ciasto - 163312 przepisów (strona:218/10888)

Ślimak szpinakowy w cieście serowym 298

Ostatnio przez przypadek zawędrowałam na blog   Fabryka kulinarnych inspiracji. Zauroczył mnie tam przepis na szpinak w cieście serowym. Przyznam się szczerze, że postanowiłam go wypróbować. Wkrótce nadarzyła się idealna okazja w postaci babskiej imprezy Olki. Zabrałam się zatem do roboty. Wprawdzie obawiałam się ciasta, jak będzie się wałkować i czy da rade powycinać odpowiednio, ale wyszło idealnie. Bez żadnego(...)problemu dało się wałkować i formować z niego pożądane kształty. Farsz natomiast przyrządziłam całkowicie samodzielnie. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Wyszło przepyszne ciasto serowe z fantastycznym nadzieniem szpinakowym. Na imprezie wszyscy zajadali z wielkim apetytem, a poszczególne kawałki znikały w tajemniczy sposób

Kolizje Smaków
Ciasto dyniowe 207

Jakiś czas temu prezentowałyśmy ciasto marchewkowe. Obecnie w naszych sklepach króluje dynia, dlatego postanowiłyśmy przerobić nieco tamto ciasto, na ciasto dyniowe. Wyszło wyśmienite. Słodkie i pyszne :) Czas przygotowania: 20 minut + 70 minut pieczenia   Ilość porcji: połowa blachy   Składniki: Polewa   200g cukru pudru   100g serka kremowego (np. śmietankowego)   50g masła Ciasto:   2 jajka 150ml oleju(...)łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: Serek śmietankowy miksujemy z masłem. Następnie powoli dodajemy cukier puder cały czas mieszając.   Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę chowamy do lodówki. Ciasto: Najpierw ubijamy jajka. Następnie bardzo powoli dodajemy cukier ciągle ubijając tak by w naczyniu była puszysta piana. Nie przerywając miksowania dolewamy ciągłym strumieniem olej. Następnie dorzucamy dynie, wiórki kokosowe, pokruszone

Kolizje Smaków
Jabłka pieczone pod ciastem francuskim 181

Jabłka pieczone pod ciastem francuskim to pyszny i aromatyczny deser. Soczyste owoce zapieczone z miąższem przyrządzonym z miodem i cynamonem, a całości dopełnia delikatne ciasto francuskie. Idealnie komponuje się z lodami waniliowymi  i listkiem mięty. Deser niezwykle efektownie wygląda, a wyglądowi dorównuje jedynie smak :)  Czas przygotowania: 15 minut + 15 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 4 jabłka Łyżeczka(...)cynamonu Łyżeczka miodu ½ opakowania ciasta francuskiego Odrobina masła Jabłka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie przy pomocy łyżki wydrążamy gniazda nasienne (które wyrzucamy) oraz miąższ (który zbieramy).  Wbrew pozorom nie jest to trudne do wykonania, jabłka bez problemu poddają się tekiemu zabiegowi :) Zebrane miąższ siatkujemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy kapkę masła i dorzucamy zebrany miąższ. Dorzucamy cynamon

Kolizje Smaków
Miodownik 433

Miodownik to ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia lub Karnawału. Miodownik (miodowe ciasto z orzechami) w zależności od regionu nosi równe nazwy: Stefanka, czy tez czeski placek. Dla mnie pozostanie miodownikiem. Miodownik może doskonale zastąpić piernik, za którym ja nie przepadam. Mój miodownik do tego nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw ciasta(...)mojego pomysłu. Przepis na miodownik znalazłam ostatnio w kajecie podczas mozolnego szukania między starymi zapiskami z przepisami. Do przepisu cioci wprowadziłam pewne zmiany, nie zrobiłam wielu cienkich warstw ciasta, tylko dwie ale grubsze, nie oblałam całej powierzchni czekoladą, tylko smugi czekoladowe na powierzchni miodownika, przygotowałam też miodową masę orzechową, która zapiekała się podczas pieczenia ciasta. Krem do miodownika zrobiłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Faszerowane muffiny w cieście francuskim 175

Faszerowane Muffiny porcja na 16 muffin: 2 ciasta francuskie  250g mięsa mielonego mała puszka kukurydzy 1 cebula puszka pomidorów  papryczka piri piri łyżka oleju przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia  ser gouda 16 plastrów Przygotowanie: Na patelni smażymy  wszystkie składniki z wyjątkiem sera i ciasta :) sos doprawiamy do smaku i dusimy na małym ogniu(...)pomidory wyparowały i powstała gęsta konsystencja sosu. Formę do muffin delikatnie natłuszczamy, ciasto francuskie tniemy na kwadraty i wypełniamy nimi formę. Ciasto dociskamy do ścianek palcami i wypełniamy farszem. Na wierzch kładziemy po plastrze sera . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180C i pieczemy 20 minut góra i dół.  Smacznego

Niezły Młynek
1436. Ciasto "arbuzowe" z migdałowym spodem 229

przysmak...no , ale jaki?..mhm..sama nie wiedziałam jaki...ale troszkę pomyślałam i tak powstał mój eksperyment z arbuzem..i muszę powiedzieć, że wyszło całkiem nieźle..jako spód wykorzystałam ciasto kruche migdałowe ..Takie ciasto można zrobić również na biszkoptach..i będzie też dobre.. 1 szkl. mąki  1/2 kostki margaryny 2 łyżki mielonych migdałów 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej(...)śmietany Z wszystkich składników zagnieść ciasto ,zawinąć w folię spożywczą na i odłożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i przełożyć do formy.Nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym  do 170 stopni przez  20-25 minut. Wystudzić. 0,5 l jogurtu naturalnego ćwiartka małego arbuza 2-3 łyżki żelatyny + 1/4 szkl.wody cukier do smaku

Moje domowe kucharzenie
Mazurek lub tartaletka..ciasto podstawowe 183

Przygotowania do Świąt czas zacząć...dziś zagniotłam ciasto na mazurka..ale tak sobie pomyślałam, że zamiast jednego zrobię kilka...w foremkach na tartaletki....można oczywiście, zrobić tradycyjnie mazurek owalny, okrągły, prostokątny...lub takie mini mazurki...i wtedy można zrobić kilka rodzajów ..ja dopiero jutro planuję zrobić dekoracje do tych upieczonych mini mazurków..ciasto jest z dodatkiem mielonych migdałów...pyszne(...)mąki  90 g cukru pudru 20 dkg  miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać żółtka i  margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec

Moje domowe kucharzenie
Ciasto francuskie z pasztecikiem sojowym 189

Składniki: 1/2 gotowego ciasta francuskiego 110 g pasztetu sojowego 1 jajko ok. 2 łyżki kminku całego Przepis: Ciasto francuskie rozwijamy. Ok. 1 cm od krótszego brzegu ciasta, nakładamy warstwę pasztetu. Następnie zawijamy ciasto w rulonik lekko go przygniatając i za pomocą noża odcinamy rulonik od reszty ciasta. Czynność powtarzamy aż skończą nam się składniki. Następnie kroimy rulon na mniejsze części(...)kwadraty lub romby). Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kilkoma ziarenkami kminku, który później lekko dociskamy do ciasta. Tak przygotowane paszteciki pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez 13 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno. Pasztety Sante to roślinne produkty spożywcze, doskonale urozmaicające codzienne menu. Świetnie smakują jako dodatki do pieczywa, grzanek oraz tostów. Polecane

Emcia Pichci
Ciasto z wiśniami i nutellą 1127

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio na moim blogu królują przepisy na ciasta z wiśniami. A to dlatego, że bardzo lubię wiśnie i trzeba się nimi cieszyć póki trwa na nie sezon. Można z nich wyczarować naprawdę pyszne ciasta i desery. Dla mnie najlepszym połączeniem są wiśnie z czekoladą(...)właśnie dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepyszne ciasto na spodzie z sucharków wymieszanych z nutellą. Masa zrobiona jest z śmietany kremówki z dodatkiem serków waniliowych homogenizowanych dzięki czemu masa staję się bardzo smaczna i puszysta. Na górze wiśnie zalane galaretką o tym samym smaku. Ciasto można również zrobić z innymi owocami

Marta Gotuje
Bananowe ciasto z Luizjany 203

Ciasto podpatrzyłam na blogu „Jedz zdrowo”, brało ono udział w akcji „Kuchnia Ameryki Północnej”.Przepis bardzo mi się spodobał, tym bardziej, że już od dłuższego czasu przymierzałam się do upieczenia ciasta bananowego. Ciasto przypomina bananowy chlebek, jest wilgotne, bardzo aromatyczne. Polecam miłośnikom bananowych słodkości. Bananowe ciasto z Luizjany Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 180 ml oleju(...)połączenia się składników. Do mokrych składników dodajemy na zmianę porcję składników suchych oraz masy bananowej, cały czas miksując. Przelewamy masę do formy, ja użyłam silikonowej formy na babkę. Wierzch ciasta pokrywamy wcześniej odsypanymi wiórkami i lekko dociskamy. Pieczemy około 1 godziny, do tzw. suchego patyczka

Mania Gotowania
Ciasto - tort czekoladowy z kremem... 1239

Ciasto o niesamowitym i niepowtarzalnym smaku. Jest w smaku bardzo subtelne, dodatek mięty sprawia że jest lekkie i niesamowicie odświeżające. Dla prawdziwych koneserów i łasuchów ;-) Ciasto w postaci tortu przygotowałam dla męża z okazji urodzin, powiedział, że: był to najlepszy tort jaki, jadł kiedykolwiek ;-) Zapraszam!!!   Składniki na biszkopt: - 6 jajek - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki(...)rozpuszczonej w kąpieli wodnej - 1/2 serka Ricotty Margarynę ucieramy na puch, około 10 minut, dodajemy rozpuszczoną czekoladę potem serek. Wykładamy na blat biszkoptu (ten który będzie na samym spodzie ciasta) Zostawiamy 1/3 porcję kremu do dekoracji. KREM NR 2 : KREM MIĘTOWY - 200 ml śmietany 36% - tabliczka czekolady miętowej (taka z nadzieniem) - śmietan- fix Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy zagęstnik, następnie

SMYKWKUCHNI
Snickers - ciasto ! 276

Ciasto: - 600 g mąki - 200 g margaryny - 2 jaja - 2 żółtka - 3 łyżki miodu - 1 cukier waniliowy - 1/4 szkl. cukru - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - budyń waniliowy - kajmak Polewa: - 1/2 kostki margaryny - 4 łyżki curku - 2 łyżki miodu - 20 dkg orzechów Ciasto dzielimy na 3 części, pieczemy każdy blat po 15 minut w temp 200 stopni C. Na jeden blat wysypujemy(...)orzechy polewamy polewą i pieczemy 20 minut (blat na samą górę). Przekładamy budyniem, kajmakiem.  Uwielbiam to ciasto! Pozdrawiam cieplutko

SMYKWKUCHNI
Kruche ciasto śmietankowe z porzeczkami i bezą 217

może więc zabraknąć i u mnie przepisów z dodatkiem tych owoców:) Gdy całkiem przypadkowo natknęłam się na ten przepis u Oli wiedziałam już, że muszę czym prędzej upiec to ciasto:) I rzeczywiście było warto! Dzięki dodatkowi śmietanki ciasto jest pysznie wilgotne, dziki porzeczkom lekko kwaskowe a beza nadaje mu chrupkości:) Po prostu musicie sami spróbować! Kruche ciasto: 150g mąki pszennej(...)czerwonej porzeczki.  Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Na przemian dodawać jajko i żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem. Na koniec dodać śmietankę i wiórki kokosowe. Ciasto przełożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm. Na wierzchu rozłożyć umyte i osuszone porzeczki. Piec około 25 minut  w temp. 190st. Beza: 5 białek

Z miłości do słodkości
Ciasto na zimno z truskawkami i kaszą jaglaną 427

prawda sezon na truskawki ma się już ku końcowi mam dla Was jeszcze jeden truskawkowy przepis;)) Pyszne ciasto na zimno wyglądem przypominające sernik, jednak z serem nie mając nic wspólnego:) Zamiast sera w masie natomiast znajdziemy odrobinę bardzo zdrowej kaszy jaglanej i sporo truskawek:)  Spód: 100g herbatników maślanych,  70g masła lub margaryny. Herbatniki zmiksować w blenderze na pył(...)kaszy wraz z cukrem, jogurtem naturalnym i nasionami wanilii. Zmiksować na gładką masę. Dodać przestudzoną żelatynę. Masę wylać na ciasteczkowy spód. Powtykać przebrane truskawki około 200g. Schłodzić. Na wierzchu ciasta rozłożyć resztę truskawek. Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Schłodzić. Inspiracja: Moje wypieki

Z miłości do słodkości
Ciasto drożdżowe z agrestem i malinami 231

chyba bardziej domowego zapachu wypieków niż świeżo pieczone ciasto drożdżowe. Przypominający o słodkościach u babci i sielskim dzieciństwie momentalnie wywołuje uśmiech na twarzy. Obowiązkowo z dodatkiem sezonowych owoców sprawi, że poczujecie się znów jakbyście mieli po kilka lat :) Ciasto drożdżowe (duża prostokątna blacha): 4 szklanki mąki szklanka mleka szklanka cukru 4 jajka kostka masła 15 g suchych drożdży + 2 szklanki(...)ostudzonej masy dodajemy drożdże i jajka, miksujemy na niskich obrotach. Miskę przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Po tym czasie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto przy użyciu haków (bardzo się lepi i lepiej nie wsadzać rąk tam, gdzie nie trzeba ;). Wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy w ciepłe miejsce

sama złodycz