ciasto - 160568 przepisów (strona:220/10705)

Pyszny piernik sułtański z powidłami i kremem bakaliowym 96

Powoli nadchodzi czas na kompletowanie świątecznego menu. Ja baaaardzo polecam wam ten piernik sułtański. Jest niesamowicie smaczny. Blaty ciasta piernikowego przełożone kremem u mnie wersji orzechowej, a słodycz ciasta złamana jest kwaskowymi powidłami. Możemy upiec go kilka dni a nawet ponad tydzień wcześniej i przełożyć 1-2 dni przed Świętami. Wahacie się nadal? Wśród znajomych zebrał bardzo pozytywne recenzje(...)mleka to dla mnie jakiś kosmos. Dałam jedną szklankę a i tak krem był słodki i następnym razem dam 2/3 szkl. cukru. Dodałam do ciasta również kakao, żeby to ciasto było bardziej kolorystycznie piernikowe. Przepis według Oliwii jest na blachę 25×40 cm. Pieczemy dwa blaty o takich wymiarach a następnie tniemy je w poprzek. Ja jakoś

Mieszam w Garnku
Ciasto filo z owocami i orzechami 67

Lubię zrobić w kuchni wszystko sama. Jak mnie najdzie, to rzucam się na robienie ciasta francuskiego, wałkuję kilogramy masła, wałkuję i wałkuję, zaczynam płakać, mówić brzydkiem słowem i gratulować sobie pomysłowości. Klnę i robię, ciasto nie wychodzi, klnę jeszcze bardziej. Właśnie takie sytuacje powodują, że dobrze mieć w lodówce lub spiżarce gotowce. To bzdura, że jak użyjecie gotowego ciasta francuskiego(...)zmiennego humoru Premiera Jak Będziecie Skakać To Narodowa Kwarantanna, lub na wypadek nagłej ochoty na „coś bym zjadł/ła, ale za cholerę nie wiem co”. Zawsze trzymam w zamrażarce ciasto francuskie i ciasto filo. Oba nadają się i do słodkich i do wytrawnych rozwiązań. Ciasto francuskie z przesmażoną cebulą, pieczarkami i serem niejednokrotnie było szybkim obiadem lub kolacją na ciepło

ladykitchen
Szarlotka przekładana 83

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych polskich ciast, które obok sernika i makowca regularnie pojawia się na naszych stołach, zarówno tych codziennych, jak i świątecznych. Podobnie jak inne ciasta szarlotkę można zrobić na różne sposoby. Na moim blogu znajdziecie już sporo przepisów na różnego rodzaju szarlotki i szczerze mówiąc, myślałam, że już innej nie da się zrobić, a jednak... Jest(...)szarlotka nieco inna od takiej tradycyjnej, ponieważ jest to szarlotka warstwowa, przekładana, w której ciasta nie piecze się razem z nadzieniem jabłkowym, a wszystko robi się oddzielnie i potem składa. Przepis na nią znalazłam na tej stronie: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/225-jablecznik-podwojnie-przekladany. Nadzienie zrobiłam trochę inaczej niż w przepisie oryginalnym, ponieważ użyłam wcześniej przygotowanego musu jabłkowego ze słoika. Szarlotka wyszła przepyszna

Waniliowe Improwizacje
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką 83

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką to jesienny klasyk dla wielbicieli ciast ze śliwkami. Lekkie, kruche ciasto oraz delikatna budyniowa pianka idealnie łączą się z wyrazistymi smakami aromatycznych śliwek węgierek. Jak pewnie zauważyliście, w tegoroczne lato i jesień ciasta tego typu pieczemy bardzo często, można nawet powiedzieć, że to nasze odkrycie sezonu. Jeśli sami spróbujecie choć jednej z polecanych(...)przez nas wersji, z pewnością od razu przekonacie się o ich uniwersalnym i jednocześnie kuszącym charakterze. Udostępnij Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką – składniki Śliwkowe nadzienie: 1 kg śliwek 2-3 łyżki cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 / 2 łyżeczki cynamonu czubek łyżeczki kardamonu czubek łyżeczki imbiru Kruche ciasto: 2 1 / 2 szklanki mąki pszennej

niecodziennikpary
Domowa Pizza na Cienkim Cieście 60

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto na pizze to jedna z największych tajemnic tego włoskiego dania. Jeśli ciasto będzie udane, cała pizza z pewnością będzie smakować wyśmienicie. Dodatki do pizzy to już kwestia indywidualna, ponieważ na domową pizzę możemy dać wszystko, co tylko lubimy. Ciasto na pizzę wbrew pozorom wcale nie jest rzeczą trudną. W sieci krąży wiele różnego rodzaju przepisów, jednak(...)większość z nas ma swój ulubiony i sprawdzony przepis, z którego zawsze korzysta. Czasem jednak warto poeksperymentować i udoskonalić swoją domową pizzę , aby była jeszcze smaczniejsza. Pizza na cienkim cieście to raj dla naszego podniebienia. W naszym domy bardzo często ją przygotowujemy, ponieważ wszyscy bardzo lubimy domową pizzę . Macie ochotę wypróbować naszego przepisu? Jeśli tak, to zapraszamy poniżej! (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Przepiski.pl
Ciasto z agrestem i kokosem 65

Delikatne i mięciutkie Ciasto z agrestem i kokosem . Dzięki obecności sporej ilości wiórków kokosowych w samym cieście, otrzymujemy wypiek wyjątkowo wilgotny. Użyty agrest do ciasta jest bardzo kwaśny, ale w cieście idealnie komponuje się z delikatną słodyczą ciasta i słodką posypką kokosową. Połączenie kokosu z agrestem jest bardzo udane. Ciasto ma tak przyjemną i mięciutką konsystencję, że trudno zakończyć(...)jednym kawałku 🙂 Zdecydowanie nasze ulubione ciasto z agrestem. Koniecznie wypróbujcie w sezonie na agrest i podzielcie się swoją opinią na jego temat w komentarzach 🙂 Składniki ciasta z agrestem i kokosem: 200 g miękkiego masła (82% tłuszczu) 200 g drobnego cukru trzcinowego 100 g wiórków kokosowych 4 duże jaja (L) 225 g mąki pszennej 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Moja Delicja
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 77

środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej. Polecam także pyszną “ Tartę z porzeczkami i truskawkami “. Jeśli interesują Was inne ciasta z owocami, to zapraszam do działu “ Ciasta z owocami “. Polecam również proste ciasta bez miksera – ciasta łyżką mieszane, takie jak: “ Ciasto z truskawkami “, “ Ciasto z rabarbarem i kruszonką “, “ Ciasto cytrynowe(...)najpopularniejsze na blogu “ Ciasto bananowe “. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 50 g cukru pudru 125 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i malinami: 1 garść malin (ok. 200 g) 1 garść czerwonej porzeczki (100 g) 1 garść czarnej

Moja Delicja
Ciasto z mięsnym nadzieniem 798

Przepis na to nietypowe ciasto znalazłam na blogu Swojskie jedzonko. Zaciekawiła mnie ta imprezowa propozycja, więc postanowiłam przetestować ją właśnie w takich okolicznościach (tym bardziej, że porcja jest na prawdę spora i nie wiem czy sami dalibyśmy jej radę). Ja do tego typu przekąsek zwykle przygotowuję sobie farsz mięsny wcześniej i wstawiam go do lodówki do schłodzenia. Oczywiście można wpierw(...)przygotować ciasto drożdżowe, a w czasie gdy ono rośnie zająć się całą resztą – mnie po prostu łatwiej jest rozprowadzić taki schłodzony farsz. Wydaje mi się również, że wówczas ciasto nie wychodzi bardzo „podmoknięte” (mam to przetestowane zwłaszcza przy wykorzystaniu ciasta francuskiego). Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju

Smaki Na Talerzu
Babka z mlekiem w proszku 120

Babki to jedne z moich ulubionych wypieków. Szczególnie cenię sobie babkę piaskową. Właśnie na wzór babki piaskowej przygotowałam babkę z mlekiem w proszku. Jest to puszyste i lekkie ciasto, doskonałe do kawy czy herbaty. Dzieci na pewno polubią ten wypiek za wyjątkowy mleczny smak. Moim zdaniem jest to ciasto doskonałe na przyjęcia i letnie pikniki. Doskonale będzie prezentować się również(...)podczas świat. Babka z mlekiem w proszku do wypiek uniwersalny i bardzo oryginalny. Moim zdaniem posmakuje wszystkim miłośnikom prostych deserów. Polecam! Składniki: ciasto 200 g masła 150 g mąki pszennej 120 g mleka w proszku 120 g cukru 30 g cukru waniliowego 15 g proszku do pieczenia 3 jajka lukier 100 g cukru pudru 50 g skórki pomarańczowej

Ciasta z tradycjami
Jagodzianki rolls! Idealne jagodzianki zwijane z lukrem z białej czekolady 131

Przed Wami JAGODZIANKI ROLLS - idealne jagodzianki zwijane z lukrem z białej czekolady . Są nieziemsko pyszne, przepełnione jagodami i smakiem lata. Ciasto jest lekkie niczym chmurka, a lukier na bazie białej czekolady podbija idealnie wszystkie smaki. Niebo w gębie! Jeszcze czegoś takiego w internecie nie widziałem, więc to chyba pierwszy taki przepis! Naprawdę dawno wpadłem na ten pomysł, ale jego realizacja(...)była nie łatwa i to jeszcze jak nie łatwa... dopiero za 5 razem otrzymałem taki rezultat, jaki chciałem! Śmiało twierdzę, że to przepis IDEALNY. Cieniutkie, delikatne ciasto drożdżowe z dobrą ilością masła (lekko się kruszy, ale nadal pozostaje łagodne i pulchne), w które zawinąłem obfitą ilość jagód z dodatkiem orzechów włoskim , a upieczone i jeszcze ciepłe jagodzianki polałem nieziemsko pyszną

