chleb - 26084 przepisów (strona:269/1739)

Bezglutenowy jaglany chleb chia z czarną soczewicą (vege) 121

Wiem czytając tytuł postu wiele z was może się zastanawiać nad tym co to za kosmos.  Dzisiaj wychodzę na przeciw oczekiwaniom wszystkich będących na diecie bezglutenowej, i wegańskiej. Chleb z udziałem nasion szałwii hiszpańskiej, czyli chia będzie również doskonałą alternatywą dla białego zwykłego pieczywa. Kilka słów o tajemniczej czarnej soczewicy.  Staram się nadążać za trendami żywieniowymi, i śledzę(...)zdrowej żywności ma intensywny czarno-purpurowy kolor i nie rozgotowuje się tak szybko jak czerwona. Ma dużą zawartość białka  i potasu i jest idealna w diecie roślinnej. W chlebie oprócz soczewicy  znajdziecie również kaszę jaglaną a także moje ukochane siemię lniane oraz ziarno słonecznika. Spory chlust oliwy z oliwek oraz prażone i zmielone ziarna kolendry dla smaku

vaniliowoczekoladowa
CHLEB GRYCZANY Z KASZY 120

Bezglutenowy chleb - bez mąki, bez drożdży, bez nabiału i bez tradycyjnego zakwasu. Tylko 4 składniki! Wystarczy kasza gryczana niepalona, woda, ziarna i sól, aby otrzymać pyszny chlebek o wyjątkowym smaku. Chleb ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękki i wilgotny oraz pełen ziaren. Na pierwszy rzut oka wygląda i pachnie jak chleb na tradycyjnym, żytnim zakwasie. Wykonanie takie zdrowego

Kuchnia MagdaLeny
CHLEB GRYCZANY Z KASZY 120

Bezglutenowy chleb - bez mąki, bez drożdży, bez nabiału i bez tradycyjnego zakwasu. Tylko 4 składniki! Wystarczy kasza gryczana niepalona, woda, ziarna i sól, aby otrzymać pyszny chlebek o wyjątkowym smaku. Chleb ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękki i wilgotny oraz pełen ziaren. Na pierwszy rzut oka wygląda i pachnie jak chleb na tradycyjnym, żytnim zakwasie. Wykonanie takie zdrowego

Kuchnia MagdaLeny
Biała, żurek, babka,... 144

Kilka propozycji, które można wykorzystać na Wielkanoc. biała-kiełbasa-domowa żurek-w-chlebie babka-waniliowo-czekoladowa domowe-wędliny-parzone kiełbasa-czosnkowa dwa-schaby-podsuszane

chleba naszego
Wyjątkowe produkty ze Schroniska Smaków Magdy Gessler 149

wraz z rodziną i przyjaciółmi testujemy, próbujemy i zachwycamy się smakiem produktów ze wspomnianej restauracji. W ofercie znajdziecie m.in. przetwory, syropy owocowe, sery, wędliny i mięsa wędzone, a nawet chleby żytnie na zakwasie. Wszystko doskonałej jakości. Wszystko, to można spróbować siedząc w domu. Wystarczy zajrzeć do spiżarni „Schroniska Smaków”, jaką jest  sklep internetowy: https://www.spizarnia.schroniskosmakow.pl/ Co mnie(...)przesadzona. Brawo! A sama przesyłka zapakowana przez profesjonalistów. Paczka ze Schroniska do mnie musiała przebyć naprawdę długą drogę, a wszystko dotarło w całości i świeżutkie. Również ten wspaniały chleb… Przyznam Wam szczerze, że rzadko jadam taki chleb. Ale ten… no cóż, sama zjadłam kilka kromek W końcu, to prawdziwy, ciężki i wilgotny chleb na zakwasie, o prostym składzie

Słodkie okruszki
Orkiszowy chleb na zakwasie po królewsku 174

Pisałam już, że zbliżające się Święta inspirują i mobilizują mnie do opracowywania nowych i ciekawych przepisów. Dziś czas na niezwykle smaczny chleb o chrupiącej skórce i cudownym środku z dużą ilością ziaren. Przepis chodził mi po głowie od dawna i nareszcie przyszedł czas na dopracowanie i osiągnięcie wymarzonego celu 😊 Składniki : 100 g aktywnego zakwasu orkiszowego 150 g orkiszowej mąki pełnoziarnistej(...)mąki orkiszowej typ 630 9 g soli 25 g melasy (może być miód, ale wtedy kolor chleba będzie jaśniejszy) 50 g płatków owsianych 40 g ziaren słonecznika 10 g siemienia lnianego 50 g orzechów włoskich połamanych w małe kawałki 425 g wody Mąki wymieszać i uprażyć na suchej patelni. Robiłam to na 4 raty. Płatki owsiane, orzechy włoskie, ziarna słonecznika

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pytlowy z dodatkiem mąki pszennej i prażonej cebulki 113

Piekarnia Amber dziś już wiosenna i choć cały tydzień pogoda nas nie rozpieszczała weekend udowodnił że mamy wiosnę. Chleb do wypiekania Ania wybrała z bloga Dany Leśny Zakątek. Chleby Dany są zawsze pyszne i wyglądają pięknie, nie inaczej jest i tym razem. Chleb pachnie w całym domu, smakuje obłędnie, jest sprężysty w środku i ma chrupiącą skórkę. Nie jest trudny(...)dość szybko można go zrobić, trzeba jednak mieć zakwas żytni. Ja swój zakwas tak jak Dana wyjęłam z lodówki i dodałam do zaczynu, rósł jak szalony a i chleb tez wyjątkowo szybko urósł, polecam do wypróbowania. Chleb żytni pytlowy z prażoną cebulką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb na wodzie z kiszonych ogórków. 317

Jakiś czas temu, natknęłam się w internecie na chleb, na wodzie z kiszonych ogórków. Pomyślałam, że muszę wypróbować. Dość długo się do tego zabierałam, ale w końcu zrobiłam :) Poczytałam kilka przepisów i zrobiłam po swojemu :) Chlebek jest naprawdę smaczny, miękki i pulchny. Jeśli zostanie Wam woda po ogórkach, to koniecznie zróbcie ten chleb. Jest prosty i szybki w przygotowaniu(...)wymaga żadnych, specjalnych umiejętności. Ja na pewno będę do niego wracać. Jeśli już trochę mnie znacie, to wiecie, że nie kupuję chleba. Od kilku lat robię go sama. Was również do tego zachęcam. Jeśli znajdziecie czas, to naprawdę warto. Składniki: Zaczyn: 2 szklanki ciepłej wody 60 g. drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 szklanka maki żytniej razowej 1 szklanka mąki

Agusiowe smakołyki
CHLEB OWSIANY Z SIEMIENIEM LNIANYM 99

udoskonalony przepis na mój pierwszy chleb, jaki upiekłam kilka lat temu. Chleb owsiany. To od niego zaczęło się moje domowe wypiekanie chleba. Przepis zaczerpnęłam z programu „Ewa gotuje” i od tamtej pory raz na jakiś czas odtwarzam go, ale za każdym razem…inaczej. Dziś przepis z trzema rodzajami mąk i płatkami orkiszowymi. Dodatek siemienia lnianego wzbogaca jego(...)ciasta posmaruj mlekiem i tak wykończone posyp ulubionymi ziarnami: słonecznikiem, pestkami dyni, siemieniem lnianym, itp.Piecz w temp. 180C przez ok. 40-45min, ostatnie 10minut z funkcją termoobiegu. Artykuł CHLEB OWSIANY Z SIEMIENIEM LNIANYM pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Pieczywo - bez wyrabiania - do 14 dni w lodówce - codziennie świeże i ciepłe 158

szczęście nie tym razem ! Po pierwsze ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką po drugie  zaczyn może leżeć do 14 dni w lodówce - więc codziennie rano możemy upiec świeży chleb lub bułeczki.  Dla mnie idealnie ! Spróbujcie sami   Składniki: 20g świeżych drożdży 2 łyżki soli 1 kg mąki pszennej - z min, 10,2 g białka 710 ml letniej wody MISKA DUŻA(...)wyjmujemy miskę, odcinamy kawałek ciasta,  oprószamy go mąką - ok. minutę naciągamy ciasto - staramy się nie ugniatać. Formujemy kształt. Zostawiamy na blacie do wyrośnięcia. Bułki rosną ok 20 min, chleb ok 40 min. Przykrywamy ściereczką.  Pieczemy w temperaturze 225 stopni - najlepiej na kamieniu. Do nagrzanego piekarnika wkładamy żaroodporną miseczkę z ok. 300 ml wody - kładziemy ją na spodzie piekarnika

dlaSmaQ
CHLEBKI FIŃSKIE ŻYTNIE Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ 2000 174

