chleb - 25827 przepisów (strona:246/1722)

Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni 142

Odpowiedziałam na zaproszenie Ani z bloga Kuchennymidrzwiami .pl i upiekłam chleb. Składniki : 340 g mąki owsianej 340 g mąki żytniej 720 ( u mnie typ 1000) 2 łyżeczki soli himalajskiej 700 ml wody ( u mnie ciut mniej) 2 łyżeczki czarnuszki 20 suszonych pomidorów 2 łyżeczki mieszanki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 2 łyżeczki tymianku 10 łyżek pestek dyni 10 łyżek(...)podanymi składnikami. Całość przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na całą noc. Następnego dnia ciasto zamieszaj i przełóż go do foremek, posyp pestkami dyni Znów wszystko odstaw do wyrośnięcia Chleb piecz w nagrzanym do temperatury 250*C piekarniku przez 15 min, potem zmniejsz temperaturę do 210*C i piecz kolejne 45 min. Dobrze jest na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne

Proste Potrawy
Chleb orkiszowy pełnoziarnisty na zakwasie 155

Przepisu z serii domowa piekarnia nie było już dość długo, więc dzisiaj wracam z pysznym i zdrowym chlebem razowym na mące orkiszowej. Tym razem przepis składa się z dwóch etapów i najpierw należy przygotować zaczyn, a po kilkunastu godzinach (najlepiej rano) całe chlebowe ciasto. Chleb jest na zakwasie, wyłącznie z mąką pełnoziarnistą, a mimo to pięknie rośnie i nie jest(...)ciężki i zbity – w dużej mierze to zasługa mąki i zawartego w niej glutenu. Ta wersja jest lżejsza niż chleby żytnie razowe lub z mieszanych mąk, które przygotowywałam już kiedyś i pokazywałam na blogu. Takie pieczywo jest naprawdę pyszne i zdrowe, a dzięki niemu mamy zapach taki, jak w piekarni A wy lubicie pieczywo na zakwasie, czy może jesteście

Fitkot
Chleb żytni na drożdżach z kawą i pieprzem 139

zwykle w totalnym niedoczasie jestem, w dupie ciemnej zupełnie. Ale musiałem jakoś wygenerować parę chwil i wpisać dla Was przepis, wiem, że z niecierpliwością czekacie. Dzisiaj całkiem ciekawy chleb, nie dość, że żytni na drożdżach, to jeszcze z kawą i pieprzem. Bo żytnie, co do zasady, robi się na zakwasie. Ale przecież nie są to jakieś ścisłe zasady, których jest(...)obowiązek przestrzegać. W kuchni najlepsza jest właśnie improwizacja. I zabawa. A przede wszystkim to, żeby zrobić coś fajnego i się nie narobić. Przygotowałem więc dla Was przepis na chleb, który smakuje naprawdę dobrze, a nie robi się go całą dobę, jak chleby na zakwasie. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
NAJPROSTSZY CHLEB DOMOWY 198

Pszenny chleb na drożdżach z dodatkiem płatków owsianych i otrębów pszennych to najprostszy domowy chleb, jaki tylko znam - bez wyrabianie i wyrastania. Wszystkie składniki mieszamy w misce łyżką, wykładamy do formy i do piekarnika - resztę zrobi piekarnik, a nam pozostaje tylko czekanie na pyszny, domowy chlebek 🍞 Jest to idealny chleb na osób zapracowanych, którzy nie mają czasu na wielogodzinne stanie(...)chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, bez zbędnych dodatków. Sama jestem pod wielkim wrażenie tego przepisu, bo nie sądziłam, że w tak prosty sposób można otrzymać aż tak dobry chleb! P.S. Mój mąż cały czas myślał, że to kupny, dopóki mu nie zdradziłam tego sekretu😉 Składniki: 3 szklanki mąki pszennej chlebowej 1 szklanka płatków owsianych górskich 1/2 szklanki otrębów pszennych

Kuchnia MagdaLeny
Chleb pszenny na zakwasie żytnim z kminkiem 106

Prosty, pyszny chleb dziś przedstawiam. Uwielbiam chleb litewski w którym jest sporo kminku a dziś ten smak zamknęłam w innym pysznym chlebie foremkowym. Zachęcam do spróbowania chleba i napiszcie jak się upiekł? Chleb pszenny na zakwasie żytnim z kminkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
CHLEB BEZGLUTENOWY LOW FODMAP, ŁATWY 267

Chleb bezglutenowy (gryczano-ryżowy) to jeszcze gorący przepis- dosłownie. Dziś znaleziony przepis, chlebek już upieczony, wypróbowany i od razu dzielę się z Wami recepturą. Ten chleb jest wart rozpowszechniania. Jest nie tylko bezglutenowy, on jest jak najbardziej dozwolony także przy zespole jelita drażliwego, jest bowiem Low FODMAP. Domowy chlebek bez zbędnych dodatków: bez konserwantów, bez ulepszaczy, itp., tylko(...)cukru, wiem bowiem iż drożdże do wzrostu go nie potrzebują, to po cóż go dodawać... Jest pyszny w smaku, ma chrupiacą skórkę i sprężysty miąższ (co jest rzadkością wsród chlebów bezglutenowych) i ponoć długo pozostaje świeży. Ponoć gdyż osobiście tego jeszcze nie mogę stwierdzić, na razie wierzę na słowo autorce przepisu. Piekłam w 1 silkonowej formie, o wym.: 24x8cm Składniki

Smaczne Zdrowe
Chlebek cebulowy z orzechami makadamia (Pane alle cipolle) 124

dzień lub dwa wcześniej nastawimy na niego zaczyn, to samo wykonanie jest potem dosyć proste i szybkie. Polecam do upieczenia także początkującym! Nawodnienie ciasta (hydratacja) 75% Pomysł na ten chleb zaczerpnąłem z bloga ХЛЕБ & ХЛЕБ Receptura (na 1 chlebek o wadze ok. 450 g):  Zaczyn "stare ciasto" (1-2 godziny w temperaturze pokojowej, następnie 24-48 godziny

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb razowy + film 104

Prosty w przygotowaniu chleb razowy to idealny przepis dla każdego laika kulinarnego, który pierwszy raz w życiu piecze chleb. Bez ulepszaczy, bez zbędnych składników smakuje wyśmienicie z pewnością zachwyci nie jedno podniebienie.   składniki na 2 bochenki chleba 800 g mąki pszennej razowej 100 g mąki pszennej białej 1 łyżeczka cukru 600 ml ciepłej wody 50 g drożdży(...)stolnicy posypanej mąką ). Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części, przekładamy do prostokatnych foremek – keksówek posmarowanych tłuszczem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Tak przygotowany chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym to temp 200 st. C około 40-50 minut.   Artykuł Chleb razowy + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Chleb gryczany z kaszy gryczanej niepalonej 161

więc tak: wiem, wiem, nie zaczyna się zdania od: no więc, ale tak mi tu pasuje, to jest zarąbiasty chleb dla wszystkich: dla bezglutenowców, wegan i wegetarian, mięsożerców, tych co lubią słodkie i tych co wolą wytrawnie, jest mega dobry i mega zdrowy. Chleb z kaszy gryczanej znalazłam na Akacjowym blogu i zakochałam się w nim. Do wyrobu chleba potrzeba(...)kaszy gryczanej niepalonej, do nabycia w sklepach też pod nazwą kasza gryczana biała. Zaczynam produkcję chleba we środę aby w sobotę upiec pyszny bochen a Wy ustalcie sobie sami odpowiednie czasy. Polecam gorąco, upieczcie sobie taki chlebek moi Czarodzieje - czytelnicy bloga. Chleb gryczany z kaszy gryczanej niepalonej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym wg. Piotra Kucharskiego 119

znów wróciłam do pieczenia domowego chleba na zakwasie! Mój zakwas niestety zamordowałam, ale dobra dusza, czyli Brenia z bloga  Kuchnia Breni  mnie podratowała i podarowała super zakwas, który ma już ponad dziesięć lat. Chleb rośnie na nim rewelacyjnie, obiecałam więc sobie, że tym razem będę dbała o mój nowy zakwas. Przepis, który Wam dziś prezentuję jest autorstwa(...)Piotra Kucharskiego , a wypatrzyłam go na jego stronie na FB. Bardzo lubię siemię lniane, więc zakasałam przysłowiowe rękawy i wzięłam się do roboty, do czego i Was serdecznie zachęcam. Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym ma niesamowity smak, dzięki prażonemu siemieniu. Bardzo nam przypadł do gustu. Pierwszy bochenek zniknął bardzo szybko!  Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym

Kulinarne przygody Gatity
CHLEB NOCNY 161

Prosty chleb z mąki pszennej, wody i drożdży. Ma grubą, chrupiącą skórkę i miękki, pulchny środek. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu,  posmarowany grubą warstwą masła.  Jego przygotowanie nie wymaga użycia miksera, ani też wyrabiania ciasta. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zgrubnie mieszamy łyżką lub szpatułką, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na około 12 godzin na blacie kuchennym(...)Chleb pieczemy w żeliwnym garnku lub żaroodpornym naczyniu z pokrywą. Dzięki długiej fermentacji i sposobowi pieczenia, chleb ma duże pory w środku, a skórka przyjemnie trzeszczy przy naciśnięciu. Polecam zwłaszcza jesienią, gdy za oknem plucha, a w domu cudowna woń świeżego pieczywa. SKŁADNIKI   400 g mąki pszennej, np. chlebowej 300 ml chłodnej wody 20 g świeżych drożdży

cool and minty
Jesienny chleb z dynią i figami 136

ramach wydarzenia w Piekarni Amber w październiku upiekłyśmy razem z innymi Piekarzami i Piekarenkami chleb iście jesienny. Kolory polskiej jesieni przeniosłyśmy do naszych kuchni, dusza się śmieje, brzuchy najedzone. Chleb jest przepyszny, rośnie pięknie, kolory jesieni w jednym bochenku. Polecam upieczcie sobie taki chleb, ożywcie swoje zakwasy i pieczemy. Chleb według pomysłu Zorry , pozmieniałam trochę. Jesienny chleb z dynią

Moje Małe Czarowanie
Śniadaniowe tosty na bogato 163

pęczek szczypiorku pęczek natki pietruszki (opcjonalnie posiekany koperek lub tymianek) około 4 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka suszonego oregano chleb tostowy 1-2 pomidory czerwona cebula kilka listków sałaty masłowej lub kilka garści rukoli kilka plasterków sera (gouda lub mozzarella z zalewy) kilka plasterków szynki – opcjonalnie sól, pieprz Przygotowanie(...)wierzch się zetnie, przewracamy omlet na drugą stronę i dopiekamy jeszcze około minuty. Przekładamy na talerz, a na patelni smażymy podobnie pozostałe omlety. W międzyczasie na patelni grillowej podpiekamy chleb tostowy. Jedną kromkę podpieczonego chleba smarujemy majonezem czosnkowo-ziołowym, drugą majonezem z dodatkiem musztardy. Na chlebie, w dowolnej kolejności, układamy wszystko to, na co mamy ochotę: sałatę lub rukolę, omlet

Smaki Na Talerzu
Chleb mieszany na żytnim zakwasie 140

Wypróbowałam w końcu przepis Piotra Kucharskiego na chleb na żytnim zakwasie.  W tym celu kilka dni wcześnie hodowałam zakwas i powiem Wam że jest w tym procesie jakaś moc, magia życia. Pieczenie chleba dla mnie jest swoistym spełnieniem... i uśmiech pana męża wracającego z pracy, kiedy go zapach świeżego chleba uwodzi już na schodach.  Myślę, że to właśnie(...)dzieci zapamiętają z dzieciństwa.  Każde z nich ma swoje ulubione pieczywo.  Kochają ciepłe bułki i chrupiące bagietki, ale pan mąż bardzo lubi chleb żytni.  Taki właśnie jest ten który upiekłam. Mięsisty z chrupiącą skórką, o kwaskowatym smaku.  Dzięki domieszce mąki pszenny nie jest gliniasty i mokry. Smaczny jeszcze ciepły, ale i też na trzeci dzień

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb żytni na dzikich drożdżach z wody zakwasowej marchew, estragon, ziele angielskie 125

Kolejny, pyszny i zdrowy bochen na mym stole i eksperymentów ciąg dalszy. Tym razem chleb pieczony w foremce a dojrzewany czytaj garowany na blacie w temperaturze pokojowej. Chleb zrobiłam przy użyciu wody zakwasowej z marchewki, estragonu i ziela angielskiego. Potem na bazie tej wody zrobiłam zakwas a na końcu chleb. Zachęcam do eksperymentów i własnego wypiekania chleba. Chleb żytni

Moje Małe Czarowanie