Tradycyjnie chleb ten wypiekany był w niezwykle interesujący sposób. Zamykało się go w metalowym pojemniku i zakopywało w pobliżu gorących źródeł. W domu oczywiście nie uda się powtórzyć tego zabiegu, ale jest on warty uwagi także z powodu przypraw. Jest dość ostry w smaku i przyjemnie ziołowy. Ja posiadam większą blachę niż wskazana, więc chleb po wyrośnięciu okazał się cieńszy(...)niż być powinien, ale Wy możecie mój błąd naprawić (chociaż cienki chlebek też był bardzo fajny) - zdublujcie ilość składników, albo wykorzystajcie mniejszą blachę, to chleb będzie grubszy. CHLEB ISLANDZKI GORDONA RAMSAYA Składniki: (forma o średnicy 18 cm) - 150 gram mąki pełnoziarnistej - 150 gram mąki żytniej (dałam ryżową) - 3/4 łyżeczki soli - 3/4 łyżeczki białego pieprzu - 1/2 łyżeczki suchych drożdży
Życie zamknięte w smakuDzisiaj dzielę się z w Wami kolejnym przepisem na zdrowy chleb na zakwasie. W tym przepisie zakwaszana jest większa część mąki żytniej. Zapewni to lepszy efekt, bo mąka żytnia razowa jest ciężka. Do tego celu należy użyć większej ilości zakwasu. Jeżeli nie mamy wystarczającej ilości w lodówce, wystarczy co najmniej raz go dokarmić. Rozmnożenie zakwasu: 120 zakwasu 500 g mąki(...)przygotować w niej resztę ciasta. Dodać pozostałe składniki na zakwas. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc (8-12h) w temperaturze pokojowej. Składniki na chleb właściwy: 900 g zakwasu 300 g mąki żytniej razowej typ 2000 200 g mąki żytniej typ 720 500 ml ciepłej wody 20 g soli (2 łyżeczki) 1. Zakwas jest gotowy
Moja Galeria SmakuPrzedstawiam Wam mega zdrowy chleb . Zdrowy, bo na zakwasie żytnim . Zdrowy, bo z dodatkiem miodu. Zdrowy, bo z dodatkiem superfoods, jakim jest siemię lniane . Siemię lniane jest bogate w kwasy omega 3 oraz omega 6 . Ponadto nasiona lnu zawierają błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, witaminę E, cynk, lecytynę, flawonoidy i fitoestrogeny. Wymienione składniki powodują , że siemię lniane nie tylko odżywia(...)przygotować w niej resztę ciasta. Dodać pozostałe składniki na zakwas. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc (8-12h) w temperaturze pokojowej. Składniki na chleb właściwy: 350 g zakwasu 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 500 g mąki żytniej typ 720 600 ml ciepłej wody 4 łyżki miodu plus dodatkowa porcja 100 g siemienia lnianego plus
Moja Galeria SmakuChleb pszenno-żytni na zakwasie, z dodatkiem maślanki. Z pyszną chrupiącą skórką. Domowy. Najlepszy! Rozmnożenie zakwasu: 60 zakwasu 200 g mąki żytniej typ 720 180 ml letniej wody Zakwas wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej (około 1-2 h). Ogrzany zakwas przełożyć do wystarczająco dużej miski, żeby później przygotować w niej resztę ciasta. Dodać pozostałe(...)składniki na zakwas. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc (8-12h) w temperaturze pokojowej. Składniki na chleb właściwy: 350 g zakwasu 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750 200 g mąki żytniej typ 720 100 ml ciepłej wody 300 ml maślanki 2 łyżeczki soli 1. Zakwas jest gotowy, kiedy po rozsunięciu ciasta widać, że ma gąbczastą
Moja Galeria SmakuPyszny, domowy chleb z nutą słodyczy. Nie mogłam sobie odmówić :D Fantastycznie smakuję z masełkiem, gdy jest jeszcze ciepły ;) Przepis zaczerpnięty z książki Piotra Kucharskiego: „Chleb, domowa piekarnia". Polecam! Składniki: 400 ml wody 20 g drożdży 3 łyżki miodu wielokwiatowego 400 g mąki pszennej razowej 200 g mąki pszennej typ 750 100 g orzechów włoskich 150 g startych na grubych(...)kolejne 60-90 minut w ciepłe miejsce. Następnie chlebek nacechować u góry (ostrym nożem ponacinać). 3. Piec w 220 st.C około 40-45 minut w zaparowanym piekarniku, dzięki czemu chleb będzie miał niezwykle chrupiącą skórkę! (jak zaparować piekarnik? Wystarczy, że przed włożeniem chleba do piekarnika spryskamy jego ścianki wodą lub wstawimy do niego żaroodporne naczynie z gorącą wodą i umieścimy