HLEBKI FIŃSKIE ŻYTNIE Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ 2000 Chleb żytni z mąki pełnoziarnistej 2000 na zakwasie nie jest najtrudniejszym chlebem do wypieku, ale wymaga więcej czasu na przygotowanie. Zaraz po upieczeniu konsystencja chleba jest lepka, ale już po dniu jest bardziej sucha, a wypiek zaskakuje smakiem i aromatem. Ze względu na użycie mąki 2000, nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Jest(...)więc idealny dla osób z insulinoopornością, odżywiających się z niskim indeksem glikemicznym i osób na diecie. Zaczyn do wypieku chleba (przygotowany dzień wcześniej): Zaczyn Wychodzi ok. 650 g zaczynu: 250 g mąki żytniej razowej 2000 250 ml wody ok. 180 g zakwasu W misce wymieszaj mąkę, wodę i zakwas. Odstaw na 8 godzin (lub całą noc), aż nabierze kwaśnego aromatu

lysygotuje.pl
Zupa gulaszowa 121

jednogarnkowe, sycące, bez większej roboty. Jedynie potrzeba trochę czasu, żeby mięso zmiękło. Piszę "mięso" i czuję, że używam jednego ze słów bardzo passe. A na zdjęciach obok zupy leży chleb. Kolejne zło naszych czasów. Nasze babcie, zanim ukroiły piętkę, robiły na bochenku znak krzyża. Kiedy chleb upadł na podłogę, podnosiły i całowały. Moim maluchem woziłam pszenicę do młyna i wracałyśmy(...)mamą z workiem mąki. Dziś ani mąka ta sama, ani chleb nie ten. Ale miłość do chleba mi została. Najbardziej lubię na śniadanie, jeszcze w domu. Nie przepadam za to za kanapkami do pracy, a wieczorem jem chleb bardzo rzadko.  Z mięsa też nie zrezygnowałam. Jemy na pewno rzadziej niż kiedyś, ale przynajmniej dwa razy w tygodniu jest

bistro mama
Sandwich Dezal-Recenzja 161

kanapek.  Nie ma nic przyjemniejszego   na śniadanie jak chrupiące i aromatyczne tosty z dowolnymi ulubionymi dodatkami. Kanapki towarzyszą nam od dawna, nie da się ukryć. Dwie kromki chleba z serem i szynką zapieczone sycą , pocieszają i krzepią. Znajdą się w plecaku dziecka idącego do szkoły, kieszeniach robotników czy w teczkach urzędników. Wydawać się może, że zakup sandwicha(...)Dezal , zawsze myślałam, że ta firma produkuje tylko gofrownice (jedne z najlepszych na rynku, przynajmniej ja nie spotkałam lepszej) Opiekacz  który testuję przeznaczony jest do wypieku zapiekanek z chleba tostowego, rożków na słodko i wytrawnych z ciasta na gofry a także innych zastosowań. Podstawowoymi elementami opiekacza są solidne płyty grzewcze –dolna i górna wykonane ze stopu aluminium i pokryte

Wanilia i Kardamon
Piątek: Spaghetti z krewetkami, grzankami i pistacjami 110

Chleb z makaronem?Jak najbardziej! Pasta z grzankami to niecodzienne połączenie dwóch mącznych składników: podsmażonego, chrupkiego chleba i miękkiego makaronu. Do tego słodkie pistacje, cytrusowym zest i mięta. Czas : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Pasta mollicata, czyli makaron z grzankami jest tradycyjnym daniem nadmorskiego regionu Basilicata (pogranicze Pugli, Kalabrii, ale generalnie można spotkać je powszechnie w całych(...)południowych Włoszech. To biedniejsza część kraju, gdzie ludzi nie było stać na tak wypasione dodatki do pasty jak sos bolognese. Musiał wystarczyć im czerstwy, podsmażony chleb. Dzisiaj makaron z grzankami jest jedym z chętniej przyrządzanych dań makaronowych, bo łatwo go zrobić, a smakuje naprawdę niecodziennnie. Chrupiące grzanki, miękki, choć oczywiście ugotowany al dente makaron stanowią ciekawe zestawienie. W naszym przepisie

Niedzielny kucharz