już wcześniej pisałam gotowe ciasto francuskie to doskonała podstawa do rożnych ciekawych potraw . Dzisiaj proponuję ślimaczki z ciasta francuskiego z ketchupem , serem i szynką. Tutaj link do: Gniazdka z ciasta francuskiego SKŁADNIKI 1 płat ciasta francuskiego 2 łyżki ketchupu ( w zależności od upodobań ostry lub łagodny) 8 plasterków szynki ( dobrej) 10 dag sera typy cheddar WYKONANIE(...)płat ciasta rozsmarowujemy ketchup i ścieramy ser. Układamy kawałki szynki na całości. . Zwijamy i kroimy w cienkie oczka. Pieczemy ok. 15 min w temperaturze 200 stopni SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyDzisiaj zapraszam na pyszne, banalne w wykonaniu ciasto, idealnie nadające się na Święta. Do przygotowania nawet na ostatnią chwilę :) Na cieście tworzy się chrupiąca skórka, a środek pozostaje mięciutki. Pomysł na ciasto znalazłam na stronie Mała Cukierenka . Zapraszam do pieczenia! :) Składniki na ciasto z przyprawą piernikową z suszonymi owocami: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 170 g cukru drobnego(...)suchych i mieszamy łyżką jedynie do połączenia się składników. 2. W szklance łączymy 80 g cukru, cynamon i przyprawę piernikową. Keksówkę smarujemy masłem, posypujemy mąką. Nakładamy 1/3 masy na ciasto, posypujemy 1/3 cukru z przyprawami i tak do końca, kończymy cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 65-70 minut. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia
My Culinary Artwyglądający przekładaniec, idealny do przygotowania na nadchodzące święta. Osiem mocno korzennych placków przełożonych jest masą budyniową oraz powidłami śliwkowymi. Całość idealnie komponuje się ze sobą, a dzięki temu, że ciasto jest bardzo cienkie, elementy łączą się w jedną, spójną smakowo całość. Tort z wierzchu udekorowany jest pokruszonym ciastem, tym samym, z którego pieczemy placki oraz pokrojonymi drobno orzechami włoskimi, które(...)dodatkowo wzbogacają smak wypieku. Wielowarstwowy tort korzenny Składniki: ciasto korzenne 245g mąki pszennej 115g śmietany 18% 110g masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy 1/3 łyżeczki (2g) sody oczyszczonej masa budyniowa 450ml mleka 120g masła 6 łyżek cukru pudru 1,5 łyżki (18g) mąki pszennej
Smakołyki Berenikidziś wybieram się na warsztaty kulinarne, na których zawsze jest góra jedzenia, postanowiłam przygotować coś lekkiego (w końcu jeść tak czy siak trzeba :)). W domu miałam już gotowe ciasto francuskie, więc była to już kwestia skomponowania dodatków. Efektem tego jest pyszna, delikatna tarta z dodatkiem świeżej bazylii, cukinii i oliwek. Zapraszam do pieczenia! :) Składniki na jedną wytrawną tartę z cukinią(...)oliwkami: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 kulka mozzarelli 100 ml kwaśnej śmietany garść świeżych liści bazylii kilka czarnych oliwek 1/3 cukinii 2 jajka sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy na blasze do pieczenia wraz z załączonym kawałkiem papieru, zawijamy rant, nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy 8 minut
My Culinary Artpytania, bo nie wierzę, że można nie umieć gotować. Oczywiście nie zastanawiałam się nawet sekundy. Z przyjemnością pokazałam Kasi jak sprawnie i łatwo można przyrządzić proste i pyszne ciasto na kolację we dwoje :-)Wszystko od samego początku do samego końca Kasia zrobiła sama a podobno jest z tych co przypalają wodę na herbatę :-) Kasiu bardzo dziękuje Ci za dzisiejszy(...)dzień. Mam nadzieję, że moja nauka nie poszła w las i następnym razem już będę smakowała Twój własny przepis. Składniki ciasto: 2 szklanki mąki pół zimnej margaryny 1 duże żółtko szczypta soli 1 duża łyżka śmietany szczypta gałki muszkatołowej Składniki nadzienia : 1 opakowanie szpinaku mrożonego ( ok. 500 g) 270 g feta
pieprzny smaczekDziś zapraszam na bardzo proste ciacho. W smaku podobne do brownie , też wilgotne ale bardziej puszyste. Do ciasta dodałam kawałki gruszki i odrobinę aromatu rumowego. Wyszło pycha, po prostu niebo w gębie a to przecież takie zwykłe ciasto. składniki: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 200 g masła lub margaryny 1,5 szklanki mąki pszennej, użyłam(...)Masło rozpuścić rondelku i wystudzić. Do miski wbić jajka, dodać cukier i utrzeć. Następnie dodać kakao oraz aromat rumowy. Potem porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz roztopione masło. Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 25x28 wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki obrać i pokroi w ćwiartki, ułożyć na cieście lekko wciskając w masę. Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujeAromatyczne ciasto marchewkowe z mąką gryczaną (bez glutenu). Bardzo łatwy przepis na wykorzystanie marchewki. Świetne ciacho do popołudniowej kawy... Składniki: 200 g startej na małych oczkach marchwi 100 g mąki gryczanej 90 g brązowego cukru 80 ml oleju/oliwy 30 g orzechów włoskich 30 g wiórków kokosowych 2 jajka łyżeczka cynamonu łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli polewa(...)papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszać jajka, cukier i olej. Dodać suche składniki: mąkę gryczaną, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Przemieszać. Orzechy włoskie posiekać. Do ciasta dodać marchewkę, orzechy i kokos. Ponownie wymieszać całość. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać górę i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyjąć i wystudzić
wyzwania kuchenneSkładniki. Ciasto. 450g mąki 30g drożdży 100g cukru 200ml letniego mleka 100g masła 1 jajko 1 szczypta soli 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Na wierzch-masa sernikowa. 1/2 torebki budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru 125 ml mleka 125 ml śmietanki kremówki 400 g sera ricotta 2 żółtka 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej Kruszonka. 100g mąki 100g cukru 100g masła(...)wyrobić papkę. Pozostawić na 20min. pod przykryciem w ciepłym miejscu. Na brzegu maki rozsypać pozostały cukier, płatki masła, jajko, sól i skórkę cytrynową. Zaczynając od środka, zagnieść gładkie, sprężyste ciasto, dodając resztę mleka. Odstawić na 45 minut. Masa sernikowa. Budyń rozmieszać z cukrem w niedużej ilości mleka. Resztę mleka zagotować z kremówką, dodać budyń, zagotować i schłodzić. Od czasu
Kulinarny karnet ChristopheraStrudel Składniki. 45 dag maki pszennej 450 3 dag drożdży 5 dag cukru 3 żółtka surowe 5 dag masła 300 ml mleka 20 dag masła białko do smarowania ciasta mąka do podsypywania Nadzienie. 30 dag sera białego 8 dag cukru 1 łyżka miodu 1 jajko wanilia skórka pomarańczowa 3 łyżki żurawiny suszonej Wykonanie. Ser utrzeć z jajkiem i cukrem. Dodać(...)resztę składników i dobrze wymieszać. Ciasto półfrancuskie, drożdżowe. Mąkę przesiać do miski. Z 15 dag mąki, drożdży, cukru i 100ml mleka zrobić rozczyn. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, rozmącone w reszcie mleka żółtka, szczyptę soli i starannie wyrobić. Pod koniec dodać stopione masło. Wyrobić i odstawić przykryte w ciepłe miejsce . Wyrośnięte wyłożyć na matę i wywałkować. Rozłożyć kawałki masła
Kulinarny karnet Christopheraoknem typowo jesienna pogoda... Trzeba więc trochę ocieplić i osłodzić atmosferę pysznym ciastem:) Proponuję puszysty biszkopt, przełożony kremem budyniowym i dżemem, pokryty pyszną masą śmietanową. Zaręczam, że na jednym kawałku się nie skończy! Biszkopt: 6 jajek, szklanka cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka(...)ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie kolejno dodawać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 23x33cm. Piec około 35-40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Krem budyniowy: 500ml mleka, 2 budynie śmietankowe
Z miłości do słodkościpyszne ciasto z dodatkiem orzechów włoskich, ozdobione kwaskowatym lukrem cytrynowym. Świetnie nadaje się na podwieczorek do herbaty. Uwaga, jest tak smaczne, że można się od niego uzależnić! Składniki: 175 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 175 g brązowego cukru 3 jajka 175 g masła 1 szk orzechów włoskich posiekanych 1/2 szk zmielonych migdałów(...)soku z cytryny połówki orzechów do dekoracji Pyszne bakalie od skworcu.com.pl Masło i cukier utrzeć na krem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać, dodać sok z cytryny. Przesiać do ciasta mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić. Dodać mielone migdały i posiekane orzechy. Białka ubić na sztywno, połączyć ze stratą marchwią, wymieszać, połączyć z ciastem i razem wymieszać. gotowe ciasto dać
Apetyczna babeczkasmak – moja pierwsza myśl po pierwszym kęsie tego ciasta. Takie z pozoru zwykłe i proste…ale nie dajmy się zwieść pozorom. Ciasto jest przepyszne. Wspaniale wilgotne i miękkie. Mogłabym go robić i jeść na okrągło, tak przypadło do gustu moim kubkom smakowym. Ma wszystko co lubię… czekoladę, gdzieniegdzie jej kawałki, pomarańczę dość mocno wyczuwalną i to przepyszne(...)proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników. Formę okrągłą o średnicy 20 cm (ewentualnie 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy masłem. Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy kilka minut w formie, następnie wyciągamy z formy i odwracamy do ‚góry nogami
Made By Mom And SonPyszne ciasto do kawy Ciasto biszkoptowo -brzoskwiniowe Biszkopt 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 1 łyżka mąka ziemniaczana, 1/2 szkl cukier, 6 szt jajka, 1 szkl mąka, 1 łyżka ocet 10%, MASA BRZOSKWINIOWA brzoskwinie -1 puszka duża budyń śmietankowy -2 opak cukier -2 łyżki sok pomarańczowy -2 szkl WIERZCH CIASTA śmietana 36%-0,5 l śnieżki -2 opak czekolada(...)pomarańczowego,przelać do garnka, zagotować. Budynie rozmieszać w soku zlanym z brzoskwiń,wlać na gotujący się sok pomarańczowy,mieszając zagotować. Gorący budyń wylać na biszkopt, ostudzić. WIERZCH CIASTA Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno,dodać śnieżki ubijając jeszcze ok.4 minut. Ubitą śmietanę wyłożyć na ostudzoną masę budyniową,posypać startą na tarce czekoladą. Ciasto schłodzić w lodówce
Kuchnia DanusiPieczenie ciast, to moja specjalność Ciasto ucierane ze śliwkami SKŁADNIKI: 3 szt jajka 10 dag masło 1 szkl mąka pszenna 3/4 szkl mąka ziemniaczana 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 szkl cukru 600 g śliwek cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Śliwki umyć, osączyć, wypestkować. Masło utrzeć z jajkami na puszystą masę. Następnie do masy przesiać wymieszane obie mąki(...)proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Owoce ułożyć dość ciasno na cieście. Piec ciasto ok.35 minut w 180 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia DanusiProste i szybkie ciasto , które zawsze się udaje. Moja rodzinka uwielbia ciasta z letnimi owocami do kawki Maślankowe ciasto z agrestem SKŁADNIKI: maślanka- 1 szkl mąka - 2,5 szkl jajka - 3 szt cukier -3/4 szkl proszek do pieczenia -2 łyżeczki olej- 1/2 szkl tłuszcz do formy agrest - 300 g KRUSZONKA wiórki kokosowe - 3 łyżki mąka - 3/4 szkl margaryna(...)najwyższych obrotach przez ok.5 minut. Olej połączyć z maślanką, zmiksować dodać do masy żółtkowej, wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, mieszać na najniższych obrotach. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Agrest przebrać, opłukać, osączyć. Posypać agrestem ciasto maślankowe. Margarynę posiekać z mąką, dodać cukier i wiórki kokosowe, rozetrzeć na kruszonkę. Kruszonką posypać owoce agrestu. Włożyć blachę
Kuchnia Danusi