jedno z moich ulubionych ciast. Kubusiowe ciasto jest modyfikacją Shreka ( KLIK ). Zmieniłam tylko sok i galaretki. Zapraszam :) Składniki: Biszkopt (blaszka 24x36cm): 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa pomarańczowa: 1 duża butelka soku typu Kubuś (marchewka-jabłko-brzoskwinia) 3 budynie waniliowe / śmietankowe Masa śmietanowa(...)pozostałej części rozpuszczamy budyń. Wlewamy do gotującego się soku, gotujemy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę przekładamy na biszkopt, a na wierzch rozkładamy delicje czekoladą do góry. Ciasto odstawiamy do stężenia. 3. Robimy masę śmietanową: galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku, odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężącą galaretkę. Gotową masę wykładamy na delicje. 4. Brzoskwiniowe
Kuchnia domowa AniPARIS BREST - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYM Obłędny, zachwycający francuski deser, w którym zakochałam się bez pamięci! Ptysiowe ciasto wypełnione jednym z najpyszniejszych kremów jakie znam - kremem pralinowym i posypane płatkami migdałów. Genialny przepis zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki i nawet nie sądziłam, ze okaże się on tak prosty i łatwy w przygotowaniu:) Paris - Brest swoją premierę miał(...)Święta Bożego Narodzenia. Możecie podać go na pięknej paterze i ułożyć dookoła kilka świątecznych gałązek i ozdób. Gwarantuję Wam, ze zachwycicie tym wypiekiem całą rodzinę! Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO PARZONE: 125 ml wody 40 g masła 65 g mąki pszennej 2 duże jajka płatki migdałów do posypania (świeże, nie prażone) SKŁADNIKI NA Crème pâtissière: 75 g cukru
Słodko-Słony Świat IlonyMoja propozycja ciasta piernikowego na Wigilię i Boże Narodzenie. Przepis na ciasto zaczerpnęłam od Doroty , zmieniając nieco składniki. A krem z Michałkami i dżem pomarańczowy to już moja inwencja twórcza. Składniki na 2 blaty czekoladowo-dyniowe: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy korzennej pół szklanki(...)maślankowo-dyniową. Krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dwie formy tortownice o średnicy 20 cm (moja miała 21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Pomiędzy nie rozdzielić ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez 22-30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić chwilę w formie, następnie wystudzić na kratce. Michałki rozkruszyć w palcach, utrzeć
Czerwień i błękittrzeba wyczarować coś pysznego w krótkim czasie zawsze sięgam po ciasto francuskie. Jeszcze nie odważyłam się sama go przygotować i póki co sięgam po gotowe Kiedyś nadejdzie jednak ten dzień i będę bardzo zadowolona z siebie… Ciasto francuskie z pieczarkami – składniki: opakowanie ciasta francuskiego ok. 400 g pieczarek 1 cebula ok 150 g sera żółtego jajko czarnuszka(...)ścieram na tarce. Pokrojoną cebulę duszę na maśle lub oliwie, dodaję pokrojone pieczarki i całość duszę aż pieczarki zmiękną. Doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem i odstawiam do wystygnięcia. Ciasto francuskie kroję na kwadraty (ponieważ kupiłam zrolowane ale jeśli jest w bloku to trzeba je najpierw rozwałkować) Na każdy kwadrat nakładam ok. łyżki pieczarek a na wierzch posypuję serem. Wszystkie rogi
UgotujmyTo.plPaszteciki ze szpinakiem, mozzarellą i serkiem brie w cieście francuskim to idealna przekąska zarówno na ciepło jak i zimno. Idealnie doprawiony szpinak w tym połączeniu smakuje wyjątkowo i być może przekona do siebie osoby, które dotychczas stroniły od tej zielonej rośliny. Paszteciki w Cieście Francuskim ze Szpinakiem - Składniki: opakowanie ciasta francuskiego duża cebula 350 g rozdrobnionego szpinaku(...)ząbki czosnku ok. 40 g masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 200g mozzarelli ok. 120 g serka brie odrobina mleka Paszteciki w Cieście Francuskim ze Szpinakiem - Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy (jeżeli używamy mrożonego). Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy
Słodka StronaDzisiaj odkurzam stary przepis, który już pojawił się na blogu ponad rok temu. Ciasto jogurtowe jest jednak tak pyszne i przede wszystkim proste do przygotowania, że warto o nim przypomnieć :) Półtora roku temu piekłam je z jagodami ze słoiczka >klik!< , dzisiaj ze śliwkami. Jakby nie patrzeć, mamy jesień, a śliwka to jeden z głównych(...)owoców. Grzechem byłoby nie wykorzystać jej do ciasta :) Ciasto jogurtowe jest dość wilgotne, na drugi dzień (o ile wytrzyma tyle) można je bez obaw podać - niewiele traci na swojej świeżości :) Składniki: 3 jajka , 1 szklanka jogurtu naturalnego , 3 szklanki mąki , 1 szklanka cukru , 1/2 szklanki oleju , 2 łyżeczki proszku do pieczenia , śliwki . Całe jajka lekko
Codzienna kuchnia niecodziennaJeżeli szukacie najlepszego przepisu na ciasto marchewkowe to mam dla Was dobrą nowinę - właśnie znaleźliście recepturę idealną. Wypiek, który macie przed swoimi monitorami jest wilgotny, aromatyczny, nie za słodki (nie licząc kremu), pięknie wyrasta i pomimo dużej ilości bakalii ma lekką strukturę. Przepis ten powstawał jakiś czas. Od wielu lat stopniowo coś w nim zmieniam, żeby osiągnąć jak najlepsze ciasto(...)się na różnych wersjach znalezionych w Internecie. Wydaje mi się, że to już jest bliskie ideału i mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Przepis nadaje się zarówno do przygotowania ciasta, jak i samych babeczek. Gorąco polecam, bo są naprawdę doskonałe. :) Składniki (na tortownicę o średnicy 20-23 cm lub na 24 małe babeczki) : 3 duże jajka 1/2 szklanki brązowego cukru
Food Squarejuż wcześniej pisałam gotowe ciasto francuskie to doskonała podstawa do rożnych ciekawych potraw . Dzisiaj proponuję ślimaczki z ciasta francuskiego z ketchupem , serem i szynką. Tutaj link do: Gniazdka z ciasta francuskiego SKŁADNIKI 1 płat ciasta francuskiego 2 łyżki ketchupu ( w zależności od upodobań ostry lub łagodny) 8 plasterków szynki ( dobrej) 10 dag sera typy cheddar WYKONANIE(...)płat ciasta rozsmarowujemy ketchup i ścieramy ser. Układamy kawałki szynki na całości. . Zwijamy i kroimy w cienkie oczka. Pieczemy ok. 15 min w temperaturze 200 stopni SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyDzisiaj zapraszam na pyszne, banalne w wykonaniu ciasto, idealnie nadające się na Święta. Do przygotowania nawet na ostatnią chwilę :) Na cieście tworzy się chrupiąca skórka, a środek pozostaje mięciutki. Pomysł na ciasto znalazłam na stronie Mała Cukierenka . Zapraszam do pieczenia! :) Składniki na ciasto z przyprawą piernikową z suszonymi owocami: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 170 g cukru drobnego(...)suchych i mieszamy łyżką jedynie do połączenia się składników. 2. W szklance łączymy 80 g cukru, cynamon i przyprawę piernikową. Keksówkę smarujemy masłem, posypujemy mąką. Nakładamy 1/3 masy na ciasto, posypujemy 1/3 cukru z przyprawami i tak do końca, kończymy cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 65-70 minut. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia
My Culinary Artwyglądający przekładaniec, idealny do przygotowania na nadchodzące święta. Osiem mocno korzennych placków przełożonych jest masą budyniową oraz powidłami śliwkowymi. Całość idealnie komponuje się ze sobą, a dzięki temu, że ciasto jest bardzo cienkie, elementy łączą się w jedną, spójną smakowo całość. Tort z wierzchu udekorowany jest pokruszonym ciastem, tym samym, z którego pieczemy placki oraz pokrojonymi drobno orzechami włoskimi, które(...)dodatkowo wzbogacają smak wypieku. Wielowarstwowy tort korzenny Składniki: ciasto korzenne 245g mąki pszennej 115g śmietany 18% 110g masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy 1/3 łyżeczki (2g) sody oczyszczonej masa budyniowa 450ml mleka 120g masła 6 łyżek cukru pudru 1,5 łyżki (18g) mąki pszennej