Nastoletnie Wypiekaniedrugiego, koszmar! Wczoraj miałam jeszcze wysoką gorączkę, ale na szczęście dziś czuję się już nieco lepiej. Nie mogłam się powstrzymać i muszę Wam pokazać przepis na najlepszy, tradycyjny, polski chleb pszenny na żytnim zakwasie . Chrupiąca skórka, miękki w środku, lekko kwaśny, IDEALNY!!! Polecam! S kładniki na chleb pszenno-żytni na zakwasie: 500 g mąki pszennej luksusowej(...)Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę (blat), rozpłaszczamy, żeby usunąć pęcherzyki powietrza i składamy jak kopertę, a następnie formujemy kulę, przekładamy do kosza do wyrastania chleba (u mnie durszlak wyłożony ściereczką, porządnie oprószoną mąką) zlepieniem do góry, znowu zabezpieczamy ciasto folią spożywczą i pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia na około 5-6 godzin. Pod koniec czasu wyrastania
Rozpustne gotowanieDawno nie jadłam tak dobrego chleba. Naprawdę! Mięciutki, puszysty, ze zdrowymi dodatkami, i ten bajeczny kształt! Nawet synkowi smakował, choć ma dopiero 2,5 roczku i w ogóle za chlebem nie przepada. Zjadł kromkę z masłem i poprosił o jeszcze jedną. Nawet nie wiecie ile radości mi sprawił. Wracając do chleba, to muszę przyznać, że już długo(...)puszkach po kawie! Okazały się idealne do tego zadania! I tak w rezultacie powstały dwa cudownie pachnące bochenki, jeden okrągły, drugi sześciokątny. Wspaniała odmiana! Polecam, naprawdę warto!!! Składniki na chleb pszenno-żytni na drożdżach z ... puszki po kawie: na 2 bochenki 350 g mąki pszennej 350 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 g mąki
Rozpustne gotowaniestylu – w grze często występuje alkohol, dlatego zamarynowaliśmy mięcho w stoutcie (ofc kaedweńskim ;)) i zgrillowaliśmy szytnaćce (zamiennie pieczarki) oraz dodaliśmy pietruszkowy sos, a wszystko zamknęliśmy w kromkach rustykalnego chleba. Mając na uwadze, że Wiedźmin 3: Dziki Gon to wielogodzinna rozgrywka na naprawdę światowym poziomie (nawet nasz Walec na miesiąc porzucił czołgi na rzecz Geralta z Rivii), to ta kanapka(...)następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy gaz do minimum, dusimy 1 min, a następnie wyłączamy palnik. Odkrywamy kurczaka, ściągamy go z patelni i przenosimy na talerz. 5 . GRILLOWANIE PIECZAREK I CHLEBA (4 min) Na tej samej patelni szybko grillujemy na największej mocy pokrojone w grube plastry pieczarki (ok. 1 min z każdej strony), a pod koniec opruszamy je lekko solą oraz pieprzem
Nerds KitchenPostanowiłam, że to już ostatni numerowany na tym blogu chleb. Piekę już notorycznie i chyba nałogowo. Nie wyobrażam już sobie latania do piekarni co drugi dzień i pozbawiania się frajdy zaczyniania, zagniatania i oczekiwania na chleb, wyszukiwania kolejnych pysznych na niego przepisów. To wciąga i to zdrowo! :) A liczyć już nie będę, bo chociaż zamieszczam dopiero szósty, piekłam(...)smacznych moich własnych chlebków na zakwasie. Ten na zdjęciu rzeczywiście był w moim życiu szóstym z kolei chlebem, własnoręcznie przeze mnie upieczonym. Pierwszym za to na zakwasie pszennym, który wyhodowałam dokładnie tak, jak zakwas żytni, tyle że z mąki pszennej typu 2000 (czyli z pełnego przemiału), dodając
Kuchnia PrezydentowejPrezydenckim całe 4 dni! Oj działo, się działo! ;) Innymi słowy; odwiedzili nas Asiek, Pafka i Najsłodsza Babeczka - czyli Zuzia, przywożąc niezwykłe podarunki z Polski, czyli kiełbasę, ser i chleb! ;) Po serdecznym przywitaniu odbyła się uroczysta obiadokolacja (łosoś w balsamicznym sosie malinowym, ziemniaki, surówka z selera z orzechami i sałatka koreańska), następnie nie kończące się rozmowy, żarty i debaty(...)Wieczorem zasiedliśmy do stołu, na którym znalazł się mój chleb, chlebek Asi oraz specjały, które trzymałam specjalnie na tę okazję, czyli podarunki od innych, zaprzyjaźnionych blogerek - Oli (Moja Kuchnia), Pyzy (Smaczna Pyza), Kasi (Co By Tu Zjeść). Co się znalazło na talerzach i co było od kogo, możecie poczytać tutaj . Po lewej
Kuchnia Prezydentowejrazem chleb na słodko. Z rodzynkami. Taki w sam raz właśnie na niedzielę, żeby sobie siedzieć leniwie i podgryzać :) Doskonale smakuje zarówno z samym masłem jak i z wędlinami. Z pewnymi obawami go robiłem (chociaż to nie mój pierwszy słodki chleb), bo w końcu przywykliśmy jednak do tradycyjnego „słonego” pieczywa. Ale wyszedł naprawdę smaczny chlebek :) Składniki: 500 g mąki pszennej(...)Potem przekładamy ciasto do podłużnej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem i odstawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, smarujemy wierzch chleba żółtkiem rozmąconym z 2 łyżkami mleka i pieczemy 50 minut. Uwaga: chleb naprawdę potężnie rośnie! Jeśli mamy jakieś dość wysokie keksówki, wyższe niż standardowe to dobrze jest użyć własnie takiej
Marder&Marder Manufacturechodzi z tą współpracą? Otóż dostałem od nich "paczkę żywnościową" w ramach testów. No i właśnie mamy pierwszy test. Zaliczony pomyślnie :) Baaaardzo pomyślnie :) Po prostu czuć w smaku, że chleb zrobiłem z innej mąki niż takiej "sklepowej". Bądźmy szczerzy, zwykle kupuję najtańszą mąkę. Co prawda chleb z niej i tak jest pierdyliard razy lepszy niż jakiś niejadalny zajzajer ze sklepu(...)ciepłej wody 2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki miodu nasiona sezamu do posypania odrobina mleka do posmarowania chleba Mąkę i sól mieszamy w dużej misce, wkruszamy drożdże. Mieszamy i robimy w środku dołek. A do niego wlewamy oliwę, miód i wodę. I porządnie wyrabiamy ciasto przez 15 minut
Marder&Marder ManufactureNudziło mi się wielce, więc postanowiłem porzucić na moment proste i nieskomplikowane chleby i zrobić jakieś poważniejsze pieczywko :) Oczywiście, nie jakieś super wywalone w kosmos, ale też nie z serii: wrzucasz wszystko do miski i wyrabiasz ciasto. Otóż natknąłem się na blog Spiżarnia . A w tej Spiżarni znalazłem chleb z dodatkiem mąki owsianej. Akurat właśnie mam nadmiar tej mąki(...)brakuje mi pomysłów na jej wykorzystanie. Dlatego właśnie chętnie po ten chleb sięgnąłem. A poza tym na zdjęciu prezentował się niezwykle okazale. I w dodatku spełniał podstawowe wymaganie: nie jest nudny. Jakoś nie mam weny dzisiaj na stały punkt programu, czyli niepotrzebne dygresje i kiepskie żarty, zatem od razu przejdźmy do przepisu (który bardzo nieznacznie zmodyfikowałem w stosunku do oryginału
Marder&Marder Manufacturekolejny chleb sponsorowany przez AleDobre.pl . Tym razem na warsztat poszła ich mieszanka mąk. Świetna rzecz! Pszenno-żytnia ekologiczna mieszanka z orkiszem. Nie jest to taka po prostu gotowa chlebowa mieszanka jaką można kupić czasami w sklepach. Że dolewa się tylko wody i jest gotowy chleb. Z czymś takim to nie ma zabawy, unikam takich rzeczy. To po prostu sprawnie połączone(...)kupiliśmy, ani nie wiem co to kapary, ani do czego ich użyć :) Stały tak zatem bez sensu w lodówce. Postanowiłem więc zrobić z nich jakiś użytek. Tym bardziej, że chleba z kaparami jeszcze nie jadłem. A wyszedł naprawdę doskonały! Składniki na 2 bochenki: 500 g pszenno-żytniej mieszanki mąk 100 g kaparów wraz z zalewą 300 ml wody 1 łyżeczka
Marder&Marder Manufacturewięc tak jak w tytule: chleb bardzo mieszany :) I w dodatku nie na wodzie tylko na prawdziwym domowym zakwasie żurkowym. Robiłem go (znaczy zakwas) jakiś czas temu i zostało mi jeszcze troszkę (przepis na zakwas tutaj ). A że na kolejny żurek akurat nie bardzo miałem ochotę to zrobiłem z niego naprawdę smaczny chleb. Znaczy się dość specyficzny. Tak dość ciężki(...)smaku, ale mi bardzo smakował. Czuć tam w środku ziarna, czuć że to domowy chleb, a nie dmuchane powietrzem badziewie ze sklepu. Jeżeli od białego pieczywa wolicie ciemne to ten chleb z pewnością wam posmakuje. A przepis podejrzałem (i oczywiście jak zawsze trochę pozmieniałem) na blogu Co By Tu Zjeść? I dziękuję sklepowi AleDobre.pl za mąkę do tego pieczywa
Marder&Marder Manufacture