chleb - 26084 przepisów (strona:266/1739)

Chleb maślany 79

mojej skarbnicy „ Podróży z wypiekami ” znalazłam przepis na chleb maślany. Delikatny, doskonały do miodu, dżemów, masła… Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (typ 500 lub 550) 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml mleka 1 płaska łyżeczka soli 75 g masła Mąkę wsypuję do miski, robię dołek i wkruszam drożdże, które zasypuję cukrem i zalewam dwiema łyżkami letniego mleka. Drożdże(...)ciepłe miejsce na 40 minut. Foremkę keksówkę długość 20 cm smaruję masłem i podsypuję delikatnie mąką, wykładam do niej ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięty chleb maślany smaruję roztrzepanym żółtkiem i posypuję czarnuszką, sezamem lub makiem. Chleb wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut, aż skórka zrobi się złota. Po upieczeniu chleb wyciągam

Słodki sentyment
Zupa z dyni (by Heston Blumenthal) 79

smaku) – dałam 4 łyżeczki 40 g oleju sezamowego (lub do smaku) – pominęłam w ogóle sól Składniki kruszonki: 20 g orzechów laskowych 20 g chrupiących okruszków z czerstwego chleba 1/2 gałązki rozmarynu Dodatki: pieczona czerwona papryka (można kupić gotową bardzo dobrej jakości) pestki z dyni Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 160°C (termoobieg) . Dynię umyć. Przekroić na pół w poziomie. Wydrążyć pestki(...)smaku) – pominęłam w ogóle sól Przygotować kruszonkę: 20 g orzechów laskowych uprażyć na patelni, zmiksować z listkami z połowy gałązki rozmarynu, a następnie wymieszać z okruszkami czerstwego chleba (ja prażę orzechy na patelni wraz z piętką czerstwego chleba o wadze ok. 50g pokrojonego w pasy; następnie chrupiące pasy przekładam do blendera, a uprażone orzechy wysypuję na podwójnie złożony ręcznik papierowy

Moja Delicja
Chlebowy pudding z grzybami 104

Prosta zapiekanka z chleba i grzybów to świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Danie najlepiej przygotować wieczorem – 20 minut roboty – i upiec następnego dnia. Czas : 1 godzina Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Choć pieczywa raczej u nas w domu się nie jada, to mamy mnóstwo resztek bułek, bajgli, rogalików, które nasz syn napoczął, wydłubał środek, albo przeciwnie – ogryzł(...)skórkę – i zostawił. Wyrzucanie chleba to grzech, wiadomo, dlatego zostawiamy te wszystkie kawałki do wysuszenia i wykorzystujemy później na różne sposoby. Z czerstwego pieczywa można zrobić sporo fajnych przepisów, np. szarlotkę , muffinki , albo pyszną, sycącą zupę – ribollita . Dzisiaj chcemy Cię zainspirować przepisem na wytrawną zapiekankę z chleba i grzybów. Anglicy mówią na takie danie „pudding” i generalnie

Niedzielny kucharz
Zupa czosnkowa 79

jesień zawitała do mojej kuchni. Trzeba przygotować coś z warzyw sezonowych, najlepiej sycącego i rozgrzewającego. No to dla chorego najlepsza będzie pikantna zupa czosnkowa, taka trochę po hiszpańsku, z chlebem i pomidorami oraz jajkiem z płynnym żółtkiem. Będzie prawie jak na wczasach. "Odpoczynek" i nieco smaków kuchni światowej.... Zupa czosnkowa Składniki(...)papryka wędzona, chili, sól, pieprz 11)    oliwa z oliwek 12)    2 jajka 13)    natka pietruszki 14)    5 kromek chleba Sposób przygotowania: 1.     Przygotowujemy bulion: wołowinę wkładamy do gorącej wody i gotujemy. W trakcie gotowania dodajemy warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, por) oraz lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż warzywa

Na kulinarnym poligonie
Gazpacho – chłodnik arbuzowo pomidorowy 90

malinowych (3 sztuki)","1 cebula szalotka","1 z\u0105bek czosnku ekologicznego","2 \u0142y\u017cki soku z limonki lub cytryny","20 g mielonych migda\u0142\u00f3w","20 g bia\u0142ego chleba bez sk\u00f3rki","1 \u0142y\u017cka octu ry\u017cowego","3 \u0142y\u017cki oliwy z oliwek","s\u00f3l morska i mielony, bia\u0142y pieprz","1\/2 p\u0119czka \u015bwie\u017cej kolendry(...)kielichu blendera. Dodaj pozosta\u0142e p\u0142ynne sk\u0142adniki: oliw\u0119 z oliwek, ocet i sok cytrusowy. Wsyp m\u0105k\u0119 migda\u0142ow\u0105 i dodaj bia\u0142y chleb, kt\u00f3re delikatnie zag\u0119\u015bci ch\u0142odnik.","text":"Kawa\u0142ki pomidor\u00f3w i arbuza, szalotk\u0119 oraz czosnek umie\u015b\u0107 w kielichu blendera. Dodaj pozosta\u0142e p\u0142ynne

