chleb - 26176 przepisów (strona:270/1746)

Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie 185

Chleb żytnio-orkiszkowy to kolejny chleb z domowej piekarni. Domowy chleb smakuje wybornie z masłem, domową wędliną, smalcem i jako dodatek do wielu potraw. Mąka żytnia pełnoziarnista "To Ta" nadaje temu chlebowi niepowtarzalny smak i zapewnia jego świeżość przez kilka dni. Mąka orkiszowa pełnoziarnista "To Ta" nadaje delikatności W smaku jest bardziej delikatniejszy od chleba żytniego

Kulinarne pyszności Molki
Bułki z mąki Szymanowskiej 126

Uwielbiam domowy wypiek chleba i bułek, polecam mąkę Szymanowską, bo jest doskonała i bardzo dobrze wyrabia się z niej ciasto, bez żadnych dodatków wypieka się  super smaczne pieczywo. Skład: 1 kg mąki Szymanowska 480, ~500 ml ciepłej wody, 50 g świeżych drożdży,  1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 1 rozbite jajko do posmarowania przed wypiekiem,... Z rozkruszonych drożdży

chleba naszego
Biały barszcz, żurek, grochówka, rybna,... Jak to zrobić? 168

Zapraszam wszystkich chętnych  do wypróbowania poniżej pokazanych przepisów. biały-barszcz żurek-w-chlebie grochówka zupa-rybna zupa-klopsikowa zupa-ze-świeżych-ogórków zupa-z-dyni zupa-cebulowa-przepis-podstawowy chłodnik obiad-jednogarnkowy-z-pulpetami zupa-schabowa Smacznego

chleba naszego
Chleb pszenno żytni z garnka 148

piec chleby lubię to wiecie, ale że wreszcie w garnku mi wyszedł to już zasługa Jurka który się ze mną podzielił swoim patentem - dziękuję :). Wersja oryginalna jest czysto pszenna i jeszcze bardziej pulchna, a że ja lubię żytni dodatek w chlebie to zrobiłam po swojemu. Jak dziś macie wolną niedzielę to wypróbujcie, bo ten chleb to właściwie sam się robi(...)solą, otrębami i olejem, dodajemy fermentujące drożdże.  2. Mieszamy duża drewnianą łyżką lub dłonią stopniowo dodając ciepłej wody aż do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany. Gotową mieszankę na chleb przykrywamy szczelnie folią do żywności i odstawiamy na ok 60-90 minut aby podwoiła swoją objętość. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 240 C, wkładamy garnek lub naczynie gliniane aby też się rozgrzało

Apetyczna babeczka
Chleb francuski 191

Przepis na ten chleb znalazłam na blogu Przepisy Tradycyjne, lekko zmodyfikowałam tylko sposób mieszania składników i zawijania ciasta – oryginalny przepis znajdziecie tutaj Składniki: 500 g mąki pszennej (np. T650), + mąka potrzebna przy formowaniu chleba na stolnicy 175 ml mleka, 3 jajka rozmiar M, 100 ml wody, 60 g masła 15 g świeżych drożdży piekarskich, 1 płaska łyżeczka soli, Przygotowanie(...)wykonania chleba będą potrzebne nam dwie miski: jedna duża i jedna mniejsza. Dodatkowo przyda się kubeczek do przygotowania rozczynu z drożdży. Odważamy przesianą mąkę do dużej miski i dodajemy sól. Następnie przygotowujemy rozczyn z drożdży i letniej wody, dodajemy do niego jedną łyżkę z odważonej mąki. Do mniejszej miski odważamy masło, które można rozpuścić w mikrofali – lub podgrzać

rozgotowana
Barszcz zwany też boszczem lub boscem – kuchnia podkarpacka 222

Gotuje się też żury na wywarach z kości. Jednak jest to nieco inna potrawa niż ta, o której dzisiaj piszę. Na Ziemi Raniżowskiej barszcz to rodzaj całorocznej polewki zagęszczanej chlebem, ewentualnie jajkiem, lub podawanej z ziemniakami. Barszcz przede wszystkim podawany jest na codzienne śniadanie. Wdrabia się do niego swojski chleb, niejednokrotnie czerstwy, i okrasza skwarkami. Dzieciom chleb przed wdrobieniem smaruje(...)zakwasu, jednak stosuję się do tej metody i swój zakwas również mieszam drewnianą łyżką. Niekiedy do przyspieszenia pierwszego zakwaszenia do ciepłej wody i mąki dodaje się skórkę z żytniego chleba, jednak najlepszy jest zakwas kolejny. Codzienne gotowanie barszczu ma wpływ na jakość zakwasu. Jeśli codziennie się go ubiera, a później do pozostałości, bez mycia glinianego garnka, dodaje się świeżą mąkę

Trzeci talerz
Amerykańska kanapka Patty Melt 153

zapraszam na kolejną amerykańską kanapkę Patty Melts. Jest to prosta kanapka składająca się z wołowego burgera, karmelizowanej cebuli i amerykańskiego sera cheddar lub sera szwajcarskiego. Całość przygotowuje się w chlebie żytnim. Kulinarni pisarze donoszą, że kanapkę Patty Melt wymyśliła w latach 30, 40 lub 50 restauratorka Tina Naylor. Czy tak się stało, czy nie, pewnym jest, że Naylor(...)gustu mojemu Lubemu. Po paru ekpserymentach polecamy także wersję z dodatkiem żurawiny ze słoiczka - mała wariacja na temat tradycyjnej kanapki, ale efekt jest oszałamiający. Składniki (2 porcje) -4 kromki chleba żytniego  -300 g chudej mielonej wołowiny -1 duża cebula -4 plastry sera cheddar lub szwajcarskiego -2 łyżki masła -2 łyżki majonezu (można użyć masła) -sól, pieprz Przygotowanie Rozgrzać łyżkę

Zielona Kuchnia
Tort kanapkowy 152

zielonego ogórka i wędzonego łososia z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo. Całość świetnie się prezentuje i oczywiście smakuje równie ciekawie. Polecam!  Tort kanapkowy Składniki:  6 kromek miękkiego chleba (użyłam tostowego wieloziarnistego)* 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 opakowania serka kremowego (~300g) opakowanie wędzonego łososia (~150-200g) 2 łyżki majonezu musztarda 3 jajka ugotowane na twardo zielony(...)miski, skropić sokiem z cytryny, dodać dwie łyżki serka kremowego, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Odstawić. W niedużej miseczce wymieszać majonez z musztardą (do smaku). Od chleba odkroić skórki i ułożyć dwie kromki (lub więcej, w zależności od tego jaki duży tort chcecie przygotować) obok siebie na talerzu na którym torcik będzie serwowany.  Na chleb nałożyć pierwszą

Codzienne Gotowanie
Orkiszowo-pszenny chleb dekoracyjny w listopadowej piekarni 171

Amber 😊 I bardzo się cieszę, bo dzięki przepisowi zaproponowanemu przez Danę z Leśnego Zakątka cieszyłam się długą bułą w formie ryby (na pewno na Wigilię upiekę ponownie!) i pięknym chlebem przypominającym liść. Myślałam, że pracy będzie bardzo dużo, a tu niespodzianka - oba bochenki uformowałam szybciutko i bez problemów. Efekt jest nie tylko smaczny, ale i piękny. Dzięki temu w mojej(...)zobaczyć tutaj (klik!) . Składniki (na 2 bochenki): Zaczyn 2 łyżki zakwasu żytniego lub z mąki orkiszowej ciemnej, 200 g mąki orkiszowej ciemnej, 350 g wody. Wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba, mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin. Ciasto właściwe cały zaczyn 650 g mąki orkiszowej jasnej (użyłam 300 g mąki pszennej graham i 350 g mąki

Weekendy w domu i ogrodzie
Foremki, wałki, wykrawaczki czyli slow kilka o gadżetach do wypieków 154

Mikser, blender, rozdrabniacz, formy metalowe, formy silikonowe, metalowe i szklane naczynia do zapiekania, małe foremki rozmaitej maści, koloru, kształtu i wykonane z rożnych materiałów; do ciasteczek, do bułeczek, do chleba, na pizzę, wykrawacze i papilotki, nożyki, noże, wałki, wałeczki, cosie do dekorowania, pojemniki, pojemniczki, pędzelki, szpatułki i stempelki... co roku coś mi przybywa z takich właśnie gadżecików. Przedmiotów, bez których(...)lubicie w swojej kuchni naj, najbardziej? macie ulubione akcesoria do wypieków? gromadzicie je czy raczej nie korzystacie z gadżetów? Ja całkiem niedawno, w końcu, doczekałam się koszyczka do wyrastania chleba i używam go prawie codziennie. Mam też kilka nowych silikonowych form do wypieku pieczywa. Niebawem w ruch znowu pójdzie wałeczek w roślinne wzory, którego doczekałam się w zeszłym roku, gdyż