Smakołyki Berenikidziś wybieram się na warsztaty kulinarne, na których zawsze jest góra jedzenia, postanowiłam przygotować coś lekkiego (w końcu jeść tak czy siak trzeba :)). W domu miałam już gotowe ciasto francuskie, więc była to już kwestia skomponowania dodatków. Efektem tego jest pyszna, delikatna tarta z dodatkiem świeżej bazylii, cukinii i oliwek. Zapraszam do pieczenia! :) Składniki na jedną wytrawną tartę z cukinią(...)oliwkami: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 kulka mozzarelli 100 ml kwaśnej śmietany garść świeżych liści bazylii kilka czarnych oliwek 1/3 cukinii 2 jajka sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy na blasze do pieczenia wraz z załączonym kawałkiem papieru, zawijamy rant, nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy 8 minut
My Culinary Artpytania, bo nie wierzę, że można nie umieć gotować. Oczywiście nie zastanawiałam się nawet sekundy. Z przyjemnością pokazałam Kasi jak sprawnie i łatwo można przyrządzić proste i pyszne ciasto na kolację we dwoje :-)Wszystko od samego początku do samego końca Kasia zrobiła sama a podobno jest z tych co przypalają wodę na herbatę :-) Kasiu bardzo dziękuje Ci za dzisiejszy(...)dzień. Mam nadzieję, że moja nauka nie poszła w las i następnym razem już będę smakowała Twój własny przepis. Składniki ciasto: 2 szklanki mąki pół zimnej margaryny 1 duże żółtko szczypta soli 1 duża łyżka śmietany szczypta gałki muszkatołowej Składniki nadzienia : 1 opakowanie szpinaku mrożonego ( ok. 500 g) 270 g feta
pieprzny smaczekDziś zapraszam na bardzo proste ciacho. W smaku podobne do brownie , też wilgotne ale bardziej puszyste. Do ciasta dodałam kawałki gruszki i odrobinę aromatu rumowego. Wyszło pycha, po prostu niebo w gębie a to przecież takie zwykłe ciasto. składniki: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 200 g masła lub margaryny 1,5 szklanki mąki pszennej, użyłam(...)Masło rozpuścić rondelku i wystudzić. Do miski wbić jajka, dodać cukier i utrzeć. Następnie dodać kakao oraz aromat rumowy. Potem porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz roztopione masło. Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 25x28 wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki obrać i pokroi w ćwiartki, ułożyć na cieście lekko wciskając w masę. Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujeAromatyczne ciasto marchewkowe z mąką gryczaną (bez glutenu). Bardzo łatwy przepis na wykorzystanie marchewki. Świetne ciacho do popołudniowej kawy... Składniki: 200 g startej na małych oczkach marchwi 100 g mąki gryczanej 90 g brązowego cukru 80 ml oleju/oliwy 30 g orzechów włoskich 30 g wiórków kokosowych 2 jajka łyżeczka cynamonu łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli polewa(...)papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszać jajka, cukier i olej. Dodać suche składniki: mąkę gryczaną, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Przemieszać. Orzechy włoskie posiekać. Do ciasta dodać marchewkę, orzechy i kokos. Ponownie wymieszać całość. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać górę i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyjąć i wystudzić
wyzwania kuchenneSkładniki. Ciasto. 450g mąki 30g drożdży 100g cukru 200ml letniego mleka 100g masła 1 jajko 1 szczypta soli 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Na wierzch-masa sernikowa. 1/2 torebki budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru 125 ml mleka 125 ml śmietanki kremówki 400 g sera ricotta 2 żółtka 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej Kruszonka. 100g mąki 100g cukru 100g masła(...)wyrobić papkę. Pozostawić na 20min. pod przykryciem w ciepłym miejscu. Na brzegu maki rozsypać pozostały cukier, płatki masła, jajko, sól i skórkę cytrynową. Zaczynając od środka, zagnieść gładkie, sprężyste ciasto, dodając resztę mleka. Odstawić na 45 minut. Masa sernikowa. Budyń rozmieszać z cukrem w niedużej ilości mleka. Resztę mleka zagotować z kremówką, dodać budyń, zagotować i schłodzić. Od czasu
Kulinarny karnet Christophera