chleb - 26052 przepisów (strona:261/1737)

Bułki nadziewane 48

zawijamy do góry, a potem odkładamy łączeniem do dołu- na bok lub bezpośrednio na blachę. -- -- Ciasta jest tyle, że po przygotowaniu bułek z farszem wystarczy jeszcze  na upieczenie chleba czy bułek lub też na przykład wyjdą nam  2-3 pizze :) Można tez przygotować bułki z serem i salami lub z samymi serami,  doskonale sprawdzi się dobra parówka

chleba naszego
Bochen orkiszowy ze świeżą pokrzywą na maślance 34

Chleb przepyszny, maślanka idealnie pasuje do pokrzywy a jej zapach dominuje w upieczonym chlebie. Jednak nie obyło się bez problemu, który tak naprawdę stworzyłam sobie sama. Ciasto po włożeniu do koszyczka postanowiłam włożyć do lodówki aby tam wyrosło. Wyszłam z domu i wróciłam po 2 godzinach i całe szczęście, że zajrzałam do lodówki.  Ciasto niemal wylało się z koszyczka(...)Mąka, którą wgniotłam  ponownie zmusiła ciasto do rośnięcia, poza tym czas w lodówce był na tyle krótki, że ciasto ponownie ruszyło. Jeśli ktoś z Was zechce upiec ten chleb, proponuje tradycyjnie bez wkładania do lodówki. Maślanka, którą  dodałam wydawała mi się bardzo gęsta w stosunku do tej co zazwyczaj kupuję. Więc polecam dolewać stopniowo, bo może trzeba będzie

Leśny Zakątek
Wegetariańska Sycylia 37

Dlatego kilkakrotnie udało mi się zobaczyć, jak przygotowywane jest jedzenie na moich oczach, a co najważniejsze- było to jedzenie szybkie i proste, któremu zawsze, bez względu na menu, towarzyszył chleb. Chleb nie był nigdy krojony na kromki. Nie był wydzielany ani porcjowany. Leżał na centralnym miejscu na stole, wprost na obrusie. Tak po prostu, bez ceregieli, bez koszyków, serwetek(...)każdy miał do niego dostęp i aby można go było łamać, nie kroić. Chleb służył do pomagania sobie w jedzeniu, do zbierania sosu z talerza i czyszczenia talerzy z resztek. Nawet po makaronie. Tu nie chodziło to to, aby ten chleb jeść, ale aby na talerzu nic nie zostało, ani łyżka sosu.  Francesca w swojej książce pokazuje, że kuchnia

Z Kuchni Do Kuchni
domowy Chleb z ziarnami bez wyrabiania i bez wyrastania 91

Gotowe ciasto przekładamy do dwóch natłuszczonych foremek (keksówek, ok. 12×30 cm) i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 75 min. Upieczony chleb studzimy na kratce. Aby skórka była błyszcząca, wierzch gorącego chleba delikatnie smaruję masłem. inspiracja z przepisu P. Teresy

Domowy Smak Jedzenia
CHLEBEK ŁUBINOWY Z PATELNI (keto, bez gluten i laktozy, redukcja) 73

które wpłyną na ostateczne makro całego posiłku. Polecam także moje inne przepisy na keto pieczywo np.  keto bułki ,  keto bułki bez laktozy ,  tostowy chlebek kokosowy ,  chleb z patelni ,  razowy chleb bez pieczenia  czy  tosty serowe . Składniki – chlebek łubinowy z patelni 10 g  mąki łubinowej 10 g  łupin babki jajowatej

Ola la LCHF
Pinsa Romana 53

mój drogi czytelniku — podglądaczu, to oczywiście nie pizza . Chociaż mogłoby się tak wydawać, nie jest to inny rodzaj pizzy . Odcinek 5️⃣ Pinsa lub Pinsa Romana to płaski chleb, który pochodzi oczywiście, ze starożytnego imperium Rzymskiego. Która na przestrzeni wieków przeszła oczywiście wiele zmian, ewolucji i składników. Rzymscy piekarze, ze starożytnego Rzymu, czyli bardzo dawno temu :). Aby sprawdzić, czy ich piece(...)mają już odpowiednią temperaturę, by móc wypiekać chleb — właściwy — piekli właśnie płaski chleb. Oczywiście nic się nie mogło zmarnować i wraz z postępem, wynalezienie nowych rodzajów mąki, dodaniem zimnej wody do procesu produkcji, Pinsa Romana stała się lżejsza, smaczniejsza i po prostu pyszna. Kilka cech, które określają Pinse to: Owalny kształt — pizza jest okrągła — jej krawędzie są chrupiące, ale miękkie

RafalCook
Faszerowana dynia pieczona w całości 26

Składniki: ? dynia średniej wielkości ? 6 kromek chleba tostowego ? 3 średnie cebule ? 2 ząbki czosnku ? 10 dkg sera żółtego ? 1 szklanka mleka ? szklanka śmietany 30% ? sól, pieprz, gałka muszkatałowa ? olej do smażenia Wykonanie: ? Z dyni ściąć przykrywkę, wydrążyć pestki i wolny miąższ. ? Małą łyżeczką wydrążyć (zestrugać) ze środka dyni i z pokrywki miąższ, tak aby zostało tylko 1 cm ścianki. ? Cebulę(...)pokroić w piórka, zeszklić na 2 łyżkach oleju, posolić. ? Chleb pokroić w kostkę o boku 1 cm. ? Czosnek pokroić drobniutko, wrzucić na 3 łyżki oleju, podsmażyć i wyjąć czosnek. Wrzucić chleb i zrumienić grzanki. ? Do środka dyni włożyć 1/2 miąższu dyni, na to cebulę, potem chleb. ? Na chleb resztę dyni, ucisnąć. ? Mleko i śmietanę połączyć, doprawić solą, pieprzem i gałką

To co kocham
Chleb z masłem ziołowym na grilla 23

żadnym grillu nie może zabraknąć chleba z masłem czosnkowo-pietruszkowym. Chleb, którego każda kromka posmarowana jest takim masełkiem, po złożeniu upieczony jest w folii aluminiowej na grillu lub w piekarniku. Po rozchyleniu folii unosi się cudowny zapach pieczonego chleba z nutką czosnku i pietruszki. Składniki: ? 1 dowolny chleb pokrojony w kromki ? 200 g masła ? 4 ząbki czosnku ? pęczek natki pietruszki(...)smaku Wykonanie: ? Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z sokiem z cytryny. ? Miękkie masło utrzeć z czosnkiem, dodać natkę pietruszki. ? Doprawić do smaku solą i pieprzem. ? Każdą kromkę chleba smarować masłem z jednej strony. Przyklejać jedną kromkę do drugiej. ? Całość zawinąć szczelnie w folię aluminiową. ? Piec w piekarniku w 180 st.C przez 20-30 minut. Można również upiec

To co kocham
Kotlet schabowy 49

bułce-jajku i mące. Wyjdzie bardzo fajna gruba smaczna panierka. Serwujemy na gorąco z ziemniakami, frytkami, kopytkami lub z sama surówką. Kotlety schabowe doskonale smakują tez na zimno z chlebem lub bez , polecam !  Smacznego

chleba naszego
Tosty z omletem 47

jajka Tosty z pieczarkami i jajkiem Jajka zapiekane z parmezanem TOSTY Z OMLETEM Przygotowanie : 20 minut Ilość tostów : 3 Składniki: – 3 duże kromki pieczywa – klasyczny pszenny chleb lub chleb tostowy – 3 jajka rozmiar L – 1/3 żółtej papryki – 1/3 czerwonej papryki – 1 lub 2 cebulki z dymki + szczypior do posypania tostów – 1 kulka mozzarelli(...)dodając odrobinę soli i pieprzu. Na patelni na średnim ogniu (na indukcji ustawiam 5 poziom na 9) rozpuść masło klarowane lub oliwę. Jak patelnia się rozgrzeje, dodaj same obrzeża chleba i włóż do środka paprykę oraz cebulkę dymkę, rozkładając równo między 3 kromki. Podsmażaj i delikatnie przemieszaj warzywa w środku w trakcie smażenia. Następnie do środka kromek wlej przygotowaną masę

nietylkopasta.pl
Kanapka Monte Cristo 281

Kanapka Monte Cristo to sandwicz maczany w samym jajku lub w jajku i bułce tartej, smażony na patelni lub w głębokim tłuszczu. Sandwicz to kanapka składana z dwóch kawałków chleba pomiędzy którymi układa się ser, wędlinę, zimne mięsa... Sandwicze miały zapobiec brudzeniu się kart podczas podjadania kanapek w trakcie gry, a wymyślił je John Montagu, 4. hrabia Sandwich, a działo(...)południowej Kalifornii pojawiła się Kanapka Monte Cristo , którą spopularyzowała restauracja Blue Bayou w Disneylandzie. Kanapki Monte Cristo są pyszne, ale na pewno nie jest to danie dietetyczne ;) Kromkę chleba tostowego posmarować masłem, położyć plaster sera. Na serze położyć plasterki szynki (może być jeden, dwa, trzy...), przykryć plastrem sera. Na wierzchu położyć kromkę chleba posmarowaną masłem, oczywiście układamy ją masłem

królestwo garów
Chlebowa zupa pomidorowa 41

niedzielę rosół. W poniedziałek pomidorowa.  Nie tym razem. Z niedzielnej zupy powstało coś "ińszego", coś równie smacznego, jak pomidorowa. Bo pomidorówkę UBÓSTWIAM! Jednak pomyślałem o chlebie, "coby" go nie zmarnować. 'Sejw de chleb"! Tak też uczyniłem. Pożywnie, smacznie i bez marnowania produktów. Szczegóły poniżej.               Składniki:         1,5 litra(...)rosołu drobiowo-wołowego 300 g czerstwego chleba 4 ząbki czosnku 400 g ziemniaków 150 g wędzonej słoniny 150 g wędzonego boczku 2 pętka kiełbasy śląskiej 1 cebula 2 ugotowane marchewki 1 łyżka czosnku niedźwiedziego sól, pieprz         Przygotowanie:         Ziemniaki kroimy w kostkę. Razem z pokrojoną marchewką dodajemy do rosołu. Gotujemy około 15 minut

R'n'G Kitchen
Chleb z gara 60

Przepis na najprostszy chleb z gara. Ten chlebek jest absolutnie fantastyczny, bardzo łatwy w przygotowaniu i obłędny w smaku. Składniki 500 ml maślanki 3 dkg świeżych drożdży 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki soli 70 ml wody 400 g mąki pszennej 400 g mąki żytniej Przygotowanie Maślankę lekko podgrzewam, dodaje rozkruszone drożdże i miód. Odstawiamy na 10 min. Następnie dodaje resztę(...)przykryte ściereczką. Po 30 minutach jeszcze raz zagniatam i formuje bochenek. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 210 stopni. Do piekarnika kładę puste naczynie żaroodporne, w którym będę piec mój chleb. Gdy piekarnik i naczynie osiągną odpowiednią temperaturę wyciągam gorące naczynie i przekładamy do niego uformowany bochenek chleba. Delikatnie nacinam nożem chleb, aby powstała kratka. Zamykam naczynie i piekę

Wasze Przepisy
Świąteczny chleb pszenno-żytni z jabłkiem 44

Czas na zmiany!  Kolejny chleb upieczony na zakwasie, który nie przebywał w lodówce. Tak już u mnie zostanie. Moja babcia a potem mama nigdy nie trzymały zakwasu w lodówce. Wracam do tradycji. Co zyskuję nie przechowując zakwasu w lodówce?  Zapominam o dokarmianiu i nie wyrzucam nadmiaru i nie hoduję nadmiaru bakterii kwasu octowego i innych, które(...)powinny się znaleźć w pieczywie.    Z pozostawionego zakwasu  klik   1.12.22r. upiekłam ten oto pyszny chleb 23 grudnia, ponownie zostawiając część ciasta zakwaszonego do następnego wypieku.  Ciasto zakwasowe  trzymam w temp. pokojowej obsypane mąką i przykryte ściereczką w suchym miejscu miejscu w temp. 20-21st.C. Po 9 dniach było jeszcze wilgotne

Leśny Zakątek
Boże Narodzenie w Europie 50

przez cały dzień dania postne. Na stole króluje karp przygotowany na różne sposoby , podawany z sałatką ziemniaczaną. Przed posiłkiem Czesi łamią się opłatkiem z miodem. Na stole ustawia się chleb jako oznaka błogosławieństwa. Wieczerzę otwiera zupa rybna. Czesi jedzą też kaszę z suszonymi grzybami. Wśród deserów odnajdziemy pierniki pokryte lukrem, waniliowe rogaliki, kokosanki, a także chałkę z bakaliami. Duża część(...)Stroją choinki, wystawiają szopki. Z wędrówek pogański bardów narodził się obyczaj odwiedzania domostw przez kolędników. Pogański jest też zwyczaj sporządzania wypieków z pszenicy, żyta i gryki. Bardzo ważny jest chleb, któremu dawniej przypisywano wielką moc. W Boże Narodzenie, Nowy Rok i święto Trzech Króli zapala się kadzidełka w celu przegonienia złych sił. Natomiast w Serbii i Czarnogórze Wigilia jest czasem

ProstePesto.pl