Domowe oliwki marynowane. Prosta przekąska do wina. 230lodówki. Można je jeść od razu, ale lepsze będą następnego dnia. Marynowane oliwki przechowuj w lodówce i zjedz w ciągu 7 dni. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam również: Domowe suszone pomidory
Chilli Czosnek i Oliwa
Banalnie prosty pikantny dip serowy. Z chipsami warzywnymi. 192bataty. Gotowe plasterki wyjmuj z piekarnika przy pomocy łopatki. Chipsy zajadaj najlepiej od razu. Niestety z czasem tracą swoją chrupkość i stają się gumowate. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwa
Lepiej późno niż wcale... czyli krótkie podsumowanie 2015 r. 206dynią makaronową Falafele z marchewką Sałatka z pieczonych buraków Ful medames Pilaw z bakłażanem i pistacjami Marchewka z miodem i tymiankiem Domowa sól ziołowa *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwa
Pilaw z dynią i suszoną śliwką 161wzrusz pilaw widelcem. Dodaj pestki dyni i wymieszaj. Spróbuj pilaw i ewentualnie dopraw. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z dodatkiem jogurtu naturalnego. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam Wam również: Pilaw z bakłażanem i pistacjami Pilaw z bobem i szparagami
Chilli Czosnek i Oliwa
Piąte urodziny! 169Szybko minęło, wiele się zmieniło… Zdecydowanie na lepsze Dziękuję wszystkim, zwłaszcza tym, którzy wspierają mnie od samego początku! Nie wiem czy warto robić jakieś podsumowanie, bo kto śledzi blog na bieżąco ten wie, że i zdjęcia lepsze, i więcej działam, że założyłam Lubelską Blogosferę Kulinarną, piszę do Magazynu Aromat, jeżdżę na warsztaty i ciągle Czytaj dalej... Artykuł
Pasja Smaku
Sałatka śledziowa z grzybami 204www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Prosta i smaczna sałatka, która idealnie łączy śledzia i różnego rodzaju grzyby. Zapewniam, że znika ekspresowo. 3 duże filety śledziowe (najlepiej marynowane, solone też mogą być) 3-4 ziemniaki 1 marchewka 1-2 ogórki konserwowe 1 cebula (niezbyt duża) 3-4 pieczarki 1 garść dowolnych grzybów najlepiej świeżych(...)mrożonych (u mnie opieńki, może być kilka grzybów suszonych). Dodatkowo: majonez, jogurt naturalny (w proporcji 1:1) świeży lub suszony koperek (opcjonalnie) sól, pieprz Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki, marchew, pieczarki, grzyby ugotować i pokroić w kostkę - razem z ogórkami i cebulą. Wszystkie składniki połączyć z majonezem, jogurtem i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem
Di gotuje
Gulasz z dyni i fasoli z wędzoną papryką 214ewentualnie dopraw do smaku. Gotowy z dyni i fasoli podałam z ryżem, ale równie dobrze będzie tu pasował świeży chleb lub gotowane ziemniaki. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron razowy z avocado, jajkiem, szczypiorkiem - smacznie, kolorowo, zdrowo. 285dawno mnie nie było.....ale moja kuchnia znów otwarta i gotująca. Kto śledzi mojego bloga,wie, że uwielbiam makarony. Dawno nie pisałam przepisu z makaronem, więc dziś podrzucam kolejną wersje smakową. Makaron razowy z avocado, jajkiem sadzonym, szczypiorkiem oraz pieprzem cytrynowym.Całość jest wymieszana na oliwie z czosnkiem. Szybko, kolorowo, smacznie i zdrowo. O dobrodziejstwie avocado chyba każdy
Basia w kuchni
Trójbarwne spaghetti 233ochoty spędzać wielu godzin w kuchni gotując wyrafinowane obiady. Ja osobiście mam zawsze wtedy potrzebę zjedzenia czegoś kompletnie innego. Do karpia, ryby w galarecie i śledzi z ochotą wrócę za rok, a teraz zdecydowanie wolę proste, szybkie i lekkie spaghetti. Absolutnie do zrobienia jesli tylko mamy składniki pod reką i wolne 20 minut
Simple Dish
Jak odmienić wygląd kuchni? Lodówki w stylu retro. 212kuchni w stylu rustykalnym wybrałabym lodówkę w kolorze kremowym. Wpis powstał we współpracy z Gorenje Polska. Po więcej szczegółów zapraszam na stronę www.gorenje.pl . *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwa
10 najlepszych wpisów 2015 roku 165nadrobić! A na koniec mam dla Was pytanie: czy są jakieś szczególne przepisy lub tematy, które chcielibyście zobaczyć na blogu? Piszcie w komentarzach :) *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwa
Forszmak poświąteczny 148Forszmak jest to potrawa przygotowana z różnych składników, np. z ugotowanych ziemniaków, pieczonego lub gotowanego mięsa, śmietany i utartego sera, albo z cebuli, śledzi, zapiekana lub podawana na zimno jako przystawka lub danie główne. U mnie przygotowana z tego co zostało po świętach - stąd też ta nazwa. Składniki: 1 kg wędliny 1 cebula 1 czerstwa bułka 1 jabłko
Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami 198różowo). Uwagi: Jeżeli nie masz czasu na pieczenie buraków, możesz poszukać w sklepie buraków gotowanych pakowanych próżniowo (mają je np. w Lidlu). *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwa
Sos tatarski mojej mamy 578drobno posiekany szczypiorek. Można go także sporządzić, dodając do majonezu roztarte żółtko jaj, szczypiorek, korniszony i drobno posiekane grzyby marynowane. Jest dodatkiem do wędlin, zimnych mięs, jaj na twardo, śledzi i ogólnie ryb na zimno. Sos tatarski należy do dań typowych dla kuchni polskiej. W Anglii i Australii jest on popularnym dodatkiem do fish and chips. Więcej ciekawostek
Trzeci talerz
Sałatka warstwowa ze śledziem i żółtym serem 225średni; biała część) 4 ogórki konserwowe 100g żółtego sera Sos: 4 łyżki majonezu 4 łyżki śmietany sól, pieprz Dodatkowo: sok z cytryny 1 łyżka oleju (w przypadku śledzi solonych/marynowanych) Filety śledziowe pokroić w kostkę. (Używając solonych - uprzednio je wymoczyć i po pokrojeniu skropić olejem.) Jajka (ugotowane na tardo), jabłko i ogórki również pokroić w kostkę. (Jabłko dodatkowo skropić sokiem(...)tarce od drobnych oczkach. Przygotować sos. Majonez połączyć ze śmietaną, doprawić solą z pieprzem i dokładnie wymieszać. W głębokiej misce/półmisku (najlepiej, aby naczynie było przezroczyste) na dnie ułożyć śledzie i następnie warstwowo: cebulę, jabłko, jajka, pora i ogórki. Całość zalać sosem. Wierzch sałatki obficie posypać żółtym serem. Sałatkę przed podaniem schłodzić (min. 1-2 godziny) w lodówce
Di gotuje