ProstePesto.pl
Chleb na zakwasie z chili i cheddarem 142

sierpniową edycję piekarni Amber zaproponowała upieczenia chleba z marynowanymi papryczkami jalapeño. To moja ulubiona odmiana chili, więc nie może zabraknąć jej w moim ogrodzie. W naszym klimacie uprawa jest możliwa pod osłonami, bo to typowo jesienna odmiana chili. W sierpniu papryczki dopiero się formują, a dojrzewać będą pod koniec września i w październiku, czyli podczas przymrozków. Jeśli jesień jest słoneczna(...)mokrymi rękoma do żaroodpornego garnka wyłożonego papierem do pieczenia (nie może to być szklane naczynie żaroodporne). Przykryć i odstawić na godzinę. Piekarnik rozgrzać do 240 stopni C.  Chleb piec przez 10 minut w 235 st. C, a następnie obniżyć temperaturę do 220 st. C i piec 25 minut pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i piec przez kolejne 20 minut

Weekendy w domu i ogrodzie
Mozzarella in carrozza 128

Włoskie kobiety (Wikipedia podaje, że w regionie Kampanii, ale robią to również w Toskanii i innych regionach Włoch) przygotowują np. tytułową mozzarella in carrozza, czyli mozzarellę zasmażaną w pajdach chleba. Ja to danie bardzo lubię i chętnie robię je w wakacje na śniadanie. Za każdym razem jednak włączam rozsądek i pilnuję się, by nie zjeść za dużo, bo jakby(...)było - jedna carrozza to dwie kromki chleba, czyli dwie typowe kanapki 😉 Danie jest naprawdę bardzo smaczne i trzeba się pilnować, by nie zjeść zbyt dużo 😊😋 Składniki : kromki czerstwego pieczywa mozzarella (najlepiej w bloku) jajko (wystarcza na 6 kromek chleba pieczonego w keksówce) bułka tarta olej do smażenia Na kromce chleba ułożyć plastry mozzarelli gruba na 2-3 mm. Przykryć drugą

Weekendy w domu i ogrodzie
Chlebek Miłości. Pełnoziarnisty z czarnuszką wg Mamusi 86

przepis na pyszny domowy chlebek z mąki pszennej pełnoziarnistej. Robi się łatwo, szybko i "czysto". Chleb wychodzi wilgotny, miękki z lekko chrupiącą skórką, a co ważne dość długo utrzymuje świeżość. Śmiało może konkurować z pieczywem piekarnianym. Składniki:  20 g drożdży świeżych 40 ml letniej wody 500 g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ziarna wg uznania(...)się "wzbić"). Jak już to nastąpi - wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 50-60 minut. Wszystko zależy od naszego piekarnika, wody, użytych produktów. Po tym czasie pozostawiamy chleb w wyłączonym piecu z uchylonymi drzwiczkami do częściowego wystudzenia. Gotowe.  Chleb, choć inny oczywiście - jest równie pyszny jak ten z samych ziaren , o którym pisałam daaawno temu ⏳ Moja Mamusia

Kuchnia po mojemu
Słodkie mleczne bułeczki 84

mleczne bułeczki są mięciutkie, puchate i długo takie pozostają za sprawa zaparzanego ciasta metodą tanghzong, podobnie jak chleb hokkaido. Metoda ta polega na zaparzeniu części mąki, co ma sprzyjać lepszemu rozwojowi glutenu w cieście. Wodę i mąkę miesza się i podgrzewa do temperatury 65stC, a następnie studzi i dodaje do ciasta. Z ciasta można upiec jeden chleb albo podzielić(...)porcje i uformować bułeczki do odrywania. Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo: Chałka litewska Chleb pszenny - baton Chałka waniliowa Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Bułki z siemieniem lnianym Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki Słodkie mleczne bułeczki Składniki: zaczyn tangzhong: 15g mąki 75ml wody ciasto: cały zaczyn tanghzong 300g mąki

Obiad gotowy
Kwas buraczany 70

przepis jest najprostszym przepisem bez żadnych dodatków smakowych. Oczywiście do podstawy można dodać liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, sól, ale tylko morską lub kamienną. Do przygotowania kwasu będzie potrzebny chleb żytni , który proponuję, abyście upiekli sami. Ten przepis będzie idealny do kwasu, ponieważ jest w 100% przygotowany z mąki żytniej. Pozostałe buraki można wykorzystać do sałatek i zup. Polecam! Print(...)Dodatki Cuisine Polska Keyword napoje Prep Time 20 minutes Total Time 20 minutes Author Anna Ingredients 1,5 kg czerwonych buraków 2 l przegotowanej letniej wody 1 kromka żytniego chleba 1 słój o pojemności 3 litrów bawełniana ściereczka do przykrycia słoja Instructions Buraki wyszorować, obrać ze skóry, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Słoik umyć, wyparzyć. Do przygotowanego słoika włożyć

SprawdzonaKuchnia.pl
Zupa cebulowa-francuska 76

koniecznie dolać szklaneczkę białego wina. Zupę zawsze zakwaszam odrobiną soku z cytryny no i oczywiście nie obejdzie się bez grzanek z dobrym serem. Do dzisiejszej zupy przygotowałam grzanki z chleba z suszonymi pomidorami i kozim serem. Smak zapiekanego koziego sera bardzo dobrze pasuje do smaku przyrumienionej aromatycznej cebuli. Zupa jest prosta i szybka w przygotowaniu, z drugiej strony jest(...)pieprz do smaku 1 liść laurowy 4 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki tymianku 1/2 średniej cytryny 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki masła 3 łyżki oleju roślinnego kilka kromek chleba lub bagietki do grzanek - ser Gruyere choć ja dziś użyłam sera koziego Instructions Włoszczyznę obrać umyć i włożyć do wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, zagotować. Kiedy

SprawdzonaKuchnia.pl
Pasta łososiowa – Rillettes 75

Rillettes, trudna nazwa? Nic nie szkodzi, w naszym języku można powiedzieć, po prostu pasta lub smarowidło. Dodatek ten pochodzi ze znakomitej kuchni francuskiej. Pasta fantastycznie smakuje z grzankami, chlebem razowym, czy zieloną chrupiącą sałatą. Świetnym dodatkiem będzie kiszony lub małosolny ogórek, który idealnie podkręci smak. Pasta łososiowa jest idealna na śniadanie, kolację, ale i na wykwintne przyjęcie będzie rewelacyjnym urozmaiceniem(...)naprawdę pyszna i co mnie zaskoczyło, chętnie sięgają po nią dzieci 🙂 Print Pasta łososiowa - Rillettes .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniałe smarowidło do świeżego chleba. Course Dodatki Cuisine Polska Keyword łosoś, masło Prep Time 15 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 40 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 300 g fileta z łososia

SprawdzonaKuchnia.pl
Pasta ze słonecznika 64

Czas czytania: 2 min Szukacie czegoś pysznego do chleba? Zapraszam na pastę ze słonecznika z dodatkiem suszonych pomidorów, czosnku i kilku aromatycznych przypraw. Pasta ze słonecznika jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. By była gładka i aksamitna niezbędny jest blender lub malakser, który zamieni wcześniej namoczone nasionka słonecznika w jednolitą pastę. Pastę można zakwalifikować do dań z kuchni(...)Słonecznik dostarcza nam również sporą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie z grupy Omega 6. Sami widzicie, że pasta ze słonecznika to zdrowie, a kanapka przygotowana na bazie domowego żytniego chleba z pastą słonecznikową, pomidorem, kiszonym ogórkiem to fantastyczne śniadanie. Zapraszam i życzę smacznego! Print Pasta ze słonecznika .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wegańska pasta

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki na kefirze 92

podsypać mąką , a następnie należy pokroić go na kawałki.  Jest to bardzo szybki sposób i nie wymaga toczenia równych kulek, Zapraszam, koniecznie wypróbujcie przepis! Jeśli szukacie przepisu na chleb, to zapraszam na chleb z garnka , jest to fantastyczny chleb przy minimalnym wysiłku. Coś na słodki obiad lub podwieczorek, to naleśniki na wodzie gazowanej . Print Bułki na kefirze .wprm-recipe

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z garnka z owsianymi otrębami 118

Przepyszny i chrupiący chleb z dodatkiem otrąb owsianych i  siemienia lnianego. Nie ma nic lepszego na śniadanie niż kromka domowego, zdrowego chleba. Moja córka za nim przepada :) 4,5 szkl mąki pszennej 1 szkl otrąb owsianych 1/2 szkl siemienia lnianego 14 g drożdży instant 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 2 szkl ciepłej wody 2 łyżki oleju łyżka(...)nagrzewamy go do 220 stopni. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy bochenek i posypujemy makiem. Wkładamy do gorącego garnka. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy chleb pół godziny. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok 25 minut. Chleb po wyjęciu z garnka studzimy na kratce. Ja gorący chleb przykrywam na 15 minut wilgotną czystą

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania