ciasto - 161133 przepisów (strona:258/10743)

Poduszki z ciasta francuskiego z papryczką chili 164

dania ugryźć sobie papryczkę chili? :/ to już nawyk podjadania ;) Oto propozycja przekąski, którą zaserwowałam na zlot sąsiadek :) było dużo wina i uśmiechów :D  Składniki: 1 gotowe ciasto francuskie kilka pomidorów suszonych kulka mozzarelli kilka oliwek (najlepsze są czarne ale u mnie były zielone) 1 papryczka chili 1 białko Ciasto rozwijamy i wycinamy nożem kwadraty(...)rozmiarach około 5 cm X 5 cm. Na wierzch każdego kwadratu kładziemy plaster mozzarelii, kawałek suszonego pomidora, połówki oliwek oraz kawałeczki papryczki chili. Brzegi ciasta smarujemy białkiem jajka by ciasto było ładnie rumiane. Piec w 180 -190 stopniach C około 20 minut. Kwadraty fajnie się wybrzuszają jak poduszki :)  ciasto francuskie z papryczką chili

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza z oliwkami na bazyliowym cieście 125

Taki eksperyment :) Ale za to jaki udany! Pizza przepyszna! Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru szczypta soli 30 g drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonej bazylii Farsz: 150 g boczku wędzonego w plastrach 1/3 puszki kukurydzy 70 g zielonych oliwek (waga po odsączeniu z zalewy) 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)wierzch pizzy: boczek kroimy na mniejsze kawałki, cebulę drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy, ser żółty kroimy w plasterki, czosnek i oliwki również kroimy w plasterki. 2. Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn

Kuchnia domowa Ani
Piersi z kurczaka w pikantnym cieście 247

mąki pszennej 1 jajko odrobina mleka mielona ostra papryka odrobina mielonego chilli sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Piersi myjemy, osuszamy. Porcjujemy na mniejsze kawałki. 2. Robimy ciasto: mieszamy mąkę z jajkiem, solą, pieprzem, mieloną papryką i chilli. Jeśli ciasto jest zdecydowanie za gęste to dodajemy odrobinkę mleka. Ciasto ogólnie powinno być gęste, aby trzymało się mięsa(...)Mięso zanurzamy w cieście i całość odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. 4. Po tym czasie mięso wyjmujemy z ciasta i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiano. Smacznego!!! Źródło: Domowa Bogini

Kuchnia domowa Ani
Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym 57823

łyżki posiekanego koperku odrobina cukru Sposób przygotowania: 1. Filety myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kotlety i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. 2. Mąkę mieszkamy z szklanką wody (ciasto powinno być konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego). Dodajemy sól, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy na gładkie ciasto. 3. Do ciasta przekładamy filety i odstawiamy na 30 minut do lodówki(...)czasie wyjmujemy mięso z ciasta i lekko osączamy. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. 5. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Wsypujemy koperek i mieszamy. 6. Mięso podajemy z sosem czosnkowym. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Korzenne ciasto z czekoladą i orzechami 191

Proste, aromatyczne ciasto korzenne z polewąa i pysznymi orzechami. Święta będą dobrą okazją by je upiec, polecam :) 170 g mąki pszennej 150 g masła 100 g cukru 3 małe jajka kopiasta łyżka ciemnego kakao łyżka przyprawy do piernika sok z połowy pomarańczy skórka starta z całej pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARY sok z połowy pomarańczy 100 g gorzkiej(...)szklanki obranych orzechów włoskich i laskowych Masło ucieramy z cukrem, jajkami, sokiem i skórką z pomarańczy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą i kakao, mieszamy. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto nakłuwamy patyczkiem i zalewamy sokiem z pomarańczy. Odstawiamy do ostudzenia. Kuwerturę rozpuszczamy

Mienta blog
Fougasse z oliwkami Hamelman'a - Marcowa Piekarnia 168

smakowały następnego dnia - żaden nie doczekał :)  Przepis z książki "Chleb"   J. Hamelmana Przepis i rysunki z bloga Amber Fougasse to regionalna specjalność Prowansji o gęstym, chrupiącym cieście, niezwykłym kształcie i smaku. Smakuje wyjątkowo ze względu na dużą ilość chrupiącej skórki[...]„ J. Hamelman Składniki na 2 chlebki pâte fermentée 122 g  mąki chlebowej 79 g  wody(...)soli szczypta drożdży ciasto właściwe 320 g  mąki chlebowej 48 g mąki pszennej razowej 255 g  wody 6 g soli 3 g drożdży instant 26 g (2 łyżki) oliwy z oliwek  40 g  oliwek nicejskich całość pâte fermentée przygotowanie pâte fermentée Połączyć drożdże z wodą, dodać mąkę i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta. Pâte fermentée powinno

Stare Gary
Ciasto z białą czekoladą i owocami lata 193

Mocno wilgotne, niskie i ciężkie ciasto z białej czekolady tzw. Blondie, czyli inaczej mówiąc jest to jasna wersja pysznego i wszystkim znanego brownie- które wkrótce pojawi się na blogu. Ciasto robiłam w dwóch wersjach- z owocami i bakaliami, obydwa pyszne, ale jednak słodycz ciasta przełamana soczystymi owocami smakuje lepiej- przynajmniej taki werdykt został ogłoszony w mojej rodzinie :) Jeżeli więc lubicie(...)słodkie, zakalcowate i pełne owoców ciasta, to bardzo gorąco polecam! * biała czekolada- 200 g * masło- 120 g * mąka- 100 g * cukier- 80 g * jajka- 3 szt. * owoce- około 250 g Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W garnuszku roztopić masło wraz z czekoladą, lekko przestudzić. Jajka wraz z cukrem utrzeć, dodać jeszcze ciepłą masę czekoladowo-maślaną, wymieszać. Wsypać mąkę i całość

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto Snickers 3918

kiedy spód się chłodzi, to w tym samym czasie robimy jasną warstwę, a potem to już z górki- orzeszki, karmel i polewa czekoladowa :) Od razu przyznam, że jest to ciasto, które jest kaloryczne, ekstremalnie słodkie i nie należy do najtańszych, jednak takiego ciasta nie je się codziennie, a uwierzcie- warto zgrzeszyć, chociażby, dla jednego małego kawałeczka! :))) Spód: * orzechy ziemne(...)orzechami ziemnymi, delikatnie je powciskać. Na orzechy wylać karmel, o dstawić do lodówki i  przygotować polewę czekoladową- c zekoladę wraz z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej. Wyjąć ciasto i polać wierzch polewą czekoladową. Na koniec ozdobić, pokrojonymi na małe paski, małymi batonikami. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Chleb owocowy Olofa Viktorsa 232

Przy pieczeniu chleba nie obyło się bez przygód. Pierwsza przygoda to woda. Moje mąki chciały więcej wody niż podano w recepturze. Szczerze mówiąc powinienem był dodać jeszcze więcej, bo ciasto było dość zwarte. Obawiałem się, że morele i rodzynki prędzej się rozgniotą, niż wrobią w ciasto. Tak więc warto mieć trochę więcej wody na podorędziu, aby kontrolować zwięzłość ciasta(...)mąki pszennej chlebowej 50 g letniej wody 2 g świeżych drożdży ¼ łyżeczki soli Rozpuść w wodzie drożdże i sól. Dodaj do przesianej mąki, wymieszaj składniki i zagnieć ciasto. Wyrabiaj około 6 minut. Przełóż ciasto do natłuszczonej miseczki, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą dobę. Owoce: 150 g suszonych moreli 80 g rodzynek 40 g orzechów włoskich

Grahamka, weka i kajzerka
Jagodowe ciasto jogurtowe-Heidelbeerkuchen 147

Idealne ciasto na lato, to ciasto z jagodami.Jagodom doprawdy trudno sie oprzec.Moje ciasto jest mocno jagodowe i przekladane przepysznym kremem jagodowym.Baza kremu jest twarozek,zatem zawiera minimalna ilosc tluszczu.Mozna sie nim bezkarnie objadac.Swietne male co nieco do popoludniowej kawy.Ciasto upieklam w malej foremce  o przekroju 20 cm. Skladniki: 200 g maki 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia(...)pieczenia i szczypta soli. Jajka z cukrem przy pomocy miksera recznego ubic na puszysta mase.Wmieszac jogurt.Make i 125 g jagod wmieszac przy pomocy szpatulki ,tu bez uzycia miksera,inaczej ciasto ,podobnie jak przy muffinkach bedzie twarde. Mase wylozyc do foremki wylozonej papierem do pieczenia. Piec 25-30 minut.Ostudzic na kratce. Gdy ostygnie przciac w poprzek na dwie czesci.Dolna pozostawcie wieksza.Gorna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lekkie orkiszowe ciasto z truskawkami i jagodami na lato 246

Najprostsze i najszybsze ciasto,koniecznie do zrobienia.Idealne ciasto dla smakoszy domowych wypiekow,nieznoszacych przy tym za duzo kuchennej krzataniny.Jest pyszne swieze,na drugi dzien jeszcze lepsze.W roli tluszczu wystepuje tutaj olej.Ciasto ma smak bardzo delikatnego biszkoptu.Nie warto go piec w malej ilosci,bo znika w expresowym tempie.Bardzo podzielne i wygodne do zabrania na wycieczke lub na plaze,po prostu idealne(...)ciasto na wakacje.Z truskawkami i jagodami smakuje wysmienicie,ale nadadza sie tu kazde inne letnie owoce.Bardzo polecam. Skladniki na blaszke (28 cm x 40 cm) 2 szklanki maki orkiszowej jasnej-630 3/4 szklanki cukru 5 jajek L 150 ml oleju rzepakowego 1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia 500 g truskawek 100 g jagod 2 lyzki cukru perlowego cukier puder PRZYGOTOWANIE

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z jeżynami i kokosową kruszonką 196

Zapraszam na bardzo letnie, jezynowe ciasto z kokosowa kruszonka.Takie nafaszerowane  owocami ciasta lubimy najbardziej.Zreszta jak co roku plony jezyn z wlasnego ogrodu sa imponujace,a w tym roku dodatkowo wyjatkowo wczesne.Spod zrobilam z maki orkiszowej z dodatkiem maki gryczanej.Jest cienki,ale radzi sobie doskonale z utrzymaniem masy owocowej.Ciasto jest dosc zwarte i ladnie sie porcjuje.Smak jezyny i kokosa doskonale(...)masa owocowa zgestnieje.Odstawic do wystudzenia dno foremki o srednicy 26 cm wylozyc papierem do pieczenia,a rant wysmarowac maslem skladniki na kruszonke odwazyc i rozgniesc miedzy palcami kruche ciasto rozwalkowac miedzy dwoma platami foli spozywczej.Wylozyc ciastem dno foremki i bok dookola.Rozsypac rownomiernie 2 lyzki bulki tartej na ciasto wylozyc mase owocowa,rownomiernie rozprowadzic na owocach rozkruszyc kruszonke piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowe ciasto drożdżowe na maślance z morelami i migdałową kruszonką 165

Pyszne,puchate i pachnace morelami oraz migdalowa kruszonka ciasto drozdzowe na sobote.Bardzo owocowe i wilgotne dzieki duzej ilosci owocow.Tym razem ciasto drozdzowe przygotowalam z udzialem maslanki.Juz wielokrotnie czytalam podobne przepisy i bylam ciekawa efektu tej zamiany - mleka na maslanke.To ze wszech miar korzystna zamiana,nawet dla  konsystencji ciasta.Jest wyjatkowo plastyczne,wspaniale do wspolpracy.Bardzo latwe,podzielne,bo upieczone na duzej(...)spozywcza ,umiescic w cieplym miejscu i odstawic do podwojenia objetosci morele umyc wypestkowac skladniki na kruszonke zagniesc,uformowac w kule,zawinac w folie spozywcza i wstawic do zamrazarki Wyrosniete ciasto rozwalkowac na papierze do pieczenia na prostokat odpowiadajacy wymiarom blaszki do pieczenia i przelozyc z papierem  na blaszke.Na ciescie gesto rozlozyc przygotowane morele skorka do dolu.Przykryc sciereczka i pozostawic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i orzechową kruszonką - pyszne 143

Poniewaz uwielbiam ciasta z owocami,nie wyobrazam sobie sezonu jesiennego bez ciasta ze sliwkami.Dzisiejsze bedzie na pewno wielokrotnie powtarzane.Jest to pyszny drozdzowiec ze sliwkami i orzechowa kruszonka.Do kruszonki uzylam podprazanych mielonych orzechow laskowych, dzieki temu jest niezwykle aromatyczna.Ciasta jest tak w sam raz,nie za duzo ,za to duzo,duzo sliwek.To najprostsze do zrobienia i najzdrowsze ze wszystkich ciast(...)masla 50 g cukru Wykonanie: maslanke (uzylam 120 g maslanki i 30g wody) lub mleko delikatnie podgrzac w garnuszku.Dorzucic maslo pokrojone w wiorki wszystkie skladniki na ciasto umiescic w misie miksera i przy pomocy haka dokladnie zagniesc.Ciasto bedzie dosc luzne.Mise przykryc folia i postawic w cieplym miejscu do podwojenie objetosci z maki,mielonych orzechow i cukru zagniesc kruszonke,zawinac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Morelowe ciasteczka na Walentynki ( test wałka do ciasta ) 139

Dostałam do przetestowania wałek do ciasta z foremkami od Tupperware. Wałek jest bardzo lekki, ale w środku jest pusty. Można do niego nalać zimnej wody a dzięki temu świetnie nadaje się do wałkowania ciasta bo ciasto mamy cały czas schłodzone podczas pracy z nim. Wałek dodatkowo ma dwa komplety foremek, które po nałożeniu na wałek pozwalają nam na regulację grubości(...)ciasta, czyli możemy wałkować płasko bez foremek,a po nałożeniu ich mamy możliwość wałkowania na grubość 6 mm i 3 mm. Ja ten wałek wypróbowałam piekąc ciasteczka i muszę przyznać, że jest bardzo dobry, przede wszystkim jego zaletą jest jego wielkość czyli 50 cm a średnica wynosi 7,5 cm. Wygodnie trzyma się rączki, mimo tego, że wałek jest plastikowy

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania