Takie ciasto [ tzn.podobne] robiłam już jakiś czas temu..a przepis oryginalny pochodzi z Małej Cukierenki . 520 g mąki 170 g cukru 2 łyżeczki sody ½ łyżeczki soli 2 jajka 2 szkl.maślanki 120 ml oleju 100 g rodzynek 3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól. W drugiej misce wymieszać maślankę olej(...)wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników. Cynamon wymieszać z 80g cukru. Keksówkę 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką lub natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu, znów warstwę ciasta i cynamonu, robimy tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie, w ciasto włożyć nóż i je przeciąć wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Ciasto
Moje domowe kucharzenieBardzo proste ciasto ze śliwkami,zawsze się udaje,wychodzi bardzo puszyste i bardzo smaczne. Można użyć też innych owoców. Czas wykonania wraz z pieczeniem: ok. 60 minut Składniki: 2,5 szklanki mąki pół kostki masła pół kostki margaryny 4 jaja 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki cukru waniliowego pół kilograma śliwek Wykonanie(...)Margarynę i masło utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać mąkę,proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do formy. Ciasto musi być gęste. Śliwki przekroić na pół,wyjąć pestki i poukładać na cieście. Piec w temperaturze 180 °C około 40-50 minut. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. Uwagi: Do pieczenia użyłam tortownicy
Gorący kąsekpoczątku nie było weny, ale w końcu spojrzałam na opakowanie i problem się rozwiązał. Przepis na placek pochodzi właśnie z opakowania zarodków pszennych. Nieco go jednak zmodyfikowałam. Ciasto wyszło po prostu extra. Mięciutkie, lekkie, zdrowe i błyskawiczne w wykonaniu. Zdrowo naprawdę nie znaczy niesmacznie. Ps. Jeśli komuś bardziej zależy na ograniczeniu kalorii może zrezygnować z kruszonki. Dietetyczne ciasto ze śliwkami(...)wymieszać dokładnie z cukrem Kiedy piana będzie ubita dodawać stopniowo cukier z żółtkami. Dokładnie połączyć. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , sodą, cynamonem i zarodkami. Dodajemy do ciasta i miksujemy na wolnych obrotach. Formę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ja użyłam formy do tarty. Na cieście poukładać ściśle śliwki. Na wierzch wyłożyć migdały z miodem
Mania Gotowanialato oraz moje silne postanowienie zrzucenie kilku kilogramów na blogu będą pojawiać się częściej dania dietetyczne. Ponieważ, bez słodkiego żyć nie umiem będę się starać przede wszystkim odchudzać wszelkie ciasta i desery. Oczywiście tych normalnych również nie zabraknie J Dziś proponuję dietetyczne ciasto jogurtowe. Moim zdaniem dorównuje bez problemu temu tradycyjnemu. Możemy je urozmaicić dodając jakiś akcent owocowy(...)moim przypadku mandarynki i galaretkę. Dietetyczne cytrynowe ciasto jogurtowe z owocami i galaretką Składniki: 180 ml jogurtu naturalnego odtłuszczonego 3 jajka 4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki cukru brązowego lub 1/3 szklanki słodziku w proszku 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki aromatu cytrynowego skórka starta z całej cytryny sok z ½ cytryny 1 dowolna galaretka dowolne owoce Przygotowanie
Mania GotowaniaCzasami mam ochotę na najprostsze ciasto z dodatkiem owoców i chrupiąca kruszonką. Przy okazji przeglądania blogów kulinarnych natrafiłam na ten przepis na stronie „Słodkie Inspiracje”. Ciasto bardzo przypadło mi do gustu. Jest wilgotne, puszyste, proste w przygotowaniu, z wyraźną nuta kokosową i wspaniała kruszonką. Polecam amatorom tradycyjnych ciast. Ciasto kokosowe z wiśniami i owsianą kruszonką Składniki: 2 jajka(...)mleko. Mąkę przesiewamy, łączymy ją z kokosem i proszkiem do pieczenia. Suche składniki stopniowo dodajemy do mokrych, cały czas miksując. Na koniec dodajemy masło i wszystko mieszamy. Wylewamy ciasto do przygotowanej blachy, wierzch posypujemy wiśniami, a następnie kruszonką. Pieczemy około 60 minut, do tzw. suchego patyczka
Mania GotowaniaUwielbiam ciasta ucierane, bo są bardzo proste w wykonaniu, zawsze się udają i są rewelacyjne w smaku. Propozycja na dziś to połączenie malin z gruszką i odrobiną kakao. Przygotowanie ciasta nie zajmie Wam zbyt wiele czasu, a z efektów swojej pracy na pewno będziecie zadowoleni. Zapraszam! Składniki na ciasto (duża prostokątna blacha) 40 dag masła (miękkie(...)pieczenia, dodajemy mleko. Ubijamy pianę z białek, łączymy z masą. Dzielimy na dwie części do jednej dodajemy 3 pełne łyżki kakao. Wykładamy na wcześniej wysmarowaną tłuszczem blaszkę, ciasta wykładacie łyżkami na przemian, trochę białego , trochę ciemnego, wykładamy owoce, pieczemy około 45-55min w temp. 200stopni. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem ;-) Gotowe!!! Smacznego ;-))) biorę udział
SMYKWKUCHNIminut, dodajemy 1 jajko i 3 łyżki mąki, ucieramy, następnie znów jajko i mąkę, i tak ciągle do skończenia się składników. Pod sam koniec dodajemy kakao i mleko. Ciasto wylewamy na blaszkę układamy pokrojone w ćwiartki brzoskwinie. Pieczemy temp. 200 stopni C czas 50- 60 minut, po nakłuciu patyczkiem (np. takim do szaszłyków), patyczek ma być słuchy(...)Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy minimum godzinę. Ciasto możecie podawać np. posypane cukrem pudrem lub kakao. Pyszne ciasto na jesienne wieczory, z najbardziej chyba soczystymi brzoskwiniami. Gorąco polecam! Buziaczki! Smacznego
SMYKWKUCHNIBardzo czekoladowe , wilgotne, dzięki dużej ilości wiśni i bardzo smaczne . Takie jest właśnie to ciasto. Znika momentalnie a przepis mam dzięki Agatce , która prowadzi bloga kliknij . :) Troszeczkę zmodyfikowałam ilości niektórych składników. Ciasto miało być odwrócone , ale mi nie wiem czemu , wisienki wskoczyły same na wierzch ciasta ;) więc nie było potrzeby jego odwracania :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas(...)wodą do miski i dobrze wymieszać. Dodać maślankę , jajka i likier ( może być dowolny). Wiśnie umyć i powyjmować pestki. Poukładać na obłożonej papierem do pieczenia foremce i zalać ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 i piec ok. 1 godz. ( należy obserwować czy ciasto już jest ładnie upieczone na wierzchu) . Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i gdy wystygnie posypać cukrem
Słodkości i nie tylkoLubelski Kociołek ma właśnie swoją edycję po raz VII! Wraz ze mną przepisy z wykorzystaniem jagód zaprezentowały: Marlena , Marta , Wiosenka i Marta . U mnie ciasto i mrożone jagody, bo tegorocznych nie mogłam dostać. A lasy w mojej okolicy zupełnie nie jagodowe, bo liściaste. Niemniej z pewnością jeszcze uzupełnię swoje zbiory na zimę. Ciasto łatwe w wykonaniu i bardzo dobre(...)przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z utartą masą. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i wlać do niej ciasto. Na koniec posypać je jagodami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C przez 35-40 minut. Pod koniec pieczenia można sprawdzić ciasto patyczkiem, gdy po wyjęciu będzie suchy
Pasja SmakuZapraszam na proste I szybkie ciasto z rabarbarem. Na niedzielę do kawy jak znalazł. Robimy je w 10 min- odpoczywamy , zanim się nam upiecze. :) Kwaskowość rabarbaru , złamana słodyczą ciasta dopełni Wasze popołudnie, a może I przed południe z kawą I przepysznym ciastem. Polecam . Zaczynamy : Składniki: 300 gr self raising maki* 250 gr masła 5 jajek 2 łyżeczki proszku(...)każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy do całkowitego połączenia. Szykujemy tortownicę 23 cm, wykładamy dno papierem do pieczenia. Obieramy rabarbar. Kroimy w kostki. Do wyrobionego ciasta dodajemy skrojony rabarbar, mieszamy. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 160C około 50-55 min lub do suchego patyczka. Gotowe :) Ciasto posypujemy cukrem pudrem. :) Smacznego
Smaki Edytygryczanej ale należą one to raczej tych suchych a tym razem miałam ochotę na wilgotne ciacho. Nie wiedziałam czy z mojego eksperymentu w ogóle coś wyjdzie bo chciałam zrobić ciasto bezglutenowe, wilgotne, puszyste i niesłodzone ;) Efekt przeszedł moje oczekiwania! Mam nadzieję, że udało mi się uchwycić na zdjęciu, że faktycznie wyszło takie jak planowałam. Jak dla mnie wystarczająco słodkie(...)zdaję sobie sprawę, że dla niektórych sam banan nie wystarczy i musieliby posypać ciasto dużą warstwą cukru pudru ;) Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. szklanka mąki gryczanej 0/5 szklanki mielonych migdałów 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 3 jajka duży, dojrzały banan 2 szklanki drobno startej marchewki 3/4 szklanki oleju arachidowego lub rzepakowego
Mienta blogdziała... Zatem wracam na łono mojego bloga i będę pisać. A jest co pisać bo dużo ciekawych przepisów w tym czasie nazbierałam. Powrót swój i komputera postanowiłam uczcić... ciastem... smakiem z dzieciństwa... w naszym domu zwanym Cycuszki Basi - od imienia Mamy, która je przygotowywała... Ciocia natomiast robiła: Cycuszki Iwonki... Idąc za tym przykładem niech będzie: Cycuszki miksturownika(...)dobra!!! Patrycji :) Ciasto cycuszki.... Składniki: Ciasto: 9 białek; 200 g cukru; 200 g maku; 200 g kokosu; 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 płaska łyżeczka soli. Masa budyniowa: 1/2 l mleka; 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej; 1 1/2 łyżki mąki pszennej; 4 żółtka; 3/4 szklanki cukru; 200 g margaryny; cukier waniliowy; Do dekoracji: okrągłe biszkopty; rodzynki; 1/2 szkl. naparu
MiksturownikJeszcze jedna wariacja z ciastem francuskim:) Tym razem zdecydowanie jest to propozycja obiadowa. Mięso mielone oplecione ciastem francuskim z zielonym akcentem - szczypiorkiem. Bardzo szybko się ą robi a jeszcze szybciej znika z talerza;)) Składniki: ciasto francuskie, 3 cebule, 750 g mielonego mięsa wieprzowego, duże jako, sól, pieprz, 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, łyżka bułki tartej(...)szczypiorku. Wykonanie Dwie cebule obrać, drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Cebulę dodać do mięsa, doprawić solą, pieprzem. Dodać jajko, bułkę tartą, koncentrat pomidorowy i posiekany szczypior. Wymieszać. Płat ciasta naciąć od góry na 3 paski. Na środku ułożyć farsz mięsny, rozłożyć resztę cebuli pokrojonej w krążki. Boczne paski ciasta zapleść na przemian jak warkocz. Piec około 40 minut
Z miłości do słodkościMoje pierwsze rogaliki z ciasta francuskiego. Oczywiście nie są idealne, ale pierwsze razy zazwyczaj nie są. Pomysł zapożyczyłam od koleżanki. Kiedyś ugościła nas - niespodziewanych gości takimi rogalikami do herbaty. Składniki: (ok. 24 porcji) 4 płaty ciasta francuskiego (u mnie mrożone) czekoladki (ich ilość zależna jest od ilości trójkątów z ciasta francuskiego) cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Ciasto lekko(...)rozmrozić i rozwałkować. 2. Z ciasta powycinać trójkąty. 3. Czekoladki w zależności od wielkości, podzielić na 2 lub 4 części. Małe kawałki układać w szerszej części trójkąta i zwijać do środka. 4. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Piec ok. 20 min. w temp. 200 st.C. 6. Rogaliki posypać cukrem pudrem
Pasja SmakuWracam do was po krótkiej przerwie z ciastem "łabędzi puch". Typowo wiosenne, akurat na taką pogodę jaką mamy za oknem:) Ciasto składa się z biszkoptu, masy, posypki z kokosu i dodający nutki całemu placuszkowi dżem z czarnej porzeczki! Oczywiście wiele osób może się z tym połączeniem nie zgodzić, bo ilu ludzi tyle gustów. Jednak dla wielbicieli nowych smaków, miłośników porzeczki(...)prostu eksperymentowania polecam z pełni serca "łabędzi puch". Ciasto jak dla mnie ideał. Mogłabym je jeść dniami i nocami-patrząc na to zdjęcie wiedziałam, że będzie to wypiek, który od razu skradnie moje serce:) Na pewno pojawi się u mnie jeszcze w domu, mimo tego, że rodzinka narzekała na czarną porzeczkę. Jest "lekkie", łatwe w pieczeniu i dosyć szybkie. Zapewne
Smaczne Zdrowe