ciasto - 160568 przepisów (strona:226/10705)

SMAŻONE CIASTO KASZTANOWE Z GRUSZKĄ 121

dzwoni i mówi, że będzie za godzinę. Produkty do przygotowania czegoś słodkiego zawsze się znajdą się w szafce. Ostatnio zadzwonili przyjaciele. Nie miałam dużo czasu ale postanowiłam zaskoczyć znajomych ciastem tak jak kiedyś zaskoczyłam ich smażonymi lodami. Tym samym podjęłam wyzwanie #olejkonwenanse i #olejwielkopolski i udowodniłam, że można połączyć tradycyjne z nowoczesnym. Czy zwykłe czekoladowe ciasto musi być nudne(...)pokazuje, że nie wolno bać się nowego podejścia do gotowania. Usmażyłam więc ciasto... kasztanowe... kakaowe... z gruszkami. Ciasto ma przewagę smaku kakaowego z nutą kasztanową. Gruszki nadają wilgotności ciastu. To jest tylko moja propozycja podania tego ciasta. Można pominąć krem kasztanowy, a wtedy ciasto będzie kakaowe. Możemy dodać posiekane orzechy, migdały czy suszoną żurawinę. Jeżeli wykorzystamy jabłka, śliwki czy czerwone

Kuchnia w oparach
Babka waniliowo-kakaowa z zajączkiem 95

roku postanowiłam, że przygotuję dla Was wpisy świąteczne wcześniej. W ten sposób powstała babka z zajączkiem. Jeszcze ładniej byłoby, gdyby zajączek zupełnie wtopił się w jasne ciasto, ale miałam tylko dość dużą foremkę do wycinania co spowodowało, że uszy zajączka nie przykryły się jasnym ciastem. Proporcje jasnego do ciemnego zależą od tego jakiej wielkości będziecie mieli foremki i keksówkę. Resztki(...)pozostałe z brązowego ciasta możecie zjeść :), albo przerobić na cakepopsy lub ziemniaczki.   Dla kogo: dla szukających prostego ciasta z akcentem wielkanocnym dla lubiących babki dla łasuchów czekających tylko na to, że z ciasta zostaną jakieś okrawki czy resztki. Składniki na ciasto brązowe: 150g mąki pszennej 30g kakao gorzkiego 180g masła 120g cukru 3 jajka płaska łyżeczka proszku

Mania Wypiekania
Mazurek z makiem i bakaliami 133

Mazurek z makiem i bakaliami jest dość łatwym do wykonania ciastem, którego smak każdy może dopasować do swoich upodobań. U mnie kruchy spód wypełniony jest masą makową z rodzynkami, żurawiną, orzechami i polany czekoladową polewą.  Może sam mak nie jest dość oczywistym wypełnieniem tego smakołyku, gdyż mak nie jest kojarzony z Wielkanocą, kiedy to najczęściej pieczemy mazurki(...)bardzo lubię jego smak i chętnie go używam. Mazurek będzie kruchy, jeśli ciasto będzie krótko zagniatane i schłodzimy je przed wałkowaniem. Do rozwałkowania i pieczenia spodu do mazurka zawsze wykorzystuję papier do pieczenia firmy Stella . Papier jest z obu stron powleczony silikonem i nie przywiera, ani do ciasta ani do foremki. Papier do pieczenia ułatwia rozwałkowanie ciasta, nadanie mu kształtu

Kuchcik gotuje
Mazurek orzechowy z kremem z kaszy manny 342

Bardzo jestem zadowolona z efektu. Ciasto kruche jak pokruszone ciasteczka, krem pyszny a beza mój faworyt Wszystko razem pasuje świetnie. Wykonanie ciasta kruchego – do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, żółtka. Masło pokroić na małe kawałki. Zagnieść szybko ciasto na gładką masę. Możecie użyć miksera i nastawić na pulsacyjne wyrabianie ciasta. Thermomix wyrabianie ciasta do naczynia miksującego(...)dodać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, pokrojone na kawałki masło, wyrobić ciasto, naczynie zamkniete, interwał, czas 1 minuta wyjąć ciasto do miski i delikatnie zagnieść. Pieczenie – Blaszkę o wymiarach 20 x 30 wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180 C Ciasto włożyć do blaszki i rozsunąć na całą blaszkę. wygładzić powierzchnię. Następnie nakłuć widelcem na całej

Kuchnia Pokoleń
Jabłecznik - ciasto (bezglutenowe) 632

Przedstawiam przepis na przepyszne ciasto  - jabłecznik. Przepis pochodzi z zapisków mojej mamy, z PRL'u, gdy piekło się głównie na pszennej i margarynie. Zatem przepis przeszedł odpowiednią bezglutenową przeróbkę i muszę nieskromnie przyznać, że jest to jedna z moich najlepszych bezglutenowych metamorfoz. Koniecznie musicie się skusić na to wyśmienite ciasto. Serdecznie polecam :-) Składniki na blachę o wymiarach 26cm(...)prawdziwą wanilią (cała paczka) 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 5 jajek (żółtka i białka osobno) 250 g miękkiego masła 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru do ciasta 1/2 szklanki cukru do piany z białek szczypta soli 4 duże jabłka cynamon bezglutenowa bułka tarta do obsypania blachy Wykonanie: 1. Miękkie masło z połową szklanki cukru ucieramy mikserem

