ciasto - 161836 przepisów (strona:218/10790)

Ciasto Milionera 58

Ciasto Milionera to bardzo słodki wypiek, w smaku przypominający trochę baton Twix. Składa się ono z trzech warstw, a jest to kruchy, maślany spód, następnie masa kajmakowa, a na wierzchu polewa czekoladowa. Ciasto Milionera to deser na którego przygotowanie nie poświęcimy zbyt wiele czasu, ponieważ wyrabianie ciasta kruchego powinno trwać jak najkrócej, tylko do połączenia składników. W przeciwnym razie jeżeli(...)ciasto będziemy zbyt długo zagniatać to po upieczeniu stanie się twarde. Ciasto Milionera należy zrobić co najmniej dzień wcześniej przed planowanym podaniem. Jest to deser, który najlepiej przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie przesiąkło ono zapachem lodówki. Ze względu na to, że ciasto Milionera nie zawiera żadnego kremu będzie ono dobre przez kilka dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Mazurek pistacjowy 29

Mazurek pistacjowy, tarta pistacjowa – jak kto woli. Najważniejsze, że ciasto jest mocno pistacjowe i smakuje wybornie. Świetna propozycja na Wielkanoc, ale sprawdzi się też bez okazji ? Dzień wcześniej rozpoczynam od przygotowania bazy do kremu pistacjowego. Składniki na bazę pistacjową: 400 ml śmietanki 30% 200 g białej czekolady 200 g pasty pistacjowej (jeśli nie masz dostępu do pasty pistacjowej, możesz zblendować(...)pistacjową. Wszystko mieszam rózgą, aż składniki się połączą na jednolitą masę. Odstawiam do wystygnięcia i wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc.   (Dzień wcześniej mogę również przygotować kruche ciasto). Składniki na ciasto (blaszka 33×43): 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia np. kokosanek ) 1 szczypta soli 2 łyżki cukru pudru

Słodki sentyment
Czekoladowe ciasto z kremem i orzeszkami 27

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepyszne wilgotne ciasto z kremem i orzeszkami to ostatnio faworyt mojej rodzinki. Wilgotne, puszyste ciasto czekoladowe super łączy się z bardzo delikatnym, aksamitnym kremem z mascarpone. A orzeszki wzbogacają pyszny smak tego ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To ciasto polecam wszystkim miłośnikom wilgotnych i przekładanych ciasto. Skladniki na ciasto: SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE: 6 jajek rozmiar(...)mlecznej 90 g gorzkiej czekolady ( minimum 60%) 90 ml śmietanki kremówki 30% .ub 36%) DODATKOWO: 2 garście orzeszków ziemnych prażonych solonych lub migdałów ( można też pominąć orzeszki i zrobić ciasto z samą polewą czekoladową) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie ciasta: Całe jajka rozbijamy do misy miksera. Dodajemy cukier i miksujemy na dużych obrotach około 6-10 minut, do uzyskania gęstej puszystej

Olcia gotuje!
Kurczak w cieście francuskim 36

Kurczak w cieście francuskim to bardzo ładne i smaczne danie idealne zarówno na zwykły obiad, jak i dla gości. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/09\/kurczak-w-ciescie-francuskim-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/09\/kurczak-w-ciescie-francuskim-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/09\/kurczak-w-ciescie-francuskim-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["4 pol\u0119dwiczki z kurczaka,\r","1 opakowanie ciasta francuskiego,\r","suszone pomidory(...)u015bcie francuskim","recipeCategory":"dania mi\u0119sne","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Pol\u0119dwiczki z kurczaka posoli\u0107, popieprzy\u0107, doprawi\u0107 s\u0142odk\u0105 papryk\u0105 i czosnkiem,\r","Ciasto francuskie przeci\u0105\u0107 na p\u00f3\u0142. Oba kawa\u0142ki ponacina\u0107 po bokach jak na zdj\u0119ciu.\r","\u015arodek ciasta francuskiego posmarowa\u0107 koncentratem pomidorowym.\r","Po\u0142o

Bardzo Gruby Smok
Świąteczna babka z choinką 39

Pomysł jak zrobić ze zwykłej babki, jedną z głównych atrakcji wigilijnego stołu. Wystarczy urozmaicić ją ciekawym dodatkiem w postaci choinki, umieszczonej w środku ciasta :) Po upieczeniu babka jest mięciutka, wilgotna i przepełniona świątecznym aromatem, dzięki użytej podczas pieczenia - przyprawie do piernika. Serdecznie polecam! Składniki na ciasto jasne: 2 szklanki cukru 250 g masła 1/2 szklanki wody 4 jajka(...)szklanki mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto ciemne: 125 g masła 3 jaja 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 3 łyżki powideł węgierkowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 5 łyżeczek kakao Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 ml śmietany kremówki 30% Zaczynamy od ciasta jasnego

