Kiedy masz ochotę na kurczaka, ale szukasz czegoś innego niż zwykle... Składniki na zapiekane piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami (4 porcje): dwie podwójne piersi z
Karola gotujeOgórki przetwarzałam w tym roku na różne sposoby. Pierwszy i podstawowy to ogórki kiszone, później przecier ogórkowy (na zupę, którą kocham od dziecka) oraz ogórki w
Karola gotujePierwszy raz zbieraliśmy borowiki ceglastopore. Bardzo ważne jest to, żeby im się dobrze przyjrzeć, ponieważ łatwo pomylić je z borowikami żółtoporymi - niejadalnymi! Moi rodzice robili sos
Karola gotujeTo jeden z najlepszych sosów jakie jadłam w życiu. Boski. Sos z borowików szlachetnych (około 5 porcji): borowik szlachetny około 1 kg cebula 2 łyżki masła
Karola gotujeTakie danie (bardzo zbliżone) jedliśmy we Włoszech w trakcie naszej podróży poślubnej, dlatego poświęcam mu osobny post. To prawda, że potrawy z którymi powiązane są jakieś
Karola gotujeBajecznie prosta, ale nie dla osób, które dbają o linię tudzież cholesterol. Jednak raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taki przysmak. Genialny okazuje się
Karola gotujeprawda, że pierniczki mogą być tylko i wyłącznie dodatkiem do słodkich dań i deserów ? Zapewniam Was, że wcale nie ! Robiłam już piernikowego śledzia - wyszedł boski, już nie mogę się doczekać, kiedy zrobi się sezon na śledzie i będę mogła go znowu zjeść. Tym razem zainspirował mnie konkurs Przepis na Kopernika . Długo myślałam
Kulinarne przygody GatityRestauracja Kulacs Csárda Panzió znajduje się w Dolinie Pięknej Pani w Egerze. Jak już wspominałam w poprzednim wpisie oprócz znakomitych winiarni znajdziecie tutaj też miejsce, gdzie
Karola gotujeKolejny post związany z przetworami mojej babci. To od niej dostałam przepis na ogórki, których nie mogę kupić w żadnym sklepie. Niepowtarzalny smak :) Jestem ciekawa czy
Karola gotujeWszyscy dostaliśmy do ręki egzemplarz najnowszej książki Lidla i gotowaliśmy wybrane przez Karola Okrasę dania znajdujące się w książce. Razem z Martą z bloga Marta Gotuje przygotowałyśmy tatara ze śledzia. Oprócz naszego tatara były jeszcze tatary z jelenia, łososia i sandacza. Wszystko wyszło bardzo smaczne pod czujnym okiem Karola Okrasy, który dodatkowo pokazał nam kilka trików. Na warsztatach było mnóstwo(...)wspaniałych blogerów i jak widać na zdjęciach, wszyscy pracowaliśmy jak mróweczki. Na poniższych zdjęciach prezentuję kilka potraw przygotowanych podczas tego spotkania. Zobaczycie tutaj naszego tatara ze śledzia na grzankach, placki, bardzo aromatyczną zupę grzybową z pieczonym dorszem, tatara z jelenia, tatara z sandacza (podwędzanego), tatara wołowego w omlecie, tatara z łososia, carpaccio z podwędzanej polędwicy wołowej i opalaną pierś
Pieguskowa KuchniaPrzepis został zaczerpnięty z gazety "Kobieta i życie". W ogóle doznałam olśnienia, że na blogu nie zamieściłam do tej pory żadnego sosu czosnkowego, który już wielokrotnie
Karola gotujeMiejsce znalezione przez mojego tatę. Zatrzymaliśmy się tam na obiadokolację w drodze powrotnej ze Słowackiego Raju (także polecam jeśli ktoś lubi wędrówki!). Nazwę wpisałam podwójną, gdyż
Karola gotujesmaku ogórek kiszony u mnie słoik Filety przepłucz w zimnej wodzie, osusz na ściereczce, pokrój w paseczki i wrzuć do miski. Wszystkie puszki pootwieraj i odlej zalewę, wsyp di śledzi. Cebulę pokrój w kosteczkę, dodaj do całości. Jaja ugotowane na twardo pokrój w kostkę, to samo zrób z ogórkiem kiszonym. Seler sałatkowy odsącz z zalewy, dodaj do sałatki, dodaj
Z Kuchni Do KuchniKolejna imprezowa przekąska podpatrzona u znajomych. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a przy tym smaczna i zdrowa. Składniki na imprezowe tortilki (3 placki): 2 pomidory kilka
Karola gotujePrzepis wzorowany na smakach dzieciństwa mojego męża. Takie pierogi robiła jego mama, a jak zauważyliśmy są niedostępne w sklepie. Z resztą jak się zna smak tych
Karola gotuje