ciasto - 160568 przepisów (strona:224/10705)

Tarta rabarbarowa z bezą 126

jednak na słodko jeszcze. Na słodko i na kwaskowato, gdyż tarta jaką chcę Wam zaproponować łączy w sobie kwaskowy smak rabarbaru właśnie ze smakiem słodkiej bezy. Całość na kruchym cieście. Koniecznie wypróbujcie ten przepis Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks(...)Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania tarty z rabarbarem. Kruche ciasto: 175 gr mąki pszennej 10 dkg masła lub margaryny szczypta soli szczypta cukru 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Beza: 4 białka 15 dkg cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Wkładka rabarbarowa: 60 dkg rabarbaru 5 łyżek cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy

mecooks
Szybkie ciasto cytrynowe 89

Szybkie ciasto cytrynowe ucierane Szybkie ciasto cytrynowe - wilgotne aromatyczne, idealne na... słodkie śniadanie. Bazę stanowi zwykłe ciasto ucierane, ale dodatek soku i skórki z cytryny nadaje mu niepowtarzalny smak. Można też pójść o krok dalej i zastąpić mąkę ziemniaczaną budyniem waniliowym. Szybkie ciasto cytrynowe można przygotować w ekspresowym tempie umieszczając od razu wszystkie składniki w misie miksera, ale zazwyczaj przygotowuję(...)zgodnie z poniższym przepisem. Z ucieranym ciastem cytrynowym wiąże się zabawna historyjka. Chciałam upiec je na warsztaty fotograficzne, które prowadził Stanisław Drężek - jeden z najlepszych fotografów jakich znam i zarazem doskonały nauczyciel fotografii. Bardzo mi zależało, aby to było piękne, puszyste ciasto cytrynowe. Byłam tak zaaferowana, że uruchamiając piekarnik włączyłam funkcję grill. To co widzicie na zdjęciach to właśnie ucierane

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka łaciata – kuchnia podkarpacka 156

Babka łaciata - kuchnia podkarpacka Babka to proste ciasto, które gości na polskich stołach już od 400 lat. Podobno król Stanisław Leszczyński, wielbiciel tego wypieku, nazwał je babą, ponieważ kształt ciasta kojarzył mu się z turbanem Ali Baby z „Baśni 1000 i jednej nocy”. Tradycyjne baby wypiekane były z ciasta drożdżowego, do którego dodawano bakalie. Wierzch baby drożdżowej dekorowano lukrem, rodzynkami(...)orzechami i innymi dodatkami. Z czasem popularność zyskały również baby przygotowywane z ciast innego rodzaju, na przykład z ciasta ucieranego, czy z ciasta muślinowego (około 50 żółtego na pół kilograma mąki!). Babki ucierane mogą mieć różną konsystencję w zależności od użytych składników. Przygotowuje się je na bazie mąki pszennej, ziemniaczanej lub ich mieszanki. Babki z mąki pszennej są bardziej zwarte

Trzeci talerz
Pyszny i kruchy jabłecznik. 235

Składniki : Ciasto : 40 dkg mąki pszennej 25 dkg margaryny lub masła 1/2 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1 mały cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Powidło jabłkowe : 2 kg jabłek cukier cynamon mielony Sposób wykonania :   J abłka umyj, obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki. Obrane jabłka wrzuć do rondla, wlej trochę wody. Rondel postaw na niedużym ogniu(...)większej miski. Dodaj cukier waniliowy i pokrojoną na kawałki margarynę lub masło, posiekaj nożem. Następnie rękami rozkrusz kawałki margaryny i wymieszaj z mąką. Na końcu dodaj żółtka i zagnieć ciasto na jednolitą masę. Ciasto pięknie się ulepi na gładką i elastyczną masę. Podziel ciasto na trzy części, jedną część włóż do zamrażarki, a pozostałe dwie części zlep razem i rozwałkuj

Przepisy i porady kulinarne
Tradycyjne faworki czyli chrust 136

wyżej wspomnianych krajów, faworki popularne są też na Ukrainie, w Skandynawii, Chorwacji i wielu innych zakątkach Europy, ale także w Izraelu i w Chile. Początkowo faworki przygotowywano z ciasta na pączki, dopiero wraz z upływem czasu przybrały obecną formę, kruchych i delikatnych faworków z ciasta zbijanego tłuczkiem. Kruche i delikatne faworki, chrust, chruściki najlepsze w karnawale Przepis na tradycyjne faworki(...)czyli chrust pochodzi z mojej ulubionej książki kucharskiej - Kuchnia Polska wydanej w 1963 rok. Jednak przygotowując ciasto na faworki zachowuję podane poniżej proporcje składników, ale zagniecione ciasto tłukę wałkiem, składam i ponownie tłukę do chwili, aż pojawią się pęcherzyki powietrza - co zajmuje mi około 15 minut. Przygotowane w ten sposób ciasto zawijam bardzo szczelnie w folię spożywczą lub pergamin, wkładam

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kruche ciasto 177

Opis Kruche ciasto: Kruche ciasto to podstawa wielu wypieków. Bez niego nie powstaną nasze ulubione ciasta np. mazurek, szarlotka czy kruche babeczki. Najlepsze kruche ciasto powinno być chrupiące pod zębami i rozpływające się na języku. W skład ciasta kruchego wchodzą: mąka i tłuszcz oraz szczypta soli. Niekiedy dodawana jest śmietana, cukier i żółtka. Do ciasta używa się mąki krupczatki. Krupczatka(...)jest mąką grubą o ziarnie podobnym do drobnej kaszki. Mąka krupczatka to typ 450. Wykonanie idealnego kruchego ciasta jest bardzo ważne, ponieważ od niego zależy smak całego naszego ciasta. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta . Składniki: 300 g mąki krupczatki 200 g masła 100 g cukru pudru 3 żółtka Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pomarańczowe ciasto owsiane z FIT lukrem 102

pysznego ciasta zrobić FIT ciasto? Nic prostszego, wystarczy zastąpić tradycyjne składniki zdrowszymi odpowiednikami. Efekt bywa różny. Sztuką natomiast jest upiec ze zdrowych składników równie smaczne albo nawet smaczniejsze ciasto. Zawsze zaskakują mnie komentarze typu „Jakie to FIT ciasto? Przecież zawiera tłuszcz ”. Dla wielu osób dieta to same wyrzeczenia, wszystko jest albo czarne, albo białe. Nie tędy droga(...)wersją, zminimalizować ilość, niekoniecznie wyeliminować. Dobry tłuszcz w odpowiedniej ilości jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także, co istotne, jest nośnikiem smaku . Co więcej nie każdemu będzie smakowało ciasto w całości z mąki pełnoziarnistej czy bardzo charakterystycznej gryczanej. Dobrze jest mieszać różne rodzaje, eksperymentować albo przynajmniej zwykłą pszenną jasną zastąpić jasną orkiszową ( TUTAJ przeczytasz więcej o orkiszu). Cukier

Fitsweet.me
Ciasto przekładane kremem waniliowym i czekoladowym z wiśniami. 253

Ciasto przekładane. Ciasto przekładane. Składniki:   Ciasto:   600 g mąki pszennej 250 g masła 6 żółtek 250 g śmietany 18% 100 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Krem waniliowy:   2 budynie waniliowe 600 ml mleka 6 łyżek cukru 250 g masła   Krem czekoladowy:   120 ml mleka 100 g gorzkiej czekolady(...)masła 150 g cukru pudru   Piana z białek na wierzch:   6 białek 1 kisiel cytrynowy 150 g cukru pudru   Wszystkie składniki ciasta zagniataj, aż powstanie zwarta gładka kulka.   Ciasto podziel na 6 równych części po 200 g każda. Następnie każdą kulkę rozwałkuj na papierze do pieczenia tak aby ciasto

kuron.com.pl
Ciasto jogurtowe z migdałami 108

Ciasto jogurtowe z migdałami łatwe ciasto kubeczkowe do przygotowania przez dzieci Ciasto jogurtowe z migdałami nie należy do tych z gatunku "puszyste i lekkie jak chmurka". To pyszne, wilgotne ciasto, które dzięki dodatkowi zmielonych migdałów długo zachowuje świeżość. Jest przy tym wyjątkowo łatwe do zrobienia i można je przygotować w iście ekspresowym tempie. Ciasto jogurtowo-migdałowe nie wymaga nawet użycia(...)miksera, wystarczy wymieszać je łyżką lub rózgą kuchenną Ciasto jogurtowe z migdałami to kolejny pomysł na wspólne wypieki z dziećmi, nawet tymi w wieku przedszkolnym. Jako miarkę do większości składników wykorzystujemy umyty i wysuszony kubek po jogurcie - stąd też nazwa ciasto kubeczkowe. Do przepisu na ciasto jogurtowo-migdałowe dołączyłam ikonografikę, którą możecie pobrać. Ciasto jogurtowe z migdałami - proporcje na dwie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Choinka drożdżowa z serem i makiem 108

Choinka drożdżowa z serem i makiem Wspaniałe połączenie ciasta drożdżowego oraz masy makowej i serowej. Ciasto jest przepyszne, proste w wykonaniu i bardzo efektowne. Polecam!     Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: 300g masy makowej z puszki 200g twarogu (użyłam półtłustego, mielonego) 1 żółtko 2 łyżeczki(...)cukru waniliowego 2 łyżki cukru Dodatkowo: białko do posmarowania ciasta cukier puder do posypania bakalie do ozdoby     *** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko *** *** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Blog z Apetytem
Ciasto pomarańczowe - przepis na babkę świąteczną z żurawiną i pistacjami 100

oraz Ewa z onet.pl , a także Ada z beszamel.pl i pisząca te słowa :) Mój przepis to pomarańczowa babka z żurawinami i pistacjami - te czerwone i zielone kuleczki widoczne w cieście po przekrojeniu skojarzyły mi się z bożonarodzeniowym klimatem. Ciasto przygotowałam z dodatkiem ricotty, dzięki czemu jest wilgotne i sprężyste. Staram się unikać cukru, dlatego zastąpiłam go ksylitolem. Według mnie(...)smaku nie czuć różnicy - gdy upiekłam tę babkę w domu, to domownicy zaczęli ją wyjadać jeszcze zanim ostygła ;) Mam nadzieję, że skusicie się na przepis, który zostawiam Wam poniżej. Ciasto pomarańczowe z ricottą, żurawiną i pistacjami – przepis na pyszną świąteczną babkę  Składniki / na formę 26 cm: 300 g ksylitolu sok i skórka z 1 pomarańczy 400 g ricotty

Chilli Czosnek i Oliwa