śledź - 8346 przepisów (strona:245/557)

Tapas Party. Menu na imprezę. 137

coca (hiszpańska pizza z tapenadą, rukolą, anchois i pieczoną papryką) empanadas z tuńczykiem Do picia: ulubione wino Sangria, np. sangria na białym piwie   *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowe oliwki marynowane. Prosta przekąska do wina. 152

lodówki. Można je jeść od razu, ale lepsze będą następnego dnia.  Marynowane oliwki przechowuj w lodówce i zjedz w ciągu 7 dni. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam również: Domowe suszone pomidory

Chilli Czosnek i Oliwa
Banalnie prosty pikantny dip serowy. Z chipsami warzywnymi. 119

bataty. Gotowe plasterki wyjmuj z piekarnika przy pomocy łopatki. Chipsy zajadaj najlepiej od razu. Niestety z czasem tracą swoją chrupkość i stają się gumowate. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Lepiej późno niż wcale... czyli krótkie podsumowanie 2015 r. 115

dynią makaronową Falafele z marchewką Sałatka z pieczonych buraków Ful medames Pilaw z bakłażanem i pistacjami Marchewka z miodem i tymiankiem Domowa sól ziołowa *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Pilaw z dynią i suszoną śliwką 102

wzrusz pilaw widelcem. Dodaj pestki dyni i wymieszaj. Spróbuj pilaw i ewentualnie dopraw. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z dodatkiem jogurtu naturalnego. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam Wam również: Pilaw z bakłażanem i pistacjami Pilaw z bobem i szparagami

Chilli Czosnek i Oliwa
Piąte urodziny! 82

Szybko minęło, wiele się zmieniło… Zdecydowanie na lepsze Dziękuję wszystkim, zwłaszcza tym, którzy wspierają mnie od samego początku!   Nie wiem czy warto robić jakieś podsumowanie, bo kto śledzi blog na bieżąco ten wie, że i zdjęcia lepsze, i więcej działam, że założyłam Lubelską Blogosferę Kulinarną, piszę do Magazynu Aromat, jeżdżę na warsztaty i ciągle Czytaj dalej... Artykuł

Pasja Smaku
Sałatka śledziowa z grzybami 133

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com    Przepis autorski (mój). Prosta i smaczna sałatka, która idealnie łączy śledzia i różnego rodzaju grzyby. Zapewniam, że znika ekspresowo.   3 duże filety śledziowe (najlepiej marynowane, solone też mogą być) 3-4 ziemniaki 1 marchewka 1-2 ogórki konserwowe 1 cebula (niezbyt duża) 3-4 pieczarki 1 garść dowolnych grzybów najlepiej świeżych(...)mrożonych (u mnie opieńki, może być kilka grzybów suszonych). Dodatkowo: majonez, jogurt naturalny (w proporcji 1:1) świeży lub suszony koperek (opcjonalnie) sól, pieprz Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki, marchew, pieczarki, grzyby ugotować i pokroić w kostkę - razem z ogórkami i cebulą. Wszystkie składniki połączyć z majonezem, jogurtem i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem

Di gotuje
Gulasz z dyni i fasoli z wędzoną papryką 145

ewentualnie dopraw do smaku. Gotowy z dyni i fasoli podałam z ryżem, ale równie dobrze będzie tu pasował świeży chleb lub gotowane ziemniaki.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron razowy z avocado, jajkiem, szczypiorkiem - smacznie, kolorowo, zdrowo. 219

dawno mnie nie było.....ale moja kuchnia znów otwarta i gotująca. Kto śledzi mojego bloga,wie, że uwielbiam makarony. Dawno nie pisałam  przepisu z makaronem, więc dziś podrzucam kolejną wersje smakową. Makaron razowy z avocado, jajkiem sadzonym, szczypiorkiem oraz pieprzem cytrynowym.Całość jest wymieszana na oliwie z czosnkiem. Szybko, kolorowo, smacznie i zdrowo. O dobrodziejstwie avocado chyba każdy

Basia w kuchni
Trójbarwne spaghetti 162

ochoty spędzać wielu godzin w kuchni gotując wyrafinowane obiady. Ja osobiście mam zawsze wtedy potrzebę zjedzenia czegoś kompletnie innego. Do karpia, ryby w galarecie i śledzi z ochotą wrócę za rok, a teraz zdecydowanie wolę proste, szybkie i lekkie spaghetti. Absolutnie do zrobienia jesli tylko mamy składniki pod reką i wolne 20 minut

Simple Dish
Jak odmienić wygląd kuchni? Lodówki w stylu retro. 152

kuchni w stylu rustykalnym wybrałabym lodówkę w kolorze kremowym. Wpis powstał we współpracy z Gorenje Polska. Po więcej szczegółów zapraszam na stronę  www.gorenje.pl . *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
10 najlepszych wpisów 2015 roku 122

nadrobić! A na koniec mam dla Was pytanie: czy są jakieś szczególne przepisy lub tematy, które chcielibyście zobaczyć na blogu? Piszcie w komentarzach :) *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Forszmak poświąteczny 91

Forszmak jest to potrawa przygotowana z różnych składników, np. z ugotowanych ziemniaków, pieczonego lub gotowanego mięsa, śmietany i utartego sera, albo z cebuli, śledzi, zapiekana lub podawana na zimno jako przystawka lub danie główne. U mnie przygotowana z tego co zostało po świętach - stąd też ta nazwa. Składniki: 1 kg wędliny 1 cebula 1 czerstwa bułka 1 jabłko

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami 127

różowo). Uwagi: Jeżeli nie masz czasu na pieczenie buraków, możesz poszukać w sklepie buraków gotowanych pakowanych próżniowo (mają je np. w Lidlu).  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos tatarski mojej mamy 496

drobno posiekany szczypiorek. Można go także sporządzić, dodając do majonezu roztarte żółtko jaj, szczypiorek, korniszony i drobno posiekane grzyby marynowane. Jest dodatkiem do wędlin, zimnych mięs, jaj na twardo, śledzi i ogólnie ryb na zimno. Sos tatarski należy do dań typowych dla kuchni polskiej. W Anglii i Australii jest on popularnym dodatkiem do fish and chips. Więcej ciekawostek

Trzeci talerz