chleb - 26084 przepisów (strona:253/1739)

Chleb pytlowy na zakwasie 134

Chleb piekłam na zaproszenie Amber . Składniki : zaczyn: 115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 godz. wcześniej) 375 g mąki żytniej 720 300 g wody Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie wsypać mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. Ciasto chlebowe: cały zaczyn 485 g mąki żytniej 720 80 g pestek dyni namoczonych(...)przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli Przygotowanie : Do zaczynu dodać wodę i całość dobrze połączyć w jednolitą masę (przydatna jest tu trzepaczka rózgowa).  Następnie do powstałej masy przesiać przez sito mąkę, dodać sól i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec

Proste Potrawy
Chleb pszenno - żytni z figami - World Breat Day 2016 108

Dziś jest Światowy Dzień Chleba a ponieważ chleby piekę już pewnie z 10 lat nie mogłam w tym właśnie dniu nie pokusić się o upieczenie własnego bochenka. Najbardziej lubię chleby na zakwasie ale drożdżowe jak nie mam czasu aby długo czekać na wyrastanie też są super. Najważniejsze że są domowe, bez konserwantów i ulepszaczy. Namawiam Was na pieczenie własnego pieczywa(...)Odezwijcie się proszę czy na maila czy na FB, albo tutaj w komentarzu i napiszcie mi proszę czy kogoś przekonałam i piecze własne pieczywo? pochwalcie się zdjęciami. Dziś proponuję chleb drożdżowy ze świeżymi figami, obłędny w smaku, popróbujcie. Chleb pszenno - żytni z figami - World Breat Day 2016. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Grillowany chleb 88

Czas grillowania rozpoczęty, więc testujemy nowe smaki - wczoraj sprawdziłam jak smakuje chleb grillowany z ziołami. Składniki: 1 okrągły chleb 2 główki czosnku 1 łyżka posikanej świeżej bazylii 1 łyżka posikanego świeżego tymianku 1 łyżka posikanego świeżego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 20 dag masła lub domowego smalcu Sposób przygotowania: Chleb należy pokroić w kromki, nie przecinając(...)końca z płaskiej strony. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do masła lub smalcu dodać posiekaną zieleninę i paprykę, po czym dokładnie wymieszać. Posmarować kromki chleba, następnie przycisnąć je do siebie  i owinąć cały chleb dwoma warstwami folii aluminiowej. Piec na ruszcie ok. 40 minut

Z notatnika
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 168

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną ma charrrrakter, a nawet charakterek, biorąc pod uwagę jak się zapiekł na brzegach foremki i za nic nie dał się z niej wyjąć;) Ma bardzo ciekawy smak -  lekko kwaskowy i gryczany. Bardzo przypomina chleb razowy, ma chrupiącą skórkę i wilgotny środek. Ten chleb piekłam uczestnicząc w Majowej Piekarni Amber . Składniki zaczynu: 2 łyżki zakwasu(...)olejem i wysypanej otrębami. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( u mnie znów nienagrzany piekarnik).  Gdy ciasto wypełni foremkę do brzegów, posmarować jego wierzch olejem roślinnym.  Chleb piec 15 min.  w 220 stopni, a następnie 45 minut w 190 st. C.  Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu. Smacznego Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną

Codziennik Kuchenny
Chleb pszenny z burakiem 158

Chleb pszenny z burakiem piekłam w Styczniowej Piekarni Amber .  Przepis pochodzi z książki How to Make Bread  Emmanuela Hadjiandreou.  Byłam bardzo ciekawa końcowego efektu, zagniatane ciasto było różowe, a po wypieczeniu tylko skórka miała odcień różu. Środek chleba był żółty z domieszką buraków. Chleb miał chrupiącą skórkę i wilgotny środek. Buraki nadały mu lekkiej słodyczy. Składniki(...)Koszyk do wyrastania wyłożyć ściereczką i wysypać mąką. Przełożyć uformowany bochenek do koszyka i zostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Może to trwać ok. 2 godziny.  Gdy chleb jest dobrze wyrośnięty, nagrzać piekarnik do 220 st. C, a pod kratkę, na której będzie się piekł wstawić naczynie z wodą.  Ciasto wyłożyć na ciepłą blachę lub  do formy

Codziennik Kuchenny
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie 141

Przepis   wydał mi się prosty, a że miałam zakwas żytni postanowiłam odpowiedzieć na zaproszenie Amber do wspólnego pieczenia :) Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie podaję za Daną . Składniki zaczynu: 2 łyżki zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 150 g wody 140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czas fermentacji 12-14 godzin. Ciasto(...)wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy w temp. 230 *C przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210*C Moje uwagi do tego chleba: Zakwas miałam bardzo młody, kilkudniowy, dlatego dodałam do niego świeżych drożdży wielkości orzecha laskowego. Bardzo chciałam by chlebek mi się udał i zastosowałam taki trik.  Jako, że temperatura otoczenia

Proste Potrawy
PANZANELLA - TOSKAŃSKA SAŁATKA Z POMIDORAMI I CHLEBEM 219

Panzanella to genialna w swej prostocie toskańska sałatka z dojrzałych w słońcu pomidorów i czerstwego chleba, a także cebuli i octu. Jest ona doskonałym sposobem na pozbycie się zalegającego "starego" już chleba, który należy pokroić na kawałki, skropić oliwą (najlepiej aromatyzowaną chili, bardzo podkręca smak całości) i zapiec go w piekarniku. Tak przygotowane grzanki miesza się dłońmi z krojonymi, soczystymi(...)pomidory (mocno dojrzałe, u mnie malinowe) 3 garści pomidorków koktajlowych w różnych kolorach (u mnie czerwone, pomarańczowe i żółte) 1 czerwona cebula mały pęczek świeżej bazylii kilka kromek czerstwego chleba (pszennego lub np.ciabatty) oliwa z oliwek (najlepiej aromatyzowana chili) 1 duży lub 2 male ząbki czosnku oliwa + ocet balsamiczny (lub winny) sól i świeżo zmielony pieprz odrobina startego parmezanu

Słodko-Słony Świat Ilony
Chleb mieszany na miodzie z oliwkami 141

dołączyć do Weekendowej Piekarni Amber bo coś tam mi ważnego wypadało, raz przegapiłam i oto teraz w sierpniu moim ukochanym miesiącu, dołączam do Piekarzy i Piekarenek i pieczemy pyszny chleb. Chleb pochodzi z bloga Badylarki Weekendy w domu i ogrodzie , w tym miejscu dziękuję jej za ten cudny bochen. Chleb mnie zauroczył, sprężysty środek, chrupiąca skórka, lekko wilgotny, pachnący zakwasem(...)samym w sobie a do tego jeszcze oliwki. Co prawda miałam tylko zielone bo czarnych brakło to i tak chleb jest fantastyczny. Zachęcam wszystkich do upieczenia, dokarmiajcie swoje zakwasy. Chleb mieszany na miodzie z oliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno-żytni 100

Kolejny chleb na zakwasie żytnim. Zgodnie z opisem  w oryginalnym przepisie  jest to rzeczywiście prosty chleb pszenny na zakwasie żytnim. Mój zakwas był nieco "lżejszy" niż zazwyczaj, gdyż w części zamiast dokarmić go mąką razową użyłam żytniej 720. Chleb na szczęście na tym nie ucierpiał. 2 x 4/5 dużej szklanki mąki pszennej 450 200 gram zakwasu żytniego(...)wyrośnięcia na około 4 godziny, aż wypełni formę, a objętość się zwiększy około dwukrotnie. Nagrzać piekarnik do 240C razem z blachą. Wyciągnąć blachę, wyłożyć papierem i przełożyć ostrożnie wyrośnięty chleb. Piec w 240C przez około 40 minut. Upieczony chleb powinien być "lekki", a postukany od spodu wydawać głuchy odgłos. Pozostawić do wystudzenia na 12 godzin (najlepiej na noc) i dopiero

Czerwony Gupik
Chleb z rodzynkami 137

Kolejny chleb na zakwasie. Wzorowałam się na  tym przepisie . Źle wymierzyłam proporcje i chleba było za dużo na moją blaszkę (10x21 cm), więc upiekłam go w większej prostokątnej. Wyszedł przez to płaski, ale smaczny, więc spróbuję jeszcze raz z mniejszymi proporcjami. 80 gram aktywnego zakwasu 300 gram mąki żytniej typ 2000 150 gram mąki pszennej typ 450 2 szklanki(...)wszystko do połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Owinąć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Piekarnik nagrzać na 240C. Wstawić wyrośnięty chleb i piec przez 15 minut, potem zmiejszyć temperaturę do 200C i piec jeszcze godzinę. Pod koniec pieczenia wyjąć chleb z blaszki, ściągnąć papier i dopiec. Upieczony chleb postukany od spodu

Czerwony Gupik
Chleb najlepszy 116

Najlepszy chleb na zakwasie. Może być pieczony w wersji oryginalnej z czosnkiem lub bez czosnku, z dodatkiem słonecznika i w każdym innym wariancie. Długo utrzymuje świeżość i jest niezwykle smaczny. W moim przypadku pieczony na zakwasie żytnim. Proporcje na duży bochenek. 1 łyżka zakwasu 90 gram mąki pszennej typ 500 55 gram wody 370 gram mąki pszennej(...)naczynia łączeniem do góry. Posypać słonecznikiem i lekko mokrą ręką docisnąć ziarna, Pozostawić do wyrastania na półtorej godziny. Nagrzać piekarnik do 200C wraz z blachą, na której będzie pieczony chleb. Przed samym pieczeniem wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Przełożyć chleb na dużą drewnianą deskę do krojenia lub łopatę (przyłożyć deskę do naczynia i szybko obrócić do góry nogami, a następnie

Czerwony Gupik
Chleb czeski 119

Bardzo prosty chleb pszenno-żytni, na zakwasie i drożdżach. Dzięki dodaniu drożdży, nie ma problemów z jego wyrastaniem.  Składniki na ciasto: 165 g aktywnego zakwasu żytniego 330 ml letniej wody 440 g mąki pszennej chlebowej  110 g mąki żytniej jasnej 1,5 łyżeczki soli 9 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suchych W dużej misce dokładnie wymieszać

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie 152

Smaczny chleb orkiszowo-żytni na zakwasie, z nasionkami – tak jak to zwykle u nas bywa. Chleb prosty a zarazem szybki w wykonaniu. Nie potrzeba tutaj jakiś specjalnych umiejętności, aby go przygotować. Skórka jest chrupiąca a miąższ chleba nie wysycha. Chlebek nie wymaga zagniatania a jedynie wymieszania dłonią wszystkich składników. U nas w wersji ze słonecznikiem i siemieniem w środku(...)lecie, czas jego wyrastania wynosi ok 2-3h, przy dość mocnym zakwasie. Jeśli będziecie go wykonywać o innej porze roku, kiedy będzie chłodniej, będzie pewnie rósł dłużej. Drukuj Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 300 g mąki orkiszowej jasnej (750 u mnie) 300 g mąki żytniej razowej 500 ml wody 2/3 szkl. nasion (u mnie

Mieszam w Garnku
Pszenny razowiec z lnem 111

Kolejny pyszny bochen dziś na moim stole. Chleb zawiera sporo mąki graham dzięki temu jest dużo zdrowszy niż chleby tylko z białej mąki. Dodatkowo dodałam do chleba zioła włoskie liofilizowane dzięki czemu chleb pachnie bardzo aromatycznie. Chleb prosty w wykonaniu, zapraszam do pieczenia. Pszenny razowiec z lnem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania