Proste babeczki z ciasta francuskiego z łososiem 80przepis na pyszną przekąskę na zimno, czyli babeczki z ciasta francuskiego z łososiem i kremowym serkiem. Babeczki będą świetną przekąską na imprezach i podczas świąt. Czym można nadziać wytrawne babeczki z ciasta francuskiego? Najbardziej popularnym nadzieniem do wytrawnych babeczek jest połączenie kremowego serka i łososia – przepis na to nadzienie znajdziesz poniżej. Wytrawne babeczki możesz też nadziać innymi serkami(...)kozim), a także pieczarkami i serem żółtym (takie babeczki należy zapiec przed podaniem), czy wybraną sałatką. Jak długo można przechowywać te babeczki? Upieczone babeczki z ciasta francuskiego możesz przechowywać nawet przez kilka tygodni (w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym miejscu). Natomiast babeczki z serkiem i łososiem najlepiej spożyć tuż po przygotowaniu. Jednak jeśli musisz je przechować, wstaw je do lodówki
Via Gusto
Chlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowo-orzechowym 82orzechową kruszonką to absolutny hit jesieni. Jest przepyszny, dziecinnie prosty w przygotowaniu (nie potrzebujesz miksera!) i długo trzyma świeżość. C hlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowo-orzechowym Wiem, jak lubicie ciasta, które nie wymagają użycia miksera. Dlatego mam dla Was kolejny jesienny przepis, w którym wystarczy Wam miska i rózga lub drewniana łyżka. Ten chlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowo-orzechowym jest(...)tylko bardzo prosty w przygotowaniu, ale przede wszystkim przepyszny! Wilgotne ciasto dyniowe z korzenną nutą kryje w sobie czekoladową niespodziankę z dodatkiem orzechów włoskich. Na górze ciasta też są orzechy, w formie słodkiej, mega chrupiącej kruszonki. Po prostu obłęd! OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU Jak zrobić puszysty chlebek dyniowy? Ciasta ucierane, a zwłaszcza te z dużą ilością wilgotnych składników, są obarczone
Na-talerzu.pl
Tarta z budyniem i owocami 80Tarta z budyniem i owocami , czyli francuska tarta : Zamknij usta Teściowej by Magda Steczkowska. To ciasto robię cały rok, niezależnie od pory roku, jest szybkie, pyszne, proste i tanie, zmieniam tylko owoce. Ciasto francuskie mam zawsze w lodówce, gdyż bardzo często robię je na słodko: przepis na jabłka w cieście francuskim , ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Ciastka francuskie z serem(...)jabłkiem, Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami. lub wytrawnie: tarta ze szparagami 1 i tarta ze szparagami 2, więc nie muszę papugować przepisów od nikogo, ale w tym przepisie spodobał mi się pomysł na krem budyniowy bez masła zrobiony od podstaw, a nie budyń z torebki kupiony w sklepie, ja zmniejszyłam tylko ilość cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Powidlak 157Ciasto powidlak to wspaniałe połączenie kakaowego ciasta, powideł i wspaniałego kremu, a wszystko zwieńczone prażonymi płatkami migdałów. Jest jesiennie i przytulnie. Do tego filiżanka kawy lub zimowej herbaty i przepis na perfekcyjny wieczór gotowy. Zatem robimy ciasto 🙂 Uwaga: Szklanka 200 ml Blaszka 25 x 29 cm Składniki na ciasto: 270 g (2 szklanki) mąki tortowej 2 jajka(...)Miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Do masy dodaję jajka, dżem i kakao – wszystko miksuję. Mąkę i sodkę mieszam w misce i dodaję naprzemiennie z mlekiem do ciasta cały czas ucierając. Tak przygotowane ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut (do suchego patyczka). Następnie wyciągam ciasto
Słodki sentyment
Szarlotka z bezą i bitą śmietaną-wychodzi perfekcyjna, pyszna, elegancka HIT +FILM 127Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z po prostu rewelacyjnym ciastem. Musicie spróbować, bo jest po prostu przepyszne Mowa o szarlotce z bitą śmietaną i bezą. Jest to wspaniałe ciasto, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem Wygląda niezwykle elegancko, także nada się nawet na specjalne okazje. Przepis jest rewelacyjny, bo szarlotka wychodzi perfekcyjnie. Bardzo Was zachęcam(...)przygotowania. Składa się z ciasta, masy jabłkowej, bitej śmietany i delikatnej, chrupiącej bezy. Zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast, spróbujcie a zapewniam, że zniknie do ostatniego kawałeczka Zapraszam też na film z jej przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI *blaszka 25x35cm *używam szklanki 250ml CIASTO -500g mąki pszennej tortowej -20dag masła lub margaryny -5 żółtek (białka odkładamy do bezy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Klasyka w nowym wydaniu, kiedy sernik i szarlotka tworzą idealny duet! 136Ciasto dwa w jednym zaczęłam piec, aby po części zaspokoić moje kubki smakowe ale też zmniejszyć ilość słodkości w mojej diecie. W ten sposób mogę upiec dwa moje ulubione ciasta w jednej formie. Jeśli lubicie szarlotkę z bitą śmietaną to to ciasto dwa w jednym na pewno Wam przypadnie do smaku. Szarlotka czy sernik? Teraz nie musisz wybierać! Spróbuj upiec(...)ciast0 dwa w jednym! Wybór między szarlotką a sernikiem może być naprawdę trudny, zwłaszcza gdy ma się ochotę na jedno i drugie. Oba te ciasta są popularne i uwielbiane przez wielu, a ich wyjątkowe smaki sprawiają, że trudno się im oprzeć. Jak zatem podjąć decyzję, gdy stajemy przed takim dylematem? Szarlotka , czyli ciasto z jabłkami, jest klasykiem polskiej kuchni
codojedzenia
Ciasto czekoladowe z malinami – takie proste, a jakie pyszne! 96Ciasto czekoladowe z malinami to bardzo prosty i szybki do zrobienia domowy wypiek. Wychodzi mięciutkie, wilgotne i nie za słodkie. Sprawdzi się w sam raz na deser do popołudniowej kawy. Można je również zabrać ze sobą do pracy czy na wycieczkę. Świetnie wypadnie również na wszelkich plenerowych imprezach, gdyż nic się z nim nie stanie, kiedy spędzi kilka godzin poza(...)lodówką. Choć efekt końcowy robi duże wrażenie, przygotowanie tego ciasta nie jest skomplikowane. Nawet początkujący kucharz poradzi sobie z tym przepisem. Słodka, rozpływająca się w ustach czekolada doskonale komponuje się z lekko kwaśnymi malinami. Ten kontrast sprawia, że każde kolejne kęsy są prawdziwą ucztą dla podniebienia. Składniki na ciasto czekoladowe z malinami: 5 jajek rozmiar L 350 g mąki pszennej
e-PrzepisyKulinarne
Ciasto z Cappuccino i bezą 103Przepis na ciasto z Cappuccino i bezą to wyjątkowe połączenie delikatnego biszkoptu, aksamitnego kremu z kawą cappuccino i chrupiącej bezy. Zobacz przepis na to pyszne ciasto na każdą okazję! Jakie są kluczowe zasady przygotowywania idealnego biszkoptu? Przygotowując biszkopt, warto zadbać o to, aby jajka były w temperaturze pokojowej, co ułatwia ich ubijanie. Białka należy ubijać na sztywną pianę, stopniowo dodając(...)formy – spód wykładamy papierem do pieczenia, ale boków nie smarujemy tłuszczem, co pomaga biszkoptowi równomiernie rosnąć. Po upieczeniu biszkopt powinien być stopniowo schładzany, aby uniknąć opadania. Czy bezę do ciasta można zrobić dzień wcześniej? Tak, bezę można przygotować dzień wcześniej. Po upieczeniu wystarczy przechowywać ją w suchym miejscu, najlepiej w zamkniętym piekarniku lub przykrytą ręcznikiem papierowym, aby zachowała chrupkość. Przepis
Via Gusto
Jabłka w cieście 116razem zapraszam na jabłka w cieście posypane cukrem pudrem. Soczyste plastry jabłek pokryte delikatnym ciastem mącznym, smażone na oleju. Podać można je zarówno na deser jak i na przekąskę. Przygotowanie jabłek w cieście zajmuje około 15 minut , jest to zatem bardzo szybkie do wykonania danie . Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na jabłka w cieście i życzę smacznego. Znajdziesz(...)mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Jabłka w cieście Składniki na jabłka w cieście. 2 jajka “L” 200 g mąki pszennej tortowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka soli 1 cukier waniliowy (16 g) 200 ml mleka 600 g jabłek Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania Jabłka w cieście Jak zrobić
MeCooks
Ciasto Zielone Jabłuszko – pyszny i orzeźwiający wypiek 2087Ciasto Zielone Jabłuszko z lekkim jogurtowym krem i galaretką z jabłkami to jedno z lepszych ciast jakie jadłam. Jest przepyszne, orzeźwiające i lekkie, a do tego pięknie wygląda. Swój zielony kolor zawdzięcza szpinakowi, który jest w ogóle niewyczuwalny w smaku. Taki efektowny wypiek, który wygląda jak zielona łąka świetnie sprawdzi się podczas Świąt Wielkanocnych, a ponieważ robi się je dość(...)prosto i nie jest szczególnie czasochłonne, można je również przygotować na mniej uroczyste okazje. Składniki na Ciasto Zielone Jabłuszko: Ciasto szpinakowe: 300 g mąki pszennej typ 450 120 g cukru 200 g szpinaku świeżego 140 g oleju (rzepakowego) 4 jajka rozmiar L 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Warstwa jogurtowa
e-PrzepisyKulinarne
Ciasto Wuzetka 221Ciasto Wuzetka to tradycyjny deser z czasów PRL. Można było ją kupić w każdej kawiarni jako kostka W-Z. Ciasto Wuzetka to kakaowy biszkopt przełożony grubą warstwą kremu śmietanowego. Dodatkowo dolna warstwa biszkoptu posmarowana jest dżemem wiśniowym, można też użyć powideł lub dżemu z czarnej porzeczki. Wierzch ciasta stanowi polewa czekoladowa, obowiązkowo każdy kawałek deseru udekorowany jest kleksem bitej śmietany(...)Obecnie ciasto Wuzetka zostało trochę zapomniane, ale warto wrócić do przepisu, ponieważ przygotowanie takiego deseru nie jest trudne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 23×23 cm. Składniki na Ciasto Wuzetka: Biszkopt: 3 duże jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao 2 łyżki
Danka Pichci
Ciasto Milionera 120Ciasto Milionera to bardzo słodki wypiek, w smaku przypominający trochę baton Twix. Składa się ono z trzech warstw, a jest to kruchy, maślany spód, następnie masa kajmakowa, a na wierzchu polewa czekoladowa. Ciasto Milionera to deser na którego przygotowanie nie poświęcimy zbyt wiele czasu, ponieważ wyrabianie ciasta kruchego powinno trwać jak najkrócej, tylko do połączenia składników. W przeciwnym razie jeżeli(...)ciasto będziemy zbyt długo zagniatać to po upieczeniu stanie się twarde. Ciasto Milionera należy zrobić co najmniej dzień wcześniej przed planowanym podaniem. Jest to deser, który najlepiej przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie przesiąkło ono zapachem lodówki. Ze względu na to, że ciasto Milionera nie zawiera żadnego kremu będzie ono dobre przez kilka dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichci
Mazurek pistacjowy 102Mazurek pistacjowy, tarta pistacjowa – jak kto woli. Najważniejsze, że ciasto jest mocno pistacjowe i smakuje wybornie. Świetna propozycja na Wielkanoc, ale sprawdzi się też bez okazji ? Dzień wcześniej rozpoczynam od przygotowania bazy do kremu pistacjowego. Składniki na bazę pistacjową: 400 ml śmietanki 30% 200 g białej czekolady 200 g pasty pistacjowej (jeśli nie masz dostępu do pasty pistacjowej, możesz zblendować(...)pistacjową. Wszystko mieszam rózgą, aż składniki się połączą na jednolitą masę. Odstawiam do wystygnięcia i wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc. (Dzień wcześniej mogę również przygotować kruche ciasto). Składniki na ciasto (blaszka 33×43): 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia np. kokosanek ) 1 szczypta soli 2 łyżki cukru pudru
Słodki sentyment
Czekoladowe ciasto z kremem i orzeszkami 88adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepyszne wilgotne ciasto z kremem i orzeszkami to ostatnio faworyt mojej rodzinki. Wilgotne, puszyste ciasto czekoladowe super łączy się z bardzo delikatnym, aksamitnym kremem z mascarpone. A orzeszki wzbogacają pyszny smak tego ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To ciasto polecam wszystkim miłośnikom wilgotnych i przekładanych ciasto. Skladniki na ciasto: SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE: 6 jajek rozmiar(...)mlecznej 90 g gorzkiej czekolady ( minimum 60%) 90 ml śmietanki kremówki 30% .ub 36%) DODATKOWO: 2 garście orzeszków ziemnych prażonych solonych lub migdałów ( można też pominąć orzeszki i zrobić ciasto z samą polewą czekoladową) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie ciasta: Całe jajka rozbijamy do misy miksera. Dodajemy cukier i miksujemy na dużych obrotach około 6-10 minut, do uzyskania gęstej puszystej
Olcia gotuje!