śledź - 8416 przepisów (strona:231/562)

Sałatka na obiad 151

Dzisiejszy post będzie o sałatce na obiad. Wiem, że dla niektórych może to brzmieć abstrakcyjnie, bo przecież sałatka to dodatek do obiadu, ale sami się przekonacie

Karola gotuje
Boczniaki w panierce / Crumbed oyster mushrooms 250

Boczniaki, moja miłość! Uwielbiam je podsmażane, w gulaszu , z makaronem , a nawet zamiast śledzi Dziś przedstawiam je w klasycznej, chrupiącej panierce i zapewniam, że nikt im się nie oprze. Przygotowuję je w ten sposób od bardzo dawna i polecam je do każdego dania głównego, jak i jako przekąskę. Są pyszne! Scroll down for recipe in English Boczniaki w panierce

karmelowy
Warzywne curry ze słodkimi ziemniakami, ciecierzycą i szpinakiem 165

Kolejne danie kuchni indyjskiej w wykonaniu mojego taty. Bezmięsne, ale bardzo sycące. Niezwykle aromatyczne. Składniki na warzywne curry ze słodkimi ziemniakami, ciecierzycą i szpinakiem (6 porcji

Karola gotuje
Paprykarz ze śledzi i kaszy bulgur 103

Pyszny paprykarz w nie więcej niż 30 min? Dlaczego nie. Składniki 2 puszki śledzi w pomidorach 100 g kaszy bulgur 3 młode marchewki 2 łyżki oleju rzepakowego 50 ml białego wina wytrawnego mielona słodka papryka mielona ostra papryka sól, pieprz Przygotowanie Kaszę gotujemy na sypko, przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą i osączamy. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o dużych(...)oczkach, podsmażamy na rozgrzanym oleju i dusimy przez chwilę w winie. Płyn odparowujemy. Śledzie razem z sosem przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy kaszę i marchew, mieszamy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i paprykami

R'n'G Kitchen
Kurczak w sosie słodko kwaśnym 138

Bardzo, bardzo dawno nie dodawałam żadnego przepisu, a trochę się ich uzbierało :) Zdecydowałam, że w dniu moich urodzin dodam post z kurczakiem w sosie słodko kwaśnym

Karola gotuje
"Śledzie" po wegańsku z selera 138

Śledzie" po wegańsku z selera to jedna z najlepszych przekąsek, jaką jadłam w ostatnim czasie. Marynowany seler smakiem nie odbiega od prawdziwych śledzi. To idealna przekąska dla całej rodziny.  SKŁADNIKI: 2 średniej wielkości selery, 3 cebule, 150 ml oleju, 2 łyżki musztardy, 125 ml octu jabłkowego, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu czarnego, olej

Tradycyjna kuchnia Kasi
#2 – Warmia i Mazury 127

tutaj jajek ale gorące mleko lub wodę, a zgodnie z tradycją litewską sok z cebuli. Posiłek często stanowiły zboża takie jak kasza z dodatkiem owoców czy skwarek, ziemniaki ze śledziami czy śledzie smażone na oleju. Analizując przepisy charakterystyczne dla tego regionu zaszokowało mnie przede wszystkim to jak wiele ciekawych potraw można przygotować z wykorzystaniem ryb oraz kasz. Dobór składników oraz

Życie ze smakiem
Restauracja I love pizza w Biertowicach 158

Będąc u przyjaciół w Izdebniku wybraliśmy się do pobliskiej restauracji. Byłam w tym miejscu po raz pierwszy. Skromne, minimalistyczne wnętrze aczkolwiek ciekawe i komfortowe. Zamówiliśmy dwa

Karola gotuje
Spaghetti z gorgonzolą i suszonymi pomidorami 173

Przepis zaczerpnięty z jednego z moich ulubionych miesięczników Shape . Makaron jest rewelacyjny, o bardzo charakterystycznym smaku. Gorgonzola nadaje mu właśnie to coś, czego szukamy. Składniki na

Karola gotuje
Jajecznica ze szpinakiem, pieczarkami i serem feta 144

Ostatnio moim ulubionym połączeniem stały się szpinak, pieczarki i feta. Pierwszy raz jadłam je jako nadzienie w naleśniku (który też dodam w późniejszym czasie). Postanowiłam przenieść

Karola gotuje
Chana Masala i chleb Naan 131

Pierwsze danie kuchni indyjskiej przygotowane przez mojego tatę. Lekko pikantne. Bardzo smaczne, polecam gorąco. Magia aromatów. Składniki na Chana Masala (6 porcji): 2 puszki ciecierzycy 2

Karola gotuje
Chicken Tikka Masala 156

Jedno z dań kuchni indyjskiej przygotowane przez mojego tatę z okazji jego imienin :) Wywołało prawdziwe szaleństwo doznań smakowych. Rewelacja. Składniki na Chicken Tikka Masala (5 - 6

Karola gotuje
Eton mess, czyli deser bezowy z pomarańczami i granatem 137

Wczoraj był śledź, dziś jest beza i deser 😎, istne szaleństwo! Ale przecież to już końcówka Karnawału, więc możemy szaleć bez grzechu i do woli. Od środy zaczniemy się dobrze prowadzić, obiecuję 😉. A póki co nie liczmy kalorii i na Ostatki przygotujmy sobie taki pyszny deser: oto eton mess, czyli deser bezowy z pomarańczami i granatem. Zamiast tradycyjnie użyć bitej

Kulinarne przygody Gatity
Pączki na suchych drożdżach i "Łabędź i złodzieje" 203

niej bardzo wiele po przeczytaniu oficjalnego opisu, który - okazuje się - niestety psuje przyjemność czytania, gdy pojawia się wątek listów pewnej Francuzki do stryja jej męża. Przez to czytelnik nie śledzi powodów zachowania Roberta równolegle z Marlowem, lecz wciąż zadaje sobie pytanie "jak długo jeszcze?". Bo też książka jest przesycona opisami różnych dzieł malarskich i to w sposób, który docenić

Weekendy w domu i ogrodzie
Bliny najlepsze 94

wygodniej), 500 ml mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, płynne masło klarowane do smażenia, do podania: masło topione, gęsta śmietana 18%, kawior (u mnie ze śledzia) „ Ciasto najlepiej rozczynić na 4 – 6 godzin przed wydaniem ”. Do miski wsypać mąkę pszenną i 620 ml mąki gryczanej, wlać ciepłą wodę, wsypać drożdże i dokładnie wymieszać, wyrobić. Przykryć ściereczką(...)łopatką odwrócić na drugą stronę i smażyć aż się zrumieni z drugiej strony. Podawać od razu, póki są ciepłe. Podać topione masło, gęstą śmietanę i kawior (u mnie ze śledzia). Można podawać tylko ze śmietaną, lub ze śmietaną i twarogiem wędzonym. Z tej porcji „ powinno wyjść 25 blinów ”. *Kursywą cytaty z Wielkiej Ilustrowanej Książki Kucharskiej talerz

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania