Tarta, którą wymyśliłam na przyjęcie z okazji przyjazdu przyjaciółek. Bardzo delikatna, łagodna, lekka. Na bardzo kruchym cieście, z grillowaną cukinią, zapiekanym jogurtem greckim, serem feta. Tarta jest uniwersalna, ponieważ jogurt można zastąpić prawie każdym rodzajem sera „białego”, natomiast cukinię można zastąpić grillowanym bakłażanem, zbanszowanymi brokułami czy grillowanymi pomidorami lub papryką. Ciasto przygotowałam dzień wcześniej i trzymałam w lodówce(...)dzięki czemu w dniu imprezy, wystarczyło wyjąć je z lodówki, rozwałkować i podpiec. Równie dobrze ciasto można przygotować i upiec dzień wcześniej. Tartę można podać jako danie główne, ale równie dobrze sprawdzi się jako przystawka. Najlepiej smakuje na ciepło. Tarta bardzo smakowała moim gościom, więc myślę że i wam posmakuje. Tarta nie rozpada się zaraz po upieczeniu, ani na talerzu
moj przepis naświęta wielkanocne, wszyscy byli zachwyceni, więc na te święta nie może go zabraknąć. Przepis jest genialny, makowiec wychodzi nawet początkującym. Ma dużo masy makowej i całkiem niedużo ciasta. Z domową masą makową – poezja. Jest przepyszny, rewelacyjny, lekko maślany, delikatny. Z ciastem pracuje się rewelacyjne, jest plastyczne, mięciutkie, elastyczne. Kiedy robiłam go pierwszy raz, to popełniłam parę błędów, opiszę(...)żeby Wasze makowce wyszły idealnie 1) Za cienko rozwałkowałam ciasto i za duże prostokąty mi powstały, w konsekwencji trochę popękały po bokach i na górze. 2)Nie podzieliłam masy makowej na 3 równie części (przez co jeden makowiec wyszedł mi mega napakowany i pękł na pół). 3)Nie udało mi się idealnie zawinąć makowców w papier, przez co też pewnie
moj przepis namojprzepisna.pl | Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej Dziś mam dla Was kolejną propozycję na słodkie wypieki. Tym razem na bazie kaszy gryczanej. Ciasto idealne sprawdzi się dla alergików, ponieważ nie zawiera popularnych alergenów (między innymi nie zawiera glutenu, jajek, mleka krowiego, orzechów), dla wegetarian (nie zawiera składników odzwierzęcych) oraz dla osób ceniących sobie wartościowe słodkości – czekoladowe ciasto z mąki gryczanej(...)mnie i mojej rodzinki to strzał w dziesiątkę, jest wilgotne, mocno czekoladowe, kasza gryczana jest mocno wyczuwalna, ciasto jest delikatnie słodkie. Już na surowo bardzo mi smakowało. Ciasto nie sprawi Wam problemu. Zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony Olgi Smile . Moja modyfikacja polegała na tym, że dałam jedynie kaszę paloną, zamiast orzechów, dałam prażony słonecznik i dałam daktyle pół na pół
moj przepis naJest wymagający! Czasochłonny, ale tak bardzo warto! Poświęćcie mu dzień, poczekajcie na niego i dajcie się rozkochać! Poprostu! Składniki na 2 bochenki: Na 8-12 godzin przed rozpoczęciem przygotowania ciasta na chleb musimy przygotować leaven . Potrzebujemy: 1 łyżka zakwasu pszennego, 200 g letniej wody, 100 g mąki pszennej chlebowej, 100 g mąki pszennej razowej Do miski wlewamy wodę, dodajemy zakwas(...)temperaturze pokojowej. Dobrze przefermentowany leaven powinien unosić się na wodzie - zróbcie test - do miseczki nalejcie wodę i dodajcie łyżkę leaven - jeśli unosi się na powierzchni wody możecie robić ciasto właściwe, jeśli nie - potrzebuje jeszcze czasu na dalszą fermentację. Ciasto właściwe: 200 g leaven, 700g + 50g letniej wody, 900 g mąki pszennej chlebowej, 100 g mąki pszennej razowej, 20 g soli
Plate of Joytego ciasta nie może się obyć żadna domowa impreza halloween’owa :) Wariacji na temat tego wypieku, jego dekoracji (i nazwy) powstało wiele, ja natomiast przedstawiam Wam swoją własną. Ekstremalnie kakaowe, ciemne (wręcz czarne) ciasto przełożyłam delikatnym kremem pomarańczowym na bazie aksamitnego serka mascarpone. Polałam je polewą kakaową, którą posypałam okruszkami ciasta, przypominającymi świeżo rozkopaną ziemię, z której wyłaniają się bezowe(...)ciasteczkowe nagrobki :) Całość wygląda bardzo efektownie, a smakuje wyśmienicie! Na początku zrobiłam mniejszą ilość pomarańczowego kremu, jednak postanowiłam ją podwoić (co uwzględniłam już w poniższym przepisie), co pozwoliło, aby ciasto było bardziej wilgotne. Zrobienie ciasta jest dość czasochłonne, ale dla efektu końcowego warto :) Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g kakao w proszku 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
MyCookBook.plwreszcie słodki i słony. Myślę, że potrawy oparte na przeciwstawnych smakach intensywniej pobudzają nasze kubki smakowe i dlatego tak je uwielbiamy. Z tego powodu zawsze dodaję do kruchego ciasta szczyptę soli, a do sosu pomidorowego szczyptę cukru. Jakie są Wasze ulubione potrawy skomponowane z przeciwstawnych nut smakowych? Ja uwielbiam na przykład słodki sos chilli, a także ser feta podsmażony(...)Tatin z jabłkami nie dodała szczypty ( a tak naprawdę łyżeczki) płatków soli morskiej, która dodała temu znanemu klasykowi tej ekstra smakowitości i nowego wymiaru! Tarta Tatin do odwrócone ciasto z jabłkami, które dusi się w karmelu na patelni, następnie przykrywa ciastem i piecze w piekarniku. Wybrałam prosty przepis z Delicious Magazine z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego, ale dodałam więcej
Chilli Czosnek i OliwaCiasto pyszne, wiśniowe, z bitą śmietaną i chrupiącą lekko bezą... Poezja:) Warto skorzystać z tego przepisu:) Przepis już od jakiegoś czasu krąży po internecie i występuje na wielu kulinarnych blogach:) Składniki na formę o wymiarach 33 x 23 cm; Ciasto: 600 g mąki pszennej; 360 g masła lub margaryny; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 6 żółtek; 125 g cukru(...)Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąkę z proszkiem do pieczenia zalać letnim tłuszczem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą część ciasta osobno rozwałkować
In my kitchenKruchutkie, puszyste ciasto, niezwykle delikatna, słodziutka pianka budyniowa i aromatyczne lekko kwaskowe owoce: maliny i jeżyny - wypiek idealny na niedzielny deser. Ciasto rozpływa się w ustach, jest przepyszne w smaku i przede wszystkim proste w przygotowaniu - klasyczne, domowe ciasto, które powinno znaleźć się w kuchennych zapiskach każdej pani (lub pana) domu. Kruche Ciasto z Malinami i Jeżynami oraz Budyniową Pianką(...)Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła (zimnego) łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru pudru cukier waniliowy 5 żółtek Budyniowa pianka: 5 białek 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g) 1/3 szklanki oleju ok. 300 g malin ok. 200 g jeżyn cukier puder do oprószenia Kruche Ciasto z Malinami
Słodka StronaPodchodziłam do pieczenia jak do zła całego świata i długo zajęło mi przekonanie się, że produkcja ciast nie jest dziewiątym kręgiem piekła Dantego. Jednoczesna miłość do mięsa i śledzia oraz niewpadanie w dziki zachwyt na widok eklerka pozwoliły mi na omijanie orgii cukierniczych. Jednak ambicja i głosy w środku kazały przestać mi histeryzować i chociaż spróbować. Tym sposobem — po wielu(...)Aleksandra Fiodorowna, tak zwyczajnie, ale małżonek car i na dodatek lekki despota zobowiązują do bardziej wyrafinowanego nazewnictwa. Przyjęło się, że do nadzienia szarlotki używa się jabłek a podstawę stanowi ciasto kruche, bądź półkruche. Używano również ciasta francuskiego, gruszek, moreli, brzoskwiń i śliwek. Więc po co się ograniczać? W Polsce co dom to inny przepis. Każdy oczywiście jest jedyny i słuszny
ladykitchenjesienią właśnie, kojarzą mi się ciasta z jabłkami, zarówno barwa jak, ich zapach nierozwiązalnie przypominają o jesień. Jak co roku z nadejściem jesień piekę klasyczną szarlotkę a także przygotowuje zapas jabłek w słoiku . Dzisiejsze jesienne ciasto nie wymaga prażenia jabłek, wystarczy je tylko obra ć pokroi ć w plasterki lub kostkę doda ć cynamon oraz cukier , przełożyć jej na ciasto(...)kruche, i już po 50 minutach można delektować się aromatycznym ciastem. Ciasto kruche przygotowałam nieco w inny sposób niż zwykle bo z dodatkiem wody, po upieczeniu jest zdecydowanie bardziej piaskowe niż te, które zazwyczaj wykorzystuje do tego typu ciast. SKŁADNIKI: (tortownica 22 cm) CIASTO KRUCHE: 40 dkg mąki 20 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
RAROSSAzapewne znana większości łasuchów. Ja przymierzyłam się do niej dopiero , bo zawsze było coś innego do wypróbowania ale szczerze powiem , żałuję ,że wypróbowałam ją dopiero, bo jest REWELACYJNA. Ciasto jest niesamowicie delikatne, mięciutkie , rozpływające się w ustach i jeszcze do tego pyszne mięciutkie jabłka a całość polana pysznym lukrem. Jeśli jeszcze nie piekliście tego pysznego a zarazem bardzo łatwego(...)szybkiego ciasta to nie ma co zwlekać, na pewno nie pożałujecie. Ja jestem zachwycona. Składniki: ( na blachę o wymiarach: 40 x 25cm) 1 szkl = 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 kostka margaryny 150g serka homogenizowanego ( ja dałam ser biały ok. 60g+ łyżka śmietany
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniacukrem, albo ze skrobią i z cukrem. Taka mieszanka sprawi, że jagody puszczą podczas pieczenia mniej soku. A wtedy gdy już go puszczą, skrobia nie pozwoli im rozmiękczyć ciasta, bo zespoli sok z owoców – bułki pozostaną chrupiące. Drożdże suche dokładnie mieszamy z 550g mąki i cukrem. W garnuszku mocno podgrzewamy lub zagotowujemy mleko, wrzucamy do niego masło i czekamy(...)palec – bez bólu. Mleko w momencie dodania do mąki z drożdżami powinno mieć nie więcej niż 50⁰C (powyżej tej temperatury drożdże zginą i nie zdążą wyrosnąć i spulchnić ciasta). Ja wszystko zrobiłam w misie Kitchen Aida, ale możecie ciasto zagnieść ręcznie, zajmie to tyle samo czasu. Do mąki z drożdżami wlewamy mleko, dodajemy jajka, mieszamy i całość około
Karo in the Kitchendelikatnie wmieszać je do piany z białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki. Do jajek dodać powoli przesianą mąkę delikatnie i powoli mieszając. Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone. Ciasto przełożyć do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 o C przez 50 - 55 minut, do suchego patyczka. Od razu po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika(...)upuścić na podłogę z wysokości 50 cm i wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami. Upuszczenie biszkoptu sprawia, że nadmiar pary wodnej znajdującej się w cieście gwałtownie zostanie odprowadzony a biszkopt nie opadnie. Ciasto studzić w piekarniku. Przygotować zasmażkę: Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i smażyć przez chwilę. Dolać mleko i energicznie mieszać dalej
Mama GotujeChoć może upał nie nastraja na włączanie piekarnika, to jednak warto wieczorem jednak z niego skorzystać i upiec drożdżowe ciasto. W czasie upału drożdżowe ciasto wspaniale wyrasta i zwykle nie trzeba martwić się o przeciąg bo go po prostu nie ma.. Sezon śliwkowy w pełni a śliwki doskonale komponują się z drożdżowym ciastem. Tak powstało niezwykle puszyste drożdżowe ciasto(...)dużą ilością soczystych śliwek i dodatkiem białego sera. Całość jest pyszna! Ciasto znika w ekspresowym tempie. Dodam jeszcze, że chociaż jest to ciasto drożdżowe to wcale się go nie gniecie.. Wystarczy duża łyżka :-) Polecam! Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 200 g cukru 150 g masła 40 g świeżych drożdży 2 jajka szczypta soli skórka otarta
maniapieczeniawczoraj miałam imieniny (bo każdy chyba choć jedną Ankę zna). I choć Duńczycy imienin nie obchodzą (znów wywołałam falę zdziwienia domagając się od C. życzeń chociażby), to przygotowałam sobie ciasto lekko udające tort. Historia ciasta jest prosta, acz niezwykła - otóż zobaczyłam w sklepie porzeczki. Phi! - niejeden wzruszy ramionami. Porzeczki, a cóż to za ekstrawagancja? Na każdym ryneczku można kupić(...)łez. Dumna, przyniosłam do domu pudełeczko, i od razu zabrałam się za szukanie odpowiedniego przepisu, który moje skarby uhonoruje odpowiednio. Na stronie Java cupcake trafiłam w końcu na ciasto czekoladowe z kremem porzeczkowym, które mnie urzekło swoją prostą, a jednocześnie bardzo efektowną dekoracją. Czym prędzej więc wybrałam się na zakupy, bo kilograma kwaśnej śmietany na składzie
Pożeraczka, czyli raz adobrze