Kawa z mlekiem
JESIENNA TARTA Z JABŁKAMI 182

czasie, kiedy nasza odporność jest obniżona. Dlatego warto korzystać z ich dobrodziejstw w okresie jesienno-zimowym. Ja proponuję Wam dzisiaj pyszną tartę z ich udziałem, ozdobioną kratką z kruchego ciasta. Możecie ją podać zarówno na deser np. z gałką lodów waniliowych, jak i na podwieczorek. Na pewno zasmakuje każdemu! Porcja dla 4-6 osób Przygotowanie : 20 min. Pieczenie(...)Składniki na tartę o średnicy 26 cm: Składniki na kruche ciasto: ● 400 g mąki pszennej typ 550 ● 200 g miękkiego masła* ● 50 g cukru pudru ● 1 jajko ● 1 szczypta soli ● ok. 500 ml. wody   Składniki na nadzienie: ● 5 jabłek (ok. 900 g)** ● 200 g cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara ● 100 g solonego masła*** ● 3 szczypty cynamonu ● 2 szczypty imbiru

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Szybki, wilgotny piernik na powidłach 190

Wszystkie te pierniki łączy jedno – to skondensowany zapach i smak świąt. Ten piernik zrobicie nawet na ostatnią chwilę ale dobrze jest naszykować go 2-3 dni przed planowanym jedzeniem – ciasto dojrzeje i nabierze aromatu. Już przy okazji przepisu na pierniczki nadziewane i na choinkę napisałam Wam, że swoje pierniki zawsze robię na mieszance 1:1 mąki pszennej i żytniej . Mąka(...)żytnia pozwala zwiększyć higroskopijność ciasta, znacznie przedłuża też jego świeżość. Sprawia, że ciasto nabiera charakteru. Mąka pszenna typu 500 lub 550 ma zadowalającą dla elastyczności ciasta ilość glutenu, a mąka żytnia mocno chłonie wilgoć, nadaje mu ciężkości i aromatu. Spróbujecie raz, a już nigdy nie wrócicie do pierników robionych tylko na pszennej mące. Rozgrzewamy piekarnik do 175⁰C. Mieszamy

Karo in the Kitchen
Szarlotka ekspresowa 638

Dlaczego ekspresowa? Bo jej wykonanie zajmie Wam dosłownie chwilę...pod warunkiem, że macie pod ręką prażone jabłka w słoiku :). A jeśli kruche ciasto przygotujecie wieczór wcześniej, jak ja ;), to cała praca z tą pyszną szarlotką będzie naprawdę ekspresowa. Użyłam prażonych jabłek domowej roboty, ale te kupione w sklepie również nie będą gorsze ( trzeba jednak zawsze czytać listę składników na produkcie(...)kruchego ciasta dodałam troszkę smalcu - dzięki niemu ciasto jest tak kruchutkie, że wprost rozpływa się w ustach :). Nie będę już nic więcej dodawać, w końcu taka klasyka jaką jest szarlotka nie potrzebuje specjalnej rekomendacji...;).   Kruche ciasto: 450 g mąki pszennej tortowej 250 g masła, zimnego 50 g smalcu, zimnego 2 żółtka 100 g cukru pudru opakowanie cukru wanilinowego

Opowieści z piekarnika
Błyskawiczne ciasto z jabłkami 167

Przygotowanie ciasta ciasta jest chyba najprostsze jakie znam. Ciasto pyszne mokre, polecam. Thermomix wykonanie do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki ciasta, wymieszać obroty 4,5, czas 30 sekund za pomocą kopystki zdjąć ciasto z boków naczynia, wymieszać obroty 5, czas 10 sekund reszta jak przy wykonaniu za pomocą miksera Wykonanie za pomocą miksera – do miski wrzucić wszystkie składniki ciasta(...)masę za pomocą miksera. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić jabłuszka w grubsze plasterki. Wymiary blaszki 25 x 30 cm. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Można wysmarować blaszkę tłuszczem i obsypać bułką tartą. Obje wersje są dobre. Na górze ciasta rozłożyć plasterki jabłka. Nagrzać piekarnik do 170 C i piec 40- 45 minut. Ciasto musi

Kuchnia Pokoleń
Kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą 220

Jeśli lubicie kruche ciasta, mam dla Was propozycję na  kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą. Kruchy, maślany spód, jabłka pachnące cytryną i delikatna, chrupiąca, kokosowa beza. Ciasto znika z blaszki w oka mgnieniu. Składniki kruchego ciasta: 200 g mąki pszennej (typ 500) pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 80 g cukru 100 g zimnego masła 3 żółtka Składniki(...)Składniki masy jabłkowej: 0,8 kg twardych jabłek 1 kisiel cytrynowy, bez cukru pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii Wykonanie: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykonanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, wanilię, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy, do momentu połączenia się składników. Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód

Smak mojego domu