ciasto - 161133 przepisów (strona:251/10743)

Kruche ciasto z jabłkami i orzechowym kremem (Quadrotti di mele con crema di noci) 130

Kruche ciasto przekładane duszonymi jabłkami i orzechowym kremem, polane aksamitn ą  polew ą  czekoladow ą,  idealne na weekend. Ciasto nie jest skomplikowane i nie wymaga dużo pracy.  Polecam do wypróbowania  :-) **** I quadrotti di pasta frolla con composta di mele e crema di noci,  una golosa ricetta perfetta da preparare quando(...)otterremo sara' particolarmente delizioso; si apprezzerà una crema che si scioglie in bocca oltre alla friabilita' della pasta frolla e alla delicatezza delle mele. Buon appetito :-) SKŁADNIKI Kruche ciasto 300 g m ą ki pszennej   200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem orzechowy

La grande e la piccola cuoca
Ciasto dyniowe z solonym karmelem - bez glutenu 199

Przepyszne, wilgotne, ciasto dyniowe przełożone puszystym śmietankowym kremem i polane wybornym karmelem ze słoną nutką to prawdziwa gratka dla fanów jesiennych ciast. Ciasto nie wymaga użycia miksera! Składniki po prostu dokładnie mieszamy. Ciasto dyniowe w tym wydaniu sprawdzi się znakomicie jako ... tort urodzinowy lub świąteczne ciasto na zbliżające się Boże Narodzenie. Ciasto jest w pełni bezglutenowe i zadowoli najbardziej wymagających(...)smakoszy. Gorąco polecam! Składniki: Ciasto: 200 g mąki gryczanej białej (z kaszy niepalonej) * 150 g mielonych migdałów 400 g pur é e z dyni = nieduża dynia najlepiej hokkaido (przepis poniżej) 225 ml oleju 150 g cukru trzcinowego 4 duże jajka (L) 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku

maniapieczenia
Rogale Świętomarcińskie 177

oszukiwać – to wcale nie jest łatwy i szybki wypiek. Dlatego najlepiej rozłożyć sobie prace na kilka dni. Ja rozpoczęłam od przygotowania masy makowej i pierwszego etapu przygotowania ciasta. I tak naprawdę z tym zeszło mi jedno popołudnie. Drugiego dnia skończyłam przygotowywać ciasto i posklejałam rogale. Pomimo, iż rogale Świętomarcińskie zajęły mi prawie 3 dni to i tak uważam(...)pożałujecie PS. Biały mak jest bardzo ciężko dostępny stacjonarnie (widziałam go tylko w Piotrze i Pawle), dlatego polecam sklepy internetowe np. Krukam . Rogale Świętomarcińskie przepis na 12 rogali CIASTO: 750 g mąki pszennej 100 g masła 200 g masła do wałkowania 50 g świeżych drożdży 230 ml mleka 100 g cukru kryształu 2 żółtka szczypta soli MASA MAKOWA

365 dni dookoła kuchni
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru 132

boicie się zapytać W wolnowarze przygotujecie praktycznie wszystko, od aromatycznych zup, przez wspaniały bigos, żeberka i golonkę, do pożywnych gulaszy i wyśmienitych domowych przetworów. W wolnowarze można też upiec ciasto i pieczywo. Świetne przepisy na ciasta i desery z wolnowaru opracowane przez Darka Kuźniaka znajdziecie m.in. na stronie  Crock-Pot.pl Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru nie powinna(...)gruboziarnistej soli, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek, pieprz do smaku Uwaga: Zamiast suszonych ziół możecie użyć po 2 gałązki świeżego rozmarynku i szałwii. Możecie je też dodać do ciasta podczas wyrabiania. Inne dodatki do focaccii suszone pomidory + bazylia zielone lub czarne oliwki + sól morska + ulubione zioła czerwona cebula + kapary oliwa + czosnek +gruboziarnista sól pomidorki koktajlowe + zioła prowansalskie lub bazylia

Cztery Fajery
Kruche ciasto z pianką i jagodami 112

Kruche ciasto z jagodami Delikatne kruche ciasto z lekką, rozpływającą się w ustach budyniową pianką oraz zatopionymi w niej owocami. Smakuje niebiańsko, pięknie się prezentuje i jest łatwe w przygotowaniu. Polecam!     Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 250g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Składniki na piankę: 5 białek 200g cukru(...)cukru 125ml oleju 300g jagód lub borówek     *** Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dokładamy miękkie masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie nierówne części- jedną trochę większą ok 60% i drugą trochę mniejszą ok 40%. Mniejszą część ciasta wkładamy do zamrażarki *** *** Większą częścią ciast wylepiamy dno wyłożonej papierem

Blog z Apetytem
Chleb pszenno – żytni z mąką z pestek dyni 145

witamin zawierają dobry tłuszcz. Jedzmy je na co dzień w nieprzetworzonej postaci. Jednak dodatek mąki czy ziaren do różnego rodzaju wypieków czy deserów zwiększa wartość odżywczą tych dań. Do ciasta chlebowego dodałam odtłuszczonej mąki z pestek dyni. Co to jest mąka odtłuszczona? To mąka, z której przy pomocy czynności jaką jest tłoczenie na zimno, odciągnięto część tłuszczu / na opakowaniu zakupionej(...)użycie ich, jako mąki do tego chleba sprawi, że cały tłuszcz pozostanie w zmielonych pestkach i połączy się z mąką. Jego ilość będzie za duża do tej ilości ciasta i może się okazać, że ciasto chlebowe będzie zbyt tłuste. Po wyrośnięciu i włożeniu do gorącego piekarnika, ciasto może za bardzo przyjąć formę płaskiego bochenka. Bochenek, który upiekłam nie należy

Leśny Zakątek
Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Jeffreya Hamelmana 125

naszym rynku w listopadzie 2013r. Oryginalny przepis na ten chleb jest z dodatkiem drożdży. Oprócz zakwasu można dodać 5g drożdży instant. Ja drożdże pominęłam. Musiałam jednak przedłużyć wstępną fermentację ciasta właściwego z 1,5 godziny jak sugeruje autor przepisu do 2 godzin. Ostateczne wyrastanie ciasta również trwało dłużej, bo nie jedną ale ponad dwie godziny. Czyli nie dodając drożdży czekałam(...)chleb ponad 1,5 godziny dłużej. Drożdże możecie dodać w czasie przygotowywania ciasta właściwego, albo je pominąć tak jak ja. Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Zaczyn 30g zakwasu, 140g mąki żytniej typ 720, 170g wody. Zaczyn przygotowujemy na 12-16 godzin przed ciastem właściwym i pozostawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe 340g zaczynu, całość, / przy dodatku drożdży

Leśny Zakątek
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 130

lata temu. Warto go przypomnieć był wyjątkowo dobry. Zaczyn do tego chleba powinien fermentować 12-24 godzin. Nie bez powodu jest taka rozpiętość czasowa. Nie możemy przypadkowo przygotowywać ciasta właściwego w 13 lub 24 godzinie fermentacji, bo akurat nam tak pasuje. To idealny przykład aby zerknąć na temperaturę za oknem i już po 12 godzinach przyjrzeć się jak przebiega fermentacja(...)wzięłam się za ciasto właściwe w 15 godzinie fermentacji zaczynu. Czasami trudno jest uchwycić moment największej aktywności zaczynu. Dla pocieszenia napiszę, że zaczyn można użyć do ciasta właściwego w 3 maksymalnie w 4 godzinie po zakończonej fermentacji.   Jakie mogą być skutki użycia zaczynu do ciasta właściwego w 24 godzinie, jeśli cały proces fermentacji zakończył się w 12 godzinie

Leśny Zakątek
Chleb na suszonym zakwasie z płatkami owsianymi i reaktywacja suszonego zakwasu 147

zapach chleba, to smaki mojego dzieciństwa, którego tak szukałam przez wiele lat. Znalazłam go w chlebie na suszonym zakwasie. Nasze babcie nie przechowywały zakwasu w lodówce! Zostawiały kawałek ciasta w dzieży przysypany mąką, który czekał do następnego wypieku. Pamiętam czynności jakie wykonywała moja mama z takim ususzonym zakwasem, który przeleżał na dnie dzieży tydzień a nawet i dłużej. Dodawała letnią(...)wodę, zeskrobywała ze ścianek płaty ususzonego ciasta i najpierw przy pochylonej dzieży czekała aż wysuszone ciasto dobrze połączy się z wodą. Potem dodawała świeżą mąkę i w ten oto sposób robiła zaczyn na nowy chleb. Wszystko robiła na wyczucie. Z nowego ciasta na chleb ponownie zostawiała kawałek w dzieży przysypując mąką i ta czynność była powtarzana w nieskończoność. Czemu teraz

Leśny Zakątek
Piątek: Pizza gotowa w 10 minut 117

najszybsze ciasto na pizzę jakie znamy. Błyskawiczna pizza gotowa w 10 minut. Ciasta nie trzeba wyrabiać, nie trzeba dodawać drożdży i martwić się, czy ciasto wyrośnie. Nie musisz umieć gotować. I tak wyjdzie! Czas : 15 minut Poziom trudności: Bardzo łatwy Liczba porcji : 2 średnie pizzy Pizza gotowa w 10 minut Kiedy najdzie Was ochota na pizzę, nie kupujcie w sklepie(...)zdrowiej! Z tym przepisem dobrą pizzę zrobi każdy, nie trzeba być szefem kuchni. . Choć w tej pizzy nie ma drożdży, w niczym nie różni się od pizzy na drożdżowym cieście. Wszystko za sprawą samorosnącej mąki. Self rising flour jest produktem bardzo dobrze znanym w USA i Wielkiej Brytanii, gdzie została wymyślona gdzieś w połowie XIX w. jako sposób na dostarczanie

Niedzielny kucharz
Szybkie ciasto z owocami – ekstrakt waniliowy, kakao i brzoskwinie 276

Szybkie ciasto z owocami – ekstrakt waniliowy, kakao i brzoskwinie. Dziś zapraszam Was na bardzo szybkie i niezwykle proste ciasto z owocami. Uwielbiane przez całą moją rodzinę – dzieci najczęściej łapią je w rączkę i … się zajadają Idealne do kawy czy herbaty, doskonałe na piknik. Do przygotowania ciasta potrzeba zaledwie kilka składników. Możecie dodać dowolne owoce. U mnie dziś(...)brzoskwinie z puszki, które zostały mi z innego ciasta. Do tego mąka, cukier, jajka, kakao i coś co nada wspaniałego aromatu. Ja stawiam na ekstrakt waniliowy. Dlaczego? Dlaczego warto wybrać ekstrakt waniliowy? Wzbogaci on smak niemal każdego wypieku. Komponuje się wspaniale  z tortami, ciastami, kremami, a nawet lodami, dodając im wyrazistości. Wykorzystywany jest niemal przez wszystkich cukierników. Używany przeze

Słodkie okruszki
Pastiera Napoletana - neapolitański placek z nadzieniem z pszenicy i ricotty 118

moja znajoma — Włoszka. Gdy się poznaliśmy, nasza rozmowa kompletnie się nie kleiła, ale w momencie, gdy się okazało, że oboje kochamy gotować, zaczęła się niekończąca dyskusja o naszych ulubionych ciastach i deserach. Wtedy dowiedziałem się właśnie o Pastiera Napoletana i poczułem, że to będzie jedno z tych ciast, które będzie mi się śniło po nocach, aż go nie zrobię. Zajęło(...)ziarna pszenicy (we Włoszech sprzedają już gotowe o nazwie grano cotto ) i połączyć je z ricottą. Masę aromatyzuje się skórką cytrynową lub pomarańczową, wodą z kwiatów pomarańczy i cynamonem. Ciasto ma być pełne zapachów niczym perfumy! Powstanie Pastiery Napoletany przypisuje się zakonnicom z neapolitańskiego klasztoru, które stworzyły je jako symbol zmartwychwstania. Stąd też tradycja wypiekania ciasta kilka dni przed Wielkanocą

Food Square

Proponowane wyszukiwania