Zakwas przygotowuje na około 5-7 dni przed gotowaniem barszczu, przyznam że jako jedyna w mojej rodzinie nie przepadam za czerwonym barszczem, ale raz w roku z uszkami jakoś daję rade zjeść tradycja zobowiązuje. 1,5 kg buraków kromka razowego chleba ząbek czosnku 2 litry przegotowanej ciepłej wody (tyle wody
RAROSSATegoroczny barszczyk zawdzięczamy Winiarom. Wiem, obciach na maksa, ale buraków nie miałam, zakwasu też i ratowałam się gotowcem. W zamian za to zadbałam, aby dodatek do
bastalenaCzas wykonania: 40 minut Składniki: 1,5l wywaru z drobiu (może być część rosołowa) 4 buraki 1 marchewka 1 pietruszka nieduży kawałek pora ok. 5cm 100ml
Gorący kąsekPyszne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną , chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Do barszczu w sam raz! Inspiracja na ciasto drożdżowe: Moje wypieki Składniki Składniki na ciasto na paszteciki Mąka pszenna 560g Świeże drożdże 20g Mleko 350ml Jajko 2 jajka Masło 60g, miekkiego Cukier 1 łyżeczka Sól pół łyżeczki Dodatkowo Masło 50g, […] The post Paszteciki z kapustą
Kulinarne Przebojeczysty: 1 kg buraków ćwikłowych 1 duża marchew 1/2 pietruszki 5 ząbków czosnku 2 cebule 1 l wody ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny cały, majeranek ewentualnie koncentrat barszczu czerwonego, np Jamar Warzywa umyć, obrać, pokroić. Zalać wodą, dodać przyprawy - ugotować wywar buraczany. Odcedzić. Gotowy barszcz doprawić - kwaskiem cytrynowym/sokiem z cytryny i cukrem lub poprzez dolanie koncentratu buraczanego
kolorowotorcikowoZapraszam na uszka wigilijne. Ile gospodyn tyle przepisow. Z barszczem - niezapomniany smak. A to sa moje :) Farsz: Grzyby suszone - 2 szklanki 1 cebula pieprz , sol Grzyby obgotowujemy. Cebulke kroimy na drobna kosteczke, obsmazamy na masle. Grzyby rozdrabniamy blenderem lub maszynka do miesa, dodajemy zeszklona cebulke- doprawiamy sola I pieprzem.Mieszamy. Ciasto: 2 szklanki maki 0.5 szkl cieplej wody 2 lyzki(...)kolka o srednicy 4-5 cm. Im mniejsze tym lepsze :) Sklejamy jak pierogi I laczymy koncowki - ja nazywam to pracami plastycznymi- przy ktorych relaksuje sie I uspokajam :) Podajemy z barszczem. Polecam I pozdrawiam
Smaki EdytyPowtórka z rozrywki. Ponownie stwierdzam, że warto mieć zachomikowaną paczuszkę suszonych buraczków i fasolę w puszce ( inne rzeczy też - ogólnie warto być ,,chomikiem"). W razie
Buniabaje w kuchniburaczków i cos tam jeszcze - a wszystko zalane bulionem o kolorze czerwonego wina z żelatyną ). Postanowiłam , że spróbuję co by było gdyby tzn. jeśli zrobię galaretkę o smaku czerwonego barszczu. Tyle , że ja robię tak małe ilości , że musiałam iść na skróty i ugotowany bulion już po rozpuszczeniu w nim żelatyny doprawić gotowym koncentratem barszczu czerwonego. A chrzan to podpatrzony
Buniabaje w kuchniDzisiaj przepis na czysty barszczyk. Idealny do krokietów bądź pierogów. Sam też jest pyszny - na pewno lepszy od tego kupionego w sklepie. Składniki : * pół kurczaka
Magiczne Życie MartyKolejna świąteczna propozycja. Tym razem uszka, będzie też zakwas domowy na barszczyk. Można je zrobić wcześniej i zamrozić by nie biegać w Wigilię. Zapraszam na przepis
Magiczne Życie MartyCześć! Od dzieciństwa nigdy nie przepadałam za zupami... jadałam rosół, czasem pomidorową, ale tylko gdy była z cienkim makaronem, zalewajkę, ale tylko z parówką i barszcz czerwony, ale tylko ze śmietaną. Więc można powiedzieć, że jestem dość wybredna. Sama robię rosół, czasem żurek, barszcz czerwony i kapuśniak ( o ile można to nazwać zupą :) ). Dzisiaj zdecydowałam się na zrobienie zupy
Pora coś zjeśćjednej nieudanej próbie, w końcu wyszły! Pyszne paszteciki z kapustą i grzybami. Idealnie pasują do barszczu czerwonego. Mam nadzieję że nie tylko u mnie zagoszczą na wigilijnym stole :) PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki: Zaczyn do ciasta drożdżowego: - 50 gram świeżych drożdży (pół kostki) - szklanka mleka - łyżeczka cukru - 2 łyżki mąki pszennej (typ 650) Ciasto drożdżowe: - 500 gram mąki pszennej(...)makiem, dla ozdoby. Ja niestety nie miałam czym posypać, więc ominęłam ten etap. Paszteciki piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Powinny być zarumienione. Podawać oczywiście z barszczem czerwonym
Zgrabne GotowanieWiem, bo posiadam takie, ale kiedyś nie było innych możliwości i tak się utarło stalowy garnek z aluminium zatopionym w dnie. I co mi to daje? Tak, ostatnio gotowałam barszcz biały i do północy musiałam studzić go na balkonie, zanim włożyłam gar z barszczem do lodówki. Ryż gotowany na sypko i tak się przypalał. A my dzisiaj żyjemy w biegu
Blondynka GotujeLubimy buraczki. Podaję je w różnych rozdaniach - na ciepło - na zimno, w postaci sałatek, barszczu, zupy. Teraz, kiedy mogę się cieszyć własnymi zbiorami z pewnością częściej będą gościć na naszym stole. Poza walorami smakowymi mają przecież szereg zalet - zawierają antocyjany - te same barwniki, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała