śledź - 8492 przepisów (strona:228/567)

Restaurant Week Lublin – wiosna 2019 134

Kelner powitał nas f estiwalowymi drinkami z Martini Fiero w pięknych kieliszkach i od razu zrobiło się przyjemniej. Zamówione przez nas menu prezentowało się następująco: Zestaw mięsny: Bliny ze śledziem i śmietaną Kaczka z koprem włoskim, ziołowymi kluskami w sosie buraczano–wiśniowym Tarta truskawkowa   Zestaw bezmięsny: Bliny z łososiem gravlax i kremem z pieczonego buraka Linguine, ośmiornica baby(...)rukolą i pomidorami Semifredo z truskawką i bananem Jako jedyna wybrałam zestaw mięsny, więc opinii o drugim jest dużo więcej. Moje bliny ze śledziem i śmietaną były poprawne, ale niestety trochę za zimne. Na pewno więcej temperatury bardziej rozgrzałoby moje wspomnienia o tej przystawce. Wojtek nie był zadowolony ze swojej przystawki, bo według niego nie zagrało połączenie poszczególnych elementów. Kaczka

Pasja Smaku
Quesadilla z pieczarkami, kukurydzą i szynką 118

Przepyszna Quesadilla robiona przeze mnie po raz drugi. Do pierwszej dodałam zbyt dużo składników i pomidory tak, więc rezultat odbiegał znacząco od wzorca. Teraz jednak wszystko

Karola gotuje
Sałatka z fetą i ciecierzycą 155

Zdrowa kolacja w wydaniu sałatkowym. Jak widać, tym razem szukałam zastosowania dla kupionej przeze mnie ciecierzycy. W sałatce obecny jest też jeden z moich ulubionych serów

Karola gotuje
Parówki zapiekane z serem w cieście francuskim 136

Bardzo szybka i dobra przekąska lub pomysł na kolację. Istnieje też mini wersja imprezowa bez sera, ale to kwestia oddzielnego wpisu. Oba są banalne. Polecam wszystkim

Karola gotuje
Fasolka po bretońsku 118

Pierwszy raz podjęłam się zrobienia fasolki po bretońsku, a że lubię wyzwania przygotowałam ją na moje urodziny organizowane dla znajomych. Stwierdziłam, że nie może to być

Karola gotuje
Frittata z brokułem, szynką, papryką i serem cheddar 147

Wracam po miesiącu przerwy. Wiem, że to straszne zaniedbanie - przyznaję to. Powodów było wiele i mam nadzieję, że teraz uda mi się zachować regularność tak ważną

Karola gotuje
Restauracja Słony | Warszawa – Miejsca ze Smakiem 96

przystawkę? Zarówno ja i narzeczony kochamy tatary, tak więc karta przystawek przypadła nam niezwykle do gustu. Znajdziemy w niej tatary różnej maści, od klasycznego z wołowiny, przez tatara ze śledzia, kończąc na tatarze z ciecierzycy. Więc oczywiście jedno z nas wybrało więc tatara (klasycznego), który rozpływał się w ustach i zaostrzył apetyt na więcej. Drugą przystawką był śledź z ziemniakami

Kuchnia Bazylii
Restauracja Słony | Warszawa – Miejsca ze Smakiem 98

przystawkę? Zarówno ja i narzeczony kochamy tatary, tak więc karta przystawek przypadła nam niezwykle do gustu. Znajdziemy w niej tatary różnej maści, od klasycznego z wołowiny, przez tatara ze śledzia, kończąc na tatarze z ciecierzycy. Więc oczywiście jedno z nas wybrało więc tatara (klasycznego), który rozpływał się w ustach i zaostrzył apetyt na więcej. Drugą przystawką był śledź z ziemniakami

Kuchnia Bazylii
Jajka faszerowane pastą rybną 145

Jajka faszerowane pastą rybną ze śledzia to świetny dodatek nie tylko na świąteczny stół.  Składniki: 3 duże jajka, śledź w pomidorach - puszka, łyżka majonezu, 2 plasterki cebuli, sól, pieprz plasterki rzodkiewki oraz pietruszka do ozdoby Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy na pół, wyjmujemy żółtko. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę dodajemy do ryby wraz z żółtkami

Lena Gotuje
REWELACYJNA SAŁATKA Z BURAKÓW, ZIEMNIAKÓW I MARYNOWANEJ CEBULKI 137

Buraczki chodziły za mną, chodziły aż mnie dogoniły ;) Myślałam o czymś w rodzaju rosyjskiej sałatki z buraczkami, którą zwykle podaje się ze śledziem, tylko ja nie chciałam ze śledziem. I wymyśliłam takie oto cudo. Koleżanka, która akurat gościła u nas powiedziała, że dopóki nie spróbowała, nie wierzyła, że z tak prostych składników wyjdzie coś tak pysznego. Zrobiła ze 3 dokładki

Cytryna&Co.
Szakszuka z pieczarkami, kukurydzą i zieloną cebulką 176

Kolejna wersja szakszuki z rzeczy, które zostały w lodówce. Ostatnio już kilka razy wykorzystywałam ten sposób, aby nie marnować jedzenia. Dziś szakszuka z pieczarkami i kukurydzą

Karola gotuje
Tagliatelle z polędwiczką wieprzową. cukinią i sosem grzybowym 201

Danie, które wymyśliłam spontanicznie, aby wykorzystać składniki na które miałam ochotę. Dodatkowo cukinia, aby było zdrowo i z dodatkiem warzywnym. Propozycja obiadowa dosyć szybka do przygotowania

Karola gotuje
Restauracja Garden (Walentynkowo) 137

Restauracja, którą pragnęłam odwiedzić już od jakiegoś czasu. Jako, że interesuję się Krakowem od strony gastronomicznej wyświetla mi się sporo postów na portalach społecznościowych, dotyczących przeróżnych

Karola gotuje
Restauracja Pod Kopcem 122

Restauracja do której wybraliśmy się z okazji 80-tki mojej babci. Miejsce to było wyborem taty. Do końca nie wiedzieliśmy gdzie jedziemy. Niespodzianka utrzymana co do

Karola gotuje
Czosnkowe grzanki 152

Czosnkowe grzanki idealnie sprawdzają się jako dodatek do wielu potraw choćby sałatek. Jednak mogą być także świetną przekąską albo lekką kolacją. Czosnkowe grzanki bardzo często są

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!