Makowiec na kruchym cieście Łatwy przepis na szybkie ciasto makowe na kruchym spodzie. Prosty wypiek, który musi się udać. Delikatne, maślane ciasto z dużą ilością wilgotnej masy makowej to idealna propozycja na święta. Polecam! Składniki: 350g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego 70g cukru 150g masła lub margaryny 3 jajka 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)szczypta soli 2 łyżki bułki tartej 1 puszka masy makowej (użyłam masy firmy Helio 850g) opcjonalnie: lukier do udekorowania ciasta *** Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy miękkie masło lub margarynę, proszek do pieczenia, cukry, śmietanę oraz 3 żółtka. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, którą następnie owijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30minut *** *** Trzy białka
Blog z ApetytemJeżeli jesteście fanami szarlotki i wszelakich jabłczanych deserów – mam coś dla Was! Rustykalna szarlotka z ciasta filo z sosem waniliowym to wybitnie prosty, błyskawiczny i nieziemsko smaczny deser, który wykona dosłownie każdy! Jedynym problemem jaki możecie napotkać, to fakt, że ciasto filo nie jest dostępne w każdym sklepie. Ciasto francuskie możemy dostać wszędzie, gotowy spód do pizzy również, niestety(...)ciasto filo dosyć rzadko – a szkoda. Moim zdanie filo przebija ciasto francuskie stukrotnie! A jakie jest Wasze zdanie? Moją przygodę z filo rozpoczęłam przygotowując domową baklavę i uznałam to za absolutny hit. Mam nadzieję, że za jakiś czas znów będzie mi dane przygotować baklavę, gdyż mam ogromną ochotę podzielić się z Wami moim wspaniałym przepisem. Składniki na ciasto
Be Fit Be Strongcoś innego. Tym razem jednak jak powiedziałam , że spróbuję zrobić sernik z rosą to go zrobiłam. Jednak od słów do czynów droga daleka, dlatego najpierw poczytałam trochę o tym cieście. jak się okazało sernik z rosą można dowolnie interpretować jeśli chodzi o ilość oleju i mleka. Moja mama między czasie powiedziała, że już dawno chciała tego serniczka spróbować. Nie miałam(...)wyjścia i go upiekłam. Sernik z rosą okazał się mocno wilgotny, długo trzymający świeżość i bardzo smaczny. Ten kto jeszcze go nie jadł zachęcam do próbowania. Polecam ! Składniki ciasto 200 g mąki 125 g masła 80 g cukru pudru 2 żółtka 8 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka) masa serowa 1 kg sera trzykrotnie mielonego 150 g cukru
Ciasta z tradycjamiPrzekładane ciasto migdałowe z bezą to bardzo pracochłonny i słodki deser. Dwa kruche spody z dżemem oraz bezę przełożone masą budyniową z aromatem migdałowym. Czas wykonania: 3 h – 3 h 30 min Ilość porcji: 27 kawałków Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 3 żółtka 4 łyżki zmielonych migdałów (30 g migdałów blanszowanych(...)zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy mleko będzie już gorące wlać do niego wymieszaną wcześniej mąkę i cały czas mieszając ugotować budyń. Wystudzić. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Podzielić całość na 2 równe kawałki. Rozwałkować płat wielkości blachy (forma 20 cm x 30 cm). Piec 30 minut
KuchniaWeDwoje.plgwiazda z makiem – chyba jeden z najbardziej świątecznych wypieków, jakie mogą znaleźć się na Waszym stole. Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem to prawdziwy tradycyjny makowiec, na idealnym drożdżowym cieście, do tego idealna wilgotna masa makowa (możecie użyć gotową, ale czy naprawdę na tym to polega?) z bakaliami, no i ten kształt. Chyba jeszcze nie widziałam dwóch podobnych betlejemskich drożdżowych(...)dwie różne – kwestia „podwinięcia” ramion gwiazdy). Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem fantastycznie ozdobi Wasz bożonarodzeniowy stół, a do tego jeszcze zachwyci całą rodzinę smakiem. Składniki: na ciasto: 500g mąki pszennej 180 ml mleka 2 jajka 50 g masła 15g drożdży suchych lub 30 g świeżych 50-80g cukru (w zależności od tego, jak słodkie chcecie uzyskać
Pociąg Do Kuchnimiksera wlewamy mleko i wodę – powinny być ciepłe, o temperaturze około 40⁰C. Wsypujemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli, dodajemy suszone drożdże, łyżkę oliwy i połowę odważonej mąki. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Dopiero wtedy, gdy płyny wchłoną mąkę wsypaną do miski dodajemy pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto dalej przez 7-8 minut. Gotowe ciasto powinno być miękkie, sprężyste, lekko tylko lepkie(...)klejące – jeśli potrzeba, dodajcie więcej mąki, łyżkę lub dwie, ale nie przesadźcie z jej ilością, bo ciasto wyjdzie za sztywne. Wyrobione ciasto formujemy w ciasną kulę i przekładamy do wysmarowanej odrobiną oliwy miski. Miskę przykrywamy, no do końca szczelnie, a ciasto zostawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość i mocno napuchnie. Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem
Karo in the KitchenKolejne ciasto dla miłośników maku i kokosa, które piekłam z Asią z bloga Słodko Słodka . Wyszło bardzo dobre, nie za suche, aromatyczne po prostu pyszne. Nie ukrywam, że jest przy nim trochę pracy, ale naprawdę warto się natrudzić. Polecam :) CIASTO KRUCHE : 60 dag mąki 30 dag masła 20 dag cukru pudru 6 żółtek 3 łyżki śmietany(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki kakao CIASTO KOKOSOWE : 6 białek 3/4 szklanki cukru 20 dag wiórków kokosowych CIASTO MAKOWE : 30 dag zmielonego maku (kupiłam w Lidlu) 2 jajka 2 łyżki stopionego masła 25 g rodzynek i orzechów 10 dag cukru 4 łyżki miodu olejek migdałowy DODATKOWO : słoik powidła śliwkowego WYKONANIE : CIASTO KRUCHE : Mąkę razem z proszkiem przesiewamy, dodajemy
Pani na deseruwielbiam zajadać się gorgonzolą i sezonowymi owocami - gruszkami oraz figami. Ten słodko-słony kontrast smaków sprawdza się doskonale w sałatkach ze szpinakiem i orzechami , a także w tartach na cieście francuskim i włoskich focacciach . W ostatni weekend obchodziłam swoje urodziny. Zaproszonych bliskich postanowiłam ugościć domowa pizzą . Dzień wcześniej zagniotłam ciasta z kilograma mąki i moim ulubionym sposobem wstawiłam(...)lodówki, aby spokojnie urosło. W dzień imprezy upiekłam 3 duże pizze, którymi bardzo się najedliśmy. Zostało mi jeszcze trochę ciasta, które przechowałam w lodówce przez kolejne 24 godziny. Tak długo rosnące ciasto jest według mnie jeszcze smaczniejsze. Tym razem postanowiłam zrobić już nie pizzę, a prostszą focaccię wykorzystując właśnie kupione dorodne figi. Gorgonzola i owoce to jedno z moich ulubionych
Chilli Czosnek i OliwaKiedy po raz pierwszy jadłam to ciasto, a było to kilka lat temu, nie przyszło mi do głowy, iż coś na słodko wykonane z marchewki może być tak pyszne. Puszyste ciasto marchewkowe Marchewka jest warzywem i myślę, że głównie z tego powodu niektóre osoby są nadal dość sceptycznie nastawione do tego ciasta. Zupełnie niepotrzebnie, gdyż jest ona jak wiadomo jest(...)natury lekko słodka, a w połączeniu z cynamonem czy chociażby orzechami włoskimi zatraca swój smak warzywa. Ciasto marchewkowe w poniższym przepisie jest jednym z najlepszych jakie jadłam. Intensywne i aromatyczne w smaku. Kolor ciasta jest dość ciemny, nie żółty jak spotkać można czasami w innych ciastach marchewkowych (tych sama osobiście też nie lubię). Śmiało polecam ten przepis. Jeśli zdecydujecie się
mecooksDzisiaj przepyszna tarta, nadziana doskonałym nadzieniem serowym i owocami. Niech za reklamę robi to, co stwierdziła moja mama, że to najlepsza tarta jaką zrobiłam. A zrobiłam już nie jedną Ciasto jest idealnie kruchutkie. Serowy krem lub sernik, zwijcie jak tam chcecie, bardzo delikatny. Owoce możecie wyłożyć po upieczeniu lub zapiec w serowej masie, zależy jaki macie pomysł na ciacho(...)ciacho ma to co dla mnie najlepsze a zawsze mam problem z wyborem rodzaju ciacha na weekend. Ma owoce, bo przecież lato. Kiedy jak nie teraz piec owocowe ciasta. Ma kruchy spód i ma krem czy też warstwę serową, która zastępuje doskonale mój ukochany sernik. Z czystym sumieniem więc połączyłam tutaj wiele smaków, na które mój ciążowy brzuch miał ochotę
Mieszam w Garnkupracy, robi lekki bajzel w kuchni i wizja sprzątania może pozbawić entuzjazmu, ale wierzcie mi, żadna mrożonka nie jest w stanie zastąpić delikatnego smaku robionych w domu. Przepisów na ciasto pierogowe jest milion. Co dom, to każdy ma swój przepis i oczywiście jedyny i słuszny. Najważniejsze jest zaparzenie mąki i zostawienie na chwilę ciasta, żeby odpoczęło i zaczął pracować gluten(...)gwarancję miękkiego i elastycznego ciasta. Do ciasta, które będzie otulało nadzienia miękkie i delikatne, nie dodaję jajka. Jajko powoduje, że ciasto jest twardawe. Sama jajko daję wtedy, kiedy nadzienie ma składniki mogące przebić ciasto (orzechy lub ziarna). Lubię dodatki smakowe do ciasta na pierogi – trochę świeżych ziół, czasem pasta waniliowa i mamy pierogi, które niby są tradycyjne a inne
ladykitchenKolejny letni wypiek z owocami. Tym razem kruche ciasto na krupczatce z budyniową pianką i agrestem. Do tego ciasta również pasują różne owoce więc ciasto idealne na lato. U mnie nie zawsze do ciasta musi być kawa lub herbata. Lubię też jako dodatek kieliszek wody i tym razem do ciasta podałam wodę. Woda Jan jest bogata w minerały(...)zastosowanie w leczeniu chorób nerek i układu moczowego. Wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi, przez co przydaje się przy leczeniu cukrzycy oraz miażdżycy. Składniki: Ciasto kruche: 3 szkl mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 250 g zimnego masła 5 żółtek 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 % 5 żółtek Pianka
Ala piecze i gotujesłodkiego, czekoladowego i jednocześnie orzeźwiającego. Bo właśnie taka jest ta tarta. Klasyczny kruchy spód, krem na bazie lemon curd i mascarpone no i czekolada. Oczywiście największym plusem tego typu ciast jest dowolna możliwość ich modyfikacji. I dlatego moja kolejna tarta była identyczna, ale zamieniłam czekoladę na truskawki i listki mięty. Też wyszło przepysznie, a do tego wiosennie i kolorowo. Opcję(...)prawie całą blaszkę A więcej o sesji i sklepie internetowym dowiecie się już wkrótce Tarta cytrynowa z czekoladą Składniki na dużą tortownicę lub foremkę do traty o średnicy 30cm: Ciasto kruche: – 400 g mąki pszennej – 80 g cukru pudru – szczypta soli – 200 g zimnego masła – 2 żółtka – 1 płaska łyżka śmietany 18% Mąkę łączymy
RelaxtimeSposób przygotowania: Do miski (u mnie misa od miksera) wlać letnie mleko, wsypać drożdże, cukier i sól, dodać masło i wbić jajo. Dodać 300 g mąki. Wyrobić ciasto mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, początkowo na najniższej prędkości miksera (do momentu połączenia się składników ciasta), następnie zwiększając prędkość do średniej. Stale miksując, p owoli dodać pozostałe(...)mąki, aż ciasto zbierze się wokół haka i odsunie się od boków miski. Ciasto na bułeczki powinno być delikatnie lepkie i miękkie. W razie potrzeby należy dodać nieco więcej mąki (ja musiałam dodać jakieś 10 g, gdyż ciasto było zbyt luźne). Dużą miskę wysmarować olejem (niewielką ilością - ok. 1/2 łyżki). Do tak przygotowanej miski przełożyć wyrobione ciasto, przykryć czystą ściereczką
Gospodyni Miejska