ciasto - 162322 przepisów (strona:231/10822)

Szybki, wilgotny piernik na powidłach 217

Wszystkie te pierniki łączy jedno – to skondensowany zapach i smak świąt. Ten piernik zrobicie nawet na ostatnią chwilę ale dobrze jest naszykować go 2-3 dni przed planowanym jedzeniem – ciasto dojrzeje i nabierze aromatu. Już przy okazji przepisu na pierniczki nadziewane i na choinkę napisałam Wam, że swoje pierniki zawsze robię na mieszance 1:1 mąki pszennej i żytniej . Mąka(...)żytnia pozwala zwiększyć higroskopijność ciasta, znacznie przedłuża też jego świeżość. Sprawia, że ciasto nabiera charakteru. Mąka pszenna typu 500 lub 550 ma zadowalającą dla elastyczności ciasta ilość glutenu, a mąka żytnia mocno chłonie wilgoć, nadaje mu ciężkości i aromatu. Spróbujecie raz, a już nigdy nie wrócicie do pierników robionych tylko na pszennej mące. Rozgrzewamy piekarnik do 175⁰C. Mieszamy

Karo in the Kitchen
Szarlotka ekspresowa 661

Dlaczego ekspresowa? Bo jej wykonanie zajmie Wam dosłownie chwilę...pod warunkiem, że macie pod ręką prażone jabłka w słoiku :). A jeśli kruche ciasto przygotujecie wieczór wcześniej, jak ja ;), to cała praca z tą pyszną szarlotką będzie naprawdę ekspresowa. Użyłam prażonych jabłek domowej roboty, ale te kupione w sklepie również nie będą gorsze ( trzeba jednak zawsze czytać listę składników na produkcie(...)kruchego ciasta dodałam troszkę smalcu - dzięki niemu ciasto jest tak kruchutkie, że wprost rozpływa się w ustach :). Nie będę już nic więcej dodawać, w końcu taka klasyka jaką jest szarlotka nie potrzebuje specjalnej rekomendacji...;).   Kruche ciasto: 450 g mąki pszennej tortowej 250 g masła, zimnego 50 g smalcu, zimnego 2 żółtka 100 g cukru pudru opakowanie cukru wanilinowego

Opowieści z piekarnika
Błyskawiczne ciasto z jabłkami 187

Przygotowanie ciasta ciasta jest chyba najprostsze jakie znam. Ciasto pyszne mokre, polecam. Thermomix wykonanie do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki ciasta, wymieszać obroty 4,5, czas 30 sekund za pomocą kopystki zdjąć ciasto z boków naczynia, wymieszać obroty 5, czas 10 sekund reszta jak przy wykonaniu za pomocą miksera Wykonanie za pomocą miksera – do miski wrzucić wszystkie składniki ciasta(...)masę za pomocą miksera. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić jabłuszka w grubsze plasterki. Wymiary blaszki 25 x 30 cm. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Można wysmarować blaszkę tłuszczem i obsypać bułką tartą. Obje wersje są dobre. Na górze ciasta rozłożyć plasterki jabłka. Nagrzać piekarnik do 170 C i piec 40- 45 minut. Ciasto musi

Kuchnia Pokoleń
Kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą 236

Jeśli lubicie kruche ciasta, mam dla Was propozycję na  kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą. Kruchy, maślany spód, jabłka pachnące cytryną i delikatna, chrupiąca, kokosowa beza. Ciasto znika z blaszki w oka mgnieniu. Składniki kruchego ciasta: 200 g mąki pszennej (typ 500) pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 80 g cukru 100 g zimnego masła 3 żółtka Składniki(...)Składniki masy jabłkowej: 0,8 kg twardych jabłek 1 kisiel cytrynowy, bez cukru pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii Wykonanie: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykonanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, wanilię, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy, do momentu połączenia się składników. Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód

Smak mojego domu
PRZEKŁADANIEC SEROWY Z MAKIEM I JABŁKAMI ( SIOSTRY ANASTAZJI ) 382

kucharskie i przepisy można wszędzie dostać. Słyszałam, że jej przepisy są bardzo dobre, więc nadszedł czas bym i ja to oceniła.  Na pierwszy rzut wybrałam skomplikowane i pracochłonne ciasto. Rzuciłam się od razu na głębokie wody...a co :D  Ciasto z moimi modyfikacjami.  Ciasto jest naprawdę efektowne i smaczne. Każda warstwa smakowa jest dobrana, tworząc jedną spójną(...)całość. Oczywiście ciasto wg. siostry Anastazji byłoby dla mnie za słodkie, dlatego zmniejszyłam ilość cukru.  Ciasto składa się z dwóch warstw ciasta kruchego, przełożonego masą makową, która jest delikatna, masą serową, która jest puszysta i masą jabłkową, która neutralizują słodkość, nadając lekko kwaskowego smaku. Przekładaniec idealny na świąteczne stoły lub imprezki np. urodzinowe. Może być ciastem popisowym.  ~~PRZEPIS

Kuchnia Paulettes
Ciasto ze szpinakiem ,, Leśny mech''. 178

dłuższego czasu przymierzałam się do upieczenia tego dość popularnego ciasta, pełno jego przepisów na różnych blogach kulinarnych. Skusiłam się, więc i ja pomimo wielkiego buntu rodziny, że ciasto na słodko będzie ze szpinakiem. W cieście zmniejszyłam ilość cukru i oleju, ale i tak jak dla mnie było słodkie. Ciasto jest bardzo pyszne i nic nie czuć w nim szpinaku. Dodam(...)mężowi i młodszej córce bardzo smakowało, starsza się tylko nie skusiła. Bardzo polecam i zapraszam:) Składniki: Ciasto: 45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 2 śmietany typu ,,Śnieżka'' 400 ml zimnego mleka 2 płaskie łyżki żelatyny spożywczej

Izabelawkuchni
Proste ciasto migdałowe z malinami 191

Ciasto w niedzielę to już prawie tradycja w większości naszych domów. Jednak po całym tygodniu pracy często nic nam się nie chcę i marzymy tylko o tym, żeby w weekend po prostu odpocząć. A jeżeli musimy już coś piec to najlepiej żeby było szybko, łatwo i przyjemnie Dlatego mam dziś dla was super smaczny wpis na ciasto migdałowe z malinami(...)Oczywiście owoce wybieracie dowolne, wystarczy użyć tu jabłek w cynamonie, a ciacho wyjdzie typowo jesienne. Jest bardzo proste w przygotowaniu, a spełniając jeden warunek będzie też ciastem szybkim: wystarczy dzień wcześniej (albo przynajmniej kilka godzin) wyjąć masło z lodówki. Upieczone i ostudzone ciasto przykrywamy ściereczką, żeby się nie wysuszyło. Na zdjęciach zaprezentowałam ciasto na nowych deseczkach ze Sklep10x , które już

Relaxtime
Pizza o smaku hamburgera 227

wszystkie składniki hamburgera – sos, mielone mięso, ser i nawet pikle. Posypana sałatą to już pizza w wersji Big Mac. Jest pyszna, zaspokoi głód niezdecydowanych i zdecydowanie jest cholernie kaloryczna! CIASTO CHLEBOWE Do tego nadzienia idealnie pasuje ciasto chlebowe – inne może go nie unieść, nie róbcie tej pizzy na cienkim cieście. Ciasto chlebowe wyrastamy dwa razy – jeśli chcecie pizze robić(...)wsypujemy drożdże. Mieszamy i odstawiamy na chwilkę do zapienienia, aż drożdże zaczną pracować — 4-5 minut wystarczy. Jeśli drożdże się nie zapienią są za słabe i nie podniosą ciasta. Powtórzcie całą operację z nowymi. Do wody z rozruszanymi drożdżami wsypujemy odważoną ilość mąki z solą. Całość najpierw mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy około 8-10 minut – gdy ciasto zacznie się formować

Karo in the Kitchen
Malinowa chmurka 443

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kruche ciasto, maliny w galaretce, pyszna masa śmietanowa i chrupiąca beza z migdałami. To wspaniałe ciasto pod nazwą malinowej chmurki. Jest niezwykle pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. Jednym słowem – uzależnia! Uznaliśmy je za jedne z najlepszych ciast na świecie! Wypiek(...)pożegnanie lata! Możemy je piec cały rok używając mrożonych malin (poza sezonem). Polecam!! :-). Przepis znalazłam tutaj . Ciasto malinowa chmurka Drukuj przepis Składniki Kruche ciasto: -3 żółtka -30 g cukru pudru -pół łyżeczki proszku do pieczenia -łyżeczka cukru waniliowego -150 g mąki pszennej -100 g masła (zimnego) Galaretka z malinami: -600 g malin (świeżych lub mrożonych) -3 malinowe galaretki (każda

Marta Gotuje
Drożdżówka z owocami 141

Dziś polecam łatwy przepis na ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Drożdżówka po upieczeniu jest aromatyczna, puszysta i delikatnie wilgotna w środku, a z wierzchu przypieczona i chrupiąca za sprawą kruszonki. Idealne ciasto na deser do kawy lub herbaty. Moja drożdżówka to miłe wspomnienie z dzieciństwa i beztroskich wakacji na wsi. Będąc już dorosłą, zawsze starałam się odtworzyć jej smak(...)właśnie drożdżówka z owocami smakuje prawie tak jak ta, którą pamiętam z dzieciństwa, może tylko brakuje tamtego klimatu i beztroski. Przygotowując ciasto drożdżowe, należy poświęcić mu nieco czasu i zapewnić ciepło podczas wyrastania, a ono po upieczeniu odwdzięczy się nam wspaniałym smakiem. W pomieszczeniu, w którym będzie wyrastało ciasto, ma być ciepło i bez przeciągów, a składniki powinny mieć temperaturę

Kuchcik gotuje
Puszysty chleb pszenny mleczny 143

pszenny mleczny – mięciutki, puszysty, delikatny, ale absolutnie nie „watowaty”. Bardzo delikatny w smaku – lekko słodkawy, lekko słonawy – idealny i z wędliną i z konfiturą. Ciasto, z którego przygotowujemy taki chleb pszenny mleczny można wykorzystać także do bułeczek, chałek, chleba tostowego i innych wypieków. Do tego jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Dlaczego puszysty chleb pszenny mleczny(...)nadają mu delikatnie mlecznego posmaku, jak najlepsze bułeczki mleczne babci. Można go piec w formie klasycznego bochenka lub, tak jak my, wykładając foremkę uformowanymi bułeczkami, które w trakcie rośnięcia ciasta i pieczenia łączą się tworząc ciekawy wierzch. Chleb pszenny mleczny zamknięty w szczelnym pojemniku zachowuje świeżość, gdy zrobi się czerstwy idealnie pasuje na tosty i tosty francuskie – na pewno

Pociąg Do Kuchni
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i owocami 167

boję się napisać że rolada jest upierdliwym ciastem – na każde trzy które upiekłam zawsze dwie gdzieś pękły przy nadziewaniu. Stąd dobrze zaplanować sobie z góry sposób jej udekorowania – żeby zakryć efekt takich wypadków. Poza tym rolada to ciasto tanie i sezonowe – w lecie świetnie się sprawdzi z bitą śmietaną i owocami, a w zimie – z prażonymi jabłkami. ROLADA BISZKOPTOWA Biszkopt(...)szykujemy według wytycznych z tego przepisu . Prostokątną blachę (u mnie to duża blacha 25/40cm) wykładamy dokładnie papierem do pieczenia, tak żeby łatwo ciasto wyjąć. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C. Jajka najwygodniej ubijać mikserem planetarnym z trzepaczką lub mikserem ręcznym z odpowiednimi końcówkami. Do pełnej puszystości, rozpuszczenia cukru i napowietrzenia, w zależności od ilości jajek i masy cukru powinno

Karo in the Kitchen
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 159

Delikatne ciasto jogurtowe, nie za słodkie. Zwieńczone lukrem, który podkreśla kwaskowaty smak, jaki ciasto jogurtowemu nadaje rabarbar. Przepis na to ciasto jogurtowe jest ze mną bardzo długo. Wygrzebałam przepis na nie w jakiejś gazecie. W czasach liceum piekłam je głównie w formie babki czy też zwykłego ciasta. Dzisiaj zapraszam na ciasto jogurtowe z rabarbarem i lukrem, jeśli lubicie.   Ważne(...)wszystkie składniki ciasta miały jednakową temperaturę, a olej dodawano do ciasta wąski i wolnym strumieniem. Inaczej ciasto może się zważyć i możemy doczekać się efektownego zakalca Mi się strasznie podoba taki układ rabarbaru na cieście. Podejrzałam go na Pintereście. Zamiast zwykłego krojenia rabarbaru na paseczki, możemy pokroić go w kawałki równej wielkości i poukładać naprzemiennie, tworząc taki fajny efekt. Oczywiście

Mieszam w Garnku
Kruche ciasto z jabłkami i bezą 837

Kruchy, maślany spód, jabłka pachnące cynamonem i delikatna beza, czyli kruche ciasto z jabłkami i bezą. W moim domu ciasto to znika z blaszki, zanim dobrze wystygnie. Składniki kruchego ciasta: 200 g mąki pszennej (typ 500) 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 80 g cukru 100 g zimnego masła 3 żółtka Składniki bezy: 3 białka 180 g cukru(...)jabłkowej: 0,8 kg jabłek 2 czubate łyżeczki cynamonu (polecam Skworcu ) 1 kisiel truskawkowy, bez cukru Wykonanie: Tortownicę o średnicy 23- 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykonanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, cukier z wanilią, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki

Smak mojego domu
,,Pawi ogon pod bezą” 152

Ciasto, które zachwyca swoim kolorem i smakiem. Roladki zatopione w malinowej galaretce przykryte miodowym ciastem z bezą! Składniki: Ciasto miodowe: 300 g mąki tortowej, 2 łyżeczki miodu, 1 płaska łyżeczka sody, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 100 g margaryny 1/2 szklanki cukru pudru na bezę: 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej łyżka(...)octu lub soku z cytryn Ciasto na rolady: 3 szkl. mąki tortowej, 1/2 kostki margaryny, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 2 małe jajka, 1/2 szkl. cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 litr mleka, 6 łyżek cukru, 1 budyń waniliowy, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki tortowej, 1/2 kostki margaryny Dodatkowo: powidła truskawkowe

Podróż w kulinaria

Proponowane wyszukiwania