chleb - 26576 przepisów (strona:263/1772)

Chleb z garnka z chrupiąca skórką 125

Czas na mój ulubiony przepis na domowy chleb z garnka, który mogłabym piec codziennie. Pachnący, mięciutki, najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły solidnie posmarowany masłem. Do tego chleba nie potrzebujesz zakwasu, wystarczy trochę czasu i chęci … The post Chleb z garnka z chrupiąca skórką appeared first on FitSweet

Fitsweet.me
Na zakwasie z tartym jabłkiem 77

trudnego. Właśnie dokarmiłam zakwas  a ten przepis z tartym jabłkiem wyciągnęłam z archiwum. Polecam Przepis ten jest z września 2016r.To był ostatni wpis na poprzednim blogu. Chleb z tartym jabłkiem piekłam już kilka razy, zmieniając typy mąki i ilość tartego jabłka. Zawsze  były to chleby mieszane, czyli mąka żytnia jasna, pszenna zwykła albo orkiszowa. Nie piekłam jeszcze(...)samej mąki pszennej. Dekoracja chleba plastrami jabłek nie jest tylko i wyłącznie dekoracją. Pomimo, że jabłka w trakcie pieczenia rumienią się, to chleb po upieczeniu dłużej zachowuje świeżość odpowiednio przechowywany. Proponuję do zaczynu jak i dekoracji użyć jabłek kwaśnych i twardych. Jabłka słodkie szybciej się rumienią. Można w trakcie pieczenia przykryć chleb papierem jak nie chcemy za bardzo podpalonych jabłek

Leśny Zakątek
Co na śniadanie? 113

kurczakiem , czy kanapka z tuńczykiem lub grzybami , śniadaniowa kanapka zawsze będzie dobrym wyborem na początek dnia! Kanapka to superfood! Brzmi pysznie! Kanapka z awokado i sadzonym jajkiem na kromce chleba na zakwasie to świetny pomysł na pożywne i smaczne śniadanie. Awokado dostarcza zdrowych tłuszczów, a sadzone jajko bogate jest w białko, co sprawia, że kanapka ta jest również sycąca. Dodatkowo(...)chleb na zakwasie jest pełen smaku i ma lepsze właściwości odżywcze niż tradycyjny biały chleb. Różne przyprawy lub dodatki, takie jak pieprz, sól, chili, pomidory czy rukola dodają dodatkowego smaku i świeżości. To doskonały przykład kreatywnej i zdrowej kanapki na śniadanie! Dla wielu osób śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Śniadanie dostarcza energii na początek dnia, pomaga utrzymać odpowiedni poziom glukozy

codojedzenia
Optymalna temperatura ciasta 94

Kiedy zmienia się pogoda, często można uslyszeć: „Robię wszystko dokładnie tak samo jak wcześniej, a chleb przestaje mi się udawać :( ". Problem polega na tym, że Ty robisz wszystko tak samo, ale warunki w Twojej kuchni nagle uległy  zmianie. Gdy nadchodzi cieplejsza pogoda, Twoja kuchnia (i przechowywane w niej składniki) nagrzewa się. Zmieniająca się temperatura wpływa znacząco na zachowanie się

Przepisy na domowy ser i chleb
Zielony chleb ze szpinakiem 101

Lubicie nietypowe wypieki? Ten zielony chleb ze szpinakiem nie tylko ciekawie wygląda, ale też wspaniale smakuje. To również świetny pomysł na wykorzystanie szpinaku, który pozostał w lodówce. Przepis na zielony chleb ze szpinakiem jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Wystarczy tylko połączyć ze sobą odpowiednie składniki w określonych proporcjach i upiec. Spróbuj jak aromatyczny i pożywny jest(...)domowy chlebek ze szpinakem. ZIELONY CHLEB ZE SZPINAKIEM PRZEPIS Składniki 150 g świeżego szpinaku 350 g mąki pszennej chlebowej 200 ml mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Przygotowanie 1. W misce umieścić szpinak, mleko, ocet, cukier oraz sól. Zblendować na papkę. 2. Do powstałej masy dodać mąkę wymieszaną z sodą

Alle Dobre!
Pasztet drobiowy bez pieczenia – wyborne smarowidło do chleba 70

jednolitą masę. Pasztet przełóż do miseczki lub pojemnika, a na jego wierzch wylej resztę masła. Odłóż go przynajmniej na godzinę do lodówki. Pasztet drobiowy bez pieczenia – wyborne smarowidło do chleba Zobacz inne przepisy na smarowidła do kanapek: Smarowidło do chleba z tuńczykiem – prosty i szybki przepis Pasta czosnkowa – pyszne i zdrowe smarowidło w 5 minut Szybka pasta kanapkowa – pyszne smarowidło(...)pieczywa Pasta do chleba z jajecznicy – najlepsza pasta jajeczna Awanturka – pasta do chleba z sardynkami w 10 minut Artykuł Pasztet drobiowy bez pieczenia – wyborne smarowidło do chleba pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów 147

ratatuj – ratatouille z batatem! Przepis na ratatuj (ratatouille) z batatem to niezwykle proste i zaskakująco smaczne danie! Wystarczy jedynie kilka warzyw zapieczonych w sosie… ZOBACZ PRZEPIS Chleb faszerowany – chleb zapiekany z farszem a’la pizza Chleb faszerowany to pomysł na pyszną przekąskę na imprezę, ale także na kolację oraz obiad. Chleb zapieczony jest z nadzieniem(...)pomysł na bardzo szybki ciepły posiłek, a… ZOBACZ PRZEPIS Zapiekane pomidory z mozzarellą – szybka przekąska na imprezę i grilla Przepis na zapiekane pomidory z mozzarellą i chlebem to szybka przekąska na imprezę, czy też na grilla. Jest delikatna i… ZOBACZ PRZEPIS Talarki ziemniaczane z piekarnika – proste pieczone ziemniaki w przyprawach! Talarki ziemniaczane z piekarnika to przepis

Via Gusto
Chleb z garnka 94

Najprostszy przepis na pyszny domowy chleb pieczony w garnku. Jest puszysty w środku z chrupiącą skórką. Składniki 750 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 500 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, nie czekamy aż wyrosną, łączymy z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia(...)czasie gdy ciasto wyrasta, do zimnego piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne lub garnek z pokrywką. Nagrzewamy do temperatury 220 st. Gotowe ciasto przekładamy do gorącego garnka obsypanego mąką (wtedy chleb łatwiej wyskakuje), zwilżamy powierzenie wodą, posypujemy makiem lub nasionami słonecznika, sezamu bądź dyni. Przykrywamy pokrywką. Temperaturę obniżamy do 200 st. C i pieczemy chleb pół godziny, grzanie góra – dół. Następnie

Wasze Przepisy
Co na lunch do pracy? 71

warzywami i tofu Zestaw V tarta wytrawna z tofu i warzywami  gotowana komosa ryżowa curry z czerwonej soczewicy kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska Zestaw VI kanapka z domowego chleba  lub chrupiącej bułki sos paprykowy lub domowy sos salsa kotleciki z selera tzw. seleryba Zestaw VII sałatka z kaszy bulgur oliwki sałatka z pora i ciecierzycy kimchi, czyli kiszona(...)kapusta pekińska Zestaw VIII bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami tofucznica  , czyli „jajecznica” z tofu świeży ogórek lub papryka Zestaw IX sałatka z kaszy bulgur oliwki pomidorki koktajlowe domowy chleb  lub chrupiąca bułka   humus kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska wegańskie kabanosy Zestaw X frytki po chińsku curry z czerwonej soczewicy gotowany ryż bezglutenowy chleb gryczany

Lamarida.pl
Grzanki z pomidorami i fetą 116

pomidorami i fetą , którym dzielę się z wami poniżej, to jeden z wielu przepisów do przygotowania, których sięgnęłam po pomidory. Podstawą tych grzanek jest pieczywo, w tym wypadku chleb pomidorowy na zakwasie. Po skropieniu oliwą i podpieczeniu na patelni, grzanki z chleba posmarowane są pastą ajvar , na której z kolei ułożone są pieczone pomidory oraz ser feta. Całość posypana jest(...)oprószyć świeżo-mielonym pieprzem. Grzanki z pomidorami koktajlowymi i fetą Warto wiedzieć robiąc grzanki z pomidorami i fetą. Do przygotowania tych grzanek warto jest wybrać dobrej jakości pieczywo . Chleb, po który sięgnęłam robiąc te proste grzanki , był chlebem pomidorowym na zakwasie. Każdy dowolny chleb na zakwasie dobrze sprawdzi się w tym przepisie. Pomidorki w trakcie pieczenia puszczą sporo soku

MeCooks
Jak usmażyć boczek ? 110

plasterkami smażonego boczku, posyp solą i pieprzem. To pyszne i sycące danie na śniadanie. 2. Kanapki BLT: Składniki: Plasterki smażonego boczku Liście sałaty Plastry pomidora Majonez lub sos chrzanowy Chleb tostowy Przygotowanie: Upiecz chleb tostowy lub użyj świeżego chleba. Na jednym kawałku chleba rozsmaruj majonez lub sos chrzanowy. Na drugim kawałku ułóż liście sałaty, plastry pomidora i plasterki smażonego boczku(...)Połącz oba kawałki chleba, tworząc pyszną kanapkę BLT. 3. Makaron Carbonara z boczkiem: Składniki: Spaghetti lub inny makaron Jajka Parmezan, starty Plasterki smażonego boczku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ugotuj makaron al dente, odcedź i odstaw. W misce wymieszaj jajka, starty parmezan, sól i pieprz. Na patelni podsmaż plasterki boczku. Odstaw na papierowy ręcznik. Wrzuć ugotowany makaron na patelnię

Podstawy Gotowania
Bułki nadziewane 108

zawijamy do góry, a potem odkładamy łączeniem do dołu- na bok lub bezpośrednio na blachę. -- -- Ciasta jest tyle, że po przygotowaniu bułek z farszem wystarczy jeszcze  na upieczenie chleba czy bułek lub też na przykład wyjdą nam  2-3 pizze :) Można tez przygotować bułki z serem i salami lub z samymi serami,  doskonale sprawdzi się dobra parówka

chleba naszego
Bochen orkiszowy ze świeżą pokrzywą na maślance 95

Chleb przepyszny, maślanka idealnie pasuje do pokrzywy a jej zapach dominuje w upieczonym chlebie. Jednak nie obyło się bez problemu, który tak naprawdę stworzyłam sobie sama. Ciasto po włożeniu do koszyczka postanowiłam włożyć do lodówki aby tam wyrosło. Wyszłam z domu i wróciłam po 2 godzinach i całe szczęście, że zajrzałam do lodówki.  Ciasto niemal wylało się z koszyczka(...)Mąka, którą wgniotłam  ponownie zmusiła ciasto do rośnięcia, poza tym czas w lodówce był na tyle krótki, że ciasto ponownie ruszyło. Jeśli ktoś z Was zechce upiec ten chleb, proponuje tradycyjnie bez wkładania do lodówki. Maślanka, którą  dodałam wydawała mi się bardzo gęsta w stosunku do tej co zazwyczaj kupuję. Więc polecam dolewać stopniowo, bo może trzeba będzie

Leśny Zakątek
Wegetariańska Sycylia 94

Dlatego kilkakrotnie udało mi się zobaczyć, jak przygotowywane jest jedzenie na moich oczach, a co najważniejsze- było to jedzenie szybkie i proste, któremu zawsze, bez względu na menu, towarzyszył chleb. Chleb nie był nigdy krojony na kromki. Nie był wydzielany ani porcjowany. Leżał na centralnym miejscu na stole, wprost na obrusie. Tak po prostu, bez ceregieli, bez koszyków, serwetek(...)każdy miał do niego dostęp i aby można go było łamać, nie kroić. Chleb służył do pomagania sobie w jedzeniu, do zbierania sosu z talerza i czyszczenia talerzy z resztek. Nawet po makaronie. Tu nie chodziło to to, aby ten chleb jeść, ale aby na talerzu nic nie zostało, ani łyżka sosu.  Francesca w swojej książce pokazuje, że kuchnia

Z Kuchni Do Kuchni
domowy Chleb z ziarnami bez wyrabiania i bez wyrastania 149

Gotowe ciasto przekładamy do dwóch natłuszczonych foremek (keksówek, ok. 12×30 cm) i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 75 min. Upieczony chleb studzimy na kratce. Aby skórka była błyszcząca, wierzch gorącego chleba delikatnie smaruję masłem. inspiracja z przepisu P. Teresy

Domowy Smak Jedzenia