Dzień dobry:) Ostatnio robiłam przed świątecznie barszcz z uszkami no i oczywiście zostały mi z niego buraczki i marchewka. Postanowiłam je wykorzystać w sałatce ze śledziem. Pyszna i prosta w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 4 ugotowane buraczki np: z barszczu 2 ugotowane marchewki też z barszczu 2 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy około(...)zalewy octowej 1 duża cebula czerwona 2,3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Wykonanie: Buraczki, marchewkę, jajka, cebulę i paprykę kroimy w kostkę.Śledzie kroimy w paseczki. Z kukurydzy odlewamy wodę, do miski przekładamy wszystkie składniki, przyprawiamy solą i pieprzem, pieprzu dość sporo ma być lekko ostra.Następnie dodajemy majonez i mieszamy. Przekładamy do miski
Sama słodycz i szczypta chiliBardzo sycące śniadanie lub kolacja. Doskonała alternatywa dla chleba. Pierwszy raz robiłam omlet. Jakoś nigdy mnie do niego nie ciągnęło, ale już wiem z czym zrobię
Karola gotujeCzasami dobrym pretekstem do odwiedzenia nowego miejsca jest spotkanie z przyjaciółmi. Wymiana doświadczeń jest zawsze bardzo cenna. Tym razem zdaliśmy się na ich wybór i byliśmy
Karola gotujeNajprostszy i najszybszy przepis świata na pastę w sosie pomidorowym. Makaron ten powstał, gdy w kuchni nie było zbyt wiele rzeczy do wyboru, a i godzina
Karola gotujekostkę i przelewamy wrzątkiem na sitku, studzimy. Żurawinę zalewamy wrzątkiem na 1-2 minuty, po czym odsączamy i drobno siekamy. Ogórki i pomidorki drobno kroimy. Wszystko, oprócz śledzi, razem łączymy dodajemy olej, ocet i dokładnie mieszamy. Układamy w półmisku na przemian ze śledziami. Przed podaniem odstawiamy najlepiej na noc do lodówki
Kulinarne przemysleniaKolejne popisowe danie mojego taty. Jadłam już tarty w jego wykonaniu kilkukrotnie, jednak żadna z nich nie zrobiła na mnie tak piorunującego wrażenia jak ta. Jest
Karola gotujeDziś przedstawiam Wam restaurację Indus Tandoor zlokalizowaną na ulicy Sławkowskiej w Krakowie. Kuchnia indyjska po raz kolejny - tak, tak, tak! Tym razem ucztowanie odbyło się z
Karola gotujeplastrów kiełbasy krakowskiej lub żywieckiej po garści oliwek i pomidorków koktajlowych koreczki śledziowe ; 1 zielony, długi ogórek 200 g śledzi marynowanych w oleju 150 g kremowego serka ziołowego koperek do dekoracji dodatkowo sałata do dekoracji, wykałaczki(...)wykałaczki i układamy na paterze. Zawijasy- plastry kiełbasy składamy tak jak na filmiku, w środek wkładamy pomidorka lub oliwkę, nabijamy wykałaczkę i układamy na paterze. Koreczki śledziowe - śledzie dobrze odcedzamy, kroimy na małe kawałki. Ogórka myjemy, tniemy na równe okrągłe plastry. Na każdy plaster ogórka nakładamy małą porcję serka, na to kawałek śledzika i koperek. Wbijamy wykałaczkę
Kulinarne Fantazje MarioliPyszne śniadanie, które jest bardzo przyjemne smakowo, bogate w składniki odżywcze i lekkie. Dodatkową zaletą jest szybkość przygotowania. Kiedy zobaczyłam truskawki w sklepie nie mogłam się
Karola gotujeWypad, który powinien był zostać opisany już dawno temu, a tu taki psikus. W zdjęciach i folderach totalnie zawieruszyła mi się restauracja Rendez Vous na Słowacji
Karola gotujePrezydenta Ruandy. Obecnie jest szefem kuchni Hotelu AGIT Congress & SPA w Lublinie. Niedawno, podczas blogerskiego wyjazdu miałam przyjemność spróbować kilku dań przygotowanych przez Szefa. I. Dwa rodzaje śledzi. Wędzone, a następnie marynowe; jeden z szafranem, drugi z burakami kiszonymi. Do nich żelka z granatu, krem ze szparagów, pianka z pomarańczy oraz emulsja cebulowa. Bardzo miła i ciekawa kosystencja(...)śledzia, idealnie dobrane dodatki. II. Kaszanka panierowana, piana z pieczonej dyni z cynamonem i chili, galaretka z buraka, piasek pistacjowy, winegret wiśniowy, żel z pieczonego jabłka. Każdy dodatek o innej teksturze. Kaszanka zyskuje nowy wymiar. III. Gołąbek z kaszy pęczak z grzybami, piana z jabłka i buraka, marynowane kurki, szalotki marynowane. IV. Polędwiczka pieczona w niskiej temperaturze (mięso pieczone
królestwo garówStrogonow przygotowałam dla nas i dla rodziny męża, siedząc w domu na chorobowym. Łatwo nie było, ale liczy się super efekt. Nie wiem jak to się
Karola gotujeZupa krem głównie z dyni. Kolejne nowe zastosowanie dla tego warzywa. Bardzo interesujące, sycące, a dzięki dodatkowi jakim jest imbir także wspaniała na utrzymanie dobrej sylwetki
Karola gotujeZdrowe i smaczne śniadanko. Moje ulubione owoce: maliny. W małych ilościach można sobie pozwolić na dosładzacz,bo inaczej jaglanka byłaby niedobra :) Śniadanie i deser w jednym
Karola gotuje