Kuchnia Łukasza
Drożdżowe z letnimi owocami i kruszonką 102

Latem możemy cieszyć się polskimi sezonowymi owocami , np. porzeczkami i agrestem. Samo zrywanie owoców, czyszczenie jest uspokajające a jeśli dodamy do tego relaks przy wyrabianiu ciasta drożdżowego dostaniemy kuchenne SPA połączone z siłownią:D Do tego jest to przepis, który możecie przygotować wspólnie z dziećmi. Moje dziecko lubi robić kruszonkę czy wyrabiać ciasto. Zatem, jeśli nie wiecie co przygotować(...)weekend a do tego macie ochotę na wyłądowanie nadmiaru wszystkich emocji, uzbieranych w czasie tygodnia - zapraszam do wypróbowania przepisu. Przepis jest na największą blachę jaką macie lub podzielcie ciasto na pół - połowę można wykorzystać później lub upiec bułeczki. Składniki: - 2 kostki masła  - 4 jajka - kurze, duże - kostka drożdży - ok.220 ml ciepłego mleka - trochę oliwy - ok.1,5 kg mąki

Kuchnia Pełna Emocji
Tarta z truskawkami 64

aromatu i koloru oczywiści, póki są świeże i soczyste. Dziś będzie tarta z truskawkami, która jest niesamowicie pyszna! Moim zdaniem cała tajemnica udanej tary, to bardzo dobry przepis na ciasto! Bardzo, bardzo istotna jest też grubość ciasta, spód do tarty owocowej powinien być bardzo cienki, żeby była zachowana harmonia smaków pomiędzy maślanym smakiem kruchego ciasta a owocowym wypełnieniem. Przepis(...)żebym spróbowała to, co upiekła. Okazało się bardzo szybko, co jest nie tak, spód tarty miał ponad 1,5 cm grubości, to nie mogło się udać! Zbyt gruba warstwa ciasta zabiła cały smak owoców, a sam spód był jak gruba i twarda sklejka! Pamiętajcie o tym, podaję przepis na ciasto, które wykorzystuję na tortownicę o średnicy 34 cm. Jeśli macie

SprawdzonaKuchnia.pl
Kruche ciasto z malinami i kokosem – bezglutenowe 59

Czas czytania: 3 min Bardzo delikatne, rozpływające się w ustach kruche ciasto, a na nim krem. Krem budyniowy przygotowany na mleku kokosowym z dodatkiem wiórków kokosowych. W kremie zatopione są pyszne maliny przykryte kruszonką z wiórków kokosowych, to jest super połączenie! Kolejna propozycja na deser dla osób chcących ograniczyć gluten w swojej diecie. Zanim wzięłam się za przepisy bezglutenowe, myślałam(...)ciasta bez mąki pszennej nie będą dobrze smakowały. Spotkała mnie wielka niespodzianka! To ciasto jest pyszne, choć myślałam, że niestety nie będzie nadawało się do jedzenia. Po wyjęciu ciasto z piekarnika całe bulgotało, a krem zrobił się płynny. Pomyślałam katastrofa! Po chwili zastanowienia postanowiłam dać mu szansę i zostawiłam w chłodnym miejscu na całą noc. Rano wielka niespodzianka, masa stężała

SprawdzonaKuchnia.pl
Chałka 71

Uwielbiam domową pachnącą chałkę, a szczególnie z masłem i miodem. Gorąco namawiam do upieczenia jej w domu, przygotowana własnoręcznie smakuje zdecydowanie lepiej niż ta ze sklepu. Przygotowanie ciasta to bardzo prosta sprawa, a kiedy mamy do dyspozycji robot kuchenny ciasto przygotujemy bez większego wysiłku. Długie wyrabianie ciasta jest konieczne w tym przepisie, dzięki temu ciasto chałki będzie sprężyste i miękkie(...)Podana ilość ciasta pozwala przygotować dwie spore chałki, choć ja zaryzykowałam i zrobiłam jedną i muszę przyznać, że drżałam, patrząc, jak rośnie podczas pieczenia. Chałka wyrastała w zastraszającym tempie! Osiągnęła wymiary godne giganta (52 cm długości na 22 cm szerokości) była, to prawdziwa chałka olbrzym! Udało mi się ją upiec w takim rozmiarze tylko dlatego, że piekarnik jest olbrzymi, jeśli

SprawdzonaKuchnia.pl