Przedstawiam Wam kilka sprawdzonych przepisów na świateczne dania. Zupa grzybowa Śledź po kaszubsku Śledź w oleju Rolada szpinakowa z łososiem Tradycyjna sałatka jarzynowa Ryba po grecku Pieczona ryba z cebulą pomidorową Wilgotny piernik ekspresowy Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami Sernik bez sera Ciasto mandarynkowe Polecam! Natalia
Smaki NataliiPękam z dumy. Ja, antytalent wszelkich ciast (poza najłatwiejszymi wyjątkami), upiekłam fantastyczną szarlotkę. Na zdjęciach może prezentować się ciekawie, ponieważ ma ona okrągły kształt. Jak się
Karola gotujeopakowania roszponki Formę od tarty smaruję olejem, układam warstwowo arkusze ciasta filo. Końce wystające za mocno odcinam. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni na 10-15 minut. Śledzie kroję na kawałki, przekładam do miski, dodaję rodzynki, pokrojoną cebule w piórka i zalewam olejem lnianym. Odstawiam na kilka godzin najlepiej. Roszponkę myję osuszam, układam na podpieczonym cieście filo, dodaję pokrojone(...)pomidorki koktajlowe, ananasa pokrojonego, mandarynki cząstki obrane z błonek. Pomarańczo obieram i kroję na plastry. Dodaję do sałatki. Śledzie , cebulę, rodzynki też dodaję. Z buraka pieczonego wykrawam gwiazdki i nakłuwam je na wykałaczki. Na końcu posypuję pieprzem czerwonym. Przed podaniem polewam resztką oleju lnianego
wesoła kuchniaŚledź to obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci rewelacyjnej sałatki, w której wyrazisty smak tej ryby idealnie komponuje się z polskimi dodatkami: jabłkami, buraczkami, ogórkami kiszonymi i cebulą. Całość smakuje obłędnie. Składniki: 450g śledzi Matias 2 ogórki kiszone 2 jabłka 3 buraki 1 czerwona cebula 3 ziemniaki 3 jajka 5 łyżek majonezu
Szalona Kuchnia EwelinyDzień dobry:) Ostatnio robiłam przed świątecznie barszcz z uszkami no i oczywiście zostały mi z niego buraczki i marchewka. Postanowiłam je wykorzystać w sałatce ze śledziem. Pyszna i prosta w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 4 ugotowane buraczki np: z barszczu 2 ugotowane marchewki też z barszczu 2 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy około(...)zalewy octowej 1 duża cebula czerwona 2,3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Wykonanie: Buraczki, marchewkę, jajka, cebulę i paprykę kroimy w kostkę.Śledzie kroimy w paseczki. Z kukurydzy odlewamy wodę, do miski przekładamy wszystkie składniki, przyprawiamy solą i pieprzem, pieprzu dość sporo ma być lekko ostra.Następnie dodajemy majonez i mieszamy. Przekładamy do miski
Sama słodycz i szczypta chiliBardzo sycące śniadanie lub kolacja. Doskonała alternatywa dla chleba. Pierwszy raz robiłam omlet. Jakoś nigdy mnie do niego nie ciągnęło, ale już wiem z czym zrobię
Karola gotujeCzasami dobrym pretekstem do odwiedzenia nowego miejsca jest spotkanie z przyjaciółmi. Wymiana doświadczeń jest zawsze bardzo cenna. Tym razem zdaliśmy się na ich wybór i byliśmy
Karola gotujeNajprostszy i najszybszy przepis świata na pastę w sosie pomidorowym. Makaron ten powstał, gdy w kuchni nie było zbyt wiele rzeczy do wyboru, a i godzina
Karola gotujekostkę i przelewamy wrzątkiem na sitku, studzimy. Żurawinę zalewamy wrzątkiem na 1-2 minuty, po czym odsączamy i drobno siekamy. Ogórki i pomidorki drobno kroimy. Wszystko, oprócz śledzi, razem łączymy dodajemy olej, ocet i dokładnie mieszamy. Układamy w półmisku na przemian ze śledziami. Przed podaniem odstawiamy najlepiej na noc do lodówki
Kulinarne przemysleniaKolejne popisowe danie mojego taty. Jadłam już tarty w jego wykonaniu kilkukrotnie, jednak żadna z nich nie zrobiła na mnie tak piorunującego wrażenia jak ta. Jest
Karola gotujeDziś przedstawiam Wam restaurację Indus Tandoor zlokalizowaną na ulicy Sławkowskiej w Krakowie. Kuchnia indyjska po raz kolejny - tak, tak, tak! Tym razem ucztowanie odbyło się z
Karola gotujeplastrów kiełbasy krakowskiej lub żywieckiej po garści oliwek i pomidorków koktajlowych koreczki śledziowe ; 1 zielony, długi ogórek 200 g śledzi marynowanych w oleju 150 g kremowego serka ziołowego koperek do dekoracji dodatkowo sałata do dekoracji, wykałaczki(...)wykałaczki i układamy na paterze. Zawijasy- plastry kiełbasy składamy tak jak na filmiku, w środek wkładamy pomidorka lub oliwkę, nabijamy wykałaczkę i układamy na paterze. Koreczki śledziowe - śledzie dobrze odcedzamy, kroimy na małe kawałki. Ogórka myjemy, tniemy na równe okrągłe plastry. Na każdy plaster ogórka nakładamy małą porcję serka, na to kawałek śledzika i koperek. Wbijamy wykałaczkę
Kulinarne Fantazje MarioliPyszne śniadanie, które jest bardzo przyjemne smakowo, bogate w składniki odżywcze i lekkie. Dodatkową zaletą jest szybkość przygotowania. Kiedy zobaczyłam truskawki w sklepie nie mogłam się
Karola gotujeWypad, który powinien był zostać opisany już dawno temu, a tu taki psikus. W zdjęciach i folderach totalnie zawieruszyła mi się restauracja Rendez Vous na Słowacji
Karola gotujePrezydenta Ruandy. Obecnie jest szefem kuchni Hotelu AGIT Congress & SPA w Lublinie. Niedawno, podczas blogerskiego wyjazdu miałam przyjemność spróbować kilku dań przygotowanych przez Szefa. I. Dwa rodzaje śledzi. Wędzone, a następnie marynowe; jeden z szafranem, drugi z burakami kiszonymi. Do nich żelka z granatu, krem ze szparagów, pianka z pomarańczy oraz emulsja cebulowa. Bardzo miła i ciekawa kosystencja(...)śledzia, idealnie dobrane dodatki. II. Kaszanka panierowana, piana z pieczonej dyni z cynamonem i chili, galaretka z buraka, piasek pistacjowy, winegret wiśniowy, żel z pieczonego jabłka. Każdy dodatek o innej teksturze. Kaszanka zyskuje nowy wymiar. III. Gołąbek z kaszy pęczak z grzybami, piana z jabłka i buraka, marynowane kurki, szalotki marynowane. IV. Polędwiczka pieczona w niskiej temperaturze (mięso pieczone
królestwo garów