barszcz - 4003 przepisów (strona:226/267)

Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem 151

buraczków i cos tam jeszcze - a wszystko zalane bulionem o kolorze czerwonego wina z żelatyną ). Postanowiłam , że spróbuję co by było gdyby tzn. jeśli zrobię galaretkę o smaku czerwonego barszczu. Tyle , że ja robię tak małe ilości , że musiałam iść na skróty i ugotowany bulion już po rozpuszczeniu w nim żelatyny doprawić gotowym koncentratem barszczu czerwonego. A chrzan to podpatrzony

Buniabaje w kuchni
Czysty barszcz czerwony 161

Dzisiaj przepis na czysty barszczyk. Idealny do krokietów bądź pierogów. Sam też jest pyszny - na pewno lepszy od tego kupionego w sklepie.   Składniki : * pół kurczaka

Magiczne Życie Marty
Uszka z grzybami do czerwonego barszczu 129

Kolejna świąteczna propozycja. Tym razem uszka, będzie też zakwas domowy na barszczyk. Można je zrobić wcześniej i zamrozić by nie biegać w Wigilię. Zapraszam na przepis

Magiczne Życie Marty
Kremowa zupa z papryki 171

Cześć! Od dzieciństwa nigdy nie przepadałam za zupami... jadałam rosół, czasem pomidorową, ale tylko gdy była z cienkim makaronem, zalewajkę, ale tylko z parówką i barszcz czerwony, ale tylko ze śmietaną. Więc można powiedzieć, że jestem dość wybredna. Sama robię rosół, czasem żurek, barszcz czerwony i kapuśniak ( o ile można to nazwać zupą :) ). Dzisiaj zdecydowałam się na zrobienie zupy

Pora coś zjeść
Paszteciki z kapustą i grzybami 431

jednej nieudanej próbie, w końcu wyszły! Pyszne paszteciki z kapustą i grzybami. Idealnie pasują do barszczu czerwonego. Mam nadzieję że nie tylko u mnie zagoszczą na wigilijnym stole :) PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki: Zaczyn do ciasta drożdżowego: - 50 gram świeżych drożdży (pół kostki) - szklanka mleka - łyżeczka cukru - 2 łyżki mąki pszennej (typ 650) Ciasto drożdżowe: - 500 gram mąki pszennej(...)makiem, dla ozdoby. Ja niestety nie miałam czym posypać, więc ominęłam ten etap. Paszteciki piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Powinny być zarumienione. Podawać oczywiście z barszczem czerwonym

Zgrabne Gotowanie
Stalowym Widelcem po Patelni 222

Wiem, bo posiadam takie, ale kiedyś nie było innych możliwości i tak się utarło stalowy garnek z aluminium zatopionym w dnie. I co mi to daje? Tak, ostatnio gotowałam barszcz biały i do północy musiałam studzić go na balkonie, zanim włożyłam gar z barszczem do lodówki. Ryż gotowany na sypko i tak się przypalał. A my dzisiaj żyjemy w biegu

Blondynka Gotuje
Buraczki na zimno z jabłkiem 170

Lubimy buraczki. Podaję je w różnych rozdaniach - na ciepło - na zimno, w postaci sałatek, barszczu, zupy. Teraz, kiedy mogę się cieszyć własnymi zbiorami z pewnością częściej będą gościć na naszym stole. Poza walorami smakowymi mają przecież szereg zalet - zawierają antocyjany - te same barwniki, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem z odzysku;) 181

następnie zwijać wzdłuż podobnie jak dywan.   Każdy krokiet obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Najlepiej smakują  z czerwonym barszczem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZETWORY: Buraczki marynowane w zalewie z octu winnego 158

uznałam, że to ostatni dzwonek na zapakowanie w słoiki małych buraczków, które podkreślą kolor i smak świątecznych przystawek a zalewa sprawdzi się doskonale  jako bazę do wigilijnego barszczu. Buraczki marynowane w zalewie z octu winnego Składniki: 1 kg małych buraków 3 szklanki wody 1,5 szklanki białego octu winnego 3 łyżki cukru 1 łyżka soli 6 liści

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Paszteciki z kapustą i fasolą czyli walentynkowe eksperymenty z firmą Kupiec 164

wałeczek posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami kminku lub sezamu: i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 (mają być zrumienione). Najlepiej smakują gorące, w towarzystwie czerwonego barszczu i ukochanych osób

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Drożdżowe paszteciki z mięsem 235

Tymczasem pozostaję w klimacie "zwykłego" jedzenia i dlatego dzisiaj prezentuję Wam drożdżowe paszteciki, które są świetnym patentem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Będą również idealną przekąską lub dodatkiem do barszczu. Natomiast skoro niedługo Boże Narodzenie to możecie przygotować je w wersji postnej z kapustną i grzybami.  Korzystając jeszcze z okazji, bo pewnie kolejne posty pojawią się dopiero po Świętach

Fabryka pomysłów
Krokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami) 1447

barszczem (przepis) , czy bez – smakują idealnie! Składniki ok. 8 dużych naleśników o średnicy 30cm Składniki na farsz Kapusta kiszona 700g Pieczarki 300g Cebula 3 średnie cebule Sól do smaku Pieprz do smaku Maggi 1 łyżka Oliwa z oliwek Składniki na naleśniki: Jajko 4 jajka Mąka pszenna 400g Woda 400ml Mleko 400ml Cukier […] The post Krokiety z kapustą

Kulinarne Przeboje
Zupa-krem z brokuła 215

Ulubiona zupka (zaraz po maminym czerwonym barszczu z pierogami na Wigilię). Odżywcza, zawiera dużo witamin dzięki gotowaniu brokuła na parze. Składniki: brokuł (500g) 2 duże ząbki czosnku/ 3 średnie 1 średnia cebula 2 kostki rosołowe  2-3 łyżki śmietany 18% kilka kropli oliwy z oliwek Extra virgin sól, pieprz Brokuł dzielimy na różyczki, odcinamy nadmiar łodygi i liście. dokładnie

Pudełko rozmaitości
Wiosenne zupy – przepisy 49

Wiosenne zupy – przepisy Zupa z pokrzywy Najzdrowsza zupa na wiosnę – Krupnik jaglany z pokrzywą Zupa krem z kalafiora i pokrzywy Rosół z kury z pokrzywą

Dorota Smakuje
Domowy zakwas z buraków na odporność 49

Zaczęło się. Czas przeziębień, walki o odporność, zatkanego nosa, zapaleń zatok i generalnie nic tylko chować się pod kocyk, co chwilę sprawdzając temperaturę cool termometrem bezdotykowym

Flymetothespoon

Proponowane wyszukiwania