Jajka sadzone z grzankami to sposób na zużycie czerstwego chleba, który niestety często trafia do kosza. 100 g boczku wędzonego surowego, 100 g pokrojonego czerstwego chleba*, 2 – 3 łyzki masła, 4 – 6 jajek, szczypiorek, sól, Boczek pokroić w plasterki, a następnie w szersze paski. Wrzucić na rozgrzaną patelnię. Gdy wytopi się tłuszcz, wrzucić chleb. Chwilę przesmażyć, dodać masło(...)Smażyć, aż kostki chleba zrobią się rumiane – w środku będą miękkie). Na grzankach z boczkiem posadzić jajka. Smażyć pod przykryciem, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie lekko płynne. Ja, gdy białko od spodu się zetnie, odwracam jajka żółtkiem do spodu i zaraz zdejmuję. Dzięki temu żółtko jest idealnie płynne, a białko dobrze ścięte. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i solą
królestwo garówgdyby tak na wigilijnym stole zagościł świąteczny śledzik na pajdzie żytniego chleba z orzechami i żurawiną? To prostota sama w sobie. Zapraszam na świąteczny wpis! Przedświąteczne dni to ruchliwy, zajęty czas. Wciąż jest coś do zrobienia, do załatwienia. Po torebkach pałętają się zakupowe listy. Poszukiwanie prezentów dla bliskich to wyzwanie numer 1! Kto pojedzie kupić choinkę? Do zrobienia moc rzeczy(...)przed świętami. Prezenty pod choinkę nabyłam jeszcze w listopadzie, a ostatnie skompletowałam na początku grudnia. Teraz zostało mi je wszystkie świątecznie zapakować. Co jest potrzebne? kilka pajd żytniego, dobrego chleba kilka koreczków śledziowych w oleju garść orzechów włoskich garść świeżej żurawiny szczypiorek serek twarogowy do posmarowania chleba (można zastąpić masłem) Pajdy chleba podpiekamy lekko na suchej patelni, smarujemy serkiem
Raj dla Podniebienialistopadowej piekarni Amber , pyszne pszenne bułki z biboszem. Bibosz to w terminologii piekarskiej to zaparka z gorącej wody i czerstwego chleba. Nie miałam w domu ani kawałka czerstwego chleba, użyłam więc tartej bułki. Nie dodałam też słodu. Mimo tych zmian bułki wyszły znakomicie. Smakują jak pieczywo z dawnych dobrych piekarni. Ciasto dobrze się formuje, jest przyjemne(...)pracy, mało klejące. Bardzo polecam! Przepis Agnieszki, prowadzącej blog Bochen chleba . Inspiracją był przepis z blogaploetzblog.de . Bułki pszenne z biboszem cytuję za Amber Przepis Agnieszki – Autorki bloga Bochen chleba Przepis oryginalny tutaj – klik! Bibosz: 12 g mąki żytniej razowej 12 g startego suchego chleba 80 g wrzącej wody 8,5 g soli Wszystkie składniki wymieszać i odstawić
Stare GaryPrzepyszny chleb z mąki gryczanej z dodatkiem miodu. Mięsisty, wręcz gliniasty, przypomina (?) żytni. Przepis na chleb gryczany na miodzie: Składniki: 400 g mąki gryczanej (u mnie pełnoziarnista) 200 g mąki owsianej (u mnie zmielone płatki) 50 g drożdży 3 łyżki miodu (dodaję gryczany) 1 łyżka soli 500 ml letniej wody Jak zrobić chleb gryczany na miodzie? Foremkę o wymiarach(...)się zbyt ścisłe, dodać wody. Przełożyć do foremki i zostawić w piekarniku w temperaturze 30 °C na 30 minut. Po tym czasie wyjąć, rozgrzać piekarnik do 180 °C, wstawić chleb i piec 60 minut. Po ww. czasie wyjąć z pieca. Ostudzić na kratce (wyjęty z formy). Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Ze strony "Olga Smile". Inne bezglutenowe chleby
Rodzinka w kuchniFatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita przepis na wegetariańskie śniadanie Fatteh - ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita to popularne w Egipcie, Jordanii, Palestynie, Libanie i Syrii danie serwowane na śniadanie lub jako przystawka. Fatteh jest łatwy w przygotowaniu, stosunkowo tani i umożliwia wykorzystanie resztek składników z innych potraw, zwłaszcza podeschniętych chlebków pita i nadmiaru ugotowanej ciecierzycy, wpisując się(...)ułożenie składników i smaków fatteh można przyrównać do francuskiego verrine. Autorką poniższego przepisu na fatteh czyli syryjskie śniadanie jest urodzona w Aleppo Karima Kanjo. Fatteh ciecierzyca z jogurtem i chlebem pita - składniki na 4 porcje 3 chlebki pita, pocięte na małe kawałki około 250 g ugotowanej ciecierzycy (można też użyć ciecierzycy z puszki) po około pół łyżeczki soli
Cztery Fajerywyjeżdżam to największym dramatem moich Miśków jest brak domowego chleba, więc tym razem zostawiłam ich bochen razowego chleba pszennego, który dzięki dodatkowi jogurtu zachowa świeżość nawet przez 4 dni. Składniki na formę 30x15x10 cm: 700 g mąki pszennej białej 300 g mąki pszennej razowej opakowanie 200 g jogurtu naturalnego (u mnie wegański sojowy) 600 ml przegotowanej raczej zimnej wody opakowanie(...)struktury. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Formę do pieczenia wysmaruj olejem i otrębami lub posyp płatkami np. owsianymi jak ja. Rozgrzej piekarnik do 210-220 C, piecz chleb przez około 50 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu (!). Dobrze jest naparować piekarnik, czyli na cały czas pieczenia, a nawet rozgrzewania piekarnika wstawić do niego na dolna półkę naczynie
greenscarfZapraszam na pyszny chleb z gruszką. Chrupiący i mięciutki z delikatnym posmakiem i zapachem tego owocu. Nie bójcie się dodawać do zaczynu owoców. Wspomagają fermentację nadając wnętrzu chleba delikatności, a skórka jest chrupiąca za sprawą naturalnych cukrów w owocach. Mogą to być jabłka, gruszki, winogrona i wiele innych. Najlepiej dodawać do zaczynu zmiksowane lub starte owoce. Dodanie owoców do ciasta(...)właściwego, wpływa bardziej na smak niż na jego fermentację. Chleb na zaczynie z gruszką Potrzebujemy: 85g zakwasu z mąki żytniej razowej, 200g mąki żytniej typ 720, 200g wody, 300g startej dobrze dojrzałej gruszki razem ze skórką / najlepiej Klapsa /, Składniki łączymy i pozostawiamy, najlepiej na noc, do przefermentowania na 15-16godzin. Ciasto właściwe
Leśny Zakątektakie dania, które kojarzą nam się niezmiennie z dzieciństwem. Taki właśnie chleb z dziurką ma dla mnie znaczenie sentymentalne. Często proszę, mężu! Zrób mi chleb z dziurką! I za 10 minut na talerzu ląduje taki smakołyk!!! Co nam trzeba? Zależy ile chcecie zjeść Na każdą porcję: kromka chleba jajko sól pieprz dodatkowo u mnie pomidorek kieliszek do zrobienia dziurki olej(...)obsmażenia Jak zrobić? Bierzemy kromkę chleba, kieliszkiem wycinamy dziurkę. Chleb wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Obsmażamy na rumiano z obydwu stron (także dziurkę wyciętą). Gdy chlebek jest już chrupki i gorący wbijamy jajko, aby żółtko było w dziurce. Przyprawiamy solą i pieprzem.Przykrywamy i pozwalamy aby się ścięło. Podajemy z pomidorem i dziurką wyciętą jako grzanką. Najlepsze jak jest
LatosiowydomLubię eksperymentować z chlebem, a właściwie w dodatkach do chleba. Warto czasem to zrobić, gdyż na koniec świeżo pachnący bochenek potrafi zaskoczyć wspaniałym aromatem, cudownym zapachem i smakiem jaki trudno podrobić! Dziś u mnie pachnący cebulką pyszny i wilgotny chlebek. A właściwie dwa chlebki. Gdyby były trzy, to byłyby po prostu niższe. Składniki 500 ml wody 1 kg mąki – wymieszałam(...)olejem, a następnie polej ręce wodą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i włóż do niego keksówki z chlebkami. Do naczynia wlej około pół szklanki wody i postaw obok chleba, natychmiast zamknij drzwiczki piekarnika. W początkowej fazie pieczenia wytworzy się para. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz około 15-20 minut. Aby sprawdzić czy chleb jest
Z Kuchni Do Kuchnirównych! Jak wiele potraw tak i ta była na początku jedzeniem prostych ludzi , w szczególności rybaków i pracowników portowych wcześnie wstających do pracy. Do Francji pan bagnat – dosłownie „kąpany chleb” – trafiło razem z włoskimi imigrantami, którzy podobnie szykowali swoje pane bagnato. Szybka i prosta w przygotowaniu sałatka (podobna składnikami do ‘sałatki nicejskiej’) łączy w sobie lokalne, sezonowe produkty(...)oliwek i anchois) dodaje się jedynie dla wzmocnienia jego smaku. W oryginale pan bagnat wykorzystuje czerstwe pieczywo – warzywa, sos, ocet i oliwa mają je zmiękczyć i sprawić, że chleb lub czerstwa bagietka będą się przyjemnie żuły. W smaku żadnej większej różnicy nie ma – zróbcie jak Wam wygodnie, wykorzystajcie albo świeżą, albo wczorajszą bagietkę, albo mały chleb – najlepiej na zakwasie
Karo in the Kitchenparmezanu pozwala na uzyskanie smakowitych wariacji tego wypieku. Możemy też dodać mielonego czarnego pieprzu , sezamu, maku i nasion kopru włoskiego. Przepis , który tutaj prezentuje pochodzi z książki : CHLEB- techniki wypieku ,przepisy, wskazówki Wydawnictwa Buchmann. Jest to najsłynniejsze dzieło Jeffreya Hamelmana – największego autorytetu piekarstwa. Książka kanoniczna. Mistrz zdradza w niej sekrety wypieku doskonałego pieczywa, dzieląc się z pasją swoją(...)wiedzą i doświadczeniem. Wszyscy zainteresowani tematem znajdą tu najlepsze, sprawdzone przepisy oraz wskazówki z pierwszej ręki. Zawiera 140 przepisów, od bagietek, poprzez różne rodzaje pełnoziarnistego chleba i po chleb z gruboziarnistej mąki pszennej typu semolina, aż po włoskie pieczywo drożdżowe typu focaccia. Prezentuje całą gamę technik piekarskich na wszystkich etapach wytwarzania chleba od wytworzenia zakwasu po dekorowanie. Obecne nowe wydanie
Z Kuchni Do KuchniBruschetta większości osób kojarzy się pewnie z tą podawaną z pomidorami. Bruschetta z pieczarkami i serem ricotta Tak naprawdę sama bruschetta to nic innego jak grillowany chleb, natarty czosniekm i oliwą z oliwek. Podawana jest jako przystawka lub mała przekąska a często bywa także częścią anitpasti. Danie pochodzi z kuchni włoskiej. Jak wspomniałam najczęściej spotykaną jest bruschetta serwowana z pomidorami(...)mozzarellą i bazylią. Jest jednak cała masa innych nadzień, które fajnie komponują się z zapiekanym chlebem. Nadzieniem na bruschettę mogą być grillowane warzywa (krem z takich warzyw bądź całe), sery, mięsa (szynka parmeńska, szynka prosciutto). Opcji jest kilka. Ja postanowiłam pozostać w klimacie Italii i przygotowałam bruschetty z włoskim serem ricotta, czosnkiem i pieczarkami. Okazały się totalnym strzałem w dziesiątkę
mecooksJakiś czas temu poznałam się z bezglutenowymi produktami marki Schär. Już wtedy mówiłam Wam, że jestem niesamowicie pozytywnie zaskoczona smakiem chlebów. Próbowałam kilku i co jeden to zachwycał mnie coraz bardziej ( obstawiałam, że będą to „dmuchane” piórkowe chleby, a okazały się godnymi całkiem niezłej piekarni ). Teraz przyszła pora wypróbować MIX B- Bread Mix – Bezglutenowy mix do pieczenia(...)chleba i ciasto drożdżowych. W swoim składzie zawiera : skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, białko łubinu , dekstroza, błonnik jabłkowy, substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza, sól. Można z niego upiec chleb, bułeczki, placki, drożdżówki nie rezygnując z ulubionego smaku i zapachu ciast drożdżowych! Ja postawiłam na bułeczki/ drożdżówki z serem i rodzynkami. Pomysł okazał się strzałem w 10! Nie wiem czy to zdrowo, ale zniknęły
Ostra na Słodkookrągło, bo pieczony w foremce półokrągłej. Chleb dodatkowo ładnie wyrósł i po krojeniu, kromki są po prostu okrągłe:). Na podstawie przepisu z książki „Chleb” J.Hamelmana. Z części ciasta przygotowałam paluchy chlebowe, zgodnie z sugestią autora. Można również zamiast paluchów przygotować bułeczki. Mąka żytnia razowa, użyta do wypieku tego chleba w całości została poddana zakwaszeniu, przez co chleb jest o niezwykłym(...)przedłużyłam. Z części ciasta zrobiłam paluchy, które upiekłam w trakcie wyrastania ciasta, w związku z tym upiekłam jeden bochenek. Bez pieczenia paluchów, ciasta jest na 2 bochenki. Chleb na okrągło, czyli żytni z kminkiem Zaczyn 17g zakwasu, 2 łyżki, 363g mąki żytniej razowej, 301g wody. Mieszamy składniki, przykrywamy i pozostawiamy w temp. pokojowej 14-16 godzin. Ciasto jest
Leśny ZakątekTakie ciasto powinniśmy użyć w ciągu 3 godzin od tego właśnie momentu. Po co jednak czekać? Zależy nam przecież na tym, aby w możliwie jak najkrótszym czasie upiec chleb bo jak przystało na prawdziwy zakwasowiec to i tak czekamy na niego dość długo. Bywa i tak, że coś na wypadło i nie możemy zrobić ciasta właściwego w dobrym momencie(...)było i tym razem. Pieczemy w temp. początkowej 220st. zmniejszając ją po około15 minutach do 200st. przez około 45-50 minut. Wyłączamy piekarnik i chwilę pozostawiamy foremki z chlebem przy lekko otwartym piekarniku. Przypominam, że chleb na zakwasie kroimy jak już jest zimny najlepiej na drugi dzień. x) Średniej wielkości cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni
Leśny Zakątek