Dzieje kuchennej Wiewióry
Żurek domowy 149

także posiekany czosnek. Białą kiełbasę i cebulę wyławiamy, potem nalewamy zupę i serwujemy gorącą. Możemy podać żurek w chlebku...  kliknij tutaj   Również można serwować w misce z chlebem na osobnym talerzu. Zawsze podajemy z jajkiem, posypując roztartym w dłoniach majerankiem. ...z kiełbaską w zupie lub nie ;-)  Smacznego

chleba naszego
Prosty domowy chleb drożdżowy 235

diecie bezmlecznej kupienie dobrego chleba bywa wyzwaniem. Szczególnie, że niektórzy piekarze mają zwyczaj „odświeżać” chleb mlekiem. My mamy to szczęście, że pod domem mamy porządną piekarnię, która rzetelnie wypisuje, co znajdziemy w składzie poszczególnych bochenków. Jednak gdy zdarzy mi się zapomnieć o kupieniu zapasu chleba na weekend, wtedy ratuję się piekąc go sama. W całym domu unosi się(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 30 minutach przekładamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem lub wysypanej bułką tartą. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C i wstawiamy do niego chleb. Po około godzinie nasz bochenek będzie gotowy! Oryginalny przepis na ten cudowny chleb pochodzi z bloga raspberriescream.blogspot.com

Dieta bez mleka
CHLEBOWE ZAPIEKANKI 3 SERY I KURCZAK 181

DZIŚ ŚWIATOWY DZIEŃ CHLEBA  W tym dniu jednak nie będę piekła chleba a zrobię z niego zapiekanki :)  Pyszne zapiekanki z chleba tostowego , 3 serów oraz kurczaka w towarzystwie świeżych warzyw to idealna kompozycja smakowa :) Nie dość , że robi się je bardzo szybko , są nie drogie to smakują rewelacyjnie.  Głodny? Głodna? ZAPRASZAM :) SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: Mięso(...)łyżeczka majeranku Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia np rzepakowy Zapiekanki 10 dag sera pleśniowego 1 kulka mozzarelli 10 dag sera żółtego tartego np cheddar 8 kromek chleba tostowego 1 /2 papryki czerwonej Rukola lub szpinak 1 /2 ogórka zielonego Sól i pieprz Dodatkowo Ulubiony sos np czosnkowy --TU --- PRZEPIS PRZYGOTOWANIE: 1. Filety z kurczaka myję, kroję

Gotowanie Patki
CHLEB MIESZANY NA ZAKWASIE I DROŻDŻACH 152

końcu się odważyłam i upiekłam pierwszy w życiu chleb na zakwasie. Stwierdzam, że to wcale nie było tak trudne jak mi się wydawało.  Moją przygodę zaczęłam od tego łatwego przepisu z dodatkiem odrobiny drożdży, ponieważ bałam się że mój młody zakwas nie poradzi sobie jeszcze a dodatkowo nie musiałam się z nim bawić przez  cały dzień. Chleb się(...)przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyraźnie urosło po ok. 1,5- 2 godzinach dzielimy na 2 równe części. Jeśli chcemy uzyskać okrągły bochenek wkładamy do kosza na chleb, jeśli takiego nie posiadamy możemy okrągłą miskę lub durszlak wyłożyć ściereczką lub umieścić w tortownicy. Można też chleb umieścić w dwóch podłużnych blaszkach, ważne żeby je wyłożyć papierem

Pani na deser
CHLEB PYTLOWY 165

Przeglądając gazetkę z pieczywem "Przyślij przepis" natrafiłam na chleb z mąki żytniej i dodatkiem słonecznika. Następnego dnia zabrałam się do pracy. Ciasto na chleb rosło wspaniale, a co najważniejsze zrobiłam je już bez dodatku drożdży na samym zakwasie, z czego jestem ogromnie dumna. Chleb jest lekko wilgotny, kwaskowaty i smakuje wspaniale. Upiekę go z pewnością jeszcze nie raz. Polecam :) SKŁADNIKI(...)nagrzewamy do 230 stopni C, chlebki delikatnie wkładamy. Pieczemy 20 minut, a następnie skręcamy na 200 stopni C i pieczemy kolejne 20 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia wyciągamy chleb z blachy, usuwamy papier i dopiekamy na blasze. Gotowy chleb po ostukaniu od spodu wydaje pusty dźwięk. Studzimy na kratce. Ważne: kroimy dopiero następnego dnia

Pani na deser

Proponowane wyszukiwania