ciasto - 162322 przepisów (strona:243/10822)

Karpatka czekoladowa w poprzek 51

Jeśli lubicie karpatkę, to karpatka czekoladowa w poprzek będzie idealnym ciastem dla Was. Klasyk w lekko innym wydaniu Ciekawie wygląda i rewelacyjnie smakuje. A robi się ją tak samo łatwo jak klasyczną karpatkę. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 50 g masła ½ szklanki wody ½ szklanki mleka 1 szczypta soli 1 szklanka mąki 5 dużych jajek Przygotowanie: Wodę, mleko, masło(...)sól doprowadzam do wrzenia. Dodaję na raz mąkę i energicznie mieszam, aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Ściągam garnek z kuchenki, odstawiam na 5 minut i dodaję jedno jajko. Dokładnie mieszam do połączenia jajka z ciastem. Następnie odstawiam ciasto na 20 minut. Po tym czasie dodaję do ciasta pozostałe jajka, po jednym, za każdym razem dokładnie mieszam, aż składniki się

Słodki sentyment
Ulubione śliwki w cieście 54

Jeśli jeszcze nie wypróbowaliście mojego autorskiego przepisu na ciasto frangipane z rabarbarem to polecam dzisiaj ciasto frangipane ze śliwkami. Jest niezwykłe zwłaszcza dla kogoś kto lubi migdały. Frangipane to słodka masa migdałowa, w której można zapiec wszelkiego rodzaju owoce. Często łączę frangipane z kruchą tartą. Dzisiejszy przepis to nie przepis na tartę ze śliwkami ale ciasto ucierane ze śliwkami(...)Kupiłam je nie pamiętam kiedy, ale w lodówce można doskonale przetrzymać śliwki, zwłaszcza węgierki. To moje ulubione śliwki, które są soczyste, słodkie, a pestka łatwo odchodzi od miąższu. To ciasto upiekłam dla przyjaciół, którzy byli u nas wczoraj. Osobiście byłam bardzo z niego zadowolona. Piekłam je pierwszy raz. Przyznaję, że czasami ryzykuję. Piekę coś, czego jeszcze nigdy nie piekłam

codojedzenia
Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami. Bogate w błonnik pokarmowy, polifenole, z niskim IG i raptem 100 kcal w porcji :) Co dobrego 60

Kochani, czas na ciasto, które mianuję jesiennym hitem! Z czym Wam się kojarzy jesień? Mi oczywiście z dynią, gruszką i… śliwkami. Uwielbiam te owoce! Dlatego dziś zapraszam Was serdecznie do skorzystania z przepisu na pełnoziarniste ciasto ze śliwkami. Bogate w cenny błonnik pokarmowy , polifenole , z niskim indeksem glikemicznym i raptem 100 kcal w porcji. Hit, prawda? Ciasto może zagościć(...)albo zjeść je od razu po obiedzie (zerknij do tego wpisu nt. kolejności spożywania posiłków), albo dodać do niego porcję sycącego białka , np. w postaci jogurtu naturalnego czy skyru. Ciasto jest słodkie tylko za sprawą świeżych śliwek i suszonych daktyli dodanych do ciasta. Ale gwarantuję Wam, że to w zupełności wystarczy! Serdecznie zapraszam do wypieków! Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami

Natka Pietruszki
Jak zrobić kruche ciasto z owocami 61

zrobić kruche ciasto z owocami , szybkie, łatwe i pyszne. Moje kruche ciasto z owocami sezonowymi to prosty przepis na pyszny deser do kawy lub herbaty. W ramach owocowego nadzienia możemy wykorzystać dowolne sezonowe owoce, albo mrożoną mieszankę owoców. W tym cieście są jabłka i dodatkowo mrożone owoce: maliny, porzeczki czerwone i czarne, truskawki, jeżyny, ale równie dobrze sprawdzą się czereśnie(...)wiśnie lub borówki. Kruchy placek z owocami możemy podać z gałką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany. Można też przygotować ciasto kruche w klasycznych proporcjach 3:2:1, czyli mąka : masło : cukier, oraz szczypta soli bez jajka. Jak przygotować idealne ciasto kruche bez jajka Jak zrobić kruche ciasto z owocami, składniki na tortownicę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z orzechami pekan 52

Ciasto z orzechami pekan to pyszne i ekspresowe ciasto, które wykonasz w każdej chwili. Dodam, że w przepisie nie ma jajek. Bardzo ciekawy jest spód tego ciasta. Ponieważ ma składniki jak do ciasta kruchego, ale wykonuje się go jak ciasto ucierane. Według mnie dużo prościej i szybciej. Natomiast góra to po prostu orzechy zapiekane, podobnie jak w karmelu. Ciasto(...)jedną wadę, która jednocześnie jest jego plusem (moim zdaniem oczywiście). Wychodzi dość słodkie. Jak dla mnie za słodkie. Pozytyw tego jest taki, że ciasto można pokroić na małe kawałki i starczy na więcej Dlatego postanowiłam zmniejszyć w przepisie ilość cukru i poniżej widzicie już ten przepis po zmianach. Gdyby ktoś bardzo lubił słodkie to dajcie do karmelu 0,5 szklanki

Relaxtime
Tarta z rabarbarem 34

Tarta z rabarbarem to doskonały deser, zarówno dla gości, jak i do zabrania w gości. Do tego tarta z rabarbarem to świetne połączenie kwaskowatości rabarbaru i słodyczy ciasta kruchego, a to wszystko połączone kremowym i delikatnym budyniem. Przepis na domowy budyń znajdziesz tutaj . Jeśli przestrzegasz pewnych zasad to zrobienie takiego deseru nie będzie stanowiło dla Ciebie problemu. Tarta z rabarbarem(...)zrobić? Ciasto kruche, użyte jako spód tarty, w przygotowaniu nie jest trudne. Ady dowiedzieć się więcej o cieście kruchym kliknij tutaj . Jedyną rzeczą, która może pójść nie tak, to konieczność obciążenia spodu i boków tarty podczas pieczenia. Najczęściej używa się do tego celu nasion. Należy to zrobić tak, aby ( groch, fasola , lub ryż jak w moim przypadku, bo tylko

SmartBake.pl
Sernik z rosą – przepis babci :) 47

bezy to nic innego jak skroplony cukier . Im dłużej siedzi na piance tym ma żółciejszy kolor , a przy tym jest lepka i ciągnąca . Aby rosa wytrąciła się na powierzchni, ciasto musi zawierać dużo tłuszczu. Pianka powinna dobrze przywierać i dobrze pokrywać sernik. Prawdopodobnie tłuszcz zawarty w serniku wsiąka w bezę , wypierając cukier. Wnioski takie wyciągnęłam po kilku nie udanych próbach(...)szperać po internecie i porównywać inne przepisy. Składniki Przygotowanie tego serniczka nie wymaga żadnych wyrafinowanych składników. Zwróć szczególną uwagę, aby wszystkie składniki były świeże , nawet proszek do pieczenia (do ciasta kruchego). Do ciasta kruchego potrzebujemy: 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g masła zimnego 100 g cukru pudru 1 jajko 2 żółtka Nie ma wielkiego znaczenia mąka

SmartBake.pl
Ciasto czekoladowe z mascarpone i truskawkami 60

Ciasto czekoladowe z mascarpone i truskawkami to genialna alternatywa dla klasycznego brownie. Chociaż konsystencja obu jest do siebie bardzo zbliżona. W przypadku tego ciasta nie potrzebujemy miksera a wykonuje się je ekspresowo szybko. Ciasto jest bardzo intensywnie czekoladowe dlatego zalecam użycia gorzkiej czekolady, najlepiej min. 70% kakao. W środku jest wilgotne i jakby niedopieczone, dlatego przypomina brownie. Ciasto urośnie(...)wyciągnięciu z piekarnika równo opadnie. Polecam z owocami lata. Dla fanów czekolady i czereśni przypominam ten najlepszy sernik truflowy z czereśniami . Ciasto czekoladowe z mascarpone i truskawkami, przepis na tortownicę 20 cm: Składniki: 3 jajka 200 g gorzkiej czekolady 90 g cukru 250 g mascarpone 50 g mąki szczypta soli ok 200 g pokrojonych w kostkę truskawek Wykonanie: Do wykonania

Relaxtime
Cynamonki z jabłkiem 50

włoskie tiramisu –  tiramisu –  prosta szarlotka –  gruszki pieczone w miodzie –  chlebek bananowy –  florentynki –  przepis na chałwę –  truskawki z kruszonką –  blok czekoladowy –  ciasto zebra – najlepsze  ciasto marchewkowe CYNAMONKI Z JABŁKIEM Przygotowanie : około 2 h i 20 minut Składniki ciasto drożdżowe: – 250 ml ciepłego mleka – 50 g świeżych drożdży lub 14 g suszonych(...)cukier wanilinowy) – 70 g roztopionego masła – 5-7 jabłek, w zależności od wielkości Składniki lukier: – 4-5 łyżek cukru pudru – sok z połowy limonki lub cytryny PRZYGOTOWANIE: CIASTO DROŻDŻOWE: Zacznij od lekkiego podgrzania mleka do około 30 o C. Do mleka dodaj świeże drożdże lub drożdże suszone, 1 łyżkę cukru z podanej porcji i odstaw na 10 minut

nietylkopasta.pl
Miodownik biszkoptowy 61

Przepis na najlepszy miodownik biszkoptowy z kremem. Ciasto z miodem, które jest mięciutkie i długo zachowuje świeżość i smak. Umiarkowanie słodkie ciasto miodowe na pewno zrobi furorę na każdym przyjęciu. Prosty przepis na biszkopt miodowy przekładany kremem z kaszy manny. Miodownik biszkoptowy uważam obecnie za najlepsze ciasto z miodem . Długo szukałam receptury na prosty przepis na biszkopt miodowy(...)końcu mam. Ciasto miodowe z kremem z tego przepisu wychodzi rewelacyjne, jest delikatnie wilgotne, miękkie i puszyste. Świetnie się kroi i długo zachowuje świeżość. Miodownik biszkoptowy będzie taki, jak opisałam, jeśli zachowamy recepturę podaną w przepisie i nie przekroczymy czasu pieczenia. Zbyt długie pieczenie może sprawić, że ciasto biszkoptowe z miodem będzie suche i twarde. Liczba porcji: 20 Czas przygotowania

Kuchcik gotuje
Wałkownica do ciasta: Kulinarny Must-Have dla Pasjonatów Smakołyków 47

Jednym z elementów przygotowywania smakowitych wypieków jest odpowiednie wałkowanie ciasta. Ta kreatywna czynność pozwala nam osiągnąć idealną grubość, elastyczność i jednolitość ciasta, niezależnie od tego, czy przygotowujemy pierogi, babeczki czy tarty. W dzisiejszym artykule zaprezentujemy Ci wałkownicę do ciasta – niezbędne narzędzie w kuchni, które ułatwi Ci pracę i przekształci Twoje kulinarne marzenia w rzeczywistość. Czym jest wałkownica do ciasta(...)Wałkownica do ciasta to praktyczne urządzenie kuchenne, które umożliwia równomierne i dokładne wałkowanie. Składa się z dwóch ruchomych wałków, pomiędzy którymi umieszcza się kulę ciasta. Dzięki temu narzędziu osiągniemy jednolitą grubość ciasta, a także precyzyjnie dopasujemy go do rozmiaru i kształtu naszych przepisów. Wałkownica do ciasta jest nie tylko funkcjonalna, ale również estetyczna, często wykonana z trwałych materiałów, takich

Trochę smaku
Filety rybne w cieście naleśnikowym 45

Filety rybne w cieście naleśnikowym to pomysł na smaczny i pożywny obiad. Jest to danie, które możemy podawać w towarzystwie frytek lub pieczonych ziemniaków, będą też smaczne z puree ziemniaczanym. Doskonałym dodatkiem do takiego dania będą różnego rodzaju surówki. Filety rybne w cieście naleśnikowym można przygotować zarówno z ryb morskich, jak i słodkowodnych. W moim przypadku jest to filet(...)być dorsz, miruna, mintaj. Jeżeli korzystamy z filetów mrożonych to najpierw należy je umieścić na durszlaku w celu całkowitego rozmrożenia, a następnie dokładnie osuszyć przy pomocy ręczników papierowych. Ciasto naleśnikowe, w którym obtaczamy filety rybne powinno być dość gęste, aby trzymało się kawałków ryby. Ja do ciasta naleśnikowego dodałam koperek, ale jeżeli ktoś go nie lubi to można pominąć

Danka Pichci
Ciasto biszkoptowo-kokosowe z masą kawową 68

głowy do wymyślania nazw ciast. Tym bardziej, że pod wieloma z nich kryją się już inne ciasta, składające się z innych smaków, co w późniejszym wyszukiwaniu w google może być mylące. Chyba najłatwiej jest mi podawać takie opisowe nazwy, więc niech zostanie, że dzisiejsze ciasto, to ciasto biszkoptowo-kokosowe z masą kawową. Jak sama nazwa wskazuje jest to ciasto warstwowe(...)Składa się z kakaowego biszkoptu, wkładki kokosowej oraz budyniowej masy przygotowanej z dodatkiem kawy. Ja wykorzystałam zbożową kawę o smaku karmelowym. Masa wyszła wyśmienita. Całe ciasto zresztą wyszło bardzo smaczne. Polecam na szczególne okazje, Święta, jak i bez okazji, jako ciasto na niedzielę, do kawki Biszkopt kakaowy: 8 jajek 200 g cukru kryształu (1 szkl.) 2 łyżki oleju

Smaki Na Talerzu
Strucla orzechowa 68

Strucla to pyszne ciasto drożdżowe z przeróżnym nadzieniem w formie warkocza. Moja jest nadziana orzechami - u mnie: pół na pół orzechy włoskie z migdałami, ale równie dobrze będą tu pasowały same orzechy włoskie lub pomieszane z laskowymi.  Taka domowa strucla orzechowa jest niesamowicie smaczna. Ciasto jest mięciutkie i delikatne w smaku, ze słodkim, mocno orzechowym nadzieniem w środku(...)mlecznym lukrem na wierzchu. Coś pysznego! Uwielbiam takie drożdżowe wypieki. Świetnie sprawdzi się jako deser, drugie śniadanie lub podwieczorek. Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania  3 łyżki drobnego cukru  1 szklanka mleka (250 ml) 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży) 2 żółtka  70 g masła  szczypta soli  Nadzienie orzechowe

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Popapraniec 81

niedzielnej kawy proponuję pyszne ciasto Popapraniec. Ciasto będące połączeniem ciasta makowo- kakaowo- koksowego z pysznym kremem budyniowym, dżemem i galaretką. Ciasto doskonale sprawdzi się na każdej domowej imprezie, bo jest przepyszne.  SKŁADNIKI: Ciasto: 5 jajek, 1 szklanka mąki tortowej, ¾ szklanki cukru, ¼ szklanki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ szklanki wiórków kokosowych, ½ szklanki maku, 2 łyżki kakao. Masa: 2 opakowania(...)cukru, 500ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 kostka masła, 4 łyżki cukru pudru, Dodatkowo: 1 słoik dżemu o smaku owoców leśnych, 2 opakowania galaretki poziomkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo żółtka oraz cukier. Następnie cienkim strumykiem wlać olej oraz dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania