ciasto - 161836 przepisów (strona:225/10790)

Babka z mlekiem w proszku 130

Babki to jedne z moich ulubionych wypieków. Szczególnie cenię sobie babkę piaskową. Właśnie na wzór babki piaskowej przygotowałam babkę z mlekiem w proszku. Jest to puszyste i lekkie ciasto, doskonałe do kawy czy herbaty. Dzieci na pewno polubią ten wypiek za wyjątkowy mleczny smak. Moim zdaniem jest to ciasto doskonałe na przyjęcia i letnie pikniki. Doskonale będzie prezentować się również(...)podczas świat. Babka z mlekiem w proszku do wypiek uniwersalny i bardzo oryginalny. Moim zdaniem posmakuje wszystkim miłośnikom prostych deserów. Polecam! Składniki: ciasto 200 g masła 150 g mąki pszennej 120 g mleka w proszku 120 g cukru 30 g cukru waniliowego 15 g proszku do pieczenia 3 jajka lukier 100 g cukru pudru 50 g skórki pomarańczowej

Ciasta z tradycjami
Jagodzianki rolls! Idealne jagodzianki zwijane z lukrem z białej czekolady 147

Przed Wami JAGODZIANKI ROLLS - idealne jagodzianki zwijane z lukrem z białej czekolady . Są nieziemsko pyszne, przepełnione jagodami i smakiem lata. Ciasto jest lekkie niczym chmurka, a lukier na bazie białej czekolady podbija idealnie wszystkie smaki. Niebo w gębie! Jeszcze czegoś takiego w internecie nie widziałem, więc to chyba pierwszy taki przepis! Naprawdę dawno wpadłem na ten pomysł, ale jego realizacja(...)była nie łatwa i to jeszcze jak nie łatwa... dopiero za 5 razem otrzymałem taki rezultat, jaki chciałem! Śmiało twierdzę, że to przepis IDEALNY. Cieniutkie, delikatne ciasto drożdżowe z dobrą ilością masła (lekko się kruszy, ale nadal pozostaje łagodne i pulchne), w które zawinąłem obfitą ilość jagód z dodatkiem orzechów włoskim , a upieczone i jeszcze ciepłe jagodzianki polałem nieziemsko pyszną

Kuchnia Łukasza
Drożdżowe z letnimi owocami i kruszonką 111

Latem możemy cieszyć się polskimi sezonowymi owocami , np. porzeczkami i agrestem. Samo zrywanie owoców, czyszczenie jest uspokajające a jeśli dodamy do tego relaks przy wyrabianiu ciasta drożdżowego dostaniemy kuchenne SPA połączone z siłownią:D Do tego jest to przepis, który możecie przygotować wspólnie z dziećmi. Moje dziecko lubi robić kruszonkę czy wyrabiać ciasto. Zatem, jeśli nie wiecie co przygotować(...)weekend a do tego macie ochotę na wyłądowanie nadmiaru wszystkich emocji, uzbieranych w czasie tygodnia - zapraszam do wypróbowania przepisu. Przepis jest na największą blachę jaką macie lub podzielcie ciasto na pół - połowę można wykorzystać później lub upiec bułeczki. Składniki: - 2 kostki masła  - 4 jajka - kurze, duże - kostka drożdży - ok.220 ml ciepłego mleka - trochę oliwy - ok.1,5 kg mąki

Kuchnia Pełna Emocji
Tarta z truskawkami 75

aromatu i koloru oczywiści, póki są świeże i soczyste. Dziś będzie tarta z truskawkami, która jest niesamowicie pyszna! Moim zdaniem cała tajemnica udanej tary, to bardzo dobry przepis na ciasto! Bardzo, bardzo istotna jest też grubość ciasta, spód do tarty owocowej powinien być bardzo cienki, żeby była zachowana harmonia smaków pomiędzy maślanym smakiem kruchego ciasta a owocowym wypełnieniem. Przepis(...)żebym spróbowała to, co upiekła. Okazało się bardzo szybko, co jest nie tak, spód tarty miał ponad 1,5 cm grubości, to nie mogło się udać! Zbyt gruba warstwa ciasta zabiła cały smak owoców, a sam spód był jak gruba i twarda sklejka! Pamiętajcie o tym, podaję przepis na ciasto, które wykorzystuję na tortownicę o średnicy 34 cm. Jeśli macie

SprawdzonaKuchnia.pl
Kruche ciasto z malinami i kokosem – bezglutenowe 70

Czas czytania: 3 min Bardzo delikatne, rozpływające się w ustach kruche ciasto, a na nim krem. Krem budyniowy przygotowany na mleku kokosowym z dodatkiem wiórków kokosowych. W kremie zatopione są pyszne maliny przykryte kruszonką z wiórków kokosowych, to jest super połączenie! Kolejna propozycja na deser dla osób chcących ograniczyć gluten w swojej diecie. Zanim wzięłam się za przepisy bezglutenowe, myślałam(...)ciasta bez mąki pszennej nie będą dobrze smakowały. Spotkała mnie wielka niespodzianka! To ciasto jest pyszne, choć myślałam, że niestety nie będzie nadawało się do jedzenia. Po wyjęciu ciasto z piekarnika całe bulgotało, a krem zrobił się płynny. Pomyślałam katastrofa! Po chwili zastanowienia postanowiłam dać mu szansę i zostawiłam w chłodnym miejscu na całą noc. Rano wielka niespodzianka, masa stężała

SprawdzonaKuchnia.pl
Chałka 77

Uwielbiam domową pachnącą chałkę, a szczególnie z masłem i miodem. Gorąco namawiam do upieczenia jej w domu, przygotowana własnoręcznie smakuje zdecydowanie lepiej niż ta ze sklepu. Przygotowanie ciasta to bardzo prosta sprawa, a kiedy mamy do dyspozycji robot kuchenny ciasto przygotujemy bez większego wysiłku. Długie wyrabianie ciasta jest konieczne w tym przepisie, dzięki temu ciasto chałki będzie sprężyste i miękkie(...)Podana ilość ciasta pozwala przygotować dwie spore chałki, choć ja zaryzykowałam i zrobiłam jedną i muszę przyznać, że drżałam, patrząc, jak rośnie podczas pieczenia. Chałka wyrastała w zastraszającym tempie! Osiągnęła wymiary godne giganta (52 cm długości na 22 cm szerokości) była, to prawdziwa chałka olbrzym! Udało mi się ją upiec w takim rozmiarze tylko dlatego, że piekarnik jest olbrzymi, jeśli

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta majowa 85

hamują rozwój bakterii i wirusów. Odtruwają organizm z toksyn! Smak jagód kaukaskich jest wyjątkowy lekko słodki z delikatną goryczką. Świetnie smakują na surowo jako dodatek do deserów, sałatek i ciast, na przykład tak jak w dzisiejszej propozycji. Kruche ciasto przygotowane jest z mąki typu krupczatka z dodatkiem mąki ryżowej. Oczywiście, jeśli nie macie ryżowej mąki, ciasto można zagnieść(...)krupczatki, będzie również pyszne. Zachęcam do was, abyście spróbowali tego pysznego i prostego ciasta. Jest proste i szybkie do przygotowania, a to bardzo istotne, kiedy mamy za oknem piękną pogodę. Uwaga! Ilość ciasta wystarcza na przygotowanie dwóch kruchych spodów o średnicy 25-26 cm. Nie wykorzystaną połowę ciasta należy zamrozić, przyda się w nieoczekiwanym momencie do przygotowania kolejnej tarty 🙂 Print

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto czekoladowo – kawowe 69

Czas czytania: 3 min Ciasto czekoladowo-kawowe to deser dla wszystkich, którzy uwielbiają smak kawy w towarzystwie pysznych czekoladowych aromatów. Lekki krem przygotowałam na bazie serka mascarpone, jest obłędny z lekkim delikatnym smakiem kawy. Krem spoczął na czekoladowym biszkopcie, który jest puszysty i delikatny i oczywiście bardzo smaczny. Biszkopt nasączony ponczem przygotowanym z likieru Amaretto z dodatkiem soku z cytryny(...)dodatkiem soku z cytryny lub kawy rozpuszczalnej. Żeby mocniej podkreślić smak, dałam cieniutką warstwę dżemu z wiśni, wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami. Całość posypałam odrobiną gorzkiego kakao. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a to bardzo ważne, kiedy nie chcemy spędzać połowy dnia w kuchni. Efekt jest wyśmienity, ciasto znika błyskawicznie, a dzieci przepychają się przy blaszce

SprawdzonaKuchnia.pl
Mazurek pomarańczowy 94

pewnie zastanawiacie się jakie smakołyki przygotować na deser. Dziś proponuję tradycyjny wypiek Wielkanocny, czyli mazurek ! Mazurek pomarańczowy na kruchym spodzie i to właśnie kruchy spód jest tutaj bardzo istotny! Ciasto powinno być naprawdę delikatne i cienkie , żeby nie zdominowało smaku dodatków. Krem przygotowałam na bazie białej czekolady i śmietany oraz dżemu z pomarańczy. Choć lista składników jest krótka, to zapewniam(...)efekt jest wspaniały i smakowity, a wykonanie szybkie i łatwe. Ciasto możecie zagnieść dzień lub dwa przed pieczeniem owinięte w folię spożywczą i przechować w lodówce, lub zamrozić , ciasto w zamrażalniku może spędzić nawet do trzech miesięcy! Drugą opcją jest upieczenie spodów do mazurka na dwa lub trzy dni przed podaniem, należy tylko dobrze je przechować. Po upieczeniu i całkowitym

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki makowe 82

Czas czytania: 3 min Bułki makowe Menu bożonarodzeniowo-sylwestrowe ma wiele pysznych smakołyków w swoim zestawie. Znajdziemy tam smakołyki wytrawne i słodkie, jednym z najpopularniejszych ciast jest makowiec . Wiem, że nie zawsze jest czas na upieczenie klasycznego zwijanego makowca albo po prostu boimy się, że makowiec pęknie i rozleci się podczas pieczenia. To oczywiście czasami zdarza się i to nawet(...)makowe, są wspaniałą alternatywą dla klasycznego makowca, przygotujecie je w bardzo łatwy sposób i co ważne przygotujecie je błyskawicznie. Smak bułeczek jest wspaniały i niczym nie ustępuje klasycznym makowcom, ciasto jest delikatne, puszyste i pachnące cynamonem. Zwieńczeniem bułeczek jest lukier cytrynowy. Ciasto na bułeczki można przygotować dzień przed pieczeniem, a przez noc przechować je w lodówce , aby następnego dnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Karpatka 95

Czas czytania: 2 min Karpatka myślę, że to ciasto lubią wszyscy! Jest to połączenie ciasta parzonego dokładnie takiego jak na ptysie z pysznym lekkim kremem z bitej śmietany z dodatkiem malin. Co jest ważne w tym przepisie, łatwy i szybki do przygotowania :)Ciasto ptysiowe podczas pieczenia tworzy góry i doliny niczym Karpaty. Karpatkę najczęściej podaje się przełożoną kremem budyniowym(...)przepiec , spieczone blaty będą chrupiące co może być problemem przy porcjowaniu i jedzeniu. Pamiętajcie o tym, że każdy piekarnik piecze inaczej i trzeba pilnować czasu pieczenia, kiedy wierzch ciasta zarumieni się, a góry urosną to znak, że ciasto jest gotowe. Print Karpatka .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszna i prosta karpatka z lekkim kremem

SprawdzonaKuchnia.pl
Kruche ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką / Rhubarb Shortcake with Meringue and Crumble 111

Kruche ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką  Dziś zapraszam na wiosenny klasyk - kruche ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką na dużą blachę. Jest bardzo proste w przygotowaniu, to pyszny sezonowy wypiek. Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką możecie przygotować z warstwą bezy lub bez niej, jeśli za nią nie przepadacie. Gdy zrezygnujecie z bezy, warto będzie zwiększyć ilość cukru(...)cieście. Rabarbar można wymieszać z owocami (na przykład truskawkami lub malinami) albo dżemem (dobrze smakuje z malinowym lub truskawkowym). Pieczenie ciasta z rabarbarem możecie rozłożyć na dwa etapy. Samo ciasto kruche możecie zagnieść dzień wcześniej - chłodzone przez dłuższy czas ma po upieczeniu najlepszą strukturę i smakuje najlepiej. Drugiego dnia wystarczy przygotować warstwę bezy i rabarbaru. Ciasto do naszego kruchego placka

Lekcje w kuchni
Keto ciasto z rabarbarem i truskawkami (Paleo, LowCarb) 162

Keto ciasto rabarbarowo – truskawkowe Niech żyje rabarbar! Oto kolejne tegoroczne ciasto z rabarbarem w moim wykonaniu. No ale kiedy przygotowywać ciasta z tym owocem jak nie teraz? Tym razem ciasto ma wyjątkowo odświętny charakter, ponieważ była ku temu wyjątkowa okazja. Chodzi mi oczywiście o wczorajszy Dzień Matki. W związku z tym postanowiłam ukręcić coś bardziej fikuśnego niż za ostatnim(...)razem, chociaż keto kostka rabarbarowa i tak wzbudziła spore zainteresowanie, więc mniemam, że można określić ten przepis mianem atrakcyjnego. Ciasto z rabarbarem na różne sposoby Wydaje mi się, że fajnie czasami złamać schemat i wyjść poza standardy jeśli chodzi o tradycje kulinarne. Jakie jest bowiem standardowe skojarzenie na hasło „ ciasto z rabarbarem ”? Zazwyczaj jest to kruche ciasto z nadzieniem rabarbarowym

Modern Cave Girl
Tarta z rabarbarem 89

rabarbarem pojawiła się u mnie pierwszy raz. Mam na myśli taką wersję podstawową, klasyczną, a nawet rustykalną. Wcześniej takiej nie robiłam i już wiem, że mogę żałować Składniki?? Ciasto kruche i rabarbar. Koniec składników Oczywiście, że można zamienić rabarbar na inne owoce. Wiem, że nie każdy za nim przepada. Ale to połączenie słodkiego i kruchego ciasta, z lekko kwaskowatym rabarbarem(...)jest naprawdę wyśmienite. PS. W końcu zdecydowałam się na zrobienie prawdziwego kruchego ciasta, czyli bez jajka. No i powiem wam, że chyba znalazłam wersję idealną Tarta z rabarbarem składniki na tortownicę o średnicy 19 cm: Ciasto kruche: 150 g mąki 100 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: około 500 -600 g rabarbaru łyżka lub dwie cukru ( w zależności

Relaxtime
Słodkie roladki z ciasta francuskiego 109

Słodkie roladki z ciasta francuskiego z powidłami. Ciasto francuskie to składnik, który pozwala nam na przygotowanie wielu smakołyków. Z ciasta francuskiego można przygotować wytrawne przekąski oraz różne ciasta, ciasteczka na słodko. Ponieważ potrawy z użyciem francuskiego ciasta powstają w błyskawicznie, warto mieć je zawsze w lodówce, w razie ochoty na jakąś przekąskę, czy wizytę niespodziewanych gości. Zawsze możemy ekspresowo przygotować(...)coś apetycznego i pysznego zarówno na słodko jak i wytrawnie. Słodkości na bazie ciasta francuskiego dają duże pole do popisu, można do niego dodawać domowe przetwory lub świeże owoce. Bakalie i czekolada też się świetnie sprawdza w cieście francuskim. Wystarczy też wykroić ciasteczka w kształcie kółek lub kwadratów, upiec i posypać ciastka zwykłym cukrem pudrem i w kilka chwil mamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię