chleb - 26052 przepisów (strona:249/1737)

CHLEB BEZGLUTENOWY LOW FODMAP, ŁATWY 272

Chleb bezglutenowy (gryczano-ryżowy) to jeszcze gorący przepis- dosłownie. Dziś znaleziony przepis, chlebek już upieczony, wypróbowany i od razu dzielę się z Wami recepturą. Ten chleb jest wart rozpowszechniania. Jest nie tylko bezglutenowy, on jest jak najbardziej dozwolony także przy zespole jelita drażliwego, jest bowiem Low FODMAP. Domowy chlebek bez zbędnych dodatków: bez konserwantów, bez ulepszaczy, itp., tylko(...)cukru, wiem bowiem iż drożdże do wzrostu go nie potrzebują, to po cóż go dodawać... Jest pyszny w smaku, ma chrupiacą skórkę i sprężysty miąższ (co jest rzadkością wsród chlebów bezglutenowych) i ponoć długo pozostaje świeży. Ponoć gdyż osobiście tego jeszcze nie mogę stwierdzić, na razie wierzę na słowo autorce przepisu. Piekłam w 1 silkonowej formie, o wym.: 24x8cm Składniki

Smaczne Zdrowe
Chlebek cebulowy z orzechami makadamia (Pane alle cipolle) 127

dzień lub dwa wcześniej nastawimy na niego zaczyn, to samo wykonanie jest potem dosyć proste i szybkie. Polecam do upieczenia także początkującym! Nawodnienie ciasta (hydratacja) 75% Pomysł na ten chleb zaczerpnąłem z bloga ХЛЕБ & ХЛЕБ Receptura (na 1 chlebek o wadze ok. 450 g):  Zaczyn "stare ciasto" (1-2 godziny w temperaturze pokojowej, następnie 24-48 godziny

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb razowy + film 106

Prosty w przygotowaniu chleb razowy to idealny przepis dla każdego laika kulinarnego, który pierwszy raz w życiu piecze chleb. Bez ulepszaczy, bez zbędnych składników smakuje wyśmienicie z pewnością zachwyci nie jedno podniebienie.   składniki na 2 bochenki chleba 800 g mąki pszennej razowej 100 g mąki pszennej białej 1 łyżeczka cukru 600 ml ciepłej wody 50 g drożdży(...)stolnicy posypanej mąką ). Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części, przekładamy do prostokatnych foremek – keksówek posmarowanych tłuszczem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Tak przygotowany chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym to temp 200 st. C około 40-50 minut.   Artykuł Chleb razowy + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Chleb gryczany z kaszy gryczanej niepalonej 163

więc tak: wiem, wiem, nie zaczyna się zdania od: no więc, ale tak mi tu pasuje, to jest zarąbiasty chleb dla wszystkich: dla bezglutenowców, wegan i wegetarian, mięsożerców, tych co lubią słodkie i tych co wolą wytrawnie, jest mega dobry i mega zdrowy. Chleb z kaszy gryczanej znalazłam na Akacjowym blogu i zakochałam się w nim. Do wyrobu chleba potrzeba(...)kaszy gryczanej niepalonej, do nabycia w sklepach też pod nazwą kasza gryczana biała. Zaczynam produkcję chleba we środę aby w sobotę upiec pyszny bochen a Wy ustalcie sobie sami odpowiednie czasy. Polecam gorąco, upieczcie sobie taki chlebek moi Czarodzieje - czytelnicy bloga. Chleb gryczany z kaszy gryczanej niepalonej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym wg. Piotra Kucharskiego 122

znów wróciłam do pieczenia domowego chleba na zakwasie! Mój zakwas niestety zamordowałam, ale dobra dusza, czyli Brenia z bloga  Kuchnia Breni  mnie podratowała i podarowała super zakwas, który ma już ponad dziesięć lat. Chleb rośnie na nim rewelacyjnie, obiecałam więc sobie, że tym razem będę dbała o mój nowy zakwas. Przepis, który Wam dziś prezentuję jest autorstwa(...)Piotra Kucharskiego , a wypatrzyłam go na jego stronie na FB. Bardzo lubię siemię lniane, więc zakasałam przysłowiowe rękawy i wzięłam się do roboty, do czego i Was serdecznie zachęcam. Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym ma niesamowity smak, dzięki prażonemu siemieniu. Bardzo nam przypadł do gustu. Pierwszy bochenek zniknął bardzo szybko!  Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym

Kulinarne przygody Gatity
CHLEB NOCNY 164

Prosty chleb z mąki pszennej, wody i drożdży. Ma grubą, chrupiącą skórkę i miękki, pulchny środek. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu,  posmarowany grubą warstwą masła.  Jego przygotowanie nie wymaga użycia miksera, ani też wyrabiania ciasta. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zgrubnie mieszamy łyżką lub szpatułką, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na około 12 godzin na blacie kuchennym(...)Chleb pieczemy w żeliwnym garnku lub żaroodpornym naczyniu z pokrywą. Dzięki długiej fermentacji i sposobowi pieczenia, chleb ma duże pory w środku, a skórka przyjemnie trzeszczy przy naciśnięciu. Polecam zwłaszcza jesienią, gdy za oknem plucha, a w domu cudowna woń świeżego pieczywa. SKŁADNIKI   400 g mąki pszennej, np. chlebowej 300 ml chłodnej wody 20 g świeżych drożdży

cool and minty
Jesienny chleb z dynią i figami 138

ramach wydarzenia w Piekarni Amber w październiku upiekłyśmy razem z innymi Piekarzami i Piekarenkami chleb iście jesienny. Kolory polskiej jesieni przeniosłyśmy do naszych kuchni, dusza się śmieje, brzuchy najedzone. Chleb jest przepyszny, rośnie pięknie, kolory jesieni w jednym bochenku. Polecam upieczcie sobie taki chleb, ożywcie swoje zakwasy i pieczemy. Chleb według pomysłu Zorry , pozmieniałam trochę. Jesienny chleb z dynią

Moje Małe Czarowanie
Śniadaniowe tosty na bogato 166

pęczek szczypiorku pęczek natki pietruszki (opcjonalnie posiekany koperek lub tymianek) około 4 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka suszonego oregano chleb tostowy 1-2 pomidory czerwona cebula kilka listków sałaty masłowej lub kilka garści rukoli kilka plasterków sera (gouda lub mozzarella z zalewy) kilka plasterków szynki – opcjonalnie sól, pieprz Przygotowanie(...)wierzch się zetnie, przewracamy omlet na drugą stronę i dopiekamy jeszcze około minuty. Przekładamy na talerz, a na patelni smażymy podobnie pozostałe omlety. W międzyczasie na patelni grillowej podpiekamy chleb tostowy. Jedną kromkę podpieczonego chleba smarujemy majonezem czosnkowo-ziołowym, drugą majonezem z dodatkiem musztardy. Na chlebie, w dowolnej kolejności, układamy wszystko to, na co mamy ochotę: sałatę lub rukolę, omlet

Smaki Na Talerzu
Chleb mieszany na żytnim zakwasie 142

Wypróbowałam w końcu przepis Piotra Kucharskiego na chleb na żytnim zakwasie.  W tym celu kilka dni wcześnie hodowałam zakwas i powiem Wam że jest w tym procesie jakaś moc, magia życia. Pieczenie chleba dla mnie jest swoistym spełnieniem... i uśmiech pana męża wracającego z pracy, kiedy go zapach świeżego chleba uwodzi już na schodach.  Myślę, że to właśnie(...)dzieci zapamiętają z dzieciństwa.  Każde z nich ma swoje ulubione pieczywo.  Kochają ciepłe bułki i chrupiące bagietki, ale pan mąż bardzo lubi chleb żytni.  Taki właśnie jest ten który upiekłam. Mięsisty z chrupiącą skórką, o kwaskowatym smaku.  Dzięki domieszce mąki pszenny nie jest gliniasty i mokry. Smaczny jeszcze ciepły, ale i też na trzeci dzień

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb żytni na dzikich drożdżach z wody zakwasowej marchew, estragon, ziele angielskie 128

Kolejny, pyszny i zdrowy bochen na mym stole i eksperymentów ciąg dalszy. Tym razem chleb pieczony w foremce a dojrzewany czytaj garowany na blacie w temperaturze pokojowej. Chleb zrobiłam przy użyciu wody zakwasowej z marchewki, estragonu i ziela angielskiego. Potem na bazie tej wody zrobiłam zakwas a na końcu chleb. Zachęcam do eksperymentów i własnego wypiekania chleba. Chleb żytni

Moje Małe Czarowanie
CHLEB BEZ MĄKI (BEZGLUTENOWY) - NAJLEPSZY 175

dłuższego czasu szukam przepisu na chleb bez mąki ... z różnym skutkiem 😑  Na blogu jest już jeden przepis na bezglutenowy chleb z samych ziaren , ale jest on zdecydowanie twardszy w konsystencji, chociaż też smaczny. Tak więc kombinuję, piekę, degustuję i ... każdemu mojemu wypiekowi coś zawsze brakowało, i nie zachwycał mnie swoim smakiem. No ale w końcu się udało! Poniższy przepis(...)przepis na chleb wg mnie idealny. Jest bez mąki (co było dla mnie priorytetem), tak więc mogą go jeść osoby na diecie bezglutenowej. Jest bardzo smaczny, ma zbilansowany smak. Nie jest twardy, co niestety często bywa przy chlebach typowo ziarnistych, ale nie jest też "gumowy" ani "mokry", co zdarza się przy pieczywie z domieszką serka wiejskiego. No i te niskie

Walijskie Pichcenie
Chleb na dzikich drożdżach z wiśni i mięty 144

Zamęczam Was tymi chlebami na dzikich drożdżach ale na razie to już ostatni. Chciałam tylko pokazać że praktycznie z każdego owocu czy warzywa można takie drożdże wyhodować a chleb będzie przepyszny. Poeksperymentuję także z pieczeniem ciasta drożdżowego słodkiego ale to już po urlopie. Tymczasem zapraszam na wyśmienity chleb na wodzie wiśniowej z suszonymi wiśniami. Chleb ma wyrazisty, głęboki smak(...)suszone owoce nadają mu charakteru, idealny z miodem, dżemem albo z wędliną. Chleb na dzikich drożdżach z wiśni i mięty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb na dzikich drożdżach z agrestu i moreli 159

Kolejne moje eksperymenty przyniosły pożądany skutek i dlatego teraz dzielę się z Wami swoimi przemyśleniami i przepisem na chleb. Wy też próbujcie bo chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, chwilę się na niego czeka a potem pyszny bochen jeden czy drugi ląduje na stole. Chleb piecze się bez tradycyjnego zakwasu czy drożdży piekarskich a tylko na wodzie zakwasowej w której(...)pracują dzikie drożdże. Sama nie przypuszczałam że moc dzikich drożdży jest tak wielka że unoszą takie ciężkie mąki. Robiłam eksperymenty z różnymi owocami i ziołami, dzięki którym chleby są pachnące i mają głęboki smak. Zapraszam do pieczenia. Chleb na dzikich drożdżach z agrestu i moreli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
CHLEB NA ZAKWASIE Z ŻURAWINĄ 138

Chleb na zakwasie w lipcowej Piekarni pochodzi z bloga Kuchnia Gucia i jest rzeczywiście bardzo smaczny. Pachnący i wilgotny nie zostawia śladów na nożu, co akurat dla mnie jest istotne. Miałam z nim sporo kłopotów – ciasto wyszło mi zbyt gęste i nie chciało wyrosnąć. Przerobiłam jeszcze raz dodając nieco wody i tadam jest Z lekkim poślizgiem prezentuję mój bochenek(...)Bardzo lubię pieczywo na zakwasie a dodatek żurawiny pasuje tu idealnie:) Cytuję za Guciem CHLEB NA ZAKWASIE Z ŻURAWINĄ /Jeffrey Hamelman „Chleb” 390 g zakwasu żytniego 130 g mąki żytniej chlebowej ( typ 720 ) 45 g wody 8 g soli 270 g łamanego żyta moczonego przez noc ( 135 g łamanego żyta i 135 g wody ) – u mnie mieszanka

Pieguskowa Kuchnia
Mieszany chleb razowy na zakwasie 159

Dawno nie było tutaj wpisu z serii "domowa piekarnia" , więc chyba czas to zmienić ;)  Zaczynałam od pieczenia razowych, ciężkich chlebów z mąki żytniej, ale stopniowo wprowadzałam też inne rodzaje mąk i z nimi wypieki stawały się często trochę lżejsze. Struktura środka dzięki użyciu mąki orkiszowej jest zupełnie inna i odpowiedziany za to jest gluten. Z kolei jaglana odciąża chleb(...)przez to ładnie wyrasta, a w smaku wypiek jest nieco lżejszy. Jak zwykle chleb jest z dodatkiem ziaren i nasion, bo takie właśnie najbardziej lubię :) Mieszany chleb razowy na zakwasie 360 g zakwasu żytniego 150 g mąki jaglanej 100 g mąki orkiszowej razowej 200 g mąki żytniej razowej 2 łyżki nasion chia 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka błonnika witalnego

FitKot

Proponowane wyszukiwania