany Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, czosnkiem granulowanym, pieprzem i papryką słodką. Cebulę siekamy drobniutko i dorzucamy do mięsa. Następnie dodajemy kaszę i jajka. Dokładnie mieszamy wszystko razem i doprawiamy jeśli jest taka potrzeba

Czerwona Porzeczka
Smażony bakłażan w chrupiącym cieście kukurydzianym (bez glutenu, mleka i jajek) 184

która  sprawdza się  całkiem dobrze,  zwłaszcza przy smażeniu ryb. Bakłażan jest jednak gąbczasty i wchłania podczas smażenia dużo tłuszczu - aby temu zapobiec dodałam do ciasta mielone siemię lniane. Efekt okazał się rewelacyjny - panierka jest(...)bardzo chrupiąca i świetnie trzyma się plastrów bakłażana. Polecam :) Składniki: bakłażan 1 szt sól pół łyżeczki pieprz czarny szczypta papryka słodka pół łyżeczki mąka kukurydziana 3 łyżki siemię lniane mielone 1 łyżka woda  około pół szklanki Przygotowanie: Bakłażana obrać ze skórki, pokroić na plastry grubości 0,5 cm.  Mąkę wymieszać z mielonym siemieniem lnianym, dodać

głodny alergik
Kotlet schabowy dla alergika (bez glutenu, bułki, jajek) 382

mąki pszennej i jajek wydawały mi się zbyt suche i twarde. Na szczęście panierowanie w mielonym lnie zapobiega wysuszeniu i daje rewelacyjne rezultaty - kotlety są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku, smakują naprawdę świetnie.  Składniki: schab  4 plastry sięmię lniane mielone  3 łyżki mąka kukurydziana lub ryżowa  1 łyżka sól smalec(...)olej do smażenia Można też zastąpić mąkę skrobią np. z tapioki, lub zrezygnować zupełnie z dodatku mąki. Zwykle używam mielone nasiona lnu odtłuszczone - do kupienia w każdej aptece, czy supermarkecie. Przygotowanie: Mięso rozbić tłuczkiem, posolić (szczyptę soli na jednego kotleta).  Osobiście nie dodaję do schabowych żadnych dodatkowych przypraw, aby nie przytłumiać naturalnego aromatu ;) Siemię lniane wymieszać

głodny alergik
Mini gołąbki w liściach winogrona 143

winogron, 200 g mięsa mielonego, 1 woreczek ryżu jaśminowego Sonko, 2 jajka, 1 litr bulionu warzywnego, 200 g kurek, 200 ml śmietany 12%, posiekany koperek, pieprz kolorowy świeżo mielony Kamis Specialite, sól morska świeżo mielona Kamis Specialite. Przygotowanie:       Liście winogron dokładnie myjemy. Gotujemy ok. 2-3 minut. Następnie przygotowujemy farsz z lekko podgotowanego(...)ryżu, mięsa mielonego, jajek. Wszystko mieszamy i przyprawiamy pieprzem i solą. Na środek matowej części liścia nakładamy łyżeczką farsz. Prawą i lewą stronę liścia zawijamy do środka i zwijamy tworząc rulonik. Na dnie garnka układamy podgotowane liście, by nasze mini gołąbki się nie przypaliły. Układamy gołąbki w garnku i zalewamy je bulionem. Gotujemy ok. 40 minut. W tym czasie

Aga w kuchni
Kotlety z marchewką i ryżem 155

Składniki: 500 g mięsa mielonego, 1 woreczek ryżu basmati Sonko, 3 marchewki, 2 jajka, garść posiekanego szczypiorku, pieprz świeżo mielony Kamis, sól morska świeżo mielona Kamis. Przygotowanie:      Ryż gotujemy ok. 10 minut. Gdy nam ostygnie dodajemy go wraz z jajkami do mięsa mielonego. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy posiekany szczypiorek. Wszystko

Aga w kuchni
Burrito 197

natchos lub po prostu z dodatkami jakie preferujemy :).                               Burrito SKŁADNIKI: -500g mięsa mielonego -1 cebula -2 ząbki czosnku -300g wędzonego boczku  -puszka pomidorów  -pół puszki czerwonej fasoli -pół puszki kukurydzy -2 słodkie papryki ale te podłużne  - przyprawy do buritto(...)texmex -sól, pieprz  PRZYGOTOWANIE: Najpierw podsmażamy boczek na suchej patelni, następnie dodajemy  cebulę i czosnek. Solimy i pieprzymy. Dusimy pod przykryciem, aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy mięso mielone  i przyprawy do burrito i tex-mex. Gdy podsmaży nam sie już mięso mielone, dodajemy świeże papryki pokrojone w paski. Dusimy chwilę i następnie dodajemy

Zainspiruj się kuchnią
Kotleciki drobiowe smażone 309

Kotlet pożarski i kotleciki mielone z kurczaka jada się bardzo często w moim domu. Kotleciki drobiowe przygotowuję z mielonego lub siekanego mięsa drobiowego, żeby było taniej wykorzystuję luzowane mięso z udek drobiowych. Kotleciki są dużo lżejsze i delikatniejsze od tradycyjnych kotletów mielonych wieprzowych. Polecam pyszne Kotleciki drobiowe smażone. 1/2 kg mięsa z udek kurczaka 1 jajko(...)czerstwa bułka namoczona w mleku natka pietruszki sól i pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki mąki kukurydzianej olej do smażenia Mięso mielimy w maszynce lub bardzo drobno siekamy. Mięso mieszamy z jajkiem odciśniętą bułką, posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, dodajemy bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy okrągłe kotleciki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów 160

łyżka suszonych płatków papryki 1 łyżeczka pieprzy cayenne 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki olej do smażenia mąka do obtoczenia pulpetów Wykonanie: Łopatkę mielimy. W misce dokładnie mieszamy mielone mięso, odrobinę soli, pieprzu, jajko i 2-3 łyżki zimnej wody. Mięso powinno być kleiste. Następnie formujemy z niego niewielkie

Kulinarne przygody Gatity
Zimowa szarlotka z bezą 168

białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 5 średnich jabłek 2 czubate łyżki rodzynek 2 łyżki  kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka  mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy(...)usuwamy gniazdka i ścieramy na grubej tarce. Jeśli są bardzo soczyste lekko odciskamy nadmiar soku, po czym układamy je na cieście w  formie. Posypujemy cynamonem, goździkami, kardamonem, mieloną i kandyzowaną skórka pomarańczową i rodzynkami.  W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukier

Kulinarne przygody Gatity
Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską 223

pestek 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki ok. 200 ml bulionu sól oliwa do smażenia  Marynata do mięsa: 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu

Kulinarne przygody Gatity
Nadziane cukinie indykiem z odrobiną miłości 187

mięsa mielonego z indyka, 1 szarlotka, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 2 łyżki groszku gotowanego lub konserwowego, świeży tymianek, świeży lubczyk, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 2 łyżki bulionu,  4 małe okrągłe cukinie, mini kolorowe papryczki, chleb tostowy pełnoziarnisty, ser topiony camembert, olej rzepakowy. Przygotowanie: Cebulkę kroimy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy przez(...)praskę, lubczyk siekamy. Do mięsa mielonego dodajemy cebulkę, lubczyk, czosnek, jajko, igiełki tymianku, doprawiamy solą i pieprzem, całość dokładnie mieszamy. Dodajemy groszek, bulion i ponownie mieszamy. Cukinię myjemy, przecinamy na połowę i wydrążamy środek, do którego wkładamy mięso. Każdą cukinię oddzielnie zawijamy w folie aluminiową posmarowaną wewnątrz olejem. Grillujemy na dolnym rożnie, w temp

Moniki Smakołyki
Karczek obsmażany z papryką - pyszny 160

Składniki : 1 kg karczku, może być tłusty 2 łyżki smalcu główka czosnku 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1 duża papryka czerwona słodka papryka mielona cebula mielony kminek, liść laurowy pieprz ziarnisty, papryczka chili Przygotowanie: Mięso kroimy na grube plastry, oprószamy z każdej strony słodką papryką oraz mielonym kminkiem Podzielony czosnek na ząbki rozgniatamy szerokim nożem , cebulę kroimy(...)obie strony Pyrkające mięso przykrywamy pokrywką i podlewamy co jakiś czas winem, aby mięso było cały czas w nim zanurzone Pod koniec duszenia mięsa ( około 30 min) doprawiamy mielonym kminkiem, słodką papryką, solą i pieprzem Danie to jest bardzo syte, smaczne i naprawdę proste do zrobienia :)                         Inspiracja

Proste Potrawy
Meksykańskie tacos con carne 262

limonek,  1 dojrzałego awokado, 1/2 żółtej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, świeżej natki kolendry, świeżej bazylii, 250 gram mąki kukurydzianej, 100 gram mąki pszennej, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, pieprzu catenne, pieprzu cytrynowego, kminu rzymskiego. Przygotowanie dania rozpocząłem od usmażenia placuszków tacos - leniwi, niecierpliwi lub zabiegani mogą użyć gotowych tortilli, jednak, jak wspomniałem na wstępie nie dorównują(...)miąższ, do którego dodałem około 1/3 czerwonej papryczki chili wraz z pestkami, średni ząbek czosnku i 1/3 pęczka świeżej natki kolendry. Całość doprawiłem niewielką ilością soli i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Następnie dolałem 4 łyżki oliwy i całość zmiksowałem na gładką masę, którą odstawiłem do lodówki w celu połączenia się smaków. Następnie przygotowałem salsę pomidorową. Jedną szalotkę posiekałem

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania