Pyszna wiosenna tarta :). Kruche ciasto, panna cotta na bazie białej czekolady i pieczony rabarbar. Połączenie smaku słodkiego i kwaśnego, które po prostu uwielbiam! Tarta jest prosta w wykonaniu, choć wymaga kilkuetapowego przygotowania - najpierw pieczemy kruchy spód, pieczemy rabarbar, a na koniec przygotowujemy pyszną panna cottę. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą, a tarta znika nie wiadomo kiedy...do ostatniego(...)okruszka ;). Bardzo polecam! Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej, użyłam tortowej 100 g masła, zimnego 30 g cukru pudru 1 duże jajko szczypta soli Pieczony rabarbar: około 250-300 g rabarbaru 40 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią, lub cukru wanilinowego Panna cotta z białej czekolady: 160 g białej czekolady 300 ml śmietany
Opowieści z piekarnikaNajprostsze i najszybsze ciasto czekoladowe, bez miksera, bez dodatku mleka, maślanki czy masła. Szybkie i bardzo smaczne domowe ciasto z kilku podstawowych składników. Polecam wystudzone ciasto polać domową polewą czekoladową. Do ciasta czekoladowego możesz dodać bakalie: tarte orzechy, rodzynki, suszoną żurawinę.. Ciasto czekoladowe smakować będzie także z kruszonką. To puszyste, bardzo smaczne ciasto, idealne do popołudniowej kawy, kubka kakao(...)aromatycznej herbaty. Zapraszam po sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe bez miksera. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią szczypta soli 1 czubata łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 większe jajka lub 5 mniejszych ½ szklanki oleju SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 % 140 g czekolady mlecznej, deserowej lub gorzkiej Uwagi
Zasmakuj KuchniCiasto marchewkowe z kaszą bulgur. Pyszne ciasto marchewkowe z okolic Bazylikaty. Ciasto marchewkowe z kaszą bulgur Proste i smaczne ciasto, typowo regionalne, starożytnego pochodzenia, między innymi dlatego, że receptury potrafią sięgać nawet do czasów średniowiecza. Wtedy to marchewki, a nawet buraki były powszechnym składnikiem wielu deserów. Nie oszczędzano również na kaszach. Biedota włoska wychowała się na tych super deserach, stąd(...)śmieciowe i puste kalorie dające tylko chwilę przyjemności i przelatujące przez nas bez zbytniej wartości. Słodki smak marchewki zastępował Włochom słodziki- rzadkie i drogie, jak cukier czy miód. Ciasto marchewkowe z kaszą bulgur Moje ciasto z odrobiną osobistej modyfikacji, jest ciastem pochodzącym z okolic Bazylikaty, ale znajdziecie je również jak włoski but długi i szeroki w zasadzie wszędzie
Z Kuchni Do Kuchniwielu lat miałam swoje ulubione ciasto, do którego nie dodawałam wcale jajek a jedynie bardzo gorącą wodę. Było bardzo fajne i elastyczne, ale nie zawsze wychodziło idealne. Przyczyną często była mąka, która jak odkryłam przez ostatnie lata, ma tu kolosalne znaczenie. Zbyt długie leżakowanie ciasta nie działało też zbyt dobrze. No i ostatnia rzecz, która skłoniła mnie do poszukiwania innego(...)przepisu na ciasto, czyli fakt, że zdarzało mi się jeść lepsze ciasto, bardziej delikatne i cienkie. I tak oto przedstawiam Wam nowy przepis, który jest genialny! Jego jedyną wadą jest to, że ciasto jest tak elastyczne, że ma się ochotę na zrobienie mega cieniutkich pierogów a tu już tylko krok do przerwania ciasta. Ku mojemu zdziwieniu z podanej porcji ciasta
nietylkopasta.plłyżka spirytusu lub octu szczypta soli ok. 5 łyżek kwaśnej śmietany 18% (ok. 150 g) olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść w misce i wyrób jednolite ciasto * Jeśli ciasto byłoby zbyt suche dodaj więcej kwaśnej śmietany, wszystkie składniki powinny zlepić się w jedną kulę. Następnie trzeba sprawić, aby ciasto stało się miękkie i plastyczne, a do tego(...)dobrze napowietrzone. Można to zrobić za pomocą jednej z trzech metod: Wybijanie ciasta wałkiem na stolnicy przez 15 min. Wyrabianie ciasta robotem kuchennym przez 15 min. Trzykrotne zmielenie ciasta maszynką do mięsa z nakładką o najgrubszych oczkach. Po wykonaniu jednej z trzech powyższych czynności ciasto powinno stać się wyraźnie bardziej miękkie i plastyczne. Zawiń ciasto szczelnie w folię spożywczą
Słodki BlogCiasto Kubuś to bardzo fajne połączenie ciasta z ulubionym sokiem dzieciaków. Puszysty biszkopt, pomarańczowa masa przygotowana na bazie soku Kubuś, oraz delikatna masa śmietanowa. Całość wykończona startą na tarce mleczną czekoladą. Czy nie brzmi smakowicie? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto jest naprawdę rewelacyjne w smaku, a co najważniejsze bardzo łatwe w przygotowaniu. Masa kubusiowa, czyli główny składnik tego ciasta(...)innego jak budynie śmietankowe przygotowane nie na mleku a na soku. Ciasto kubuś to idealny deser na różnego rodzaju uroczystości, szczególnie organizowane dla dzieci. Dzieciaki uwielbiają takie kolorowe i delikatne ciasta, a szczególnie to na bazie soku kubuś. Wypiek ten możemy przygotować także na inne nadarzające się uroczystości w ciągu roku. Ciasto jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu
Przepiski.plKarmelowa chmurka to ciasto zrobione z tego co akurat miałam w lodówce. Lubię eksperymentować i tworzyć nowe słodkości. Zależało mi żeby słodki karmel, przełamać czymś lekkim. I wydaje mi się, że to jest właśnie idealne połączenie. Nazwa ciasta idealnie odzwierciedla jego smak i konsystencję. Karmelowe krówki, warstwa śmietankowa z galaretką i polewa czekoladowa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Karmelowa chmurka(...)krówkami ciągutkami 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 12 porcji Przygotowanie 30 min. Chłodzenie 4 godz. Kalorie 340 kcal Przepyszne ciasto bez pieczenia. Karmelowa chmurka z krówkami ciągutkami, puszystą jak chmurka śmietanką z galaretką i polewą kakaową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 g karmelowych ciągnących krówek 1/4 szklanki mleka
ProstePesto.plCiasto Raffaello z musem malinowym to bardzo smaczny wypiek, który musicie wypróbować. Ciasto pojawiło się w naszym domu po raz pierwszy i na pewno nie ostatni, ponieważ jest przepyszne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis powstał sam od siebie. Miałam ochotę na połączenie musu malinowego z masą z dodatkiem białej czekolady. Ciasto swoim wyglądem nieco przypomina malinową chmurkę. Jednak masa(...)wzbogacona jest o białą czekoladę, maliny zaserwowane w postaci musu a bazą ciasta jest puszysty biszkopt. Dodatkowo wierzch ciasta udekorowany jest pralinkami Raffaello, stąd też nazwa ciasta. Ciasto Raffaello z musem malinowym to idealny wypiek na każdą okazję. Idealnie sprawdzi się na święta, sylwestra, domowe imprezy, urodziny czy imieniny. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu
Przepiski.plCiasteczka Linzer to miniaturowa wersja słynnego austriackiego deseru Linzer Torte . Kruche ciasto orzechowe o delikatnie cytrusowym aromacie wraz z malinowym nadzieniem tworzą wyjątkowe ciasteczka na każdą okazję. Ciasteczka Linzer – doskonałe kruche ciastka z okienkiem Ciasteczka z Linzu to wierna mini-kopia austriackiego Linzer Torte . Pierwszy przepis na to słynne austriackie ciasto jest datowany na 1696 r. Deser popularność zdobył(...)połowie XIX w. kiedy to cukiernik Johann Konrad Vogel rozpoczął jego masową produkcję. Podstawą ciasteczek Linzer , podobnie jak Linzer Torte jest kruche ciasto, zrobione z dodatkiem prażonych orzechów laskowych, aromatyzowane cytryną, pomarańczą i cynamonem. W środku jest natomiast owocowe nadzienie – w najbardziej tradycyjnej wersji jest to konfitura porzeczkowa lub malinowa. Połączenie maślano-orzechowo-cytrusowego ciasta kruchego z delikatnymi, owocowymi
Na-talerzu.plspotkanie tego roku w Piekarni Amber , Ania wybrała mięciutkie i uniwersalne bułki na zakwasie z dyniowym puree. Bułeczki na zakwasie z dodatkiem dyni są bardzo smaczne. Dynia sprawia, że ciasto ma piękny złoty kolor i jest delikatne. Bułki pasują nie tylko na śniadanie, możemy je wykorzystać o każdej porze dnia i przy każdej okazji. Przepis The perfect Loaf(...)szczegółowe wskazówki i filmik do przepisu znajdziecie na blogu Maurizia – The perfect Loaf . Dyniowe bułki na zakwasie Całkowita waga ciasta wynosi 1200 g z których przygotujemy szesnaście 70 g bułek Składniki 597 g maki chlebowej wysokobiałkowej (u mnie pszenna chlebowa typ 750) 119 g puree z dyni 113 g masła 90 g mleka 42 g miodu 179 g wody
Tajemnice Smaku