Ostatnio zakwas, a dziś chleb. Piekę go na okrągło. Zmieniam tylko rodzaje mąki i ziaren, aby wagowo się wszystko zgadzało i mam za każdym razem troszkę inny, ale zawsze udany i smaczny chlebek. Poza ziarnami wspomnianymi poniżej daję czasem trochę kminku lub czarnuszki, które świetnie sprawdzają się w pieczywie. Składniki: 100 g aktywnego zakwasu żytniego (1/2 szklanki) KLIK(...)keksówki (30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto zakrywamy folią spożywczą lub zwykłą reklamówką do wyrośnięcia. Powinno wyrosnąć do brzegów blaszki. U mnie zazwyczaj rośnie 1-1,5h. 2. Wyrośnięty chleb można posypać ziarnami lub oprószyć mąką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 st.C (funkcja "góra-dół" bez termoobiegu). Piec najpierw 10-15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st.C
Kuchnia domowa AniSUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki i surowce: -łopatka 3 kg -ścinki 2 kg -sól nie jodowana 15-17 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg -gorczyca mielona
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Pieczywo doskonałe: pełnoziarniste, wilgotne, pachnące, z grubą chrupiącą skórką. Idealne na kanapki. W przepisie użyłam kefiru, dzięki czemu chleb dłużej zachowa świeżość. Wierzch możemy dodatkowo obsypać ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego (wcześniej posmarować chleb jajkiem rozmąconym z łyżką mleka). Nie ma nic lepszego niż smak domowego pieczywa bez sztucznych dodatków :) Z ciasta możemy uformować bułeczki, wówczas dopiekamy je krócej około(...)minut. Polecam! Chleb graham z foremki Składniki na keksówkę 11x25cm: 400g mąki pszennej chlebowej 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pszennej pełnoziarnistej) 200ml ciepłej wody 100ml kefiru 20g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oleju ryżowego (lub innego) Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski, pośrodku robimy wgłębienie. Drożdże rozprowadzamy 3 łyżkami ciepłej wody, wlewamy do wgłębienia w mące, delikatnie mieszamy
Smak mojej kuchniSUROWIEC -łopatka 8 kg -podgardle bez skóry z przyrostem mięsnym 2 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do łopatki 18-19 g/kg -sól nie jodowana do
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC -1,5 kg podgardle z przyrostem mięsnym PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól w ilośći -do parzenia :liść laurowy kilka sztuk i ziele angielskie 10-15
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Powracamy do Was z przepisem na prosty, smaczny i zdrowy chleb gryczany z wykorzystaniem migdałów ziemnych GOVINDA pozostałych po napoju roślinnym właśnie z tych orzechów ;) Chlebek jest wilgotny ale dopieczony a migdały chrupią podczas jedzenia. Kromki najlepiej smakują nam ze słodkim serkiem z tofu i owocami ale można inaczej przyprawić bochenek i zjeść go na swój ulubiony sposób(...)świeżo z surowym kakao lub w owocowym koktajlu. Smacznego :) Składniki: Napój chufa (z migdałów ziemnych) -150g migdałów ziemnych GOVINDA + woda do namoczenia -750ml wody mineralnej bądź przegotowanej Chleb gryczany z chufa -2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej -8 pełnych łyżek chufa odciśniętych po wykonaniu napoju (lub innej orzechy/nasiona) -2 płaskie łyżeczki soli morskiej NAPÓJ CHUFA Migdały namoczyć
Candy PandasDziś ponownie wzięło mnie na pieczenie domowego chleba. Nie jest to jednak chleb tradycyjny, a włoski chleb na soku pomidorowym z dodatkiem oregano. Na przepis natrafiłam w książce "Encyklopedia wypieków" i nie mogłam się powstrzymać, aby nie upiec tego chlebka 😉 Jest to pyszny chleb na drożdżach, z chrupiącą skórką i miękkim miąższem, o aromacie pomidorów i oregano. Zdecydowanie jeden(...)lepszych chlebów jakie jadłam, o oryginalnym, śródziemnomorskim smaku. Jedyną wadą tego przepisu jest długi czas wyrastania ciasta bo aż do 6 godzin, ale czego się nie robi, aby móc później delektować się smakiem doskonałego pieczywa 😊 Składniki: 2-2,5 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 200 ml soku pomidorowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 5-6 łyżek ciepłej
Kuchnia MagdaLenyCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Dziś częstuję Was pysznym chlebem, który zawsze się udaje. Do jego wypieku użyłam mąki krupczatki od Młyny Stoisław . Idealnie się do niego nadaje. Chleb długo utrzymuje świeżość, ma idealną strukturę i jeśli dołożycie swoich ulubionych(...)nasion/ziaren będzie, to Wasz ulubiony chleb. Składniki: 0,5kg mąka krupczatka Młyny Stoisław 25g świeże drożdże 0,5litra ciepłej ale nie gorącej wody 1 łyżka oleju 1 łyżka cukru 2 małe łyżeczki soli 0,5szklanki otręby owsiane Młyny Stoisław + do obsypania foremki Dodatkowo : po 3 łyżki siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, sezamu wg uznania. Przygotowanie: Mąkę, otręby, nasiona oraz
W garach u Gosi