chleb - 25827 przepisów (strona:270/1722)

Tosty jajeczne z boczkiem i papryką 210

powstały spontanicznie w ramach szybkiego pomysłu na sobotnie śniadanie. Z idealnie ciągnącym serem. Dobrze smakują polane keczupem lub innym ulubionym sosem.  Składniki (2 porcje): - 2 duże kromki pszennego chleba - 100 g boczku - pół papryki - 2 łyżki oleju rzepakowego - 2 jajka - 30 g startego żółtego sera - sól, pieprz Przygotowanie Olej rozgrzać na patelni. Wsypać drobno pokrojony w kostkę boczek. Podsmażyć(...)Paprykę pokroić w drobną kostkę. Z kromek chleba wyciąć środki tak, by pozostała skórka. Boczek z papryką uformować w 2 "kupki" tak, by zmieściły się w skórki od chleba. Jajka rozbić, doprawić solą i pieprzem. Zalać nimi paprykę i boczek w chlebie. Podsmażyć aż się zetnie. Posypać serem żółtym, przykryć środkami kromek. Poczekać chwilę aż ser zacznie się rozpuszczać. Delikatnie

Zielona Kuchnia
chleb z garnka 360

Dotychczas rządził u nas chleb z tego przepisu (klik) . Na co dzień piecze go Mama a ja lubię eksperymentować i próbować różnych przepisów. Dlatego zainteresował mnie ostatnio popularny w internecie chleb z garnka. W sumie proporcje podobne jak na nasz ale sposób wykonania inny. Niewątpliwą zaletą jest to, że nie trzeba wyrabiać ciasta, ja wymieszałam tylko widelcem. a także szybkość(...)rana to w tym czasie chlebek robi się sam, w sam raz na śniadanie. Mojemu mężowi tak zasmakował, że powiedział, że od teraz pieczemy i nie kupujemy już chlebaChleb niby ma być pieczony w garnku ale jeśli nie macie takiego żeliwnego z pokrywką i bez plastikowych elementów to użyjcie zwykłego naczynia żaroodpornego. Ja tak zrobiłam i się sprawdziło

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb pełnoziarnisty z suszonymi pomidorami 135

mało, co widać na zdjęciu. Dlatego polecam na taki duży bochenek dać ich trochę więcej. Chlebek idealny na kanapki. Polecam, jest banalnie prosty do zrobienia! Chleb pełnoziarnisty z suszonymi pomidorami Drukuj przepis Czas gotowania: 60 Składniki -300 g mąki pszennej pełnoziarnistej -200 g mąki pszennej -40 g świeżych drożdży -szczypta cukru -2 szklanki wody -1 łyżeczka(...)jeżeli nie mamy możemy użyć bułki tartej lub mąki). Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy. Wierzch wyrównujemy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra - dół). Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Chleb pieczemy przez 1 godzinę. --> Aby sprawdzić czy chleb się upiekł, wystarczy wyjąć go z foremki, postukać w spód i jeśli oddaje głuchy odgłos to jest już upieczony. --> Odstawiamy do wystudzenia

Marta Gotuje
Zapiekanka chlebowa z kiełbasą i pieczarkami 173

troszkę inny pomysł na zapiekankę chlebową niż ta, co jest już na blogu. Polecam szczególnie wtedy, gdy mamy nadmiar chleba. Składniki: kilka kromek chleba kiełbasa cebula papryka czerwona pieczarki mleko ser żółty jajka (2-3) + śmietana (2-3 łyżki) sól, pieprz olej Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy spód, dno naczynia cieniutko smarujemy olejem. Wykładamy kilka kromek chleba wcześniej delikatnie zanurzonych(...)mleku. Oprószamy pieprzem. 2. Na patelni rumienimy posiekaną cebulkę, dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy, aż odparuje woda. Wykładamy na chleb. Oprószamy solą i pieprzem, 3. Kiełbasę pokrojoną w talarki również rumienimy na patelni, przekładamy na pieczarki. dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. 4. Pozostałe kromki chleba kroimy w kostkę, lekko nasączamy mlekiem i wykładamy na wierzch zapiekanki. Całość Zalewamy jajkami wymieszanymi

Kuchnia domowa Ani
Panzanella - włoska sałatka z chleba i pomidorów 196

Pomidory! W rożnych rozmiarach i kolorach, w różnych daniach i kombinacjach smakowych. Uwielbiamy je! Kroję świeży domowy chleb, smaruję masłem własnej roboty, a na to pokrojony w plastry mięsisty pomidor oprószony solą... mmmmm... Tak samo mruczałam z zadowolenia jedząc panzanellę - włoską sałatkę na bazie chleba i pomidorów. Co ciekawe, zanim pomidory zostały sprowadzone do Europy, głównymi składnikami toskańskiej panzanelli były(...)cebula i czerstwy chleb namoczony w occie i skropiony oliwą. Wyobrażam sobie ten pierwowzór sałatki i jestem pewna, że aż takich peanów na jej cześć raczej bym nie wygłaszała. Co innego dzisiejsza wersja z pomidorami i kaparami  albo jak u Jamiego Olivera dodatkowo z anchois i pieczoną papryką. To dopiero smak! Sałatka jest niesamowicie lekka, czyli

Obiad gotowy
Pizza w 6 min. / 250 st. C 911

Dobra domowa pizza, to nic wielkiego tylko trzeba wiedzieć jak to zrobić. Ciasto klasyczne drożdżowe, takie jak na chleb: 1 kg mąki typ 650, 50 g drożdży, łyżka cukru,  łyżka soli, dwie szklanki bardzo ciepłej wody. Zaczyn: do wody rozkruszamy drożdże, dodajemy  cukier i 4 łyżki mąki, przykrywamy i czekamy 10-15 min. jak wyrośnie, potem dolewamy

chleba naszego
Bułki z jajkiem 146

Smaczna przekąska na każdą okazję: śniadanie, kolacja, na piknik, w podróż. Potrzebujemy tylko ciasto drożdżowe jak na chleb z 1 kg mąki, 50 g drożdży,  2 szkl. ciepłej wody, łyżki cukru, łyżki soli, ugotowanego ziemniaka..  kliknij tutaj Ciasto po wyrośnięciu zagniatamy, przesypujemy mąką i dzielimy na części. Potem wałkujemy na placki 0,5 cm grubości i nakładamy ugotowane

chleba naszego
Pszenny chleb z czarnuszką 163

minuty zostawić w naczyniu do wyrośnięcia, mi urosło tak że aż miarka wypadła wyrobić ponownie, naczynie zamknięte, interwał, czas 20 sek wyjąć ciasto z thermomix i uformować bochenek chleba, przykryć ściereczką wyrośnięty chlebek posmarować ciepłą wodą z dodatkiem soli i posypać czarnuszką. Naciąć chlebek u góry ostrym nożem piec w nagrzanym piekarniku do 200 C aż chlebek nabierze złotego koloru

Kuchnia Pokoleń
Surówka z kapusty i świeżych ogórków 158

misce dokładnie mieszając. Potem przekładamy warstwowo do misek i serwujemy uprzednio schłodzone. Przy okazji powstał jeszcze kolorowy twarożek w łódeczkach  twarozek... Warto również upiec sobie pyszny   chleb...   Smacznego

chleba naszego
Twarożek w ogórku 344

duże ogórki, to je obieramy, kroimy wzdłuż na pół i łyżką usuwamy nasiona.  Do powstałych w ten sposób  łódeczek nakładamy przygotowany wcześniej twarożek. Polecam również upiec domowy chleb i gwarantuję, że śniadanie będzie bardzo smaczne. Smacznego

chleba naszego
Obiad i kolacja... na jednym ogniu 167

przykrycia. Karkówkę studzimy i chowamy do lodówki, na kolację będzie fajną wędliną na kanapki. Kurczaka serwujemy w całości na gorąco do obiadu.   Na wieczór kolacja  z domowym chlebem kliknij tutaj , masłem kliknij tu  i wędliną.   Smacznego

chleba naszego
Ciabatta- włoska klasyka 149

Ciabatta włoski, szeroki, płaskawy, biały chleb. Każdy region Włoch ma swoją odmianę ciabatty.  Począwszy od miękkiej do chrupiącej skórki, gęstej do lżejszej struktury. Nie wiem z którego regionu pochodzi mój przepis, ale jest zawsze z wielkim entuzjazmem przyjmowany w naszym domu. Lubią go ci najmniejsi jak i ci najstarsi.  Chleb nie jest wymagający. Zrobi go każda gospodyni. Trzeba(...)się tylko trzymać kilku zasad.  Jak mawiała babcia mojej przyjaciółki - chleb trzeba traktować z szacunkiem na każdym etapie jego przygotowywania.  Zapraszam Was zatem do przepisu. Zaczyn (należy go przygotować 8 do 12 godzin wcześniej) 180 g mąki chlebowej białe j 200 ml letniej wody 3 gramy drożdży instant lub 6 g świeżych Drożdże świeże rozpuścić dokładnie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Masło śmietankowe 135

zmienić wodę. Następnie odciśnięte masło przekładamy do pojemników i chowamy do lodówki. W lodówce przechowujemy 4-5 dni, ale znając życie zniknie w 2 dni... Serwujemy z domowymi wyrobami, chlebem, wędliną... Smacznego

chleba naszego
Warsztaty z Piotrem Kucharskim- chleb na zakwasie 131

Decyzja całkowicie spontaniczna! Gdy na FB zobaczyłam wydarzenie: "Warsztaty Domowa Piekarnia- Chleb na zakwasie" prowadzone przez Pana Piotra Kucharskiego- autora dwóch książek kucharskich (w tym mojej ukochanej o chlebie ;)), zwycięzcy programu "Gotuj o wszystko" i kucharza gotującego w Dzień Dobry TVN, od razu wiedziałam, że muszę tam być! Tym razem nie mogłam przepuścić takiej okazji. Zarezerwowałam miejsce, kupiłam(...)Mieszczański- pierwsze wrażenie? ŁAŁ! Klimatyczne wnętrze, świetnie zorganizowane! Od razu wszyscy uczestnicy warsztatów zostali ciepło przyjęci, nie brakowało jedzenia, picia i przemiłej atmosfery.   Podczas warsztatów zmierzyliśmy się z: * chlebem pszennym na zakwasie * chlebem żytnim na zakwasie * pizzą na zakwasie * ciabattą * oraz trochę spontanicznie zrobiliśmy jeszcze pszenne bułki na zakwasie Oprócz czystej praktyki Pan Piotr podzielił się z nami swoją

Nastoletnie Wypiekanie
"Cygańskie" gołąbki. 3848

liście kapusty,  które odrywaliśmy przed ucieraniem. Liście zalewamy wrzątkiem i dodajemy 2 kost. rosołowe. Następnie układamy gołąbki i dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę gotujemy i już. Podajemy same, z chlebem, z makaronem, z ziemniakami jak kto lubi. Polecam!  Smacznego

chleba naszego