Świat Ciasta
Szybkie dwukolorowe ciasto z nutą kawy 42

Szybkie dwukolorowe ciasto z nutą kawy Jak umilić sobie i innym dzień? Ja polecam pyszne domowe dwukolorowe ciasto i filiżankę aromatycznej kawy. Dla mnie duet idealny. Przepis na ciasto jest naprawdę prosty. Kilka chwil przygotowań i już można piec. To doskonały pomysł na niespodziewanych gości, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego lub na zbliżające się święta. Dwukolorowe ciasto można(...)dowolnie udekorowań. Z warstwą mlecznej polewy będzie smakować jeszcze lepiej Do takiego ciasta idealnie pasuje aromatyczna kawa. Tu zachęcam Was do zapoznania się z ofertą  sklepu Zaparzamy.pl Zajrzyj do świata kawy i herbaty – Zaparzamy.pl W ofercie Zaparzamy.pl znajdziecie nie tylko wyjątkowe kawy, ale też herbaty, słodkości, syropy, miody i wiele więcej. Zwróćcie też uwagę na przepiękne zestawy prezentowe

Słodkie okruszki
Szarlotka orkiszowa 42

Szarlotka to ciasto, którego nie trzeba nikomu przedstawiać, ani opisywać. Klasyczna szarlotka przygotowana na mące orkiszowej, która nadaje ciastu delikatnego orzechowego posmaku oraz zdecydowanie lepszych wartości odżywczych niż mąka pszenna.  Składa się z półkruchego spodu, na którym znajduje się duża warstwa soczystych i kwaśnych jabłek smażonych na maśle oraz chrupiącego ciasta tartego na wierzchu. Najlepiej smakuje na ciepło(...)gałką lodów waniliowych. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej  200 g masła  1 jajko  3 łyżki drobnego cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżka śmietany 18% szczypta soli  Nadzienie jabłkowe: ok. 2,5 kg jabłek 2 łyżki masła  2 łyżki cukru  1 łyżka soku z cytryny  1 łyżeczka cynamonu

Kuchnia MagdaLeny
Kakaowa szarlotka z pianką budyniową 44

Szarlotka na kruchym, kakaowym cieście z warstwą soczystych i kwaśnych jabłek prażonych, na których znajduje się waniliowa pianka budyniowa oraz tarte ciasto na wierzchu. Ciasto tarte oraz spód wykonane są z tego samego, kruchego ciasta z dodatkiem kakao, przygotowanego na maśle. Do tego puszysta, delikatna, budyniowa pianka o smaku waniliowym na bazie piany z białek i oleju oraz kwaśne jabłka(...)najlepiej sprawdzi się tutaj szara reneta. Ciasto jest idealnie zrównoważone w smaku, gdyż słodka pianka budyniowa przełamana jest kwaśnymi jabłkami. Jest znakomite i znika w mgnieniu oka! P.S. Pianka na środku ciasta trochę mi opadła, a było to spowodowane tym, że ciasto zbyt krótko siedziało w piekarniku (pośpieszyłam się z wyciągnięciem, gdyż wzywała mnie moja mała Prezeska :)). Ciasto po upieczeniu

Kuchnia MagdaLeny
Biała pizza z cukinią 42

pizza czy też pizza bianca , podobnie jak pizza z sosem pomidorowym cieszy się w moim domu sporym powodzeniem. Robię ją równie często jak tradycyjną pizzę z sosem z pomidorów . Ciasto na białą pizzę jest identyczne jak ciasto na pizzę z sosem , różnica pomiędzy tymi dwoma pizzami leży oczywiście w samym sosie. Sos pomidorowy w białej pizzy zastąpiony jest kwaśną śmietaną(...)rewelacyjnie sprawdzają się na białej pizzy . Należą do nich takie połączenia jak pieczarki i szynka , ricotta i szpinak oraz szynka parmeńska i rukola. Przygotowanie pizzy bianca zaczynam od zrobienia ciasta. W zależności od tego ile mam czasu, robię albo ciasto ekspresowe albo ciasto długo dojrzewające. Dobre ciasto na pizzę to więcej, aniżeli połowa sukcesu, gdyż od tego jakie mamy ciasto

MeCooks
Ciasto parzone – przepis podstawowy. 29

Ciasto parzone to cudowne, lekkie i miękkie ciasto. W oryginalnej, francuskiej wersji, ciasto wypełnia się Crème Pâtissière , czyli kremem na bazie budyniu. Takie pyszności jak eklerki, ptysie, profiterolki, tradycyjna karpatka, wykonuje się z ciasta parzonego. Wachlarz pomysłów jest ograniczony tylko naszą wyobraźnią. Bardzo lubię ciasto parzone. Karpatka z kremem budyniowym jest ulubionym przysmakiem mojego dzieciństwa. Kojarzy mi się bardzo wykwintnie(...)kształt karpatki, był dla mnie bardzo atrakcyjny. Z poniższego przepisu udało mi się zrobić ok. 60 sztuk profiterolek o średnicy ok 3-5 cm. Dokładny opis procesu powstawania ciasta parzonego możrcie znaleźć tutaj . Print Ciasto parzone – przepis podstawowy SmartBake.pl – sprawdzone wypieki Course Dessert Cuisine French Keyword jaja, mąka, masło, mleko, profiterole, ptysie, woda Prep Time 15 minutes Cook

SmartBake.pl
Murzynek – pysznie kakaowy :) 35

Murzynek to bardzo proste i smaczne ciasto. W sam raz do porannej kawki. Mocno kakaowy , smakuje każdemu. Tym małym i tym dużym. Uwaga! szybko znika Poniższy przepis jest bardzo podobny do przepisu na Brownie . Jednak oryginalne brownie nie zawiera proszku do pieczenia, a wzbogacone jest o zawartość ciemnej rozpuszczonej czekolady . Dzięki temu jest bardziej wilgotne. Przepis dostałam od kochanej szwagierki(...)połączą się poprawnie. Żółtka jaj dodajemy zawsze do lekko schłodzonej masy. Żółtka + gorące masło = zakalec. Wszystkie składniki muszą być w takiej samej temperaturze – pokojowej . Kolejną zasadą przy ciastach tego typu jest to, że cista nie możemy długo mieszać . Tylko do połączenia składników. Oznacza to, że ciasto może być grudkowate , ale o jednolitym kolorze. Zbyt długie miksowanie ciasta przyśpieszy proces

SmartBake.pl
Zakalec Ciasto Truskawkowe 48

Zakalec – to słowo, które kojarzy się z powtarzającą się sytuacją w kuchni. Kto nie doświadczył momentu, kiedy wyciągając swój wypiek z piekarnika, zamiast pięknie wyrastniętego ciasta, zobaczył, że jego środek jest kleisty i nieupieczony ❓ To właśnie zakalec. Przyczyn powstawania zakalca może być wiele, ale najczęściej wynika to z nieprawidłowych proporcji składników lub zbyt krótkiego lub długiego czasu pieczenia. Zakalec Ciasto(...)Truskawkowe Ciasto bez wyrównania temperatury lub miksowanie składników zbyt długo również może wpłynąć na powstanie zakalca. Ale co zrobić, gdy już mamy ten niechciany efekt ❓Czy musimy wyrzucić całą partię ciasta do kosza❓ Na szczęście nie❗ Istnieją sposoby na ratowanie zakalca. Zakalec Jednym z nich jest dodanie do ciasta łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny, a także podpieczenie

RafalCook
Ciasto Skubaniec 53

Ciasto Skubaniec znane też pod nazwą ciasto Pleśniak – znacie ten klasyczny, polski deser? Kruche ciasto z domowym dżemem (najlepszy chyba kwaśny porzeczkowy) i bezą. Znacie? Myślę, że na pewno Znika w mgnieniu oka! Polecam PRZEPIS CIASTO SKUBANIEC Składniki: ciasto: 3 szkl mąki 250g masła 5 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao beza(...)białek 2/3 szkl cukru dodatkowo: słoik dżemu z czarnej porzeczki Jak zrobić ciasto skubaniec: Wszystkie składniki na ciasto przesiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części – jedną z nich zagnieść z kakao. Wszystkie 3 części ciasta zawinąć w folię spożywczą i schłodzić pół godz w lodówce. Blachę 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy zetrzeć

Dorota Smakuje
Ślimaczki z ciasta francuskiego 46

Drobne kąski z ciasta francuskiego nadziewanego kremowym serkiem śmietankowym, szynką i serem żółtym. Ślimaczki to absolutny hit każdego spotkania towarzyskiego. Sama przygotowuję je czasem nawet w ramach kolacji, czy przekąski z ciągu dnia. Wszyscy bardzo lubimy takie smakołyki z ciasta francuskiego. Z podanych proporcji wyszło mi równo 20 sztuk ślimaczków. Kroję je dość cienko na grubość około 1,5 centymetra(...)kilka minut dłużej. Pod koniec pieczenia powinny być lekko rumiane, jednak zwróć uwagę by nie przypiekły się zbyt bardzo. Koniecznie zerknij też na przepis na imprezowe parówki w cieście francuskim . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kąski z ciasta francuskiego z serem żółtym i szynką 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Przekąska Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 20 sztuk Przygotowanie

ProstePesto.pl