śledzi blog ten wie, że mój mąż jest wielkim fanem wypieków maślanych. Wszelkie chałki, bułki czy rogale w pochłanianiu mu nie są straszne. Niestety, w sklepach ciężko uraczyć takie tradycyjne maślane wypieki, więc zwykle piekę sama. Przyznam, że przepisów na maślane wypieki wypróbowałam całkiem sporo i mało który, przypomina TEN smak. Taki smak jakie miały ciemne bułki czy rogale
Mieszam w Garnkucieszę Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać. Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram Dziękuję i pozdrawiam! Artykuł Filipińskie adobo – wegański gulasz z grzybów i tofu pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plKelner powitał nas f estiwalowymi drinkami z Martini Fiero w pięknych kieliszkach i od razu zrobiło się przyjemniej. Zamówione przez nas menu prezentowało się następująco: Zestaw mięsny: Bliny ze śledziem i śmietaną Kaczka z koprem włoskim, ziołowymi kluskami w sosie buraczano–wiśniowym Tarta truskawkowa Zestaw bezmięsny: Bliny z łososiem gravlax i kremem z pieczonego buraka Linguine, ośmiornica baby(...)rukolą i pomidorami Semifredo z truskawką i bananem Jako jedyna wybrałam zestaw mięsny, więc opinii o drugim jest dużo więcej. Moje bliny ze śledziem i śmietaną były poprawne, ale niestety trochę za zimne. Na pewno więcej temperatury bardziej rozgrzałoby moje wspomnienia o tej przystawce. Wojtek nie był zadowolony ze swojej przystawki, bo według niego nie zagrało połączenie poszczególnych elementów. Kaczka
Pasja SmakuPrzepyszna Quesadilla robiona przeze mnie po raz drugi. Do pierwszej dodałam zbyt dużo składników i pomidory tak, więc rezultat odbiegał znacząco od wzorca. Teraz jednak wszystko
Karola gotujeZdrowa kolacja w wydaniu sałatkowym. Jak widać, tym razem szukałam zastosowania dla kupionej przeze mnie ciecierzycy. W sałatce obecny jest też jeden z moich ulubionych serów
Karola gotujeBardzo szybka i dobra przekąska lub pomysł na kolację. Istnieje też mini wersja imprezowa bez sera, ale to kwestia oddzielnego wpisu. Oba są banalne. Polecam wszystkim
Karola gotujePierwszy raz podjęłam się zrobienia fasolki po bretońsku, a że lubię wyzwania przygotowałam ją na moje urodziny organizowane dla znajomych. Stwierdziłam, że nie może to być
Karola gotujeWracam po miesiącu przerwy. Wiem, że to straszne zaniedbanie - przyznaję to. Powodów było wiele i mam nadzieję, że teraz uda mi się zachować regularność tak ważną
Karola gotujeprzystawkę? Zarówno ja i narzeczony kochamy tatary, tak więc karta przystawek przypadła nam niezwykle do gustu. Znajdziemy w niej tatary różnej maści, od klasycznego z wołowiny, przez tatara ze śledzia, kończąc na tatarze z ciecierzycy. Więc oczywiście jedno z nas wybrało więc tatara (klasycznego), który rozpływał się w ustach i zaostrzył apetyt na więcej. Drugą przystawką był śledź z ziemniakami
Kuchnia Bazyliiprzystawkę? Zarówno ja i narzeczony kochamy tatary, tak więc karta przystawek przypadła nam niezwykle do gustu. Znajdziemy w niej tatary różnej maści, od klasycznego z wołowiny, przez tatara ze śledzia, kończąc na tatarze z ciecierzycy. Więc oczywiście jedno z nas wybrało więc tatara (klasycznego), który rozpływał się w ustach i zaostrzył apetyt na więcej. Drugą przystawką był śledź z ziemniakami
Kuchnia BazyliiJajka faszerowane pastą rybną ze śledzia to świetny dodatek nie tylko na świąteczny stół. Składniki: 3 duże jajka, śledź w pomidorach - puszka, łyżka majonezu, 2 plasterki cebuli, sól, pieprz plasterki rzodkiewki oraz pietruszka do ozdoby Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy na pół, wyjmujemy żółtko. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę dodajemy do ryby wraz z żółtkami
Lena GotujeBuraczki chodziły za mną, chodziły aż mnie dogoniły ;) Myślałam o czymś w rodzaju rosyjskiej sałatki z buraczkami, którą zwykle podaje się ze śledziem, tylko ja nie chciałam ze śledziem. I wymyśliłam takie oto cudo. Koleżanka, która akurat gościła u nas powiedziała, że dopóki nie spróbowała, nie wierzyła, że z tak prostych składników wyjdzie coś tak pysznego. Zrobiła ze 3 dokładki
Cytryna&Co.Kolejna wersja szakszuki z rzeczy, które zostały w lodówce. Ostatnio już kilka razy wykorzystywałam ten sposób, aby nie marnować jedzenia. Dziś szakszuka z pieczarkami i kukurydzą
Karola gotujeDanie, które wymyśliłam spontanicznie, aby wykorzystać składniki na które miałam ochotę. Dodatkowo cukinia, aby było zdrowo i z dodatkiem warzywnym. Propozycja obiadowa dosyć szybka do przygotowania
Karola gotujeRestauracja, którą pragnęłam odwiedzić już od jakiegoś czasu. Jako, że interesuję się Krakowem od strony gastronomicznej wyświetla mi się sporo postów na portalach społecznościowych, dotyczących przeróżnych
Karola gotuje